İçindekiler:

4 Haziran 2021
Sayı: KB 2021/Özel-21

Kirli savaşların hesabını emekçiler soracak!
Kudurgan tehditlerin örtemediği acizlik
Suriye’de işlenen savaş suçları
AKP’den askerlere yargı zırhı
Yoksullaştıran büyüme
Rant ve talana geçit vermeyelim!
“Karanlık gider, Gezi kalır”
Sinbo’da “15-16 Haziran” direniş okulu
İşçiler grev ve eylemlerle haklarını arıyor
Tarihsel TKP’nin Kadrocu inkârı / 3 - H. Fırat
İEKK: İstanbul Sözleşmesi’nin iptali...
Emekçi kadının en güçlü silahı...
Filistin Direnişi ve kadınlar
Suriye’de seçimler ve yankıları
Belarus ve devletlerin hava korsanlığı
Emperyalistlerin soykırım riyakarlığı
Eğitim yapboz, öğrenciler kobay!
Boğaziçi’nde direniş 150 günü geride bıraktı…
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İşçiler grev ve eylemlerle haklarını arıyor

 

Angel Halı işçilerinden eylem

Antep’te Angel Halı fabrikasında telefonlarını teslim etmedikleri için 28 Nisan’da Kod-46 ile işten çıkarılan 63 işçi eylemlerini 1 Haziran’da Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önüne taşıdı.

Eylemde konuşan DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Başpınar OSB’de farklı fabrikalardan işçilerin mücadelelerini hatırlattı: Yasin Kaplan’da sendikalı oldukları için, Güven Boya’da yine sendikalı oldukları ve işyeri yönetiminin baskılarına karşı çıktıkları için işçiler Kod-29 ile işten atıldı ve bu işçiler aylarca fabrika önünde direniş yaptı.”

Soma’da madencilerden eylem

Bağımsız Maden-İş üyesi madenciler Soma Cengiz Topel Meydanı’nda 2 Haziran’da eylem yaparak, kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmemesini protesto etti. Madenciler tazminatları ödenmezse 21 Haziran’da Ankara’ya yürüyeceklerini açıkladı.

Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, 15 Ocak’tan itibaren beklemelerine rağmen, sözün tutulmadığını belirterek “Biz açlıktan ölmektense yiğitçe savaşarak ölmek istiyoruz” dedi.

7 Haziran’da madencilerden oluşan bir heyetin, Ankara’da görüşme gerçekleştireceği duyuruldu.

Bayrampaşa’da eylem

Bayrampaşa Belediyesi tarafından kod-29’la işten çıkarılan işçiler, 2 Haziran’da belediye önünde eylem yaparak taleplerini haykırdı. Eylemde söz alan belediye işçisi İzzettin Akan “Defalarca söyledim bir suçum varsa gelip yüzüme söylesinler diye ama benimle bir türlü yüzleşmiyorlar. 14. seferdir buradayım ama bir gün de gelip senin suçun şudur diyemediler. Yaptığımız sözleşmeye neden uymadınız?” diyerek tepkisini dile getirdi.

Dertlerinin sadece ekmek olduğunu dile getiren Akan konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Birden bizim maaşımızdan 700-800 TL el koydular. Biz bunu sorduğumuz zaman bize ‘ses etmeyin eğer ederseniz işinizden olursunuz’ dediler. Ben bunu söylediğim zaman tehdit ediliyordum. Ama ne olursa olsun biz başaracağız.”

Tecno Metal’de direniş

Pendik’te Tecno Mobil’de sendikaya üye olan işçiler işten atıldılar. Üç ay önce açılan fabrikada çalışan 173 işçi Türk Metal’e üye oldu ve yetki aldı.

Yetki belgesinin ardından 12 işçi işten atıldı ancak daha sonra 2 kişi geri çağrıldı. İşten çıkarılan 10 işçi ise fabrikanın önünde direnişe başladı.

Mastaş işçileri greve çıktı

Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Mastaş Radyatör’de Öz Çelik-İş ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması sonucu işçiler 3 Haziran’da greve çıktı.

Sendikanın %18 zam, 4 ikramiye ve sosyal haklarda iyileştirme taleplerinin kabul edilmemesi üzerine grev kararı alınmıştı. Mastaş yönetimi grevi kırmak için emekliler ve memurlardan topladığı imzalarla grev oylaması talep etmişti. Ancak işçiler patronun bu oyununu bozarak memurların da desteğiyle greve evet dediler.

Mastaş patronunun servisleri kaldırmaması sonucu işçiler kendi imkanlarıyla fabrika önüne geldiler. Metal İşçileri Birliği de işçileri ziyaret ederek, grevi selamladı.

“Eşit işe eşit ücret!”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ şirketi ile DİSK/Genel-İş İzmir 2 Nolu Şube arasındaki devam eden toplu iş sözleme görüşmelerinde 12. oturum yapıldı. İZENERJİ taban ücretine yüzde 22,5 zam teklif ederken işçiler ise “eşit işe eşit ücret” taleplerini yineledi.

3 Haziran’da şirket binası önünde eylem yapılırken, görüşme sonrası bilgi veren Genel-İş Şube Başkanı Arif Yıldız “Eğer ki hafta sonuna kadar bu görüşmeler İZENERJİ emekçilerinin talep ettiği gibi geçmezse başta İzmir Büyükşehir Belediyesi sonra burada grev kararımızı asacağız. 13 Haziran gecesi ise greve çıkacağız dedi.

Digi Mask’ta eylem

Silivri Selimpaşa OSB’de bulunan Digi Mask maske fabrikasında yaklaşık 80 işçi 2 aydır ücretlerini alamıyor. İki haftayı aşkındır fabrika önünde eylem yapan ve muhatap bulamadıklarını söyleyen işçiler ücretlerini alamayınca işten çıktılar.

Recticel’de grev

İstanbul Tuzla’da bulunan, Petrol-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu şubenin örgütlü olduğu Recticel’de TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler 3 Haziran sabahı greve çıktı. 62 sendikalı işçinin çalıştığı Recticel’de 6 ay süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ücret konusunda ilerleme kaydedilemediği belirtildi.

 

 

 

 

 

TPI’de TİS imzalandı, işçiler tepkili

 

TPI’de toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde grev ilan edilmesinin ardından eylemdeki işçilere sermayedarın baskısı arttı, üç işçi işten atıldı ve 20 işçi ücretsiz izne çıkarıldı.

3 Haziran akşamı ise Petrol-İş Sendikası ve TPI yönetimi arasında TİS imzalandı. Sözleşme Ankara‘da Çalışma Bakanı yardımcısının da dahil olduğu bir toplantıda bağıtlandı.

İşçilerin onayı alınmadan imzalanan sözleşmede ücret zammı oranı %22,5 olarak geçti. İşçilerin %27 talebinin oldukça altında bağıtlanması ve işçilere sorulmaması tepkiye yol açtı. Sasalı fabrikasında Petrol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin‘e tepki gösteren işçiler fabrikada Zengin’i konuşturmadı.

PİB: Hesap soralım!

Petrokimya İşçileri Birliği (PİB) sosyal medya hesabında işçilerin tepkilerini şöyle aktardı:

“-Sözleşmeyi imzalamış, bizi yarı yolda bırakmış. Bir de bunun üstüne tebrik bekliyor açıklamada! Yazık gerçekten!

“-Esip gürleyenler, sonuna kadar sözleşmeyi savunacağız diyenler bir gece ansızın sözleşmeyi imzaladık dediler. Pazardan, marketten, zamlardan haberiniz yok galiba. İşçiler olarak 2 yıldır salgın, kriz altında aynı ücretlere çalışıyoruz. Şimdi biri çıkıyor, zam bu kadar hayırlı olsun diyor. Yok öyle ben dedim oldu demek. Artık yolun sonu senin için başkan!”

“İşçinin onayı olmadan sözleşmeye imza atılmaz” diyen Petrokimya İşçileri Birliği, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Sözleşme demek ücret ve haklar olduğu kadar sendikal ilkeler ve işçi demokrasisi demektir. Sözleşme demek işçi demokrasisinin tam anlamı ile yaşatılması demektir. Söz-yetki-karar mekanizmasının tüm işçiler tarafından işletilmesi demektir. Sendikal yetkileri olan başkanlar, yardımcıları işçinin taleplerini, işçilerin belirleyeceği yol ve yöntemlerle uygulamak için seçilmiş görevlilerdir. Masa başında kendi bilinç ve yeterliliklerine göre karar veren Petrol-İş İzmir Şube sendikal ilke ve örgütlülüğü umursamamıştır.

“İmza masasında ne tartışıldı? %22,5 olan zam oranına nasıl karar verildi? Tüm süreç boyunca eylemlerde dik duran, sözleşmeye sahip çıkan işçinin geleceği iki dudağın arasına nasıl sığdırıldı?

“Tüm bu soruların cevabı işçilere derhal açıklanmalıdır. İşçiye sorulmadan imzalanan bu sözleşmesinin meşruluğu yoktur. Tepkimizi gösterelim, hesap soralım.”