İçindekiler:

4 Haziran 2021
Sayı: KB 2021/Özel-21

Kirli savaşların hesabını emekçiler soracak!
Kudurgan tehditlerin örtemediği acizlik
Suriye’de işlenen savaş suçları
AKP’den askerlere yargı zırhı
Yoksullaştıran büyüme
Rant ve talana geçit vermeyelim!
“Karanlık gider, Gezi kalır”
Sinbo’da “15-16 Haziran” direniş okulu
İşçiler grev ve eylemlerle haklarını arıyor
Tarihsel TKP’nin Kadrocu inkârı / 3 - H. Fırat
İEKK: İstanbul Sözleşmesi’nin iptali...
Emekçi kadının en güçlü silahı...
Filistin Direnişi ve kadınlar
Suriye’de seçimler ve yankıları
Belarus ve devletlerin hava korsanlığı
Emperyalistlerin soykırım riyakarlığı
Eğitim yapboz, öğrenciler kobay!
Boğaziçi’nde direniş 150 günü geride bıraktı…
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Haziran direnişinin 8. yılı eylemleri…

“Karanlık gider, Gezi kalır”

 

Haziran Direnişi’nin 8. yıl dönümü dolayısıyla geçtiğimiz hafta, “Karanlık gider, Gezi kalır” şiarıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Manisa, Kocaeli, Mersin’in de aralarında olduğu pek çok ilde eylemler düzenlendi. Dinci-faşist iktidarın yasaklar, baskılar ve polis terörüyle eylemleri engelleme çabalarına rağmen ülkenin dört bir yanında Haziran direnişi selamlandı, katledilen gençler anıldı. Eylemlerde, çete-sermaye-devlet ilişkileriyle çürüyen düzene karşı Gezi ruhuyla mücadele çağrıları yükseltildi, “Umut biziz” denildi.

Yasaklara rağmen eylemler

İstanbul’da Taksim Dayanışması’nın “Karanlık gider, Gezi kalır” şiarı ile çağrı yaptığı eylem Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokaklar polis tarafından kapatıldı.

Buna rağmen yapılan anma, Haziran Direnişi’nde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ile başladı. Gezi şehitlerinin isimlerinin okunmasının ardından Berkin Elvan’ın ablası Gamze Elvan, Taksim Dayanışması adına basın açıklamasını okudu.

“Pandemi süreci bir kez daha gösterdi ki bu iktidar halkına yabancıdır. Yasaklar, cezalar hep halka, tüm imtiyazlar ise bir avuç muktedirden yanadır. Ne halkın sağlığı, ne yoksulluğu, açlığı, işsizliği ne de gençlerin geleceksizliği umurlarındadır.” denilen açıklamada, Gezi davalarına dair şu ifadeler kullanıldı:

“Gezi’yi yargılamaya kalktılar. Bir, iki yetmedi üçüncü kez torba dava ile adını kirletmeye çalışıyorlar. Değil üç; beş, on, bin kere de yargılasanız Gezi’nin haklılığı ve gerçekliği karşısında her seferinde yenileceksiniz.”

Gezi ruhunun sürdüğü hatırlatılan açıklama; Gezi ruhunun Boğaziçi’nde, İkizdere’de, Hopa’da, 1 Mayıs alanlarında olduğunun altını çizilerek şöyle son buldu: “Gezi bizim dünümüz değil geleceğimizdir. Kayyumlarla, kararnamelerle gasp edilen demokrasinin parlak ve temiz geleceği için en somut dayanağımızdır. Mazide kalmayacak kadar büyük ve hayatidir.”

Açıklamanın ardından Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, AKP şefi Tayyip Erdoğan’a tepki göstererek “Berkin’in korkusu her zaman senin üstünde, benim elim de her zaman senin yakandadır. Bunu böyle bil!” dedi.

Aynı akşam Fatih Dayanışması’nın Kocamustafapaşa Meydanı’nda yapacağı eyleme polis saldırdı. Eylem başlamadan gerçekleşen polis saldırısı sırasında çevredekiler alkışlarla eyleme destek oldu. Çok sayıda kişi darp ve işkence edilerek gözaltına alındı.

Ethem anmasına polis terörü

Haziran Direnişi’nde Ankara Kızılay’da 1 Haziran 2013 tarihinde polis kurşunuyla vurularak katledilen Ethem Sarısülük’ü vurulduğu yerde anmak için gerçekleştirilmek istenen eyleme polis saldırdı.

BDSP’lilerin de aralarında olduğu 9 kişinin darp ve işkenceyle gözaltına alındığı saldırı sonrası bir arada duran kitle sloganlarla Konur Sokak’a geçerek burada anma gerçekleştirdi. Polis terörü çevredekilerden de tepki alırken, Konur Sokak’taki eyleme emekçiler de alkışlarıyla destek verdi.

Polis saldırısının ardından Ethem Sarısülük’ün vurulduğu yerde annesi Sayfe ana ve alanda kalanlar karanfil bırakarak bir anma gerçekleştirdiler.

Önceki gün de Ankara Mamak Tuzluçayır’da Aka-der, Ana Fatma Cemevi, BDSP, BMG, HDK, Kaldıraç, HDP ve TİP’ın çağrısıyla eylem yapıldı. Tüm engellemelere rağmen yapılan eylemde okunan açıklamada şu vurgu yapıldı: “Kod-29 denilen burjuva ahlaksızlığına, pandemiyi sömürüyü derinleştirmenin fırsatına çevirmeye çalışan sınıf düşmanlarımıza karşı Migros’ta, PTT’de, Sinbo’da, SML Etiket’te, Döhler’de, Bel Karper’de devam eden işçi sınıfının onur mücadelesinin Gezi’deki başeğmezlikten de bir parça taşıdığını biliyoruz. Şantiyelerde, tersanelerde, fabrikalarda, atölyelerde işçi sınıfının açlığa, yoksulluğa, işsizliğe, güvencesizliğe, geleceksizliğe karşı nasıl bir öfke dokuduğunu biliyoruz!”

Ayvalıtaş mezarı başında anıldı

Haziran Direnişi’nde 2 Haziran’da Ümraniye TEM Otoyolu’nda yürüyüş yapanların arasına dalan bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş mezarı başında anıldı.

Ümraniye’de bulunan Eski Çekmeköy Mezarlığı’nda gerçekleşen anmadan önce Yeni Çekmeköy Mezarlığı’nda anne Fadime Ayvalıtaş’ın mezarı ziyaret edildi. Mehmet Ayvalıtaş’ın mezarı başında yapılan anmada SODAP Sözcüsü Sevtap Akdağ söz alarak direnişin bıraktığı mirasın büyüdüğünü belirtti. Baba Ali Ayvalıtaş da, direnişte yaşamını yitiren ilk kişinin oğlu olduğunu hatırlatarak, direnişle birlikte gençlikten umudunun canlandığını dile getirdi ve “4 tane cüppeli memleketi parmağında oynatıyor. Bu memleket bizim.” dedi. Ayvalıtaş’ın ölümsüzleştiği yere de karanfiller bırakıldı.

Ali İsmail Korkmaz anıldı

Eskişehir’de DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Ali İsmail Korkmaz’ın katledildiği Kurtuluş Mahallesi Sanayici Sokak’ta anma gerçekleştirdi. Korkmaz’ın saldırıya uğradığı yerde bulunan fotoğrafına kırmızı karanfil bırakılan anmada, TMMOB Eskişehir İKK Sekreteri Neşet Aykanat, Korkmaz’ın katledilişini hatırlattı ve yitirilen gençlere atıfla “Onlara sözümüz var onların hayal ettiği güzel günler gelene kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

Haziran direnişinin iktidara korku saldığı belirtilen açıklamada “Gezi Direnişi toplumun her kesiminden insanın bir arada yaşamasının, paylaşmasının ve dayanışmasının en güzel örneğidir” denilerek Gezi’nin karanlığa karşı bugün de umut olduğu vurgulandı.

“Umut biziz!”

2 Haziran’da İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısı ile Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde eylem yapıldı.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Ege İşçi Birliği (EİB), Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası’nın (DEV TEKSTİL) da aralarında olduğu ilerici, devrimci kurumların katıldığı eylemde basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilciliği Başkanı Memiş Sarı okudu. Açıklamada “Haziran Direnişi’nde katledilen Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Hasan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan, Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan için direneceğiz! Düşlerdeki özgür dünyayı kuracağız. Onlara sözümüzdür!” vurgusu yapıldı.