21 Haziran 2019
Sayı: KB 2019/23

Sermayenin çarkını kırmak için sınıf mücadelesine!
AKP-saray rejimi İdlib’de yolun sonuna yaklaşıyor
Türkiye kapitalizminin kaçınılmaz akıbeti
Krize “operasyonel” çözüm
“AKP ‘eğitimde, kültürde iktidar olamadık’ demeye devam edecek!”
MİB MYK Haziran ayı toplantısı sonuç bildirgesi
Kamu işçilerinin TİS süreci…
İstihdamda “seferberlik” yalanı: Bir yılda 700 bini kişi azaldı
TKİP VI. Kongresi tutanakları... Sınıf çalışmasının sorunları
Avrupa Parlamentosu seçimleri ve Almanya’da yönetim krizi
Emperyalist saldırganlığın bir perdesi: Birleşmiş Milletler
İsviçre’deki görkemli Kadın Grevi’nin ardından...
Kapitalizmde konut sorunu
Medeni Yıldırım 6 yıl önce katledildi
DİSK’in Ankara paneli üzerine
BDSP’den İstanbul’da 15-16 Haziran piknikleri
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DİSK’in Ankara paneli üzerine

 

Geçtiğimiz hafta 15-16 Haziran işçi direnişinin 49. yılını andık. Kartal mitinginin dışında, diğer bölgelerde, daha çok panel-forum şeklinde programlar tercih edildi. Ellinci yılına varmış, işçilerin inisiyatifine dayanan, devletin koyduğu yasal çizgileri tanımayan büyük işçi direnişinin o gün neyi ifade ettiği bir başka yazının konusu. Biz DİSK’in Ankara’da “İşçi hakları ve sendikal hareket” başlığıyla düzenlediği paneli tartışmaya çalışacağız.

Kıdem tazminatının gaspı gündemdeyken, sermaye kullan-at işçilik üzerinden kendisine güvenli bir zemin yaratmışken, krizin faturası emekçilere ödettirilmeye çalışılırken ‘mücadeleci sendikamızı kapattırmayacağız’ diyen bir dönemin DİSK’ine dair yöneticilerinin bugün ne söyleyeceğini merak ediyorduk. Bu merakla salondaki yerimizi aldık. Yöneticiliğini Tayfun Görgün’ün yaptığı etkinliğe konuşmacı olarak İlhan Cihaner, Prof. Dr. Aziz Konukman ve Lastik-İş uzmanı Üzeyir Ataman katıldı.

Program 15-16 Haziran Direnişi’ne ait beş dakikalık belgesel gösterimi ile başladı. Bütün bir program boyunca 15-16 Haziran’a dair öne çıkarılanlar da bu belgeselden ibaretti. Konuşmacılar ülkenin siyasal ve iktisadi olarak genel durumunu ortaya koyarken, DİSK temsilcilerinden ‘dünün’ azmini ve özverisini ortaya koyacak küçük bir söz bile gelmedi. Programın bu minvalde geçmesi bilinçli bir tercih sayılmalı. Emekçileri doğrudan ilgilendiren başlıca konulara dair kayda değer tek söz etmeyen, kendilerine muhalif temsilcilerin öne çıkmasını hazmedemeyen, gerekirse şube kapatmasına gidilebileceğini belirten, dün darbe destekçiliği yüzünden uluslararası sendika birliğinden kovulan çeteye bugün koltuk değneği görevi görenler, bir mafyadan Kemal Türkler yaratma gailesi güden irade, iki uzun günün öğreticiliğine elbette sarılacak değildi.

Bu açıdan bizi şaşırtan bir tablo yoktu ortada. Bizi şaşırtan taraf salondaki bir emekçinin sorusuna Tayfun Görgün’ün pişkince tavrıydı. Söz alan kişi, “DİSK’in salon etkinliklerine hep aynı yüzlerin katıldığını ve birbirimizi ikna edip durduğumuzu, bir işçi konfederasyonunun etkinliğine neden işçilerin gelmediğini ve işçi kimliğinin bu anlamda neden zayıf kaldığını” sordu. Delege seçimleri sanki işçi iradesi ile belirleniyor, kurullarda söz-yetki ve karar mekanizması sanki işçilerdeymiş gibi, Tayfun Görgün salondaki işçi kimliğine yönelik zayıflığın sebebini hemencecik salona attı. Bu cambazlığın sınıfsal köklerini gayet iyi biliyoruz.

Önümüzdeki sene DİSK 15-16 Haziran işçi direnişine yönelik merkezi bir etkinlik örgütleyebilir. 50. yılına varan işçi sınıfımızın mücadele tarihinin önemli sıçrama uğraklarından biri olan bu direnişi DİSK yöneticilerinin uyuşukluğuna, militan-dövüşen işçiye dönük kinci tutumuna bırakırsak, bu şanlı direniş onların ellerinde ruhanileştirilerek, ilerici özünden koparılarak, genç işçilere uzak bir tarih, bir masal gibi anlatılır.

İşçi sınıfının mücadele tarihi birbirine ulanarak büyüyor. Sınıf kendi tarihine yaslanarak öğreniyor ve mücadelesinin zeminini bu tarihi sıçramalar üzerinden belirliyor. Ellinci yılında tarihimizin önemli sacayaklarından biri olan 15-16 Haziran Direnişi’ne yönelik iki seçenek duruyor. Ya birilerinin mücadelemizin önemli bir kilometre taşını silikleştirip, bir zamanlar öyleydi şeklinde anlatmalarına kulak kabartacağız ya da tarihin yeni cüretini biz kuşanacağız. Yeni 15-16 Haziranlar yılışık sendika ağalarının ağızlarından çıkacak sözlerle değil, ancak ve sadece söz, yetki ve kararın işçilerde olduğu, taban örgütlülüğünü esas alan bir mücadele hattı ile ortaya çıkabilir.

Bir sınıf devrimcisi

 

 

 

 

DİSK’ten 15-16 Haziran mitingi

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 15-16 Haziran Direnişi’nin 49. yıldönümü vesilesiyle 15 Haziran günü İstanbul Kartal’da miting düzenledi.

Miting için Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi önünde toplanan işçi ve emekçiler kortejlerini oluşturarak kısa bir yürüyüşle mitingin yapılacağı Kartal Meydanı’na ulaştı..

DİSK üyesi işçiler “Kıdem tazminatımıza, emeklilik hakkımıza sahip çıkıyoruz”, “Kıdem tazminatlarımız iş güvencemizdir Dokunma!” pankartlarını taşıdı.

“Kıdeme uzanan eller kırılsın!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarıyla en önde yer alan DİSK kortejinin ardından diğer siyasetler yürüdü.

Sınıf devrimcileri de “15-16 Haziran 1970 işçi direnişi yol gösteriyor... Sermaye diktatörlüğüne karşı genel grev genel direniş!” pankartıyla mitinge katıldı.

Miting programı DİSK Korosu tarafından seslendirilen “Türkiye işçi sınıfına selam” marşı ve saygı duruşu ile açıldı.

Mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu 15-16 Haziran Direnişi’ni selamlayarak “Bundan tam 49 yıl önce sendika hakkımızı nasıl savunduysak, bugün de kıdem tazminatı hakkımızı, emeklilik hakkımızı, insanca yaşanacak ücret hakkımızı, güvenceli iş hakkımızı savunmak için bir aradayız” dedi.

Her gün işsizliğin arttığına, sefaletin derinleştiğine dikkat çeken Çerkezoğlu, “Ülkeyi yönetenler halkın bu acil sorunlarından uzak. Onlar geçim derdini bırakmış, seçim derdine düşmüş” ifadelerini kullandı.

İstanbul seçimlerinin hemen ardından, krizin faturasının emekçilere kesileceğine dikkat çekerek ilan ettikleri pakette kıdem tazminatının gasp edilmesinin de yer aldığına vurgu yaptı.

23 Haziran’da yenilenecek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine de değinen Çerkezoğlu, işçi ve emekçilere bu saldırıları reva görenlere izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Seçim iptalini, hukukun yok sayılmasını, demokrasi naralarını teşhir etti.

Miting Gökhan Birben konseriyle sona erdi.