13 Kasım 2009
Sayı: SİKB 2009/44

  Kızıl Bayrak'tan
  Metal işçilerinin birliği ve mücadelesini örgütlemek için!.
  İnişli-çıkışlı “açılım süreci”
Tayyip Erdoğan, savaş suçlusu
Ömer el Beşir’le
aynı zihniyeti taşıyor
Güler Zere serbest bırakıldı,
onlarca hasta tutsak
ölümle pençeleşiyor..
Şeker işçileri özelleştirme saldırısına
karşı mücadele ediyor!
  Hak-İş bürokratı Salim Uslu 25 Kasım uyarı grevini desteklemeyeceğini ilan etti...
  Kamu emekçileriyle 25 Kasım’ı konuştuk..
  Sınıf hareketinden…
  Keyfi uygulamalara ve baskılara karşı susmaktan başka direniş yoluda var..
  Metal işçilerinin örgütlü birliği için görev başına!t
  Metal isçilerinden
kurultaya çağrı
  Kapitalist kriz tipleri
- Volkan Yaraşır
  6 Kasım eylemlerinden
yansıyan tablo üzerine
  6 Kasım eylemlerinden
  GM patronlarının işten atma tehdidine
Opel işçileri grevle karşılık verdi!
  “NATO’nun adamı” olanlar için
yolsuzluk da, rüşvet de serbesttir!
  Dünyadan işçi ve emekçi
eylemlerinden..
  Ekim Devrimi etkinliklerinden....
  Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 1 - M. Can Yüce.
  Eyüp Baş sonsuzluğa uğurlandı.
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik YÖK düzenine
karşı alanlardaydı!

Gerçekleştirilen 6 Kasım protestolarında eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim talebi öne çıkarken, üniversitedeki baskılar ve anti-demokratik uygulamalar teşhir edildi. Kardeş Kürt halkının taleplerinin de işlendiği açıklamalarda öğrenciler YÖK karşıtı mücadelelerini sürdüreceklerini ilan ettiler.

İstanbul

Çeşitli üniversitelerden ve liselerden bir araya gelen YÖK Karşıtı Öğrenciler, “YÖK’e rake, zanîng gehê rızgar bıke! / Xwendekaren lı dıji YÖK’e” pankartı açarak Beyazıt Meydanı’na yürüdüler.

Sloganlarla meydana gelen kitleyi “Soruşturmalara ve baskılara son! Eşit, parasız, bilimsel, anadilde, eğitim için YÖK’e hayır! / YÖK Karşıtı Öğrenciler” pankartı ile İÜ Merkez Kampüsü’nden çıkan öğrenciler karşıladı. Burada İstanbul Üniversitesi’nden uzaklaştırma cezaları alan ve Demokrasi Nöbeti’nin 16. gününde olan öğrencilere destek konuşması gerçekleştirildi. Konuşmanın ardından kitle Beyazıt Meydanı’na yürüdü ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın metni Türkçe ve Kürtçe okundu.

Liselilerin yaptığı konuşmada üniversite öğrencileri ile ortak mücadelenin önemine vurgu yapıldı.

Konuşmaların ardından kitle Beyazıt Marşı’nı söyledi ve sloganlarla araç kapısına yürüdü. Çav Bella Marşı’nın söylenmesinin ardından eylem sona erdi.

Beyazıt Gazetesi, Ekim Gençliği, DGH, DPG, YDGM, DİP’li Öğrenciler, Tüm-İGD’nin örgütlediği eyleme PDG ve Ekmek ve Özgürlük de destek verdi.

Eğtim-Sen 6 No’lu Şube, DÖB, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri, TKP ve EMEK Gençliği bileşenlerinden oluşan Üniversite Öğrencileri ve Genç-Sen de 6 Kasım günü Beyazıt Meydanı’ndaydı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Eskişehir’de 6 Kasım 

Ekim Gençliği, DPG, DÖB, DGH ve ODAK/Genç Direnişçi’nin örgütlediği eylem Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nde gerçekleşti. “YÖK’ü aşalım emperyalist-kapitalist sistemi yıkalım! / Üniversite Öğrencileri” pankartının açıldığı eylem coşkulu bir yürüyüşün ardından rektörlük önünde yapılan basın açıklamasıyla sona erdi.

Ayrıca aynı gün Genç-Sen, TMMOB Gençlik Komisyonu ve “Üniversite Öğrencileri” imzasıyla iki eylem örgütlendi.

Eskişehir Ekim Gençliği


İzmir 

Genç-Sen DGH ve DÖB’ün örgütlediği ve 6 Kasım’a çağrı biçiminde kurgulanan etkinlik 4 Kasım günü Dokuzçeşmeler Yerleşkesi’nde gerçekleşti. Müzik dinletisi ve tiyatro gösterimi ile etkinlik zenginleştirildi.  

Ege Üniversitesi’nde Genç-Sen, DGH ve DÖB’ün örgütleyicisi olduğu, Ekmek ve Özgürlük dergisi ve DPG’nin de desteklediği 6 Kasım eylemine çağrı etkinliği 5 Kasım günü gerçekleştirildi.

6 Kasım günü ise EÜ Edebiyat Fakültesi önünde toplanılarak alkış ve sloganlarla birlikte ajitasyon konuşmaları yapıldı. “Paralı eğitime ve geleceksizleştirmeye karşı eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” şiarlı ortak pankartın arkasında DGH, DÖB, Ekmek ve Özgürlük ve Genç-Sen kendi pankart ve dövizleriyle eyleme katıldılar.

Öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu E- cafe önüne gelindiğinde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Bornova Metro önünde gerçekleştirilen eylemde ise ortak pankartla birlikte Genç-Sen, DGH, DÖB, Ekmek ve Özgürlük, destekleyici olarak gelen Dev-Lis ve Liseli Arkadaş’ın pankartları açıldı. Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

İzmir Ekim Gençliği


Kocaeli

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi’nde biraraya gelen üniversite öğrencileri YÖK’ü protesto etti. Sabah erken saatlerden itibaren kapının önünde konuşlanan ÖGB’ler üst araması yaparak terör estirdi. Ekim Gençliği olarak ÖGB’lerin keyfi tutumunu boşa düşürmek için giriş kapısının önünde toplanarak üst aratmadan fiili bir şekilde okula giriş yaptık.

Eylemde “YÖK’e hayır! Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz!’’ pankartı taşındı. Kortejler halinde rektörlüğe kadar sloganlarla yüründü.

Bu yıl Kocaeli’de üç ayrı YÖK eylemi gerçekleşti. YDGM ve Dev-Genç ayrı eylem yaptılar. Ayrıca TKP’li Öğrenciler, Emek Gençliği ve Gençlik Muhalefeti de eylem gerçekleştirdi.

Kocaeli Ekim Gençliği

 

Adana

Çukurova Üniversitesi’nde rektörlük-polis işbirliğiyle gerçekleşen saldırılara rağmen 5 Kasım günü YÖK kitlesel bir eylemle protesto edildi.

Eylem Son Durak Kafe önünde kitlenin toplanmasıyla başladı. Eylemde “YÖK’e Rakin Zaningeha Azadkin, Eşit, Parasız, Bilimsel, Anadilde Eğitim!” pankartı açıldı, yol kapatılarak yürüyüşe başlandı. Yemekhane önüne gelindiğinde basın açıklaması okundu. Öğrenciler buradan sloganlarla R1 çimliklerine yürüdü. Halayların ardından Gündoğdu Marşı’nın okunmasıyla eylem sona erdi.

Çukurova Üniversitesi Ekim Gençliği

 

Kayseri

Erciyes Üniversitesi öğrencileri Kayseri İşçi Kültür Evi’nde buluştu. Etkinlik bir öğrencinin dünden bugüne YÖK’ün üniversitelerde yarattığı tahribatı, krizin öğrenci gençliğe yansıyan yönlerini ve eğitimde özelleştirmeyi içeren konuşmasıyla başladı.

Toplantının ikinci bölümünde öğrenciler YÖK ile ilgili düşüncelerini dile getirdiler. Üçüncü bölümde ise örgütlülüğün önemi ve Genç-Sen’in Kayseri’de kurulması tartışıldı. Toplantıya yaklaşık 30 kişi katıldı.

Kayseri Ekim Gençliğ


Bursa

6 Kasım günü Bursa’da çeşitli eylemler gerçekleştirildi. İlk eylem Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. İİBF – Sevgi Meydanı’nda toplanan yaklaşık 50 kişi “YÖK’e hayır!” yazılı pankartla Mediko-Sosyal önüne doğru yürüyüşe geçti. YÖK’ün teşhir edildiği açıklamada, mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Antikapitalist Öğrenciler, DGH, Dev-Genç, Devrimci Gençlik Birliği, Ekim Gençliği, Ekmek ve Özgürlük, Genç-Sen, Genç Sol, ÖGD, SGD ve YDG’nin örgütlediği basın açıklamasının ardından çekilen halaylarla eylem bitirildi.

Akşam şehir merkezinde aynı bileşen tarafından ikinci bir eylem daha yapıldı.

Diğer bir eylem de Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri, Emek Gençliği ve TKP tarafından gerçekleştirildi. Mediko-Sosyal önünde toplanarak Rektörlük binasına bir yürüyüş gerçekleştirildi ve burada basın açıklaması okundu.

Bursa Ekim Gençliği


Edirne

Trakya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen iki ayrı eylemle 6 Kasım protesto edildi.

Menza binası önünde gerçekleştirilen eylem paralı eğitim uygulamalarının ve yarattığı sorunların tehişirini yapan küçük bir skeçle başladı. Ardından okunan basın açıklamasında YÖK’ün ve sistemin teşhiri yapıldı. Üniversitelerde, özelde de TÜ’de yaşanan sorunlara vurgu yapılan eylem Ekim Gençliği, Emek Gençliği, TÖK, TÜÖD, Devrimci Gençlik Birliği, DGH, ÖDP’li gençler, Öğrenci Kolektifleri tarafından örgütlendi. KESK’e bağlı sendika temsilcileri, Trakya’da Birlik ve Dayanışma Derneği, YDG de eyleme destek verdi.

TÜ’deki ikinci 6 Kasım eylemi ise TKP ve Gençlik Muhalefeti tarafından gerçekleştirildi.

Edirne Ekim Gençliği


Samsun

YÖK’ün kuruluşunu protesto etmek amacıyla Genç-Sen’li öğrenciler Tıp amfileri önünde toplandı. Alkışlarla başlayan protesto eylemi hastaneye yürüyüşle devam etti.

Eylemde “Eşit parasız bilimsel anadilde eğitim!” şiarlı pankart açıldı. Hastane önüne gelindiğinde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Aynı saatlerde Öğrenci Kolektifi, Gençlik Muhalefeti ve TKP Eğitim Fakültesi’nden Fen-Edebiyat Fakültesi’ne yürüyüş gerçekleştirdi.

Ayrıca üniversite içerisinde örgütlenen eylemler Samsun merkeze taşındı ve akşam saatlerinde iki ayrı eylem yapıldı.

Samsun Ekim Gençliği


Kütahya’da 6 Kasım eylemi

6 Kasım günü Küçükpark önünde Ekim Gençliği, YDGM, ÖGD ve Eğitim-Sen Kütahya Şubesi ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eğitim-Sen Kütahya Şube Başkanı’nın okuduğu basın metninde YÖK-sermaye ilişkisine vurgu yapıldı, anadilde eğitimden özerk, demokratik, bilimsel üniversiteye kadar birçok talep dile getirildi. “Piyasalaşmaya, ticarileşmeye, yozlaşmaya, kimliksizleştirmeye, şovenizme, faşizme, YÖK’e HAYIR! / Üniversite Öğrencileri” imzalı pankartın taşındığı eyleme Kütahya halkı ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Kütahya Ekim Gençliği