11 Ekim 2019
Sayı: KB 2019/37

İşgal, savaş ve saldırganlık politikalarına karşı halkların kardeşliği ve birleşik mücadelesi!
Kahrolsun sömürgecilik, Kürt halkına özgürlük!
Sürekli güncellenen saldırı programları
Özel sektörün borcunu elektrik faturasına yansıttılar!
Saray rejimi sıkıştıkça saldırganlaşıyor!
Tekirdağ’da DEV TEKSTİL’e yönelik baskınlar
Sendikal ağalık düzenini parçalayalım / 1
HT Solar aynasında delege seçimleri
Birleşik Metal-İş Bursa Şubesi 7. Olağan Genel Kurulu üzerine…
İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf ücret için mücadeleye!
Teslim Demir’in anısına... / 1 - H. Fırat
Irak’ta kitlelerin isyanı hükümete geri adım attırdı
Dünya sınıf ve kitle hareketinden…
Nadira Kadirova’nın ölümü: Tek kurşunla örgütlü cinayet
MESS Grup TİS’leri ve kadın metal işçileri
Üniversiteler ranta ve talana açılıyor
Türk dış politikasında riyakarlığa devam
Bize bu ölü yaşamı hazırlayan burjuvazidir!
Anadil bir kültür, bir tarih, bir haktır!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünya sınıf ve kitle hareketinden…

 

Dünyanın çeşitli ülkeleri işçi, emekçi ve gençlerin grev ve eylemlerine sahne oluyor.

Ürdün’de öğretmenlerin grevi kazanımla sona erdi

Ürdün’de Yüksek İdare Mahkemesi, maaşlarına zam ve çalışma koşullarının iyileştirmesini talep eden öğretmenlerin dört haftadır sürdürdüğü süresiz greve “derhal” son vermeleri kararı aldı.

Öğretmenler Sendikası Başkanı yargının bağlayıcı nitelikteki son kararına sendika olarak uyacaklarını duyurdu.

Öğretmenler 5 Eylül’de Başkent Amman’da maaşlarına yüzde 50 zam yapılması talebiyle eylem düzenlemişti. Eyleme polis saldırdı. Bunun ardından öğretmenler 8 Eylül’de ülke çapında süresiz greve başladı.

Hükümet, 28 Eylül’de tek taraflı olarak kademelerine göre öğretmenlere 24 dinar (33 dolar) ile 31 dinar (43 dolar) arasında değişen miktarda zam yapma kararı almıştı. Tek taraflı alınan karara itiraz eden Öğretmenler Sendikası grevi sürdüreceklerini açıklamıştı.

Ürdün İdare Mahkemesi 29 Eylül’de öğretmenlerin genel grevi durdurmaları için ihtiyati tedbir kararı almıştı. Mahkemenin kararına saygı duyduklarını açıklayan sendika, grevin yasal çerçevede devam edeceğini duyurmuştu.

8 Eylül’de başlayan grev 5 Ekim’de sona erdi. Başkent Amman’daki Öğretmenler Sendikası önünde düzenlenen basın toplantısında konuşan Hukuki İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Mubarek Ebu Yamin, anlaşmaya varıldığı için grevin bitirildiğini ifade etti.

Sendika Başkan Vekili Nasır en-Nevasara ise, kıdemlerine göre öğretmenlerin ücretlerine yüzde 35 ile yüzde 75 arasında değişen oranlarda zam yapıldığını, yeni oranlardaki ödemelerin 2020’de başlayacağını ifade etti.

Ayrıca öğretmenlerin 5 Eylül’deki ilk eylemine saldırı üzerine Başbakan Ömer er-Rezzaz özür dileyerek, öğretmenlerin 8 Eylül’de başlattıkları gevin bir talebini daha yerine getirdi.

Hollanda’da çiftçilerden traktörlü protesto

Hollanda’nın Lahey kentinde toplanan binlerce çiftçi, hükümetin tarım politikasını protesto etti.

Eylem için farklı kentlerden gelen ve “Seni besleyen kişinin elini ısırma”, “Bıktık artık” gibi dövizler taşıyan çiftçiler, belediye sadece 75 traktöre izin vermesine rağmen yüzlerce traktör ile eylemin yapıldığı Malieveld Meydanı’na geldi.

Eylem nedeniyle ülke tarihinin en yoğun trafiğinin (1000 km) yaşandığı bildirildi.

Çiftçiler ülkedeki sera gazı emisyonlarını tarım sektörünün arttırdığı yönündeki algıya tepki gösteriyorlar. Çiftliklerin neden olduğu karbon ve azot oksit emisyonlarının “bağımsız bir tarafça” ölçülmesini talep eden çiftçiler, besledikleri hayvanların sayısının daha da azaltılmasını isteyen hükümete karşı çıkıyor.

Endonezya’da öğrencilerin protestoları sürüyor

Endonezya’da hafta başından bu yana başta hükümetin yolsuzlukla mücadele kanunu ve ceza kanunu ile ilgili değişiklik tasarısına yönelik öğrenci eylemleri başkent Cakarta olmak üzere ülke genelinde devam ediyor.

Cakarta Valisi, yaptığı açıklamada, 1 Ekim’deki eylemlerde 210 kişinin yaralandığını belirtti. Polis şefliği, gece geç saatlere kadar süren eylemlerde 649 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Parlamento 17 Eylül’de yolsuzlukla mücadele kanununu onaylamış ancak ceza kanununda değişiklikleri içeren tasarının onaylanması tepkiler üzerine askıya alınmıştı. Yolsuzlukla mücadele kanununda yapılan değişikliğin yolsuzlukla mücadeleyi zayıflatacağından ve bunun yolsuzluğu arttıracağından endişe ediliyor.

Ülkenin birçok eyaletinde birçok kentte de öğrenciler yasa tasarısını protesto ederek eylemler düzenlemişti.

Yetkililer, eylemlerde 3 kişinin öldüğünü açıkladı.

İtalya’da liman işçilerinin grevi

İtalya’nın Trieste Limanı’nda yaşanan iş cinayetinin ardından liman işçileri çalışma koşullarının düzeltilmesini talep ederek 28 Eylül Cumartesi günü greve çıktılar. Süren grev nedeniyle, Orta Avrupa’nın denize açıldığı nokta olması sebebiyle önemli bir ticaret güzergahı olan limandaki indirme ve yükleme işlemleri tamamen durdu. Avrupa’nın farklı yerlerinden Trieste Limanı’na gelen çok sayıda kamyon ve TIR, kent dışında park yerlerini ve bağlantı yollarını doldurdu.

Haiti’de genel grev

Haiti’de 30 Eylül Pazartesi ve 1 Ekim Salı muhalif partilerin ve sendikaların çağrısıyla genel greve gidildi. Göstericiler genel grev ile ABD destekli devlet başkanı Jovenel Moïse’nın istifasını istiyor, istifa edene dek gösterilerine devam etmekte kararlı olduklarını, barikatlarını koruyacaklarını ifade ediyorlar.

Başkent Port-au-Prince militan gösterilere, blokaj eylemlerine sahne oldu. Kentin kuzeyinde yoksulların yaşadığı Cité Soleil semtinde öfkeli göstericiler bir polis karakoluna saldırarak silah, cephane, kurşun geçirmez yelekler ve büro malzemelerine el koydu.

Kentin güneyinde ise hükümet karşıtları bakanların araçlarını ateşe verdi.

Başkente 70 km uzaklıkta bulunan Petit-Goâve kentinde ise bir mahkeme salonu yakıldı.

Karayiplerin en yoksul ülkesi olan Haiti’de yolsuzluğa ve ülkedeki ağır ekonomik krize karşı 3 haftadır gösteriler yayılarak sürüyor.

Gösteriler ülkede uzun süredir yaşanan benzin sıkıntısına karşı başlamıştı.

 

 

 

 

Ekvador’da eylemler sonrası hükümet başkenti terk etti

 

Ekvador’da IMF programı uyarınca hükümetin akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırması üzerine, 3 Ekim’de genel ulaştırma grevi ile başkent Quito’da başlayan eylemler kısa sürede ülke geneline yayıldı. Yerlilerin de katıldığı protestolar karşısında hükümetin OHAL ilan etmesi eylemleri durdurmadı.

Quito’da 8 Ekim’de eylemciler Ulusal Meclis binasına girdi. Meclisin işgal edilmesinden sonra Ulusal Meclis, Başsavcılık ve Hakimler Konseyi Quito’daki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Hükümet faaliyetlerini başkent Quito’dan geçici olarak Guayaquil’e taşıdığını açıkladı.

Meclisi işgal eden eylemciler bir süre sonra bölgedeki toplanma alanı Arbolito Parkı’na döndü.

Başkentin yanı sıra diğer kentlerde de eylemler devam etti. Ülkenin batısındaki Manta kentinde eylem yapan taksiciler, merkezdeki Jaime Chavez Gutierrez caddesini ulaşıma kapattı. Cuenca kentinde de genel grev devam etti. Grevin etkisiyle çöplerin toplanmadığı kentte, toplu taşımanın durduğu öğrenildi. Kente gaz verilmediği de belirtildi.

Başkentten kaçan hükümet diğer yandan baskı ve yasak uygulamalarından geri durmuyor. Devlet Başkanı Lenin Moreno, OHAL kararnamesi ile bölgesel sokağa çıkma ve seyahat yasakları getirdi. Yeni karara göre, 20.00-05.00 saatlerinde “stratejik binalar”a yaklaşmak, başsavcılığın belirleyeceği bölgelere girişler ve bu bölgelerde sokağa çıkmak yasaklandı. Sokağa çıkma yasağının OHAL boyunca yürürlükte kalacağı ifade edildi.

Şu ana kadarki eylemlere yönelik devlet terörüyle ilgili resmi açıklamalara göre 3 Ekim’den bu yana 600’e yakın kişi gözaltına alındı. Eylemlerde ölen ve yaralananlara ilişkin resmi açıklama yapılmazken en az 3 kişinin yaşamını yitirdiği ifade ediliyor.

Öte yandan, Venezuela’da ABD destekli darbe girişiminin lideri Juan Guaido ve ABD, Ekvador Devlet Başkanı Moreno’ya destek verdiklerini açıkladılar. Moreno eylemler nedeniyle Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu ve eski Ekvador Devlet Başkanı Correa’yı kendini devirmeye çalışmakla itham etmişti.