28 Ağustos 2009
Sayı: SİKB 2009/33

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzenin “Kürt açılımı” açmazda!
  “Demokratik açılım” tartışmaları Kürt halkına saldırılar eşliğinde sürüyor!
  Emperyalist-kapitalist sistemin haydutları 1-7 Ekim’de Türkiye’ye geliyor.
  Haksız savaşların kiri silinemiyor
Sosyal yıkım saldırılarına
karşı mücadeleye!
Sermaye düzeninin
kolladığı iki katil!
Asemat’ta eylem, Asil Çelik’te
açlık grevi..!
Entes direnişinden
  İşçi ve emekçi hareketinden .
  Sermaye düzeninin Kürt sorununda tarihi çözümsüzlüğü
  Bir sendikalaşma deneyiminin gösterdikleri.
  3. köprü projesi: Yeni bir talan ve
çevre katliamı
  Afganistan’da seçim oyunu
  CIA’ya işkence soruşturması
  İlaç tekelleri insan yaşamını
hiçe sayıyorlar
  “Açılımlar” ve devrimci yurtsever
tutum üzerine
  Din tacirlerinin Ramazan’dan yansıyan görüntüleri
  Bültenlerdern.
  Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!
  Sincan Kadın Hapishanesi’nden
mektup
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Asemat’ta eylem, Asil Çelik’te açlık grevi...

“Direne direne kazanacağız!”

Bursa’da DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü Asemat işçileri 31 Aralık 2008 tarihinde, Asil Çelik işçileri ise 30 Ocak 2009 tarihinde toplu sözleşme sürecinin uyuşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle greve çıkmışlardı.

Her iki grevde de bir süredir sessiz bir bekleyiş yaşanırken, gelinen yerde bu sessizlik bozularak eylemlere başlandı.


Grevdeki Asemat işçilerinden yürüyüş

Asemat grevinde bir süredir sıkıntılar yaşanıyordu. Bunun üzerine grev komitesinin aldığı kararla fabrika önünde eylemler yapılacağı ve üretime devam etmek için içeri girenlerin engelleneceği duyuruldu.

Bu karar çerçevesinde 20 Ağustos günü fabrika önünde bir eylem gerçekleştirildi. Saat 07.00’de OSB içindeki cami önünde toplanılmaya başlandı. İşçilerden ve desteğe gelenlerden oluşan yaklaşık 45 kişi buradan fabrika önüne doğru tek sıra halinde yürüyüşe geçti.

Ellerinde “Sözleşme hakkımız söke söke alırız!”, “Krizin bedelini ödemeyeceğiz!”, “Emekçi işine sahip çık!”, “İşine, aşına, sendikana sahip çık!”, “İşçi kardeşlerimiz, yerimizde değil yanımızda ol!” dövizleriyle yürüyen kitle, “Asemat işçisi yalnız değildir!”, “Asemat işçisi direnişin simgesi!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “İnadına sendika inadına DİSK!” sloganlarını attı.

Fabrika önüne gelindiğinde üretime devam eden işçilerin içeri girdikleri gözlemlenirken, grevci işçilere Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci seslendi.

Bekleyiş süresince Grammer’den atılan BMİS üyesi işçiler ve Prysmian’dan işçiler desteğe geldiler.


Asil Çelik işçileri açlık grevine başladı

BMİS Genel Merkez yöneticilerinin katılımıyla fabrika önünde toplanan işçiler grev ve direniş iradesini bir kez daha gösterdiler.

Saat 15.00’te fabrika önünde toplanan yaklaşık 100 işçiye seslenen BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu Türk Metal’e yüklendi. Asil Çelik’in en büyük handikapının iki sermaye grubunun gelecek planlaması yapamaması olduğunu belirtti ve Asil Çelik’in kamulaştırılması gerektiğini ifade etti.

Bazı işçilerin gönderdiği ve olumsuz ifadeler içeren e-mailler olduğunu belirten Serdaroğlu işçilere sendikalarının ve yöneticilerinin kıymetini bilmeleri yönünde salık verdi. “Beni beğenmiyorsanız ilk genel kurulda indirin. Şubenizi ve temsilcilerinizi beğenmiyorsanız ilk seçimlerde değiştirin” diyerek, sendika içi demokrasinin hiçbir yerde BMİS’te olduğu gibi olmadığını iddia etti.

Son olarak, grev bitene kadar “Asil Çelik kamulaştırılsın, işverenden hesap sorulsun!” talebiyle fabrika önünde açlık grevine başladığını belirten Serdaroğlu işçilere “Yüreğinizi benim yüreğimin yanına koyarak benimle beraber direnmeye var mısınız?” diye sordu. İşçilerin hep bir ağızdan “Varız” demesinin ardından, bu saat itibariyle açlık grevine başladıklarını ve gece gündüz fabrika önünde bekleyeceklerini belirtti. Başka yerlerde çalışan ve çalışmayan tüm grevci işçilerin fabrika önüne çağırılmasını istedi.

Açıklamanın ardından fabrika önündeki bekleyiş ve açlık grevi başlamış oldu. Bu sırada birçok işçi kafalarındaki soru işaretlerini sorma imkanı buldu. İşçiler Serdaroğlu’na, “Siz dik durun biz sonuna kadar arkanızdayız” mesajını verdiler.


DİSK’ten Asil Çelik ziyareti

DİSK, Asil Çelik işçilerinin açlık grevine destek vermek amacıyla 21 Ağustos günü fabrika önünde bir eylem gerçekleştirdi.

Asil Çelik işçilerinin aileleriyle birlikte 200 kişinin katıldığı eylemde ilk sözü Selçuk Göktaş aldı. Özelleştirmenin sonuçlarını yaşadıklarını, başlattıkları açlık grevine bu kavgayı kazanana kadar devam edeceklerini belirtti.

Açlık grevinin, taleplerinin duyulması için son çığlıkları olduğunu belirten DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise, açlık grevindeki işçilerin Türkiye işçi sınıfının hakları için de direndiklerini belirtti.

“Asil Çelik işçisi yalnız değildir!”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz!” sloganlarının atıldığı eylem, Çelebi’nin yaptığı açıklamanın ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / Bursa


Açlık grevine destek çağrısı

Asil Çelik işçileri “Asil Çelik kamulaştırılsın!” talebiyle 20 Ağustos günü başlattıkları açlık grevinin 5. gününde kamuoyuna destek çağrısında bulundular.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Genel Sekreter Selçuk Göktaş, BMİS Bursa Şube yöneticileri ve Asil Çelik işçilerinin sürdürdüğü açlık grevinin 5. gününde yayınlanan ilanla, yürütülen mücadeleye destek çağrısında bulunuldu.

Hükümeti göreve çağıran Asil Çelik işçileri, otomotiv, makine, imalat ve savunma sanayileri için kaliteli çelik üreten tek kuruluş olan Asil Çelik’in özel sektöre devrinin ardından yönetilemez hale geldiğine vurgu yaptılar. Orhangazi halkının geleceğini güvence altına almak için Asil Çelik’in kamulaştırılmasını istediler.


 

Metal İşçileri Kurultayı’na adım adım...

Ekim ayında gerçekleştirilecek olan Metal İşçileri Kurultayı’nın hazırlıklarını yoğunlaştıran sınıf bilinçli metal işçileri, düzenli olarak çıkardıkları Metal İşçileri Bülteni’ni çalışma yürüttükleri alanlarda etkin bir biçimde kullanarak metal işçilerine taşıyorlar.

Ağustos ayında çıkan yeni sayısıyla seslenişini sürdüren Metal İşçileri Bülteni, çeşitli metal fabrikalardan sınıf bilinçli işçilerin kaleme aldığı yazıların yanısıra metal sektörü ve sendikal cephedeki gelişmeleri de ele alıyor.

Kapak sayfasında yer alan “Krizin bedelini ödememek için Metal İşçileri Kurultayı’na!” çağrısıyla metal işçilerine seslenen bültenin ilerleyen sayfalarında kurultay hazırlıkları çerçevesinde gerçekleştirilen etkinlikler göze çarpıyor.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda yaşanan iç hesaplaşma ve sonuçları üzerine Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi’nin yazılarına da yer verilen bültende metal işçileri yaşanan iç hesaplaşmalardan yana değil mücadeleden yana olmaya çağrılıyor.

Metal İşçileri Bülteni’nde ayrıca çeşitli metal fabrikalarından işçi yazılarına yer veriliyor.

Topkapı, Kartal, Sefaköy ve Gebze’den metal işçilerinin, işyerlerinde ve örgütlü oldukları sendikalarda yaşanan sorun ve gelişmelere ilişkin aktarımlarda bulundukları yazılarla beraber kurultay çalışmalarına katılım çağrısı öne çıkıyor.

Bültenin arka kapağında ise Güney Kore’de Ssangyong fabrikasında krizin faturasına karşı militan bir direniş örneği sergileyen metal işçileri örnek veriliyor. Ayrıca Sinter Metal ve Entes direnişlerindeki son durum aktarılıyor.