<

4 Aralık 2009
Sayı: SİKB 2009/46

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci bir çıkışın
artan imkanları ve görevler.
  TKİP MK’nın Alaattin Karadağ yoldaşın katledilmesine ilişkin açıklaması.
Alaattin Karadağ cinayeti polis-yargı işbirliğiyle örtbas edilmeye çalışılıyor!
Alaattin Karadağ çeşitli illerde gerçekleştirilen eylemlerle anıldı.
Kazanana kadar grev,
kazanana kadar mücadele!
  Kamu emekçileri GREV’e çıktı,
hayat durdu!..
  Şovenist saldırganlığa karşı
birleşik mücadele!
  Kürdistan’da sokak gösterileri ve
dizginsiz devlet terörü
  Dünyaya gururla bakan proleter devrimci Alaattin yoldaşa..
  Alaattin Karadağ (Nurettin) yoldaşın Parti üyeliği başvurusu
  Alaattin Karadağ’a
yoldaşlarından
  III. Parti Kongresi kitlesel bir coşkuyla selamlandı!
  Kapitalist kriz tipleri IV
- Volkan Yaraşır
  Metal İşçileri Kurultayı
gerçekleştirildi!
  Metal İşçileri Kurultayı
Sonuç Bildirgesi
  Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 3 - M. Can Yüce.
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürdistan’da sokak gösterileri ve dizginsiz devlet terörü…

PKK’nin 31. kuruluş yıldönümünde Kürdistan ve batı illerinde gerçekleştirilen sokak gösterileri devlet terörüyle karşılandı.

Eylemler sırasında birçok kişi gözaltına alınıp yaralanırken batı illerinde de barikatlar kuruldu, araçlar yakıldı.

Sermaye devletinin dizginsiz terörüne, polisin çeşitli illerde gerçekleştirdiği ev baskınları eşlik etti. Siirt’te 20, Kocaeli’de 5, Diyarbakır’da 11, Ağrı’da 7, Adana’da 1 ve Mersin’de 40 kişi sokak eylemlerinde ve ev baskınlarında gözaltına alındı. Siirt’te gözaltına alınanlardan 5’i tutuklandı.


Gül tehdit etti

Abdullah Öcalan’ın İmralı Cezaevi’ndeki koşullarının ağırlaştırılmasının protesto edildiği sokak eylemleri 2 Aralık günü yaygınlaşarak devam etti. Eylemler devam ederken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gösterilerle ilgili olarak, “Kanunsuz şeylere kimse boyun eğmez. Onların hepsi tek tek toplanır’’ dedi. Cumhurbaşkanı’nın savurduğu tehdit azgın devlet terörüyle uyumluydu.


Mersin

Mersin’de 29 Kasım günü başlayan protestolar ilerleyen günlerde de sürdü. Protesto gösterisi gerçekleştiren gençlere kolluk güçleri silahla karşılık verdi. Polisin açtığı ateş sonucu iki kişi yaralandı.

Mersin’in birçok mahallesi eylem alanıydı. Yüzlerce genç, ellerindeki molotofkokteyli ve havai fişeklerle Siteler Polis Karakolu’na saldırdı. Göstericilere polisler, gaz bombası ve plastik merminin dışında gerçek kurşunlarla da karşılık verdi. Polisin karakolun içinden açtığı ateş sonucu Şahin Arslan isimli çocuk yaralandı. Geniş kapsamlı operasyon yapan polis, 40’ı aşkın kişiyi gözaltına aldı.


İstanbul

Okmeydanı Anadolu Kahvehanesi önünde biraraya gelen grup havai fişek gösterisi yaptı. Grup, yola molotofkokteyli atarak yolu bir süre trafiğe kapattı. Panzerlerle gruba müdahale eden polise, göstericilerin molotofkokteyli ile cevap vermesi üzerine çatışmalar başladı.

Başakşehir Güvercintepe Mahallesi’nde toplanan bir grup genç, Öcalan’a yönelik baskıları kınayan sloganlar atarak Bayramtepe PTT Şubesi’ne molotofkokteyli attı. Sultanbeyli’de ise gençler İETT’ye ait bir otobüsü ateşe verdi.

Zeytinburnu Apocu Gençlik İnisiyatifi tarafından Veli Efendi Mahallesi’nde 30 Kasım akşamı 2 araç ateşe verildi. Aynı saatlerde Zeytinburnu’ya bağlı Beştelsiz Mahallesi’nde de 3 araç bombalandı.

Beyoğlu Çukur Mahallesi’nde biraraya gelen kalabalık bir grup, Dolapdere Caddesi’ni molotofkokteyli ile trafiğe kapattı. Protestoculara, polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti.

Ümraniye Mustafa Kemal Mahallesi’nde 30 Kasım akşamı biraraya gelen yüzlerce kişiye polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti.


Hakkari

30 Kasım sabahı kepenklerin açılmadığı Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde bir araya gelen binlerce genç çarşı merkezinde ateşler yaktı.

Kitle polislerin gaz bombalı saldırısına maruz kaldı. Polisin saldırısına gençlerin taş ve molotofkokteyli ile karşılık vermesiyle başlayan çatışma sonucu kent savaş alanına döndü. Çatışmalarda 6 kişi yaralandı.

Akşam saatlerinde mahallelerde biraraya gelen gruplar kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Polisin silah kullandığı olaylar sırasında evlere gaz bombası atıldığı görüldü.


Diyarbakır

Diyarbakır’da 30 Kasım akşamı farklı semtlere yapılan ev baskınlarında 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 4 kişi ile beraber, gözaltına alınanların sayısı 11’e çıkarken eylemler hız kesmedi.

Şehitlik semtinde de, biraraya gelen gençler bir bankaya molotof attı.

Silvan Halk İnisiyatifi yaptığı basın açıklaması ile Öcalan’ın ağırlaştırılmış cezaevi koşullarını protesto etti.


Bingöl

Bingöl’de ise Mirzan Mahallesi’nde biraraya gelen yüzleri kapalı bir grup genç, Su Deposu Tepesi olarak bilinen tepeye çıkarak ateş yaktı. Olay yerine gelen özel harekat timleri müdahale için tepeye çıkmak isteyince gençler molotof, havai fişek ve taşlarla karşılık verdi.


Mardin

Mardin’in Nusaybin ilçesi Fırat ve Newroz mahallelerinde de 30 Kasım gecesi geç saatlere kadar gençler eylem yaptı. Polislerin panzerlerle gençlere müdahale etmesi üzerine gençler de taş ve molotoflarla karşılık verdi.


Siirt

Siirt’te, Belediye İkmal Garajı’nda yapılan mitinge polis saldırdı. Polisin bir genci gözaltına almak istemesiyle başlayan olaylarda 20’nin üzerinde kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Müdahalenin ardından başlayan çatışmalar ara sokaklarda devam etti.

Öte yandan gece geç saatlerde Siirt İl Jandarma Komutanlığı önünde bulunan boş arazide park halindeki araçlara molotofkokteyli atılarak araçlar yakıldı.

Siirt’teki protestolar sırasında PKK lehine slogan attığı ve polislere taşla saldırdığı iddiasıyla gözaltına alınan 12 kişiden 5’i tutuklandı.


Van

Van’ın Sayit Fehim Arvasi Mahallesi’nde bir araya gelen gençler, yola taş döşeyerek trafiği kapattı. Çınar Polis Karakolu’ndan polislerin, panzer ve akreplerle kitleye müdahale etmesine, göstericiler taş ve molotoflarla karşılık verdi.


Ağrı

Barış Grubu üyelerinin yaptığı konuşmaların ardından polisin kitlenin etrafını sarması üzerine kitle ile polis arasında tartışma yaşandı. Polis, gaz bombası ile müdahalede bulundu. Göstericilerden 7 kişi gözaltına alındı.

Ağrı’nın Diyadin İlçesi’nde barış gruplarını karşılayan binlerce kişi Öcalan’ın ağırlaştırılmış cezaevi koşullarını protesto etti. Polis yürüyüşe geçen kitleye gaz bombası ve coplarla saldırdı. Kitlenin taşlarla karşılık verdiği çatışmada M. Sait Sarıhan adlı kişi gaz bombası isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Çatışmalar sırasında 5 kişi gözaltına alındı.

Başkale

Başkale’de gençler Kale Mahallesi’nde ateş yaktı. Daha sonra mahalle arasında yürüyüşe geçen kitleye polis müdahalede bulundu. Polisin müdahalesine gençler taşlarla karşılık verdi. Eylemler gece geç saatlere kadar devam etti.


Çaldıran

Çaldıran İlçesi’nde mahallelerde bir araya gelen gençler ateşler yakarak yürüyüşler düzenledi.


Şırnak

Şırnak’ın Cizre İlçesi’ndeki protesto gösterisine polis müdahale etti. Polisin kullandığı gaz bombaları nedeniyle okuldan çıkan ilkokul öğrencileri de etkilendi.

İdil yolunu trafiğe kapatan gençler, ateş yaktı. Polis, eyleme tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale ederken, gençler taşla karşılık verdi.

Silopi’nin Başak Mahallesi’nde bir araya gelen binlerce kişi meşalelerle, İpek Yolu’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, PKK bayrakları ile Öcalan posterleri açıldı.


Urfa

Viranşehir ilçesi Şırnak Mahallesi’nde toplanan yüzlerce kişi yürüyüş düzenledi. PKK bayrakları ile Öcalan posterleri taşıyan grup, daha sonra Viranşehir Kaymakamlığı’nın da bulunduğu Karacadağ Caddesi’ne geldi. Burada önlem alan polisler göstericilerin eylem yapmasına izin vermedi. Bunun üzerine grup, burada çöp konteynerlerini devirip, yoldan topladıkları lastiklerle oluşturdukları barikatı ateşe verdi. Polis ise biber gazı ile eylemcilere saldırdı.

Viranşehir’deki gösteriler 2 Aralık akşamı da sürdü. Gösteri yapan yaklaşık 400 kişilik bir grup, yola barikat kurup polis ekipleriyle çatıştı.


Adana

Adana’da 29 Kasım gecesi park halindeki bir kargo firmasına ait araç üzerine benzin dökülerek ateşe verildi. Kamyonet kullanılamaz hale geldi.

Adana Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından evine yapılan baskın sonucu Adana’da Özgür Halk Dergisi Çalışanı Şeyhmus Güner gözaltına alındı.


Kocaeli

Kocaeli’nin Topçular Mahallesi’nde 3 eve baskın düzenleyen polisler 6 öğrenciyi gözaltına aldı.


DTP’liler bakanla görüştü

Diğer yandan DTP Grup Başkanvekilleri, Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, Abdullah Öcalan’ın durumuna ilişkin Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştü.

Görüşmede, DTP’lilerin Öcalan’ın koşullarını ve yaşadığı sıkıntıları gündeme getirerek bu durumun infialle yol açtığını bildirdiği öğrenildi.