03 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/25

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzen içi çatışmanın son perdesi ve
devrimci müdahalenin artan önemi
  12 Eylül’ün hesap defterini Kenan Evren’in yargılanması da, intiharı da kapatamaz!
  CHP’nin “12 Eylülcüler yargılansın” manevrası ve gerçekler
Batan da, kriz içinde debelenen de
asalak sermaye düzenidir!
2 Temmuz etkinlikleri...
Basın-İş İstanbul Şube Yönetimi’ni gerçekleri açıklamaya davet ediyoruz...
  Kent AŞ direnişi sürüyor…
  Entes direniş güncesi...
İşçi ve emekçi hareketinden...
  Esnek istihdamı ve “kiralık işçi” uygulamasını yasal hale getiren, işçinin işgüvencesini gaspeden özel istihdam büroları yasası kabul edildi…
  DESA deneyimi üzerine
  Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı sonrası çalışmamızda yeni bir dönem başlamıştır!
  Emekçi kadın mücadelesi
ve sendikalar
  Honduras’ta amerikancı faşist askeri darbe!
  Molla rejimi halk hareketini devlet terörüyle sindirmeye çalışıyor!
  Uluslararası Kızılhaç raporu:
  “İşçi sınıfı ya devrimcidir,
ya da hiçbir şey!”
  Kapitalizmin krizi yıkım üretiyor, sermaye cephesi daha fazla fedakarlık istiyor…
  Ulusal Sorun-Kürt Sorunu Sempozyumu
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Entes direniş güncesi...

Direnişin 43. günü

(...) 2,5 ay önce işten çıkartılan ve haklarını alamayan bir işçi yanımıza gelerek neden burada bekliyorsunuz sorusunu yöneltti. Sohbet sırasında iş yasası ve işçi haklarına değinerek işçilerin varolan haklarının bilincinde olmadıklarını söyledik.

İşçilerin patronlar karşısında kendilerini ezik hissetmesine ve ikinci sınıf olmayı çok çabuk kabullendiklerini ifade ettik. Patronların, biz işçi sınıfının örgütsüz ve dağınık olmasından kaynaklı saldırılarını arttırdıklarını dile getirdik.

Aynı zamanda Kürt bir emekçi olan bu kardeşimizin yaşadıkları üzerine Kürt işçi ve emekçilerin daha çok aşağılandıklarına değindik.

(...) Paydos saatinin yaklaşmasıyla birlikte aldığımız bir telefon üzerine DES Sanayi Sitesi’ne gittik. (...)


Direnişin 44. günü

Direnişimin 44. günü olan 26 Haziran günü Uluslararası İşçi Derneği’nden arkadaşlar ziyaretime geldiler.

(...) Parot işçisi müsait oldukça yanımıza gelip gelişmelerden haberdar oluyor. Göstermiş olduğu ilgi umut verici.

(...) Daha önce de ziyaretime gelen Proleter Devrimci Duruş’tan bir işçiyle sendikaların şu anki durumuna dair sohbet gerçekleştirdik.

Saat 16.30 sularında “Direniş Platformu” ziyarete geldi. Kısa bir sohbetin ardından Sinter Metal’e geçtik.

(...) ATV işçisi Selim arkadaş ve YTÜ öğrencileri kendi süreçlerine değindiler. Daha sonra uzunca bir sohbetin ardından Sinter Metal eylemine katılıp dağıldık.


Direnişin 45. günü

(...) İstanbul TMMOB İl Koordinasyon Kadın Komisyonu’ndan ziyarete geldiler. Mimar ve mühendislerden oluşan komisyon, direnişin daima yanında olduklarını belirtti. Entes direnişi hakkında az çok bilgi sahibi olduklarını ve gelişen Entes süreci hakkında bilgi almak istediklerini söylediler.

(...) Eylemin yapılacağı yer Entes Apart Otel’e polisler hem kamera hem de fotoğraf çekimi için konumlanmışlardı. Eylem daha başlamadan çekimlere başlayan polislerin psikolojik baskı kurmaya çalıştıkları bariz belliydi. Saatin 18.00’i göstermesiyle birlikte alkış ve sloganlar eşliğinde eyleme başlamış olduk. Katılım oldukça iyiydi. Sinter Metal, ATV-Sabah ve YTÜ öğrencileri de eyleme destek verdi. Aynı saatte yine Taksim’de yapılan DESA eylemine katılamamış olduk. Ardından saat 18.15’teki 50/d eylemine katıldım. Taksim bugün oldukça hareketliydi. (...)


Direnişin 46. günü

28 Haziran günü Esenyurt’ta tekstil işçilerinin hazırlamış olduğu Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı’na katıldım. Desa işçisi Emine Arslan, Kurtiş ve Yıldız öğrencileri de oradaydı.

(...) Sunumların ardından kısa bir ara verilerek direnişteki işçilere yani Emine Arslan ve bana söz verildi. Emine Abla, aslında direnişi kazandık dedi. (...)


Direnişin 47. günü...

(...) Des’te 10 kişilik bir atölyede çalışan bir işçi geldi yanıma. Daha önceden de gelmişti yanıma ama fazla vakti olmadığı için daha sonra uğrayacağım diyerek ayrılmıştı. Böylelikle verdiği sözün arkasında durduğunu da göstermiş oldu. 12 Eylül’de yargılanmış ve 1,5 yıl hapis yatmış. İşçi sınıfının şu anki duyarsız tablosundan şikâyetçi olan işçi kendi çevresindeki dostlarından bir Entes ziyareti ve maddi destek talebinde bulunacağını iletti. Nazım Hikmet’ten güzel dizeler okuyan işçi tekrar görüşmek dileğiyle direniş yerinden ayrıldı.

­­

Direnişin 48. günü...

(...) Metal İşçileri Bülteni’ne yazdığım yazıda önümüzdeki Kasım ayında gerçekleştirilecek Metal İşçileri Kurultayı’na çağrı yaptım. Bilindiği üzere ben de metal işçisiyim ve metal işçilerinin kendi çalışma koşullarından kaynaklı yaşadıkları sorunları vardır. Özelde metal işçilerinin, genelde bütün işçi sınıfının sorunlarına değinilen ve çözüm önerilerinin ortaya konulduğu bir kurultay olacak bu. O yüzden başta metal işçileri olmak üzere bütün işçileri bu kurultaya destek vermeye ve kurultayın örgütleyicisi olmaya çağırıyorum.

(...) Bugün ayrıca fabrika yakınındaki bir lokantada bulaşıkçı olarak çalışan Kürt kökenli bir ablayla konuştum. Daha önce de merhabalığımız vardı ama hep iş başındayken denk geldiğim için pek fazla konuşamıyorduk. Bugün tekrar denk geldiğimde bana “Ne kadar tazminat aldın? Daha ne kadar bekleyeceksin? Yalnızsın, ben seni görünce üzülüyorum” demesi üzerine ben de “Ben onurlu bir mücadele yürütüyorum. Üzülmemen gerekir. O kadar çok işçi çıkardılar ki ses çıkarmazsak patronlar daha çok işçi atar ve aslında yalnız olmadığımı, destek verenlerin de olduğunu” söyledim. (...)

Entes direnişçisi
Gülistan Kobatan


 

 

Entes direnişiyle dayanışma eylemleri...

Gülistan Kobatan, Entes Apart önünde!

27 Haziran günü Kobatan’ın direnişinin 45. gününde Taksim’de bulunan Entes Apart önünde bir eylem gerçekleştirildi. Eyleme Direniş Platformu da destek verdi.

Eylemde, “Patronlar krizin faturasını işçilere kesmeye devam ediyor. İşten çıkarmalar yasaklansın/ OSB-İMES İşçileri Derneği” ve “Grevler, direnişler sürüyor dayanışma büyüyor/Direniş Platformu” pankartları açıldı.

Eylemde ilk önce OSB-İMES İşçileri Derneği Başkanı M. Ali Karabulut kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından Kobatan basın açıklamasını okudu.

Entes Apart Oteli’nin işçilerin çalınan emeklerinden yapıldığını belirten Kobatan, Entes patronunun işçileri sefalet koşullarında çalıştırıp, onlara sadece hayatta kalıp çalışmasını sağlayacak asgari yaşam koşullarını reva gördüğünü vurguladı.

Kobatan tüm işçileri ve duyarlı kamuoyunu direnişine omuz vermeye, patronların hak gasplarına ve saldırılarına karşı direniş bayrağını yükseltmeye çağırdı.

Ardından Direniş Platformu adına bir konuşma yapıldı. Yaşanan grev ve direnişlerin birleştirilerek ortak bir mücadele yürütüldüğü ifade edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Direniş Platformu’ndan Entes ve Sinter ziyareti...

Direniş Platformu, 26 Haziran günü Entes ve Sinter direnişlerine destek ziyareti gerçekleştirdi.

İMES A Kapısı’nda buluşularak Entes Elektronik önüne yapılan yürüyüşte Direniş Platformu imzalı “Yaşasın sınıf dayanışması!” yazılı ozalit açıldı. Sloganların atıldığı yürüyüş Entes direnişçisi Gülistan Kobatan’ın selamlanmasıyla devam etti.

Ardından Sinter Metal işçilerine destek ziyareti yapıldı. Kobatan’ın da katıldığı yürüyüşün ardından Sinter Metal önünde destek konuşması yapıldı.

Kobatan Direniş Platformu’nun amacını ve kendi direniş sürecini anlattı. Ardından ATV-Sabah emekçileri, direnişteki YTÜ öğrencileri ve Sinter Metal işçileri adına birer konuşma yapıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


TMMOB İstanbul İKK Kadın Komisyonu’ndan
Kobatan’a ziyaret

27 haziran günü Kobatan’a, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu tarafından destek ziyareti gerçekleştirildi.

Destek ziyareti Kobatan’ın, bugüne kadar gelişen süreç ve direnişe neden başladığı üzerine komisyona yaptığı bilgilendirme ile başladı. Komisyon adına alınan sözde, mücadelenin önemine değinildi. Tüm bu direnişlerin mümkün olduğunca çok insana duyurulması gerekliliği ve yapılan her türlü desteğin önemi vurgulandı.

Ziyaret karşılıklı sohbetin ardından sonlandırıldı.

Toplumcu Mühendis, Mimar & Şehir Plancıları