15 Ağustos 2008 Sayı: SİKB 2008/33

  Kızıl Bayrak'tan
  Kafkasya’da emperyalist
nüfuz mücadeleleri
   Emperyalist planlar Kafkas halklarının başına savaş açtı!
AKP’nin kapatılmaması üzerinden yayılan boş hayaller
“Cari açık” polemiğinin ardına gizlenen gerçekler!

İşçi ve emekçi hareketinden…

KESK: “Toplu görüşme değil toplu sözleşme!”
  KESK toplu görüşme sürecine ilişkin “mücadele programı ve eylem takvimi”ni açıkladı…
Grev ve TİS komiteleri kurulmalı,
işyerlerini temel alan bir süreç örülmelidir!
  Sİ-DER kampanyası güçlenerek sürüyor…
  Mamak 5. Kültür-Sanat Festivali binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla başarıyla gerçekleşti…
  Dünyadan kısa kısa...
  Diktatör Pervez Müşerref’in cumhurbaşkanlığından azli gündemde…
  Filistinli şair Mahmud Derviş’i yitirdik...
  DHKP: “Komutanımız, önderimiz, dayımızı yitirdik”
  Bir kez daha Ergenekon tartışmaları ve doğru yaklaşım üzerine...
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…


ATV TİS’i hazmedemiyor...

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile ATV arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sendikal örgütlülüğe dönük baskı ve tehditler artıyor.

Sendika adına TİS görüşmelerini yürüten işyeri temsilcisi Adnan Orun, ATV adına masaya oturan Şefik Çalık tarafından işten atılmakla tehdit edildi.

Daha önce de çalışanlarına benzer baskıları uygulayan ve sendikal örgütlenmeden dolayı işten atma saldırısında bulunan ATV, sendikal örgütlülüğü hazmedemediği işyerinde çareyi bu tarz yöntemlere başvurmakta buluyor. Yoğun ve yorucu çalışmayla karşı karşıya kalan basın emekçileri ise sendikal örgütlenme haklarının engellenmesine tepki gösteriyorlar.

Medya patronları işten atmakla tehdit ettikleri basın emekçilerini işten çıkarılmaları halinde Doğan, Çukurova ve diğer medya gruplarında işe alınmalarını engellemekle tehdit ediyor.


Basın emekçileriyle dayanışma...

ATV ve Sabah’ta basın emekçilerinin sürdürdüğü sendikal örgütlenme ve TİS mücadelesine Türk-İş’e bağlı sendikalardan destek geldi.

11 Ağustos günü ATV ve Sabah’ın Balmumcu’daki binası önünde biraraya gelen Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türk-İş’e bağlı sendikaların yöneticileri, basın emekçileri üzerindeki baskıların son bulmasını, ATV ve Sabah’ta TİS masasına oturulmasını talep ettiler.

Haber-Sen, Tek Gıda-İş, Haber-İş, Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu, Petrol-İş yöneticileri ve Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak’ın katıldığı oturma eyleminde ilk olarak Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi söz aldı. İpekçi, yaklaşık iki yıldır sendikal örgütlenme mücadelesi verdikleri ATV ve Sabah’ta toplusözleşme görüşmeleri devam ederken, sendika üyelerine dönük yoğun baskıların yaşandığını söyledi.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da, verilen mücadelenin önemini vurguladı, tüm baskılara rağmen direnişi sürdürenleri kutladı ve dayanışma çağrısı yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


GOP İşçi Platformu’ndan direnişle dayanışma...

Gaziosmanpaşa İşçi Platformu 11 Ağustos günü Çağ temizlik işçilerine destek ziyaretinde bulundu. GOP İşçi Platformu çalışanları, Çapa Tıp Fakültesi girişinde açtıkları “Çağ temizlik işçileri yalnız değildir Yaşasın sınıf dayanışması!” ozalitiyle direniş yerine kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdiler. Platform çalışanları, direnişçi temizlik işçileri tarafından, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları ve alkışlarla karşılandılar.

GOP İşçi Platformu adına yapılan konuşmada, Çapa temizlik işçilerinin verdiği onurlu mücadeleye bundan sonraki süreçte destek verilmeye devam edileceği söyleyenerek sınıf dayanışmasının önemine vurgu yapıldı. Direnişteki işçilerle yapılan sohbetlerin ardından ziyaret sona erdi.

 Kızıl Bayrak / İstanbul

Yemek hakkı için 13 bin imza…

KESK’e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası’nın (SES), kamu kurumlarında çalışanlardan yemek ücreti alınması zorunluluğu getiren genelgeye karşı eylemleri sürüyor.

SES üyeleri, Türkiye genelinde topladıkları 13 bin imzayı 8 Ağustos günü Ankara’da gerçekleştirdikleri eylemle Maliye Bakanlığı’na ilettiler.

İmzaların iletilmesi öncesinde açıklama yapıldı. Maliye Bakanlığı’nın sağlık emekçilerinin yediği yemekten elde edilecek gelire göz diktiği belirtilerek, sağlıkta dönüşüm politikalarına ve ticarileştirmeye dikkat çekildi.

Kızıl Bayrak / Ankara


Kemal Nebioğlu anıldı!

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kurucularından ve DİSK eski Genel Başkanı olan Kemal Nebioğlu, ölümünün 2. yıldönümünde 10 Ağustos günü Zincirlikuyu’da bulunan mezarı başında anıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anma DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün’ün yaptığı konuşmayla devam etti. Görgün, Nebioğlu’nun 1967 yılında DİSK’i kuran 5 kişiden birisi olduğunu, 15-16 Haziran ve ’76 1 Mayısı’nın düzenlemesinde sorumluluk aldığını, sadece sendikal mücadele değil, siyasi mücadele içinde de yer aldığını söyleyerek, meclise giren az sayıda TİP milletvekillerinden birisi olduğunu hatırlattı.

Ardından söz alan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Nebioğlu’nun, işçi sınıfı mücadelesine emek harcayan önemli bir önder olduğunu ifade etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Şoförlerin direnişi sürüyor!

Bursa’da Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası’nda (TÜMTİS) örgütlenen ve işten atılan sarı otobüs şoförleri her gün eylemlerini sürdürüyorlar.

8 Ağustos günü gerçekleşen eyleme KESK, DİSK, Bursa Sendikalar Birliği (BSB) ve siyasi partiler de destek verdiler. “İşçi kıyımına sessiz kalmayacağız! Onurumuzdan, sendikamızdan vazgeçmeyeceğiz! / Sarı Otobüs Şoförleri” pankartının açıldığı eylemde “Kahrolsun işçi düşmanları!”,” Direne direne kazanacağız!”, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Emekçiler el ele, mücadeleye!”, “TÜMTİS işçisi yalnız değildir!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Yılgınlık yok direniş var!” sloganları atıldı.

Eylemde konuşan TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz, işten atma saldırısına karşı mücadele eden işçilerin direnişlerini kararlı bir biçimde sürdürdüğünü vurguladı.

Destek veren kurumlar adına yapılan konuşmada da, direnen işçilerin yanında olacakları belirtildi.

Kızıl Bayrak / Bursa 


Haber-İş’ten TİS hazırlığı...

Haber-İş Sendikası geçirdiği grev sürecinin ardından 2009 yılının Mart ayında başlayacak olan TİS görüşmelerine bugünden hazırlanma kararı aldı.

Sendika, 6 Ağustos’ta Ankara’da gerçekleştirdiği Başkanlar Kurulu toplantısının ardından yayınladığı sonuç bildirgesinde, 13. Dönem Toplu Sözleşme sürecine ilişkin, “kazanılmış hakların korunması”, “günün şartlarına göre geliştirilmesi” ve “sendikal örgütlenmenin güçlendirilmesi” hedeflerini önüne koydu.

Yine sonuç bildirgesinde, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde devam eden E-Kart grevi, Düzce ve Sefaköy’de devam eden DESA Deri direnişi ve TÜMTİS’in Unilever’deki direnişini maddi ve manevi yönden destekleme kararı alındı.


Eğitim-Sen’den protesto!

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, rektör atamaları nedeniyle 8 Ağustos günü Sendika Genel Merkezi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:“Son rektör atama süreci, üniversitelerdeki rektör seçimlerinin göstermelik olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Ülkenin en eğitimli kesimi olan üniversite hocalarının kendi yöneticilerini seçmelerine dahi izin verilmemiş, tercihlerine saygı duyulmamıştır. Gül rektörleri atarken AKP yandaşı olup olmadığı ölçütüne göre hareket etmiştir.”

Yeni dönem üniversitelerde gerici ve piyasacı saldırıların yoğunlaşacağını ifade eden Kılıç konuşmasında son olarak şunları söyledi: “Bizler, eğitim ve bilim emekçilerinin temsilcisi Eğitim Sen olarak biliyoruz ki, üniversiteye demokrasiyi ancak ve ancak üniversite bileşenlerinin örgütlü birlikteliği ve gücü getirecektir. AKP’nin demokrasi ve emek düşmanı politikalarına karşı gerçek ve tutarlı bir muhalefetin üniversite ayağını oluşturmak için tüm üniversite bileşenlerini ortak bir mücadeleye davet ediyoruz.”