10 Mayıs'03
Sayı: 18 (108)


  Kızıl Bayrak'tan
  ABD azarlıyor, uşakları hazırola geçiyor!
  Kölelik yasası TBMM Genel Kurulu'nda madde madde geçiyor...
  İşçi ve emekçilerle röportajlar...
  Kölelik yasasına karşı ilk tepkiler...
  1 Mayıs ve sınıf hareketi
  Filistin halkına onur kırıcı bir teslimiyet dayatılıyor...
  Amerikan emperyalizmi açık tehdit diplomasisine hız verdi
  Türkiye'nin Kıbrıs politikası iflas etti
  Sağlık işçilerinden çağrı:
  Saldırılara karşı mücadele barikatlarını örelim!
  Haydut takımının başı Bush'un "zafer konuşması"...
  ABD'nin Avrupa'nın göbeğinde egemenliğini yeni güçlerle inşa girişimi
  Bingöl'de önce kamu binaları çöktü!
  Deprem, ölüm ve acı kader mi?
  Fransa'da eğitim alanında eylem dalgası!
  '68'in ve Denizler'in devrimci mirasını sahiplenmek!
  Deniz, Hüseyin ve Yusuf için mesaj
  ODTÜ'de Alternatif Şenlik...
  Devlet güdümlü "Türk Solu" güruhu
  Hiçbir güç devrimci faaliyetimizi engelleyemeyecektir!
  İTÜ Şenliği nereye?
  1 Mayıs ve kamu emekçi hareketi...
  Liseli gençlik ve 1 Mayıs
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
ODTÜ’de Alternatif Şenlik...

Bütün olanaksızlıklara ve baskılara rağmen!..

Genellikle 1 Mayıs’ın ardından faaliyet hız keser, insanlarda bir rehavet görülür. Genç komünistler olarak bunu kırma çabası ve bilinciyle hareket ediyoruz. 6 Mayıs günü Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anmak için okulun dört bir yanına afişler astık. Böylece onların bizlere bıraktığı devrimci mücadele geleneğini yaşatmaya çalışıyoruz.

7 Mayıs ise okulumuzda gerçekleştirilecek olan bahar şenliğinin ilk günüydü. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ODTÜ’de iki farklı şenlik gerçekleşiyor. Birisi okulun önayak olduğu, her türlü satışın gerçekleştiği standların kiralandığı, alkolün, bağırıp çağırmanın serbest olduğu, birlik, beraberlik ve dayanışma adına hiçbir değerin yaşanmadığı, düzen tarafından bize dayatılan şenlik. İkincisi ise, öğrencilerin kendi çabalarıyla birlik ve beraberlik içerisinde yapmaya çalıştığı, üniversitedeki gençlik kitlesinin ihtiyaçlarına yönelik çalışmaların yürütüldüğü, tüm olanaksızlıklara rağmen yaşatılan “Alternatif Şenlik”.

Bu yılki şenliğimizin ilk gününe “Alternatif Şenlik” imzalı pankartımızı yaparak başladık. Pankartta “Şenlik adına ticaret değil; birlikte üretmeye, paylaşmaya!..! yazılıydı. Pankartımız ile birlikte yürümeye başladık. “Can Şenliği” oyuncularının da katıldığı yaklaşık 40 kişilik yürüyüşümüz “Alternatif Şenlik” stantlarımızın bulunduğu Fizik ve Kimya bölümleri arasından başladı. Önce yemekhaneye oradan da sermayenin şenliğinin düzenlendiği alana gidildi. Yer yer okul içindeki yolları kestik. Daha sonra Rektörlük binasının önünden Fizik bölümüne çıktık. Yürüyüşümüz boyunca konuşmalar yaptık. İnsanları alternatif şenliğimize çağırdık. “Sermaye defol üniversiteler bizimdir!”, “Ticari değil, alternatif şenlik!” vb. sloganlar attık.

Yürüyüşün ardından “Can Şenliği” oyuncuları bir tiyatro oyunu sahnediler. Ardından Bingöl depreminde ölenlerin anısına bir pankart hazırladık. Pankartımızda “Deprem değil kapitalizm öldürür!” yazılıydı. Şenlik boyunca okul görevlileri ile astığımız pankartın yeri konusunda bir dizi tartışma yaşadık. İlk önce pankartımızın yerini değiştirmemiz için “emirler” yağdırdılar. Kararlı bir duruş sergileyerek pankartın yerini değiştirmedik. Bu olaydan yarım saat sonra sessizce pankartımızı indirip götürmeye çalıştılar. Ortak bir tutum sergileyerek tepki göstermemiz sonucunda pankartımızı geri almayı başardık ve eski yerine astık. Bir süre sonra yine pankart için konuşmaya geldiler. Biz de bugün pankartımızın yerini değiştirmeyeceğimizi, ancak alandan ayrılırken pankartımızı alacağımızı söyledik. Kararlı tutumumuz sonucundabizim dediğimiz oldu ve pankartımız gün boyunca astığımız yerde kaldı.

Alternatif şenliğimizi engelleme ve sabote etme girişimleri bununla sınırlı kalmadı. Jandarma, Alternatif Şenlik alanına birçok kez girmeye çalıştı. Ancak karşılarına dikilerek bu alana giremeyeceklerini söyledik. Kararlı tavrımız sonucunda gün boyunca alanımıza giremediler.

Alternatif şenliğimizin ikinci günü, yasak materyaller bulundurulduğu iddiasıyla, yaklaşık 10 arabalık jandarma robokobu şenlik alanına girmeye çalıştı. Robokopların gelişini önceden gören ilerici, devrimci öğrenciler alanın girişine barikat kurarak olası bir çatışma için gerekli önlemleri aldılar. Devrimci dayanışmanın hakim olduğu şenlik alanımızda öğrenciler “Jandarma defol, üniversiteler bizimdir!”, “YÖK, jandarma, soruşturma bu abluka dağıtılacak!”, “Üniversiteler kışla olmayacak!”, “Sermaye uşakları üniversiteden defolun!” sloganları ve marşlarla jandarma karşısında kararlı bir duruş sergilediler. Yapılan tartışmalar neticesinde alana giremeyeceğini anlayan jandarma “yuh!” sesleri ve ıslıklarla okulu terketmek zorunda kaldı.

Devrimci gruplar arasında dayanışma ve birlikte hareket etme noktasında yaşanan zayıflıkları tam olarak aşamasak da etkinlikte gösterdiğimiz çaba bunun çok da zor olmadığını gösterdi. Bütün zorluklara, engellemelere ve maddi olanaksızlıklarımıza rağmen Alternatif Şenliğimiz sürüyor.

Ekim Gençliği/ODTÜ