İçindekiler:

29 Kasım 2021
Sayı: KB 2021/Özel-42

“Restorasyon” ve sol hareket
Düzenin temsilcileri derman olabilir mi?
Asgari ücret mücadele gündemidir
Kur krizi
Körfez şeyhlerinin ayağına düştüler
CHP ve TÜSİAD’ın “Kürt açılımı”
Asgari ücret için çağrılar
Sokaklarda “istifa” sesleri…
Engels, oportünizm ve devrim - A. Eren
Sinbo direnişinde 25 Kasım
Dardanel işçilerine: “Yaparsa işçiler yapar!”
Kadınlar 25 Kasım’da sokaklarda...
Frankfurt’ta 25 Kasım
Avrupa’da pandemide 4. dalga
Burkina Faso’da Fransa karşıtı eylemler
İsviçre’de halk oylaması
Wuppertal’de coşkulu Engels eylemi
Beyaz Adam’ın “adaleti”
Eğitim hayatımızı mahvedenlere karşı...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Kadınlar 25 Kasım’da sokakları doldurdu!..

“Hükümet istifa!”

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde ülkenin dört bir yanında kadınlar sokaklara çıktı. AKP-MHP iktidarına yönelik öfkenin dışa vurduğu eylemlere, “döviz krizi”nin de etkisiyle yankılanan “istifa” sloganı damga vurdu.

İstanbul, İzmir, Ankara’daki kitlesel eylemlerin yanı sıra Bursa, Kayseri, Çorlu, Muğla, Sakarya, Antakya, Adana’nın da aralarında olduğu pek çok kentte eylemler gerçekleşti. Ayrıca her yıl olduğu gibi, Kürt illerinde de polisin baskı ve dayatmalarına karşın kadınlar sokaktaydı. Diyarbakır, Van, Batman, Dersim, Şırnak, Urfa, Adıyaman, Hakkari’de eylemler yapıldı.

Kitleselliği ve coşkusuyla öne çıkan eylemlerden biri İzmir’de gerçekleşti. İzmir Kadın Platformu’nun çağrısı ile kadınlar saat 18.30’da toplandı. Alsancak Leman Kültür önünde toplanan kadınlar, “Sokakta, işte, kampüste şiddet her yerde çözüm örgütlü mücadelede” yazılı pankart ile “Deniz Poyraz isyanımızdır”, “Kadın kıyımına hayır”, “Kriz derinleşiyor şiddet artıyor” yazılı dövizler taşıyarak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Kadınlar sokakta, hükümet istifa” ve “Deniz Poyraz ölümsüzdür” sloganları atıldı.

Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması okundu. 25 Kasım’ın tarihsel sürecine değinilerek “Mirabel Kardeşler’in özgürlük için yaktıkları meşalenin bugünkü taşıyıcısı olan biz kadınlar her 25 Kasım’da Kelebekler’in kanat çırpışını sokaklara taşıyoruz ve onların cüreti ile erkek egemenliğine, baskıya, gericiliğe, ayrımcılığa, ekonomik krize, şiddete karşı tüm öfkemizle/isyanımızla sokaklardayız” dendi.

AKP iktidarının gerici kadın düşmanı politikalarının teşhir edilerek İstanbul Sözleşmesi’nin bir gecede feshedildiği belirtilen açıklamada, “Kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız, nakafa hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz, kadınların can simidi olan Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Yasasından taviz vermeyeceğiz, krizin bedelini hayatlarımızla ve emeğimizle ödemeyeceğiz. Yıllar süren mücadeleler sonucu elde ettiğimiz haklarımızın tartışılmasına izin vermeyeceğiz.” ifadeleri kullanıldı.

“Bütçeden en küçük pay yani %3,77 ile kadınlara verildi. Bütçeden bir pay ayrılmadığı gibi bakanlık programında da kadınlara dair tek bir kelime bile geçmiyor” denilen açıklamada, bütçenin kadın düşmanlığını ve gericiliği yayan Diyanet’e ayrıldığı, devlet terörüne ve savaş aygıtlarına para akıtılırken kadınların yok sayıldığı ifade edildi. Artan hayat pahalılığı ve emekçilere yönelen şiddete değinilen açıklamada şunlar belirtildi:

“Yoksulluk her geçen gün artarken saray yönetimi halka ‘soğan ekmek yemeyi reva görüyor’. Bu gidişat da kadınların üzerindeki baskıyı ve şiddeti artıyor! Yanlış politikaların yükünü kadınlar çekmeyecek. İsyanımız büyüyor! İktidarın ekonomik kriz yok yalanları, dolanları artık devam edemez durumda. Kadınlar, çocuklar, göçmenler, LGBTİ+lar günden güne yoksullaşıyor, kadın işsizlik oranı %45’i geçmiş durumda, en temel ihtiyaçlarımıza, barınmaya ulaşamaz olduk. Ekonomik kriz erkek şiddetini artırırken; ev/aile/şiddet döngüsünü kabul etmiyoruz!”

Şiddete karşı kendini meşru biçimde savunan Çilem Doğan’a verilen hapis cezası, HDP’li Deniz Poyraz’ın katledilmesi de hatırlatılırken, “kadın cinayetleri politiktir” dendi ve “Bizler birbirimizden vazgeçmiyoruz; ne zaman umutsuzluğa kapılsak dünyanın her yerinde oluşturduğumuz bu kalabalıklarımızı hatırlıyoruz. Dayanışmamızla hayatta kalanlarımızı, mücadele ederek koruduklarımızı, isyanımızla kazandıklarımızı hatırlıyoruz. Bizlere çizilen bütün sınırlara, savaşlara, ayrımcılığa, şiddete, krize rağmen birbirimize el uzatıyoruz” vurgusuyla eylem son buldu. İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları, DEV TEKSTİL de kendi talepleri ile eyleme katıldı.

Çorlu Kadın Platformu’nun örgütleyicisi olduğu, DEV TEKSTİL’in de destek verdiği eylem, saat 19.00’da Heykel meydanında yapıldı. Yoğun polis ablukası olduğu eylemde “Şiddete, eşitsizliğe, yoksulluğa, KHK’lara karşı haklarımızı ve hayatlarımızı savunuyoruz” pankartı açıldı.

Sık sık sloganların atıldığı eylemde okunan basın açıklamasında AKP iktidarının kadına yönelik gerici politikaları teşhir edildi ve artan kadına yönelik şiddetin son bulması için kadınlar olarak mücadeleden asla vazgeçilmeyeceği söylendi. Ayrıca İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinden bahsedilerek, bu uygulamadan geri dönülmesi gerektiği vurgulandı.

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısı ile saat 18.30’da yan yana gelen kadınlar “Hükümet istifa!”, “katledilen kadınlar isyanımızdır!”, “Korkmuyoruz, susmuyoruz itaat etmiyoruz!” sloganlarını haykırdı. İEKK’nin de dövizlerle yer aldığı eylemde, kadın katliamları teşhir edilirken artan ekonomik krizin yükünün de kadınların üzerine yüklenmesine karşı mücadele çağrısı yapıldı. Eylem halaylarla ve “Hükümet İstifa” sloganları ile bitirildi.

Kayseri’de emekçi kadınlar Kayseri Kadın Platformu’nun Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlediği kitlesel basın açıklamasında bir araya geldi. Platform adına açıklamayı Eğitim Sen Kayseri Şube Kadın Sekreteri Kezban Yüksel yaptı. İktidarın kadın düşmanı politikalarının teşhir edildiği eylemde BDSP’nin “Kapitalizm şiddet üretir, yaşamak için sosyalizm!” Kayseri İşçi Birliği’nin “İşyerinde, evde, sokakta şiddete karşı mücadele” şiarlı dövizleri ilgiyle karşılandı. Önceki yıllara göre katılımda zayıflamanın göze çarptığı eylemde sıklıkla “Kadın cinayetleri politiktir” şiarı haykırıldı.

Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla Saat 19.00’da Fomara Meydanı’nda toplanan kadınlar, İstanbul’dan Ankara’ya yürüyen ve Bursa’da açıklama yapan hekimlerin alana katılmasının ardından yürüyüşü başlattı.

Kent Meydanına gelindiğinde Bursa Kadın Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında kadınların evde, sokakta, işte erkek-devlet şiddetiyle karşı karşıya kaldığı vurgulanırken, AKP’nin kadınlara dönük politikaları teşhir edildi.

İstanbul Sözleşmesi’nin ardından 6284 sayılı yasanın da hedefte olduğu, yargıda cezasızlık politikasının şiddeti arttırdığı ifade edildi. Basın açıklamasının ardından Beyaz Yürüyüş için Bursa’da bulunan TTB heyeti adına Şebnem Korur Fincancı da bir konuşma gerçekleştirdi.