9 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/19

  Kızıl Bayrak'tan
  İşçi sınıfı ve emekçilerin öfkesini büyütelim!
   Kandil’in bombalanmasıyla ABD planı yeniden yürürlükte!
1 Mayıs Taksim direnişi ruhunu kuşanalım!
1 Mayıs direnişi ve CHP’nin hesapları!
1 Mayıs eylemlerinden...
Devrimci 1 Mayıs Platformu’ndan açıklama:
  Zulmün borazanı dinci–gerici medyanın
1 Mayıs’a kin kusma ayini!
  Denizler’i savunmak, devrimi savunmaktır!
  Devrimci mirası yaşatmak,
daha ileriye taşımakla mümkündür!
  Taksim kararlılığının kazanımları
  1 Mayıs gözlemlerinden...
  Faşist zorbalardan hesap sorma zamanı…
  Gençlik hareketinden...
  Adana Sanayi İşçileri Kurultayı Sonuç Bildirgesi...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Dünyadan...
  1 Mayıs: İslami faşizmin turnusol kağıdı
Yüksel Akkaya
  1 Mayıs 2008’in öğrettikleri
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

1 Mayıs eylemlerinden....

Samsun’da 4 bin kişi...

İşçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs Samsun’da da coşkulu bir biçimde kutlandı. Bizler de Samsun’da işçi sınıfının yanında olduğumuzu göstermek için Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğrencileri imzasıyla alana çıktık. Yürüyüşte ve alanda kendi taleplerimizi de gür biçimde haykırdık.

Shell Kavşağı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na doğru gerçekleşen yürüyüşte OMÜ öğrencileri olarak “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Fabrikada köle, okulda müşteri olmayacağız!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Kahrolsun sermaye iktidarı!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarını attık.

4 bini aşkın kişinin katıldığı 1 Mayıs kutlaması halaylarla coşkulu bir biçimde sona erdi.

Samsun Ekim Gençliği


Kırşehir’de 1 Mayıs süreci...

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu olarak Kırşehir’de 1 Mayıs’a hazırlık çalışmasını 6 Nisan’da başlattık. “Kırşehir’de birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs’a hazırlanalım” başlıklı deklerasyonumuzla, tüm emek örgütlerine çağrıda bulunduk. Duyarlı devrimci, ilerici, 300’e yakın işçi ve emekçiye de ulaşarak, tarihsel anlamına uygun olarak Kırşehir’de 1 Mayıs’ın kutlanmasına yönelik düşüncelerimizi paylaştık.

Başlattığımız çalışma, Kırşehir’de 1 Mayıs’ın kutlanmasına yönelik eğilimi güçlendirdi. Birçok reformist parti ve reformistlerin etki alanındaki sendikalar da 1 Mayıs’ın Kırşehir’de kutlanmasına yönelik düşüncelerini dile getirmeye başladılar.

19 Nisan’da Kırşehir Dayanışma Evi Derneği, bizim de içinde yer aldığımız birçok siyasi parti ve örgüte çağrıda bulundu. Toplantıda 1 Mayıs’ın kutlanması konusunda tam bir anlayış birliği sağlandı. 1 Mayıs’a hazırlık komisyonu oluşturuldu. Komisyon en kısa zamanda toplanıp, emek örgütlerini ziyaret etmeyi önüne koydu.

Bundan sonraki gelişmeler, her cinsten reformist siyasi yapıların, politik omurgasızlıklarını ve örgütsel karaktersizliklerini bir kez daha kanıtladı. Toplantıda BDSP’nin önerilerini boşa çıkaramayan reformistler, bu kez KESK’le dirsek temasına girdiler. “Biz kendi başımıza Dayanışma Evi Derneği’nde toplantı yapıp, 1 Mayıs’a hazırlık komisyonu oluşturmamalıydık”, “bu işe KESK önderlik etsin”, “KESK sadece siyasi partilere ve kurumsal kimliği olanlara bir çağrı yapsın” vb. düşünceler ileri sürerek, alınan kararı boşa çıkarttılar. KESK Dönem Sözcüsü de, bu çağrıyı yapanlara yaslanarak, 1 Mayıs’ı tekeline alma anlayışıyla harekete geçti.

BDSP, sürecin başından itibaren benmerkezci yaklaşımların ortaya çıkabileceği konusunda tam bir bilinç açıklığına sahipti. 6 Nisan’da yaptığı çağrıda ortaya çıkabilecek olumsuzlukların altını çizmişti. Yaşanan gelişmeler kaygılarımızı doğruladı. 1 Mayıs’a hazırlık çalışması televizyonda 1 Mayıs’a katılım açıklaması yapmaya indirgendi. 1 Mayıs’ın kitleselliği çerçevesinde reformistler kıllarını bile kıpırdatmadılar. Kurumsal kimlik demagojisiyle BDSP’yi yok saymaya çalıştılar.

Komünistler 1 Mayıs’a hazırlık çerçevesinde işçi ve emekçileri hedefleyen çalışmalarına devam ettiler. İşçi ve emekçilerle yaşanan olumsuzlukları paylaştılar. Pratik görevlerini hiç aksatmadan sürdürdüler. Binlerce BDSP bildirisini işçi ve emekçilere ulaştırdılar. İşçi ve emekçileri BDSP pankartı altında yürümeye çağırdılar. Ortaya konulan bu etkin çaba, işçi ve emekçilerin reformistlere yönelik eleştirilerini artırdı. Duyarlı Eğitim-Sen üyeleri, yönetimle görüşerek dışlayıcı yaklaşımlara yönelik sert eleştiriler yaptılar.

BDSP, tarihsel anlamına uygun 1 Mayıs çerçevesinde çabalarını azim ve kararlılıkla 1 Mayıs sabahına kadar sürdürdü. Hem nicelik ve hem de nitelik olarak 1 Mayıs alanında, kızıl 1 Mayıs anlayışını, anlamlı sayılabilecek bir katılımla temsil etti.

Kırşehir’de Eğitim-Sen önünde başlayan yürüyüş Ahi Meydanı’nda sona erdi. 1 Mayıs mitingine yaklaşık 800 işçi ve emekçi katıldı. CHP kortejinde yaklaşık 300, ÖDP kortejinde 20, EMEP kortejinde 15, DTP kortejinde 30, BDSP kortejinde 60 kişi yer aldı. 30 işçi Genel-İş kortejinde yürürken, 200 Petlas işçisi de 1 Mayıs alanındaydı.

Mitingte sendikalar adına Eğitim-Sen Başkanı konuştu. Saldırı yasalarına karşı işçi ve emekçileri mücadeleye çağırırken, daha çok AKP ile sınırlı eleştiriler sıraladı.

Kırşehir BDSP


Kırklareli’nde 1 Mayıs ve direniş...

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Kırklareli Şantiyesi’nde çalışan ve sigorta primlerimizin eksik yatırılması, ücretlerin uzun zamandır aksatılması ve iş güvenliği tedbirlerinin yeteri kadar alınmaması vb. sorunlarla karşı karşıya kalan işçiler olarak 1 Mayıs’a katılmak istedik.

Önce İstanbul’a gidebilmenin hesaplarını yaptık ama sonuç olumsuz çıktı. Araç tutmayı düşündük ama altından kalkamadık. En sonunda 1 Mayıs’ı şantiyede kutlamaya karar verdik. Kutlamayı 1 Mayıs akşamı yapmayı planlıyorduk fakat mesaiye kalınması üzerine bu mümkün olmadı. Kutlama yapacağımız günü 4 Mayıs akşamı olarak kararlaştırdık ve planımızı gerçekleştirdik. Yaklaşık 1-1,5 haftalık bir çalışmayla etkinliğimize 20 kadar işçiyi katmayı başardık. Etkinlik diyorum çünkü 1 Mayıs’ı eylem tarzında kutlamamız pek mümkün olmayacaktı.

Etkinliğimiz 4 Mayıs akşamı saat 20.00’de 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişini anlatan kısa bir konuşmayla başladı. Ardından işçi arkadaşlardan birisi daha önceki deneyimlerinden bahsetti. Daha sonra işçi sınıfına yönelik günümüzdeki saldırıları anlatan bir yazı okundu. Konuşmalar ve okunan yazılar birden yerini “ne yapabiliriz” tartışmasına bırakmıştı. Yaklaşık yarım saat süren tartışmaların ardından bir arkadaşımız “Türkiye İşçi Sınıfına Selam” ve “Kurtuluş Yok Tek Başına” adlı şiirleri okudu. Son olarak söylediğimiz Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde çektiğimiz halaylarla coşkumuz daha da artmıştı. Fakat bitirmemiz gerekiyordu. Sorunlarımıza karşı mücadele etmemiz gerektiği vurgusu yapılan etkinliğimiz yaklaşık bir saat sürdü.

Ücretlerimizi alamayan biz işçiler 5 Mayıs sabahından itibaren akşama kadar paralarımızı alamazsak ertesi gün çalışmayacağımızı, greve gideceğimizi şirket yetkililerine beyan ettik. Para gelmedi. Sabah olduğunda bütün işçiler “acaba ne olacak, çalışacak mıyız yoksa çalışmayacak mıyız, başka çalışan var mı?” gibi düşüncelerle uyanmıştı. Ancak bu kafa karışıklığı uzun sürmedi. Kısa süre sonra tüm işçiler çalışmayacakları konusunda anlaştı. Tüm alacaklarımızı alana kadar çalışmamaya kararlıyız. Hak ettiğimizi alamıyorsak direne direne kazanacağız!.. Polisin tahrikleri ve patronun ayak oyunları bizi mücadelemizden alıkoyamayacak. 

Yaşasın işçilerin birliği! 

Yaşasın örgütlü mücadelemiz!

Kırklareli’nden bir Kızıl Bayrak okuru


Trabzon’da coşkulu 1 Mayıs...

1 Mayıs bu yıl Trabzon’da geniş bir katılımla gerçekleşti. Türk-İş ve KESK’in yanısıra birçok siyasi parti, dernek, sendikalar ve gençlik grupları alanda yerlerini aldılar. Bu yıl öğrenci gençliğin katılımının fazlalılığı dikkat çekiciydi. Sendikaların bir kısmı pankart dahi açmazken, gençlik grupları alanın en kitlesel kortejleriydi.

Eylem TEDAŞ önünde başladı. Ekim Gençliği, Genç-Sen ve YDG bileşenlerinden oluşan KTÜ Öğrencileri olarak çıktığımız alanda HÖC’lü öğrenciler de destek verdi. “Eşit, Parasız, Bilimsel, Anadilde Eğitim!” şiarlı, KTÜ Öğrencileri imzalı pankartımızla eylemde yerimizi aldık. Yürüyüş boyunca sıkça sloganlarımızı attık. Kortejde Ekim Gençliği, YDG dövizleri taşındı. Emniyet tarafından problem çıkarıldığı için Genç-Sen dövizleri taşınamadı. Yürüyüş boyunca atılan sloganlar ve taşınan dövizlerle eylemin en disiplinli ve militan kortejini oluşturduk.

Bu yıl Trabzon 1 Mayıs’ının ilgi çekici bir yönü halkın yoğun ilgisiydi. Herhangi olumsuz bir müdahale gerçekleşmezken insanların ilgileri oldukça olumluydu. Meydan Alanı’nda yürüyüş sona erdi. Sendika yöneticilerinin yaptığı konuşmalarda sosyal güvenlik reformuna dikkat çekildi. Miting, çekilen halaylar ve horonlarla sona erdi.

Eyleme iki bin kişi katılırken KTÜ Öğrencileri kortejine 60’ı aşkın kişi katıldı.

Trabzon Ekim Gençliği