03 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/25

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzen içi çatışmanın son perdesi ve
devrimci müdahalenin artan önemi
  12 Eylül’ün hesap defterini Kenan Evren’in yargılanması da, intiharı da kapatamaz!
  CHP’nin “12 Eylülcüler yargılansın” manevrası ve gerçekler
Batan da, kriz içinde debelenen de
asalak sermaye düzenidir!
2 Temmuz etkinlikleri...
Basın-İş İstanbul Şube Yönetimi’ni gerçekleri açıklamaya davet ediyoruz...
  Kent AŞ direnişi sürüyor…
  Entes direniş güncesi...
İşçi ve emekçi hareketinden...
  Esnek istihdamı ve “kiralık işçi” uygulamasını yasal hale getiren, işçinin işgüvencesini gaspeden özel istihdam büroları yasası kabul edildi…
  DESA deneyimi üzerine
  Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı sonrası çalışmamızda yeni bir dönem başlamıştır!
  Emekçi kadın mücadelesi
ve sendikalar
  Honduras’ta amerikancı faşist askeri darbe!
  Molla rejimi halk hareketini devlet terörüyle sindirmeye çalışıyor!
  Uluslararası Kızılhaç raporu:
  “İşçi sınıfı ya devrimcidir,
ya da hiçbir şey!”
  Kapitalizmin krizi yıkım üretiyor, sermaye cephesi daha fazla fedakarlık istiyor…
  Ulusal Sorun-Kürt Sorunu Sempozyumu
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

ATV-Sabah grevi sürüyor...

Her Cumartesi gerçekleştirdikleri Taksim eylemleriyle Turkuvaz Grubu’nun sendika düşmanlığını kamuoyuna anlatan ATV-Sabah grevcileri, 13 Şubat 2009 tarihinde başlayan grevin 135. gününde bir kez daha eylemdeydiler.

Entes direnişçisi Gülistan Kobatan, YTÜ öğrencileri ve Sinter Metal işçilerinin de katıldığı eyleme son haftalarda izin vermeyen kolluk güçleri Galatasaray Lisesi önüne yürümek isteyen kitlenin önünü bir kez daha polis barikatıyla kesti.

Polis barikatının önünde başlayan oturma eylemi sırasında “Grevciye değil çetelere barikat!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları atıldı ve ardından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Grevci gazeteciler adına basın açıklamasını gerçekleştiren Cengiz Erdinç, şimdi onbinlerce kişi olduklarını, Çalık ve ona sahip çıkan siyasi iktidara kâbuslar gördürecek güce sahip olduklarını vurguladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


ATV-Sabah grevcileri ile dayanışma büyüyor!

Grevdeki ATV-Sabah basın emekçileri ile dayanışmak ve greve destek vermek için 29 Haziran günü Sefaköy Metrobüs durağı önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada ATV-Sabah grevcilerinin insanca bir yaşam, demokratik çalışma koşulları, basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkı için direndiği söylenerek Çalık’ın ATV-Sabah yönetiminin başına gelir gelmez, örgütlenen basın emekçilerini sendikadan istifaya zorladığı, Toplu İş Sözleşmesi’ni imzalamamak için masadan çekildiği ve bunun sonucu olarak çalışanların greve gittiği tüm kamuoyuna hatırlatıldı.

Basın açıklamasına Alınteri, BDSP, Emekli-Sen, Halkevi, ÖDP ve TKP katıldı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece


Asistanların yürüyüşüne polis engeli!

Eğitim-Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi ve çeşitli üniversitelerden asistanlar, YÖK’ün “Asistan kıyımına” neden olan düzenlemesine karşı 27 Haziran günü eylemdeydiler. Asistanlar, gerçekleştirdikleri eylemle, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ı istifaya çağırdı.

Saat 18.00’de Taksim tramvay durağında pankart ve dövizlerini açarak, Galatasaray’a yürüyüşe hazırlanan kitlenin önü polis barikatıyla kesildi. Kitle uzun süre barikatın açılması için sloganlar atarak bekledi. Pazarlıkların ardından, pankartsız ve dövizsiz yürüme kararı alındı. Ancak kolluk güçleri, pankartsız yürümek isteyen kitlenin önünü bir kez daha kesti. 45 dk.’lık bir bekleyişin ardından asistanlar, Taksim Gezi Parkı’na yürüyüş kararı aldılar.

Gezi Parkı’na gelindiğinde, basın açıklamasını Egemen Cevahir gerçekleştirdi.

Cevahir, YÖK Kanunu’nun 50/d maddesi kapsamında istihdam edilen araştırma görevlilerinin, YÖK’ün üniversite rektörlüklerine baskısı nedeniyle iş güvencesi sorunu yaşadığını ifade etti. Türkiye genelinde 6 bin araştırma görevlisinin “burslu öğrenci” statüsünde çalıştırıldığını belirten Cevahir, asistanların doktora tezlerini verdikten sonra işlerini kaybedeceklerini vurguladı.

Cevahir, sorunun çözümü için üniversitelerin akademik ve idari personeli olmak üzere, sendika, meslek odaları, demokratik kitle örgütlerini yanlarında yer almaya ve dayanışmaya çağırdı. Cevahir bu mücadelenin, üniversitelerin özerkliğini savunma, geleceğini koruma ve kurtarma çabasının bir parçası olduğunu vurguladı.

Eyleme KESK İstanbul Şubeler Platformu, Eğitim-Sen, Öğretim Üyeleri Derneği, TMMOB, TTB ve Eczacılar Odası destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kent AŞ’de direniş sürüyor...

İşten atıldıkları 30 Nisan 2009 tarihinden beri İzmir’de Karşıyaka Örnekköy Şantiyesi’ndeki direnişlerini sürdüren Kent AŞ işçilerine 22 Haziran’da polis saldırmış ve şantiyedeki işçilerin direnişi şantiye önüne taşınmıştı.

Şantiye önünde bekleyiş dışında Bornova, Buca, Karşıyaka, Çiğli, Aliağa olmak üzere toplam 21 ilçede, işten atılmalara karşı, işçi ve emekçilere destek çağrısı yapan işçiler yürüttükleri imza kampanyasıyla 120 binden fazla imza toplamayı hedefliyorlar.

Bunun yanı sıra, “Cevat Durak işçileri mağdur etti” başlığını taşıyan ve 300 işçinin işten atılıp, İstanbul’dan gelen Altaş firmasına işlerin verildiğini yazan, Genel-İş Sendikası imzalı bir bildirinin dağıtımı da sürüyor.

İşçiler işe geri alınana kadar direnişlerini sürdüreceklerini söylüyorlar.

Kızıl Bayrak / İzmir


Sağlıkçılar talepleriyle eylemde

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi, döner sermayenin adil dağıtılması talebiyle 2008 yılının Ekim ayından bu yana eylemler gerçekleştiriyor.

SES üyeleri, çalışanlar arasında süren eşitsizliklere ve döner sermayeden ödenen payların en üst seviyeden ödenmemesine karşı 30 Haziran günü bir kez daha eylemdeydi.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Monoblok önünde basın açıklaması gerçekleştiren SES üyeleri pankart ve dövizler açarak hastane içerisinde yürüyüşe başladılar.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli 8 Nisan günü rektör İÜ Rektörü Yunus Söylet ile görüştüklerini ve görüşmede verilen sözlerin tutulmasını istediklerini aktardı. Açıklamada Sağlıkta Dönüşüm Programı ile, hastanelerin ticarethane, hastaların ise müşteri olarak görülmek istendiği, bu uygulamanın kabul edilmeyeceği söylendi.

Ücretlerin iyileştirilmesi, sağlıkta özelleştirmeye son verilmesi, eşit-ücretsiz, ulaşılabilir ve nitelikli sağlık hizmeti talepleri dile getirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


DESA direnişi buluşması

Bir yıla yakın devam eden ve işçi sınıfının mücadelesinde örnek teşkil eden DESA direnişini anlamak-tartışmak için Küçükçekmece İşçi Platformu 27 Haziran günü Sefaköy İşçi Kültür Evi’nde “DESA direnişi” toplantısı düzenledi.

Toplantı, DESA direnişi ve özelinde bu direnişin simgeleşen ismi Emine Arslan’ın mücadelesi üzerinde konuşmak, Arslan’ın her türlü yıpratma ve saldırı politikalarına karşı koruduğu tok ve kararlı tutum üzerine tartışabilmek, deneyimlerinden sonuçlar elde edebilmek ve direnişin anlamını yoldaşlarımız nezdinde açığa çıkarmak, bilince yükseltmek için gerçekleştirildi.

Yaklaşık 1 yıldır DESA patronunun saldırıları olsun, polis-zabıta saldırı ve kuşatmaları olsun hepsinin karşısında ciddi bir kararlılık ile duran Arslan, konuşmasına deneyimlerini aktararak başladı. Direnişi sırasında karşı karşıya kaldığı türlü zorluklara rağmen direngen bir tutum gösterdiğine ve çevresinden, çeşitli demokratik kitle örgütlerinden, devrimcilerden aldığı desteğe anlatımında yer verdi.

Bir sohbet havasında geçen tartışmada sendikanın bu süreçte sergilediği tutumdan, sendikal çalışmanın yanısıra siyasallaşan ve bağımsızlaşan bir işçi sınıfı hareketinin nasıl yaratılacağına kadar birçok konuda konuşuldu, yeni DESA’ları, yeni Emine Arslanlar’ı yaratmak inancıyla toplantı sonlandırıldı.

Küçükçekmece İşçi Platformu


Seferihisar’da genç işçiler buluştu...

DİSK ve Türk-İş’e bağlı sendikalar ile TAREM’in ortaklaşa düzenlediği Dünya Genç İşçi Buluşması Seferihisar’da başladı. Türkiye’nin farklı bölgelerinden ve işkollarından 200 kadar işçi, akademisyen, Avrupa ve Latin Amerika’dan işçi temsilcileri Tek Gıda İş Sendikası Seferihisar tesislerinde bir araya geldi.

28 Haziran Pazar günü başlayan buluşma boyunca “Türkiye’de Genç İşçi Profili”, “Kapitalizmin Krizi ve Etkileri”, “Kadın Emeği, Kriz ve Direniş Yöntemleri”, “Türkiye ve Dünyada Örgütlenme Deneyimleri”, “İşçi Sınıfı ve Alternatif Medya Deneyimleri” başlıklı panel ve forumların yanı sıra, farklı başlıklarda eşzamanlı atölyeler gerçekleştiriliyor.

Etkinliğin ilk gününü dinlenerek ve tanışarak geçiren katılımcılar, daha sonra TAREM tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’de Genç İşçi Profili Araştırması” sunumunu ve Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Temsilcisi Kemal Alım’ın sunumunu dinlediler. UNIA sendikası politik sekreteri Murad Akıncılar’ın moderatörlüğünü üstlendiği “İşçi Sınıfı Pedagojisi” başlıklı iki gün süren atölye çalışması da işçiler tarafından ilgiyle dinlendi.

“Kapitalizmin krizi ve etkileri” adlı panelde ise kriz karşısında geliştirilmesi gereken mücadele yöntemleri tartışıldı. Tez Koop-İş Sendikası Genel Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır işçi hareketinde sendikal mücadeleyi aşmak gerektiğini söyledi ve işçilerin “işgal, direniş, sabotaj” eylemleriyle öne çıkacağını belirtti.

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Salih Mehmet Aydın ise “Bu dönemde sınıf ve kitle sendikacılığı yapılmalıdır dedi ve aslolanın siyasal mücadele olduğunu vurguladı.


SES'ten bordro yakma eylemi...

SES Aksaray Şubesi, döner sermayenin adil dağıtılması ve insanca yaşanacak ücret talebiyle İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Rektörlüğü önünde 1 Temmuz günü bordro yakma eylemi gerçekleştirdi.

Sağlık çalışanları, “SES Aksaray Şubesi” pankartı ile sloganlarla Rektörlük önüne yürüdü. Basın açıklamasını SES Aksaray Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Erol gerçekleştirdi. Açıklamada, döner sermayenin adil dağıtılması, maaşlara eklenmesi ve emekli maaşlarına yansıtılması istendi. “Sadaka değil, kara göre belirlenecek ücret değil, insanca yaşanacak maaş, vergide adalet istiyoruz!” diyen Erol, yapılan maaş zammının çok daha fazlasının, üst vergi dilimine girdikleri gerekçesi ile Temmuz'dan sonra geri alınacağını ve fiilen maaşlarının önceki yıl aldıklarının da altına düştüğünü ifade etti.

Tüm emekçileri insanca yaşanacak güvenceli ücret-güvenceli çalışma koşulları ve sağlık hakkı için birlikte mücadeleye çağırdı.

Açıklamasının ardından bordrolar yakılarak Temmuz maaş zamları protesto edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Sürgünlere karşı siyah çelenk

SES Şişli Şube Başkanı ve Şube Sekreteri'nin sürgün edilmesi 25 Haziran günü KESK İstanbul Şubeler Platformu tarafından basın açıklaması ile protesto edildi.

Sultanahmet Parkı’nda buluşarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürüyen KESK’liler “Sürgünler geri alınsın baskılara son” pankartını açtılar.

Açıklamasının ardından Sağlık İl Müdürlüğü önüne “Sürgünler geri alınsın baskılara son” yazılı siyah çelenk bırakıldı.

Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla şube sınırları dışına sürülen üyelerin karşı karşıya kaldığı hukuksuzluk anlatıldı. Baskıların KESK’in mücadelesini engelleyemeyeceği söylendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Belediye işçisi mücadeleyi bırakmıyor...

Kadıköy Belediyesi’nde örgütlü DİSK / Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şubesi üyesi belediye işçileri 29 Mart yerel seçimlerinin ardından ayrı bir belediye haline gelen Ataşehir Belediyesi'nde uğradıkları hak gasplarına karşı mücadeleye devam ediyorlar.

İşçiler, Kadıköy Belediyesi bünyesinde çalıştıkları süre zarfında en son imzalanan 2008-2010 TİS dönemi kapsamındaki ücret farkları ve sosyal haklarının ödenmemesi üzerine 1 Temmuz günü CHP'li Kadıköy Belediyesi'ni protesto etti.

İşçiler Kadıköy-Karaköy seferi yapan vapurda pankart açarak eylemlerine başladılar.

“İşçiyiz haklıyız kazanacağız! / DİSK Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube” pankartını açan işçilere vapurun özel güvenlik görevlileri müdahale etti.

Çıkan gerginlikte belediye işçilerini alkışlayan yolcular, vapuru hareket ettirmeyen ve belediye işçilerinin eylemini engelleyen özel güvenlik güçlerini ıslıklarla protesto etti.

Sonrasında, CHP İstanbul İl Merkezi toplantı salonunda toplanan işçiler ve Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube yöneticileri daha önce randevu aldıkları CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in kendileriyle görüşmeye gelmesini istediler. Randevu vermesine rağmen binada bulunmayan Tekin'nin yerine CHP İl Sekreteri Mehmet Afacan Oğul'la görüşen işçiler ve sendika yöneticileri, mağduriyetlerinin giderilmesini aksi takdirde salonu terk etmeyeceklerini ifade ettiler. Oğul, bir Genel Merkez yöneticisine bilgi verdiğini, yöneticilerin MYK toplantısında oldukları için konuyla daha sonra ilgileneceklerini duyurdu.

Bunun üzerine Pazartesi gününe kadar bekleme kararı alındı.

Sendika üyeleri CHP İstanbul İl Merkezi binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul