19 Nisan 2019
Sayı: KB 2019/16

Yıkım saldırısını püskürtmek için 1 Mayıs’ta alanlara!
İçeride işçi sınıfına savaş ilanı, dışarıda para dilenme!
Baskı ve zorbalık seçimlerin ardından da sürüyor
İBB ihaleleri ve yandaş sermaye
Savaşın rantını zenginler yer, bedelini yoksullar öder!
“Yeni Ekonomi Programı” sosyal yıkım programıdır!
Sosyal yıkım paketi sendikaların gündeminde
Greif davasında 2. duruşma
Tuzla’dan işçiler fabrika ve ülke sorunlarını değerlendirdi
TKİP VI. Kongresi Belgeleri... Devrimci örgüt ve kadro sorunları üzerine
Üçüncü Enternasyonal ve tarihteki yeri - V. İ. Lenin
Sudan’da diktatör yıkıldı, cuntaya karşı mücadele devam ediyor
Cezayir’de eylemler büyüyerek devam ediyor
Kapitalizme köle, karanlığa teslim olma! 1 Mayıs’ta alanlara!
Sosyal yıkım paketi ve “istihdam bazlı eğitim”
Sınıfı ve devrimi örgütlemede parti kadrosunun tayin edici rolü - Hatice Yürekli
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sosyal yıkım paketi sendikaların gündeminde

 

Krizin faturasını işçi sınıfı ve emekçilere ödettirmeyi amaçlayan program için adımlarını hızlandıran AKP şefi Tayyip Erdoğan, 16 Nisan’da sermaye temsilcilerinin yanı sıra işçi sınıfının içindeki ajanları sendika bürokratları ile görüştü.

Kaçak sarayda gerçekleştirilen toplantıya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanı sıra TOBB, TİSK, TESK başkanlar ile Erdoğan’ın Ekonomi Politikaları Kurulu üyeleri ve danışmanları katıldı. Türk-İş, Hak-İş, Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen başkanlarının da yer aldığı toplantıya dair açıklama yapan Erdoğan; işçi, patron ve hükümet taraflarının mutabakatıyla sorunu çözeceklerini iddia etti.

DİSK, KESK ve sendikalar tepkili

10 Nisan’da açıklanan sosyal yıkım programına, KESK aynı gün yazılı açıklamayla tepki gösterdi. DİSK de 11 Nisan ve 16 Nisan’da basın toplantıları düzenledi. Türk-İş’e bağlı Petrol-İş, DERİTEKS ve TÜMTİS sendikaları yazılı açıklamalarla tepki gösterdi. Açıklamalarda; kıdem tazminatı hakkının gasp edilmek istendiğine, zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) dayatmasına ve vergi soygununun pekiştirilmeye çalışıldığına dikkat çekildi. İşçi ve emekçilerin haklarına yönelik saldırılara son verilmesi, aksi takdirde buna karşılık verileceği vurgulandı.

Türk-İş: “İşçiler huzursuz, fondan rahatsız”

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay sosyal yıkım programının açıklanmasını takiben bir televizyon kanalına verdiği demeçte işçilerin huzursuzluğuna dikkat çekti. Halihazırda kıdem tazminatları yeterli olmasa dahi kıdem tazminatı alanların mevcut yapıdan memnun olduğunu söyleyen Atalay, bunun gerisine düşülmemesi gerektiğini ifade etti. Kıdem tazminatının yetersizliğinden bahseden Atalay, tazminatı alamayan işçilerin alanlardan daha çok olduğunu belirterek, tazminat alamayanlarla ilgili bir çalışma yapılsa buna katkı sunacaklarını ifade etti.

İşçinin ‘fon’ konusundaki rahatsızlığına dikkat çeken Atalay “İşsizlik Sigortası Fonu da amacı dışında kullanılmamalı” diye konuştu. Atalay, saldırı paketinde bulunan kıdem tazminatının BES ile entegrasyonu sağlanması hedefine ilişkin “Geçen yıl 6 milyon insan BES’ten çıktı. Zorla tasarruf olmaz. Asgari ücretli işçi nasıl tasarruf yapacak?” dedi.

Hak-İş: Sosyal yıkıma değil eleştirilere tepki

Bundan önce “Kıdem tazminatı fonuna karşı olmadıklarını” ilan eden AKP’li Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, bir televizyon programında “Ekonomi programını analiz etme imkanı bulamadığını” fakat “köklü reformlar” gördüğünü iddia etti. Arslan, “önemli bulduklarını” öne sürdüğü BES ve kıdem tazminatı konularında işçi ve emekçilerin huzursuzluklarını dile getirerek “görüntü kurtarma” çabasını sürdürdü. AKP iktidarının kıdem tazminatını gasp etme hedefine kılıf olarak öne sürdüğü “herkes tazminat alabilsin” yalanına dayanan ve bunun üzerinden Hak-İş’in fonu istediğini dile getiren Arslan, AKP’nin saldırı programına değil, Hak-İş’in bu tutumunun eleştirilmesine tepki gösterdi.






İşsizlik tavan yaptı: 7,5 milyon işsiz!

 

Krizin faturası işsizlikle de işçi sınıfına ödettirilirken sermaye devleti “istihdam seferberliği” yalanlarını ortaya atmaya devam ediyor. Buna karşın, işsizlikte tırmanış sürüyor.

TÜİK’in 15 Nisan’da açıkladığı dar tanımlı iş gücü istatistiklerine göre Ocak ayında işsizlik oranı 3,9 puanlık yükselişle yüzde 14,7’ye çıktı. Böylece işsizlik oranı, son yılların en yüksek seviyesi olan 2008 krizindeki yüzde 14,8’e dayandı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), ertesi gün İstanbul’da düzenlediği basın toplantısıyla hem AKP iktidarının sosyal yıkım programına hem de yansıyan işsizlik verilerine dikkat çekti.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında ilk olarak DİSK-AR’ın Nisan ayı İşsizlik ve İstihdam Raporu açıklandı.

İlk olarak söz alan DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca; kriz, işsizlik, sosyal yıkım saldırılarını ve AKP’nin pervasızlığını teşhir ederek kıdem tazminatı hakkına göz dikilmesine tepki gösterdi.

DİSK: Kıdem tazminatını ve BES’i bırak işsizliğe bak!

Sonrasında söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “Kıdem tazminatını ve BES’i bırak işsizliğe bak” vurgusu yaptı. TÜİK tarafından açıklanan işsizlik ve istihdam verilerinin vahim bir tabloyu ortaya koyduğuna dikkat çekerek, tablonun daha da vahim bir hal alacağına işaret eden Çerkezoğlu, yüksek enflasyon ve işsizliğin görüldüğü bir kriz yaşandığını söyledi. Ardından DİSK-AR tarafından hazırlanan raporu paylaşan Çerkezoğlu, özetle şu verileri aktardı:

*Son bir yılda işsiz sayısı 1 milyon 259 bin artarken istihdam 872 bin azaldı.

*TÜİK’e göre Ocak 2018 döneminde yüzde 10,8 olan dar tanımlı işsizlik 3,9 puan artarak Ocak 2019 döneminde yüzde 14,7’ye yükseldi.

*Ocak 2018’de 3 milyon 409 bin olan dar tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 259 bin kişi artışla 4 milyon 668 bine çıktı.

*DİSK-AR verilerine göre, geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 552 bine yükseldi. İşsizlik oranı yüzde 22,1 olarak hesaplandı. Ocak 2019’da geniş tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 150 bin arttı.

*Sanayi üretimi ve büyümedeki daralmaya paralel istihdamda da daralma sürüyor.

*Ocak 2018’de 28 milyon 29 bin olan toplam istihdam 872 bin azalarak Ocak 2019’da 27 milyon 157 bine geriledi.

*Krizin başladığı Ağustos 2018 ile Ocak 2019 arasındaki istihdam kaybı 2 milyon 161 oldu.

*Tarım dışı işsizlik geçen yıla kıyasla 4,1 puan artarak yüzde 12,7’den yüzde 16,8’e yükseldi.

*Geçen yıla kıyasla genç işsizliği 6,8 puan artarak yüzde 19,9’dan yüzde 26,7’ye yükseldi.

* Kadın işsizliği 3,1 puan artışla yüzde 13,4’ten yüzde 16,5 seviyesine çıktı. Tarım dışı kadın işsizliği de yüzde 20’ye tırmandı.

*İşsizlik ödeneği alanların sayısı Şubat 2018’de 436 bin iken Şubat 2019’da 677 bine çıktı.

*Dar tanımlı işsizlik önümüzdeki aylarda yüzde 16-17 civarına, işsiz sayısı ise 5 milyona yükselebilir.

Kıdem tazminatını tartışmayacağız, kabul etmeyeceğiz”

Çerkezoğlu, konuşmasının devamında, Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı üzerinde durdu.

Kıdem tazminatının fona devredilerek ortadan kaldırılmak istendiğini ve BES uygulaması ile zaten işçilerin düşük olan ücretlerinden yeni bir kesinti yapılacağını belirtti. Bu programın işçi sınıfı için çözüm değil yeni sorunlar anlamına geleceğini sözlerine ekleyen Çerkezoğlu, kıdem tazmimatı tartışmasının kapanmış bir tartışma olduğunu belirterek “Tartışmayacağız ve kabul etmeyeceğiz” dedi.

Ayrıca BES ile birlikte EYT sorununun çözülmesi bir yana emeklilik hakkının daha da zorlaştırılacağına dikkat çeken Çerkezoğlu sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

Hükümeti uyarıyoruz: İşçiler kriz koşullarında giderek ağırlaşan bir yaşam mücadelesi verirken, işsizlik yangını memleketi sarmışken, kıdem tazminatına ve işçilerin cebine el uzatmanın karşısında her türlü demokratik direniş meşru bir hak olacaktır. İşsizliğe, zamlara, kıdem tazminatının gaspına ve zorunlu BES’e karşı haydi 1 Mayıs’a!”