03 Eylül 2005
Sayı: 2005/35 (35)


  Kızıl Bayrak'tan
  Ters tepen oyunlar ve büyüyen korkular
  Genelkurmay Başkanı'nın 30 Ağustos açıklamaları üzerine
   İncirlik yürüyüşü
  İncirlik yürüyüşü ve destek eylemleri
  Batman'da 20 bin kişi Hasan İş'i uğurladı
Özelleştirme tekelleşmeye hizmet ediyor
Kamuda toplu görüşme oyunu bitti
  Demokratikleşme paketlerinden yeni saldırılar çıkıyor
  Ekim Gençliği; Yeni döneme güçlü bir başlangıç için!
  TİSK:Sendikaya dost(!), işçi sınıfına düşman!
  "Sen 'sen' ol" ihanete geçit verme
  Ümraniye İşçi Kurultayı faaliyetlerinden...
  Küçükçekmece İşçi Kurultayı çalışmaları
  Sınıf çalışmasının sorunları ve kurultay çalışması
  Irak işgalindeki başarısızlık gizlenemiyor
  İşgalciler Irak'ı kaosa sürüklüyor

  Filistin direnişini bitirme planları tutmayacak

  Dünya Katolik Gençlik Günü ve gösterdikleri
  AKP H ükümeti "ucuz konut" adı altında emekçileri kandırıyor
  Türkiye'de aydın olmak!
  İçi boşaltılan kavramlar: Savaş ve barış!
  Düzene mahkum olmaktansa düzenin mahkumu olmak yeğdir
  Genç komünistlerin deneyimlerinden
  Bültenlerden / GOP İşçi Bülteni
  Emniyet gençleri "sevmeye" çağırıyor...
  İspanya'nın kızıl karanfili; Garcia Lorca
  Basından: Savaş bitiyor / Y. Türker
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Irak işgalindeki başarısızlık gizlenemiyor

Pentagon şefleri tarafından peşpeşe yapılan açıklamalar, Irak işgalindeki başarısızlığı ortaya koyuyor. Kibirli emperyalist işgalciler, ABD'nin Irak'ta istediği sonucu elde etmesinin artık mümkün olmadığını itiraf etmek zorunda kalıyorlar.

NATO'nun eski şeflerinden Clark: “Irak'a komşu ülkeleri sürece katmalıyız”

ABD'de eski demokrat başkan adaylarından, NATO'nun eski Avrupa müttefik kuvvetleri başkomutanlarından emekli orgeneral Wesley Clark, bu aşamadan sonra ABD'nin Irak'ta başarı kazanabilmesi için, Türkiye dahil Irak'ın komşularıyla birlikte çalışması gerektiğini belirtti. NBC televizyonunda katıldığı söyleşide şunları söyledi: “Irak'ta başarmak için bu ülkenin komşularıyla birlikte çalışmalıyız, çünkü Irak'ı komşularından tecrit edemezsiniz. Problemin parçası olan Irak'ın komşuları, çözümün de parçası olmak zorunda. Bunun anlamı, Suriye, İran, Türkiye, Kuveyt ve Suudi Arabistan ile konuşmak zorunda olmamız. Eğer Irak'ta süren siyasi sürecin başına bu bölgesel diyalogu yerleştirebilirsek, belki şansımız olabilir.”

Bu sözler, eski NATO şefinin içine düştüğü derin kaygının yanısıra Irak'a komşu ülkeleri kanlı sürece dahil etme niyetlerini de gözler önüne seriyor.

Myers: “Ya işgale destek verin ya istikrarsızlığa hazır olun!”

18 gün süren Irak ve Afganistan gezisinin ardından Pentagon'da bir basın toplantısı yapan ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers ise Irak işgalini El Kaide ile savaşa indirgedi ve “El Kaide'nin Irak'ta kazanmasına izin verilmesi hilafetin başlangıcı olacak, Suudi Arabistan'da, belki İran'da, Suriye ve Türkiye'de anında istikrarsızlığa neden olacak. Sadece ekonomik açıdan bakıldığında bile bu, bütün dünyayı etkileyecek istikrarsızlık olur” dedi.

Irak'tan zamanından önce çekilmeleri durumunda istenmeyen güçlerin bölgede etkili olacağını iddia eden Myers, Irak'ta tehlikenin büyük olduğunu, bu yüzden zafer kazanılmadan ABD ordusunun Irak'tan çekilmemesi gerektiğini savundu. Amerikan halkının artan moral bozukluğundan rahatsız olan savaş şefi, işgal karşıtlarının Irak'tan çekilme isteklerinden de hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Myers'in açıklamaları zamanlama, içerik, kullanılan dil açısından son dönemdeki gelişmelere hem bir yanıt, hem de bir destek arayışı olarak yorumlanıyor. Bu açıklama, aynı zamanda Irak'a komşu ülkelere bir tehdittir. “Irak'ta bizimle işbirliği yapmazsanız, istikrarsızlık kapınıza dayanır, artık tercihi siz yapın” şeklinde özetlenebilecek sözlerin başka bir anlamı bulunmuyor.

İşgal karşıtları Bush'un kabusu

Bush liderliğindeki çeteye karşı giderek yükselen savaş karşıtı harekete Amerikan kamuoyu bu kez büyük bir ilgi gösteriyor. Bush'un Irak politikasını sorgulayan savaş karşıtları, sürekli olarak ABD'nin Irak'tan askerlerini hemen çekmesini öne çıkarıyor. Savaş karşıtlarına Amerikan basınının bir kısmı da destek veriyor. İşgal karşıtı hareketin Pentagon şeflerini korkutacak boyutlara vardığının önemli göstergelerinden biri de, Bush'un yıllık tatilini yarıda keserek neden Irak'ı işgal ettiklerini, yine yalanlar eşliğinde ABD kamuoyuna açıklama zorunluluğu hissetmesidir.

“Ben başkan olduğum sürece Irak'ta kalacağız” iddiasında bulunan haydutbaşı Bush, Amerikan kamuoyunu eskisi gibi kolay kandıramayacak. Nitekim Bush'a destek verenlerin oranı yüzde 40'ların altında düşmüş bulunuyor.

Görüş ayrılıkları

Son günlerde yaşanan gelişmeler, savaşı yürüten şebekenin giderek sıkışmakta olduğunu, bunun da şefler arasında görüş ayrılıklarına yolaçtığını gözler önüne serdi. Bush yönetimini yıpratan diğer bir sorun , bizzat yönetim içinde Irak politikalarıyla ilgili görüş ayrılıklarının ortaya çıkmasıdır. Son olarak Amerikan dış politikasında belirleyici derecede etkili olan neo-faşist kadro, Irak'tan çekilmekten bahseden ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'e savaş açtı. Oysa Irak işgalini planlayanların başında Rumsfeld geliyor. Buna rağmen Bush'a çağrıda bulunan neo-faşistler, Rumsfeld yerine, Irak'ta zafere inanan kararlı birinin bakanlık koltuğuna getirilmesini istediler.

Demokrat Parti'nin önde gelen senatörlerinden Joe Biden ise, Bush'un Irak'ta bundan sonrası için herhangi bir planı olmadığını savundu ve Bush yönetimini Irak'ı yüzüne gözüne bulaştırmakla suçladı.

Irak halklarının sadece bir kısmının direnişi ile varılan bu aşama, halkların ortak direniş sergileyebilmeleri halinde, işgalcilerin çok daha kısa süre içinde kovulabileceğini gösteriyor.

---------------------------------------------------------------------------------------

“Casey Kampı” Beyaz Saray önüne taşınacak

Saldırgan çetenin şefi Bush'un Teksas'taki çiftliği yakınında kamp kuran Cindy Sheehan'in Irak işgaline karşı başlattığı eylem, savaş karşıtlarının desteği ile devam ediyor. Sheehan'in Irak'ta ölen asker oğlunun adını taşıyan “Casey Kampı”nda eylemlerini sürdüren bini aşkın işgal karşıtı, Bush yönetiminin yaygın bir şekilde teşhir edilmesine katkıda bulunuyor.

Bush'un çiftliğindeki tatilini yakında bitireceğinin bildirilmesinin ardından eylemini sürdürmeye karar verdiğini belirten Sheehan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1 Eylül'de otobüslerle yola çıkacaklarını, ülkenin önemli bir bölümünü katederek, 24 Eylül'de Washington'a ulaştıktan sonra burada düzenlenecek gösteriye katılacaklarını söyledi.

Sheehan, oğlunun Irak'ta neden, ne uğruna öldüğünü sormak için Bush ile görüşmeyi amaçlıyordu. Ancak haydutbaşı bu talebi reddetti. Bundan dolayı işgal karşıtları Beyaz Saray önünde eylemi sürdürmeyi planlıyor. Bu arada ABD ordusunun Irak'tan geri çekilmesi talebini yineleyen Sheehan, “ABD'ye tehdit oluşturmayan bir ülkenin işgali için askerlerimizi oraya biz göndermedik. Askerlerimizin artık canlı olarak ailelerine kavuşmasını istiyoruz” dedi.

Savaş şeflerini teşhir eden işgal karşıtı eylemin etkisini kırmak için uğraşan çete başı Bush, eşi ile çocukları Irak işgaline katılan Tammy Pruett adlı anneyi öne çıkardı. Sersemletilen kadına, “Oğullarımdan birine bir şey olursa, ülkemiz için doğru olanı yaparken bu dünyadan ayrıldığını bileceğim” türünden sözler sarfettirildi.

“Savaş destekçisi anne” ile yetinmeyen cellat takımı, ABD'nin her tarafından topladıkları 1500 civarında Bush şakşakçısı amigoyu, işgal karşıtlarının üzerine sürdü. Başlarında Bush'un partisinden bir siyasetçinin bulunduğu bu amigolar, Irak'ta devam eden vahşi işgali savunurken, Amerikan askerlerinin ülkeye tabutla dönmesinden savaş karşıtlarını sorumlu tutan akıldışı iddialarda bulundular. Amigo takımının saldırısına boyun eğmeyen savaş karşıtları adına konuşan Sheehan ise, “Hareketimizin Irak savaşını sona erdireceğini biliyorum” dedi.

İşgalci Amerikan ordusu Irak bataklığında çırpınırken, Pentagon'daki savaş şefleri işgalin daha uzun yıllar devam edebileceğini söylüyor. Akıl almaz vahşi kıyımlara rağmen direnişin güçlenmesine engel olamayan işgal ordularını Iraklı devşirmeler de kurtaramadı. Kentlerde bile kayda değer bir denetim kuramayan işgalci güçlerin, direnen bir halka karşı zafer kazanma şansı bulunmuyor. Savaş karşıtlarının daha güçlü, yaygın ve militan eylemler geliştirmesi durumunda ise, saldırganlar iki ateş arasında kalacak. Bu da Bush liderliğindeki çeteye kuyruğunu kısıp Irak'ı terketmekten başka yol bırakmayacak.