10 Mayıs'03
Sayı: 18 (108)


  Kızıl Bayrak'tan
  ABD azarlıyor, uşakları hazırola geçiyor!
  Kölelik yasası TBMM Genel Kurulu'nda madde madde geçiyor...
  İşçi ve emekçilerle röportajlar...
  Kölelik yasasına karşı ilk tepkiler...
  1 Mayıs ve sınıf hareketi
  Filistin halkına onur kırıcı bir teslimiyet dayatılıyor...
  Amerikan emperyalizmi açık tehdit diplomasisine hız verdi
  Türkiye'nin Kıbrıs politikası iflas etti
  Sağlık işçilerinden çağrı:
  Saldırılara karşı mücadele barikatlarını örelim!
  Haydut takımının başı Bush'un "zafer konuşması"...
  ABD'nin Avrupa'nın göbeğinde egemenliğini yeni güçlerle inşa girişimi
  Bingöl'de önce kamu binaları çöktü!
  Deprem, ölüm ve acı kader mi?
  Fransa'da eğitim alanında eylem dalgası!
  '68'in ve Denizler'in devrimci mirasını sahiplenmek!
  Deniz, Hüseyin ve Yusuf için mesaj
  ODTÜ'de Alternatif Şenlik...
  Devlet güdümlü "Türk Solu" güruhu
  Hiçbir güç devrimci faaliyetimizi engelleyemeyecektir!
  İTÜ Şenliği nereye?
  1 Mayıs ve kamu emekçi hareketi...
  Liseli gençlik ve 1 Mayıs
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kızıl Bayrak'tan

Savaş rüzgarları şimdilik hızını keserken, bir yanı paylaşım diğer yanı hesaplaşma ve bir sonraki saldırıya hazırlık olan bir süreç yaşanıyor. Çürümüş BAAS iktidarının teslimiyeti nedeniyle 20 günde Irak’a girenler, orada işbirlikçi yeni bir yönetimi tesis etmenin hiç de kolay olmadığını gördüler. Daha uzun bir süre de bunu başaramayacaklar.

Irak sınırları içinde pay kapmaya dayalı çıkar çatışmalarının bir benzeri emperyalistler ve saldırya alet olan işbirlkçiler arasında şiddetlenerek sürüyor. Verdiği ve vereceği hizmetlerin karşılığını bu kez de alamayan Türk sermaye iktidarı, yetmezmiş gibi efendisi ABD’ye hesap vermeye zorlanıyor. Bu konudaki diplomasi trafiği son günlerde iyice yoğunlaştı. Atılan bir takım fırçaların, yapılan tehditlerin en yumuşak bir dille anlatımı bile mevcut kölece bağımlılığı bir kez daha gözler önüne seriyor. Sermaye iktidarı ikinci, üçüncü sıradaki ABD’li yetkililerin bu fırçalarına bile yanıt verebilmiş değil. Görünen o ki, ABD bir dahaki saldırı için Türkiye’yi daha köklü bağlarla kendisine bağlamak istiyor. Önümüzdeki günlerde tablo daha da netleşecek.

***

Sermaye hükümeti bir dizi saldırı için start alırken, işçi sınıfından da ses gelmeye başladı. Uzun bir süredir süren sessizlik bozuluyor. Özelleştirmeler ve kölelik yasasına karşı onun üstünde kentte eylemler yapıldı. Önümüzdeki günlerde sınıf cephesindeki hareketlilik daha da artacak. Zamanında ve güçlü bir müdahaleye konu edilmesi, önderlik ihtiyaçlarının karşılaması durumunda işin renginin değişmeye başlayacağı açıktır. Bu bir fırsat olduğu kadar sorumluluklara bir çağrıdır da.

Tekel Cevizli işçileri Ankara yürüyüşüne başladılar. Petrol-İş 25 Mayıs’ta Bursa’da, 8 Haziran’da İzmit’te özeleştirme karşıtı miting düzenliyor. Yine 10 Haziran’da Türk-İş’e bağlı sendikalar tekelin özeleştirilmesini protesto eden bir miting yapma kararı almış bulunuyorlar. Tüm gücümüzle bu sürece yüklenmeliyiz.

***

Tüm yoldaşlarımız ve okurlarımıza gelişen işçi eylemleriyle ilgili haber, röportaj ve yorumları düzenli bir şekilde ve sıcağı sıcağına bize iletmelerini buradan bir kez adaha önemle hatırlatıyoruz.

***

Geçen hafta başında Türk Solu olarak bilinen provokasyon çetesinin yol açtığı olaylar nedeniyle yüzlerce devrimci öğrenci gözaltına alındı. İçlerinde üç okurumuzun da bulunduğu 13 öğrenci ise hala gözaltında tutuluyor. Aynı günlerde İHD Genel Merkezi ve İHD Ankara Şubesi basıldı. Tüm bilgisayar, döküman ve evraklarına el konuldu. Tüm öğrenciler derhal serbest bırakılmalı, devlet terörüne son verilmelidir. Hiç bir güç devrimci mücadelenin gelişmesini engelleyemez.