09 Nisan 2005
Sayı: 2005/14 (14)


  Kızıl Bayrak'tan
  Tırmandırılan faşist
kudurganlığa ve şovenizme karşı
mücadeleyi yükseltelim!
  Hükümetin sıkıntıları ve çıkmazları
  Trabzon’da polis destekli sivil faşist
provokasyon
  Trabzon’da faşist provokasyon
  Erkan Mumcu: Düzen yeni alternatifleri hazırlıyor
  İşgal orduları Türkiye’den “paralı asker”
devşirmeye hazırlanıyor
  PETKİM ve TÜPRAŞ hisseleri “halka arz”
ediliyor
  Tibet işçisiyle dayanışmayı yükselt!

  TEKEL mitingi; Adana’da 6 bin işçi ve emekçi haykırdı

  Sıradan faşizmin “fantaziler”i:
Tercüman’dan olay yaratacak yazı dizisi!
  Zanalar'ın yeni partisi üzerine
  TC’nin yumuşak karnı: Kıbrıs sorunu
  Emperyalist-kapitalist gericiliğin “ruhani lideri” için yas ilan edildi
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/9 : ABD müda-halesine ve BOP’a tam destek
  ABD’nin yeni “savunma stratejisi”
 Siyonistler günden güne arsızlaşıyor
Savaş kundakçısı Wolfowitz Dünya Bankası başkanlığına atandı

 Gülsuyu’nda 1 Mayıs’a hazırlık toplantısı

 Esenyurt-Kıraç: 1 Mayıs 2005’e hazırlanıyoruz!
 Çukurova Üniversitesi’nde imza
kampanyası
Ekim Gençliği : Birlik ve mücadele için
1 Mayıs’ta alanlara!
Öğrenci hareketinde güçlenen birlik zemini
ve bir ilk adım!
AB ve göçmen kadın emekçilerin sorunları
5. BİR-KAR Gençlik Kampı başarıyla
gerçekleşti
Devrimciler arasındaki ilişki, bir alış veriş, bir ticaret ilişkisi değildir!
Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

5. BİR-KAR Gençlik Kampı başarıyla gerçekleşti

Bir-Kar Gençliği'nin düzenlediği 5. Gençlik Kampı 27 Mart–2 Nisan tarihleri arasında Almanya'nın Bielefeld kentinde gerçekleştirildi. Kampa, çoğunluğu Almanya'dan olmak üzere, yaklaşık 70 genç katıldı.

Kampımız, 27 Mart günü, tüm bölgelerden gençlerin kamp yerine gelmesinin ardından yapılan tanışma toplantısı ile başladı. Ardından, bir haftalık kamp çalışmalarını günlük olarak planlayıp-programlayacak yönetim işinden sorumlu kamp komitesi belirlendi.

Katılımı ağırlıklı olarak daha önceki kamplara katılanlar oluşturuyordu. Yanısıra yeni genç arkadaşlar da kampımıza katıldılar. Katılan gençlerin yaş ortalaması 11 ile 27 arasında değişiyordu. Bu tablo kamp programını uygulamada bizi biraz zorladığı için zorunlu bazı düzenlemeler yaptık. Örneğin, 13 yaşın altındaki arkadaşlar için ayrı bir program uygulama yoluna başvurduk.

İşe, her zaman yaptığımız gibi, alanlarında deneyimli arkadaşların yönetiminde müzik, folklor, tiyatro atölyesi kolları oluşturmakla başladık. Hiç kimse dışarıda kalmayacak şekilde, ilgi alanlarına göre bu gruplara katıldı. Bu gruplar, kampımızın final günü yapacağımız etkinlikte (Kızıldere anması) ürünlerini sunmak üzere hemen çalışmaya başladılar.

Kamp programı, kültürel-sanatsal faaliyetlerin dışında şu başlıklardan oluşuyordu: Seminerler (eğitimin özelleştirilmesi, yeni yabancılar yasası ve ırkçılık, kültürel dejenerasyon ve gençlik, emperyalizm ve çevre kirliliği); tanıtımlar (Erdal Eren, Ernesto Che Guevara, Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht); kitap tanıtımları (Kavganın Şafağı, Ölüler Genç Kalır ve Samet Behrengi'nin iki kitabı); filmler (Che ve Beyaz Gül), bilgi yarışması ve sportif faaliyetler.

Programımızı zaman darlığından dolayı gerçekleştiremediğimiz Ölüler Genç Kalır kitabının tanıtımı hariç tam olarak uyguladık. Ancak havaların soğuk ve yağışlı olması nedeniyle sportif faaliyetlerimizde aksamalar oldu. Ayrıca, her sene kampımıza katılıp müzik faaliyetlerini başarı ile yöneten ve bu yönüyle kampımıza güç katan Grup Su'nun yokluğu da belli bir boşluk yarattı. Grup Su kampımıza ancak son gün katılabildi.

Kampımızın en politik kesitini oluşturan seminerlerin tümü de başarıyla sunuldu. Dikkate değer olan, yaşadıkları apolitik ortama rağmen, seminerlere tüm gençlerin ilgi göstermesi oldu. Seminer konularının gençliğin en acil ve gün geçtikçe daha da ağırlaşan sorunlarından seçilmiş olması bunda tayin edici rol oynadı. Tüm zorluklara ve biraz da bunun koşulladığı eksikliklere karşın, çalışmalarımızı asgari bir başarı ile yürüttük ve tamamladık. Yoğun bir çalışmanın ardından kampın final gecesi yapıldı.

Final gününü, Kızıldere'nin yıldönümüne denk gelmesinden dolayı, Kızıldere şehitlerini anma etkinliği olarak planlamıştık. Bunun için önden, üzerinde “Bir direniş manifestosu: Kızıldere, unutmadık-unutmayacağız!” şiarının ve Kızıldere şehitlerinin resimlerinin yeraldığı bir afiş çıkarttık. Afişlerimizi kampımızın başlangıcında Bielefeld şehir merkezinde yaparak etkinliğe çağrı yaptık. Anma etkinliğini 100'ü aşkın kişinin katılımı ile gerçekleştirdik. Etkinliğimiz saygı duruşu ile başladı. Ardından bir yoldaşımız günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Konuşmayı kampta hazırlanan folklor gösterisi izledi. Folklordan sonra devrimci marş ve türkülerle Grup Su sahneye çıktı. Yurtdışı Ekim Gençliği adına okunan mesajdan sonra, 11-13 yaş grubundan genç arkadaşların kampta hazırladıkları türküler eşliğinde ritim çalışması sunuldu. Programımız kampta hazırlanan tiyatro oyunu, skeçler ve anmamıza dayanışma amacı ile katılan dost bir müzik grubunun söylediği türkülerle devam etti. Gecenin geç saatlerine dek süren etkinliğimiz, hep birlikte çekilen halaylarla sona erdi.

Bu kampımız da yeni dostluklara, arkadaşlıklara ve paylaşımlara sahne oldu. Nitekim kampın sonunda, tüm genç arkadaşların gözlerinde bir hafta boyunca birlikte çalışmanın, üretmenin ve kolektif paylaşmanın verdiği heyecanı okunuyordu. Ayrıca kampımız boyunca kendi sınırları içinde azımsanmayacak ürünler ortaya çıkardık.

Kampımız, az çok güçlerimizin bulunduğu her bölgede acilen bir gençlik çalışması başlatmanın taşıdığı önemi bir kez daha ortaya koydu. Gençlik çalışmasının yürütülmekte olduğu bölgelerde ise, daha planlı, daha tanımlı ve daha hedefli bir çalışmanın yürütülebilmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde paralı eğitime karşı başlatacağımız kampanya bunun için iyi bir fırsattır. Öyleyse, daha ileri hedefler için tüm genç yoldaşlar görev başına!

Bir-Kar Gençliği

------------------------------------------------------------------------------------------

5. BİR-KAR Gençlik Kampı'nın ardından...

BİR-KAR V. Gençlik Kampı'nı geride bıraktık. Kampımızı önemli sayılabilecek deneyimlerle birlikte belli bir başarıyla sonuçlandırdık. Biz burada bir kamp değerlendirmesi yapmaktan çok kampta yürüttüğümüz çalışmalardan bahsetmek istiyoruz.

Gençlik kamplarımızı düzenlerken kendimize iki temel alan seçiyoruz. Birincisi seminerler, ikincisi ise kültürel ve sportif faaliyetler. Bu seneki kampımızda da bu iki temel alan üzerinde programımızı gerçekleştirdik. Önden hazırladığımız programımızı kamp boyunca gerçekleştirmekte belli bir başarı gösterdik. Seminer konularını seçerken güncel konular olmasına dikkat ettik. Eğitimde özelleştirme, çevre sorunu, yeni göç yasası ve ırkçılık konuları işlendi. Özellikle eğitimde özelleştirme konusu gençlerin büyük ilgisini çekti ve tartışma bölümüne ayrdığımız zamanı daha uzun kullandık. Forum olarak düzenlediğimiz kültürel yozlaşma konusu gençlerin katılımını artıran bir biçim olduğu için ilgi çekici oldu.

Kültürel faaliyetlerle amaçladığımız, gençlere yeni alanlar tanıtabilmek, kolektif çalışma alışkanlığı kazandırmak ve en önemlisi belleklerinin bir köşesinde kalabilecek bilgiler vermekti. Örneğin hayatlarında hiç kullanmadıkları ritm aletleriyle müzik yapmak, resim olarak tanıdıkları Che'nin hayatını doğru şekilde öğrenmek, kendi yaşlarındaki bir devrimci olarak Erdal Eren'i tanımak, bir çocuk hikaye yazarı olarak Behrengi'nin kitaplarını tanımak, yetenek yarışmasında kısa bir süre içerisinde de olsa iyi şeyler üretebilme çabasını ortaya koymak, Kamp TV'yi kampın vazgeçilmezleri arasına almak ya da bilgi yarışmasından yanlış yapsalar bile doğrusunu hatırlayabilecekleri bilgiler kazanarak dönmelerini sağlamak... Bunları anlamlı kazanımlar olarak görüyoruz.

Altı günlük kısa bir süreçte bütün beklentilerimizi gerçekleştirmemiz mümkün değildi kuşkusuz. Çalışmalar içerisinde belli bir uyumu sağlamak da kolay olmadı. Fakat biz geçmiş deneyimlerimizden de biliyoruz ki, kampımızın son gününe, ürünlerimizi sunma noktasına geldiğimizde, bütün bir kamp boyunca ne kadar zorluk yaşarsak yaşayalım, herkes aynı heyecanı, aynı coşkuyu paylaşıyordu. Bu kampta da bu böyle oldu. Final gecemizi Kızıldere anmasıyla taçlandırdık. Gençlerin emeğini bir direniş manifestosu olan Kızıldere anmasıyla harmanladık.

BİR-KAR Gençliği/Bielefeld

-------------------------------------------------------------------------------------

Paylaşmayı öğreniyoruz...

5. BiR-KAR Gençlik Kampına Rüsselsheim'den katılan üç genciz. Her katıldığımız kampta yeni etkinliklerle karşılaşmak bizi mutlu ediyor. Mesela bu kampta “kitap tanıtımı” okuma merakımızı uyandırdı. İkinci önemli nokta, Almanca yapılan seminerler daha çok ilgimizi çekiyor. Yaşadığımız ülkedeki gelişmeler hakkında bu sayede birçok bilgi edindik. Şimdiye kadar seminerler fazla ilgimizi çekmiyordu, çünkü çoğunu anlamıyorduk.

Her kampın arkasından yapığımız konuşmalardan fazla bir şey çıkartamıyorduk, ama bu sefer bizi daha farklı etkilediğini gördük. Çünkü paylaşmayı öğreniyoruz. Folklor, tiyatro ve koro gibi etkinliklere katılmamız kendimize güveni artırıyor.

Bu olumlukların yanında yaşadığımız olumsuzluklar da var. Hava koşullarından dolayı kamp süresince ortak çalışmalarımız aksadı diyebiliriz. Geçmişte hava güzel olduğundan dışarda yaptığımız ortak etkinlikler daha fazlaydı. Bu sefer yağmurdan dolayı gençlerin odalarına çekilmesi kampı etkiledi diye düşünüyoruz.

Altı gün hazırladığımız etkinlikleri son gece sergiledik. Bizim için heyecan vericiydi. Olumsuz yanı arkadaşlarımızdan ayrılacaktık, olumlu yanı ise çalışmalarımızı kitleye sunacaktık. Her zamanki gibi etkinliğimiz güzel geçti. Bir dahaki kampta arkadaşlarımızla buluşup yeni şeyler öğreneceğimiz için şimdiden seviniyoruz.

Bahar, Özge ve Adil