21 Haziran 2019
Sayı: KB 2019/23

Sermayenin çarkını kırmak için sınıf mücadelesine!
AKP-saray rejimi İdlib’de yolun sonuna yaklaşıyor
Türkiye kapitalizminin kaçınılmaz akıbeti
Krize “operasyonel” çözüm
“AKP ‘eğitimde, kültürde iktidar olamadık’ demeye devam edecek!”
MİB MYK Haziran ayı toplantısı sonuç bildirgesi
Kamu işçilerinin TİS süreci…
İstihdamda “seferberlik” yalanı: Bir yılda 700 bini kişi azaldı
TKİP VI. Kongresi tutanakları... Sınıf çalışmasının sorunları
Avrupa Parlamentosu seçimleri ve Almanya’da yönetim krizi
Emperyalist saldırganlığın bir perdesi: Birleşmiş Milletler
İsviçre’deki görkemli Kadın Grevi’nin ardından...
Kapitalizmde konut sorunu
Medeni Yıldırım 6 yıl önce katledildi
DİSK’in Ankara paneli üzerine
BDSP’den İstanbul’da 15-16 Haziran piknikleri
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP’den İstanbul’da 15-16 Haziran piknikleri

 

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), 16 Haziran’da İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarında 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin yıldönümü vesilesiyle piknikler düzenledi.

Avrupa Yakası

Piknik sabah 10.00’da Esenyurt, Küçükçekmece ve Gaziosmanpaşa’dan araçların gelmesiyle başladı. İlk olarak kollektif emeğin ürünü olarak hazırlanan ortak sofra kuruldu. Kahvaltının ardından forum gerçekleştirildi.

Forum BDSP adına yapılan konuşma ile başladı. Konuşmada 15-16 Haziran Direnişi’nin Türkiye işçi sınıfı hareketinde tuttuğu yere değinildi. Şanlı 15-16 Haziran Direnişi’nin işçi sınıfı ve emekçilere dönük saldırıları geri püskürtmek için yol gösterdiği vurgulandı. Gerici faşist iktidarın toplumsal muhalefete dönük saldırılarına değinilen açıklamada dinci-gerici AKP iktidarına geçit vermeme çağrısı yapıldı. Gerici-faşist iktidarın düzenin yasalarını dahi hiçe sayarak iptal ettirdiği seçimler üzerinden faşist baskı ve zorbalığın geldiği boyuta vurgu yapıldı. Konuşmanın devamında Gerici faşist iktidarın karşında tek alternatif olarak sunulan CHP ve İmamoğlu’nun da düzenin ve sermayenin hizmetinde olduğu vurgulanarak işçi sınıfı ve emekçilerin tek ve gerçek alternatifi olan sosyalizme vurgu yapıldı. Son olarak da komünistlerin düzen partilerine ve düzen adaylarına hiçbir biçimde çağrı yapmayacakları ifade edilerek gerici faşist iktidara karşı işçi sınıfı ve emekçilerin mücadelesini fabrikalarda ve hayatın olduğu her yerde örgütleme, birliğini güçlendirme mücadelesini büyütme çağrısı yapıldı. 15-16 Haziran Direnişi’nin bu açıdan yol gösterici olduğu vurgulanarak konuşma sonlandırıldı.

BDSP adına yapılan konuşmanın ardından forum kısmına geçildi. Forumda işçi ve emekçiler söz alarak 15-16 Haziran Direnişi, gerici faşist iktidarın saldırıları, fabrikalarda yaşanan hak gaspları ve örgütlenme mücadelesi vb. konular üzerine konuşmalar gerçekleştirdiler. Yaklaşık bir buçuk saat süren forumun ardından ara verildi. Arada çeşitli oyunlar oynandı, yarışmalar gerçekleştirildi.

Saat 15.00’te öğlen yemeğinin yenilmesinin ardından programın ikinci bölümüne geçildi. İkinci bölümde ilk olarak kızıl afacanlar sahne alarak şiir dinletisi sundular. Esas-Der de müzik dinletisi ve Şeyh Bedrettin destanını anlatan kısa bir şiirsel tiyatro ile pikniğe katkı sundu. Bir metal işçisi de sahne alarak türkü ve halay parçaları seslendirdi. Halayların çekilmesi ile piknik programı tamamlandı.

Piknik alanında çocuk işçi katliamlarını anlatan resim sergisi açıldı. Alana “15-16 Haziran Direnişi yol gösteriyor” şiarının yer aldığı pankart asıldı. Ayrıca açılan standda Kızıl Bayrak ve Eksen Yayıncılık kitapları tanıtıldı.

Anadolu Yakası

Piknikte ilk olarak kolektif emeğin ürünü olan ortak kahvaltı yapıldı. Kısa bir aranın ardından etkinliğe geçildi.

Etkinlikte ilk olarak 15-16 Haziran’da hayatını kaybedenler ve tüm devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından etkinliğin forum kısmına geçildi. Forum bölümünde ilk olarak BDSP konuşması yapıldı. Konuşmada öncelikle emperyalist kapitalist sistemin yaklaşık 40 yıldır yaşadığı ekonomik ve siyasal krizine değinildi. Yaşanan bu krizin faturasının işçi ve emekçilere kesilmek istendiği ve bunun için tüm dünyada baskıların arttığına ve gerici politikaların hayata geçirildiğine dikkat çekildi. Sonrasında dünyadaki savaş ve saldırganlık politikalarından örnekler verilerek Türkiye’de yaşanmakta olan gerici ve baskıcı rejime değinildi. Gerici iktidarların, bu kriz ortamında tüm dünyada sermaye sınıfının ihtiyacı olduğu ve Türkiye’deki dinci gerici AKP iktidarının bu ihtiyaçtan doğduğu anlatıldı. Ardından, işçi ve emekçilere AKP eliyle dayatılan gerici uygulamalar teşhir edildi. Sonrasında ise İstanbul’da 23 Haziran’da yapılacak olan seçimlerle birlikte yaşanan siyasal tablo üzerinde durularak seçimlerin işçi ve emekçilerin sorunlarına çözüm olmayacağı ifade edildi. Bir tarafta tüm baskı ve faşizan uygulamaların gerçekleştiricisi AKP adayı, bir tarafta ise düzen muhalefetinin adayı olduğu, ikisinin de sömürü politikalarının sözcüsü olduğu söylendi. Bu adaylardan asla bir beklenti içine girilmemesi, gerçek çözümün işçi ve emekçilerin örgütlü mücadelesi olduğu vurgulandı.

Eğitimin gericiliğinden, kadın işçilerin yaşadığı sorunlara, kamu emekçilerinin sorunlarından sendikal bürokrasiye pek çok konu tartışıldı. Bir kadın işçi, gerçek kurtuluşun devrimde, sosyalizmde olduğunu vurguladı. Başta kıdem tazminatı hakkının gasp edilmesi olmak üzere, sosyal yıkım saldırılarına, emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı fiili-meşru mücadele vurgusu yapıldı. 15-16 Haziran Direnişi’nin üzerinden 49 yıl geçmesine rağmen yol gösterdiğine değinildi.

Forumun ardından şiir ve müzik dinletisi yapıldı. Halaylar, türkülerle devam piknik programında yine kolektif olarak oyunlar oynandı. Başından sonuna kadar büyük bir coşku içinde geçen program çekilen halayların ardından mücadele çağrısıyla bitirildi.

Liseli gençlik forumu: “Yeni dönem mücadele ve örgütlenme yılımız olacak!”

Piknik programında bir araya gelen liseliler forum gerçekleştirdi. Eğitimin gericileşmesi, sınav ve ders geçme sistemi tartışıldı. Kapitalist sistemde eğitimin ne anlama geldiği üzerine sohbet edildi. Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitimin sosyalizmde mümkün olacağı üzerinde duruldu. Foruma katılan liseliler yapılan canlı tartışmaların ardından yeni dönemin örgütlenme ve mücadele yılı olacağını vurguladılar.