İçindekiler:

9 Temmuz 2021
Sayı: KB 2021/Özel-26

Toplumsal çürümenin panzehri...
Kazanmak için fiili-meşru mücadele!
Kadınlar fesih kararını reddetti!
Nefessiz bırakılan haber alma hakkı
İzmir’de “Bir nefes!” mitingi
MESS Grup TİS’leri...
Salgından en çok işçiler etkilendiler
Sinbo direnişi İŞKUR önünde
Çankaya Belediyesi işçileri iş bıraktı
Devrimci madenciler hayatını kaybetti
14 Temmuz 1789 / Büyük devrimin yıldönümü...
Avrupa’da polis devletine geçiş hazırlığı
Emperyalist zirveler ve ABD’nin hesapları
Kanada’da “Yatılı Kilise Okulları”...
İklim değişikliği ve kimi sonuçları
Geleceği kazanmak için mücadeleye!
“6. Filo defol!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Çankaya Belediyesi işçileri iş bıraktı

 

Ankara’nın merkez ilçelerinden Çankaya Belediyesi’ne bağlı Çanpaş A.Ş. ve DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’ne (TİS) tepki gösteren bin 500 temizlik işçisi dün gece iş bıraktı ve ilçe sınırlarındaki çöpleri toplamadı. İşçiler üyesi oldukları Genel-İş’i, TİS görüşmelerinde istedikleri zamda ısrarcı olmadığını belirterek tepki gösterdi.

İş bırakma eylemi yapan işçiler Çankaya Belediyesi’nin avlusunda bir araya gelerek açıklama yaptı. Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Hanım Akkuş’un yaptığı açıklamada, TİS görüşmelerindeki taban ücret teklifinin gerçeği yansıtmaması üzerine genel başkanlarını davet ettiklerini ifade etti. Akkuş, genel başkanın şubenin onaylamayacağı hiçbir TİS’i imzalamayacağını söylediğini, ancak buna rağmen şubenin iradesini tanınmadığını belirterek şunları vurguladı:

“İşçinin işverene karşı bu dönemdeki tek kozu olan grev kararını almalarını istedik, ancak yetki kendilerinde olmasına rağmen bu kararı almamışlardır.”

Eylem sırasında işçiler “Sadaka değil toplu sözleşme” sloganı atarken Genel- İş 1 No’lu Şube Başkanı Hanım Akkuş şunları kaydetti:

Bu süreçte SODEMSEN ile yürütülen TİS görüşmelerinde taban ücret teklifi gerçeği yansıtmadığından dolayı genel başkanımızı davet ettik. Genel-İş genel başkanımız şubemizin onaylamayacağı hiçbir TİS sözleşmesini imzalamayacağını defalarca beyan etmiştir. Fakat kendi söylemlerini hiçe sayarak şubemizin ve işçimizin iradesini tanımamıştır. İşçinin işverene karşı bu dönemdeki tek kozu olan grev kararını almalarını istedik, ancak yetki kendilerinde olmasına rağmen bu kararı almamışlardır.”

“İnsanca yaşanacak ücret istiyoruz”

TİS’in tüm işçilerin ve çocuklarının geleceği olduğunu belirten Akkuş, aynı işyerinde çalışan işçilerin arasında büyük maaş farkı olmasını kabul etmediklerini belirterek şunları ifade etti:

Tüm işçiler 40 saat çalışırken güvenliklerin 45 saat çalışmasını kabul etmiyoruz. Diğer işçiler 60 gün ikramiye alırken Çanpaş İşçisine 30 gün dayatılmasını kabul etmiyoruz. Havuzlarda çalışan işçilere esnek çalışma dayatılmasını kabul etmiyoruz. İnsanca yaşanacak bir ücret istiyoruz.

Çankaya işçilerinin eylemine Tüm Bel-Sen yöneticileri de destek verdi. Tüm Bel-Sen İşyeri Temsilcisi Devrim Kahraman, belediyenin işçileriyle var olduğunu, TİS görüşmelerinde gasp edilen emeklerinin karşılığını istediklerini söyledi.

İşçiler şantiyede

İşçilerin satış sözleşmesine karşı öfkesi sendika bürokratları tarafından yumuşatılmak istenirken, işçilere alttan alta işbaşı yapma baskısı yapılıyor, TİS süreci oldubittiye getirilmeye çalışılıyor. Buna rağmen Çanpaş işçileri Genel-İş Genel Merkez bürokratlarının ihanetine karşı fiili mücadelelerini sürdürdü. Sabah 10.00’da belediye binasında yapılan eylemden sonra işçiler Mühye’de bulunan şantiyede bir araya gelerek bekleyişe geçti.

Ankara İşçi Meclisi direnişlerini sürdüren işçilerin fiili grevde ısrarcı olduğuna dikkat çekti. “Çanpaş’ta satış sözleşmesine karşı tepki ve fiili grev Genel-İş Ankara 1 Nolu Şube’nin yalpamalarına rağmen devam ediyor” denilirken, işçilerin fiili grevi sürdürmede kararlı olduğu, sendika genel merkezine ve şube yönetimine karşı tepkilerini dile getirdiği belirtildi.

Mühye ve Alaçatı şantiyelerinde toplanan işçiler ilerleyen saatlerde sendika yönetimiyle toplantı yaptı. Toplantıda işçiler, şube yönetimine neden genel merkeze gidilmediğine dair eleştiriler yaptı, tepkilerini dile getirdi.

İşçiler grev kırıcılığına tepkili: “Önce anlaşma, sonra iş”

Şantiyede açıklama yapan Çankaya Belediyesi Temizlik İşleri Yöneticisi işçilerin haklı direnişini kırmaya çalışarak şunları söyledi:

“Bir toplu sözleşme imzalandı. Memnuniyetsizlikten dolayı da buradasınız. Başkanınızın yanındasınız. Biz de burada idari yöneticiler olarak şunu söylemek istiyoruz. Şu an yapmış olduğunuz eylem hukuk dışıdır. Mücadelenizde haklısınız ama farklı şekilde yansıtabilirsiniz. Bu konunun devam etmesi hepimize zarar verir. Sizden ricamız bunu sonlandıralım. Görevimize çıkalım.”

İşçiler toplantıda, Çankaya’nın belli yerlerinde grev kırıcılığı yapan Ankara Büyükşehir ve Yenimahalle Belediyesi’ne yönelik de tepki gösterdi. Çankaya Belediyesi’ne çok sayıda yurttaşın “çöpler toplanmıyor” diye şikayette bulunduğu da belirtilirken, “Görevinize devam edin, başkanlar konuşsun” söylemlerine tepki gösteren işçiler, “Önce anlaşma, sonra iş” dedi.

Genel-İş Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Hanım Akkuş, şantiyede bekleyişini sürdüren işçilere seslendi. Kendilerinin de işçiler gibi gelişmeden habersiz olduğunu öne süren Akkuş, işçilere “Haftasonu iznimizi kullanalım” diyerek haftasonunda çalışılmayacağını söyledi. Pandemi koşulları gerekçe gösterilerek 10 şoförün haftasonu için çalışmaya çağrıldığını, “bu arkadaşlarının zorunlu olarak işe gideceklerini” belirten Akkuş, “Çöp arabalarının arkasında işçiler olmayınca bunun bir anlamı kalmayacaktır” dedi. Akkuş, Belediye Başkanı ile tekrar görüşme yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

“Genel Merkez tescilli işçi düşmanı”

Genel merkeze ve şube yönetimine karşı tepkilerini gösteren işçilerden gazetemize konuşan bir işçi şunları söyledi: “Genel-İş merkezi tescilli bir işçi düşmanı. Bunu daha önce Maltepe’de, Kadıköy’de görmüştük. Fakat şubenin genel merkezin yeterince üstüne gidememesinin, ya da sürecin buraya gelebileceğine rağmen eylemli bir süreç örmemesinin de üzerinden atlanmamalı. Bugün neden Genel-İş merkezinin önüne gidilmedi de Çankaya Belediyesi’nin içiyle yetinildi? Genel Merkez ile şube arasında danışıklı bir dövüş olduğunu düşünüyorum.”

Ankara İşçi Meclisi, BDSP, Kaldıraç, Birleşik Devrimci Parti, EHP, HDP temsilcileri Mühye şantiyesine gelerek işçilere destek verdi.

İşçiler öğlen saatlerine doğru grevi sonlandırdıklarını açıkladı.

Kızıl Bayrak / Ankara