<

4 Aralık 2009
Sayı: SİKB 2009/46

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci bir çıkışın
artan imkanları ve görevler.
  TKİP MK’nın Alaattin Karadağ yoldaşın katledilmesine ilişkin açıklaması.
Alaattin Karadağ cinayeti polis-yargı işbirliğiyle örtbas edilmeye çalışılıyor!
Alaattin Karadağ çeşitli illerde gerçekleştirilen eylemlerle anıldı.
Kazanana kadar grev,
kazanana kadar mücadele!
  Kamu emekçileri GREV’e çıktı,
hayat durdu!..
  Şovenist saldırganlığa karşı
birleşik mücadele!
  Kürdistan’da sokak gösterileri ve
dizginsiz devlet terörü
  Dünyaya gururla bakan proleter devrimci Alaattin yoldaşa..
  Alaattin Karadağ (Nurettin) yoldaşın Parti üyeliği başvurusu
  Alaattin Karadağ’a
yoldaşlarından
  III. Parti Kongresi kitlesel bir coşkuyla selamlandı!
  Kapitalist kriz tipleri IV
- Volkan Yaraşır
  Metal İşçileri Kurultayı
gerçekleştirildi!
  Metal İşçileri Kurultayı
Sonuç Bildirgesi
  Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 3 - M. Can Yüce.
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kamu emekçileri GREV’e çıktı,
hayat durdu!

KESK ve Kamu-Sen’in “grevli-toplu iş sözleşmeli sendika hakkı” talebiyle örgütlediği 25 Kasım uyarı grevi 2 milyonu aşkın emekçinin katılımıyla gerçekleşti.

Kamu emekçileri eğitim, sağlık, ulaşım, büro, yerel hizmetler ve bayındırlık başta olmak üzere birçok işkolunda iş bırakarak hayatı durdurdu.

Türkiye’nin dört bir yanında alanlara çıkan emekçilere sivil toplum örgütleri, işçi sendikaları, siyasi partiler, ilerici ve devrimci kurumlar da destek verdi.


KESK Başkanı: “Aklınız neredeydi?”

25 Kasım sabahı erken saatlerde Haydarpaşa Garı’na gelerek basın açıklaması yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, Erdoğan’ın greve ilişkin tehditlerine “Toplu görüşmelerin yapıldığı Ağustos ayında aklınız neredeydi?” sorusuyla yanıt verdi. KESK Başkanı ve beraberindekiler, garda görevli olan ve greve katılan çalışanları ziyaret ederek trenlere ve garın çeşitli yerlerine “Bu iş yerinde grev var’’ pankartlarını astılar.


Akyıldız: “Keyiften eylem yapmıyoruz!”

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise, kamu çalışanlarının haklarını korumak ve geliştirmek için kamuoyunun da desteğiyle eylemde olduklarını belirtti. Hakları olmayan hiçbir talepleri bulunmadığını vurguladı.


Emekçiler iş bıraktı, trenler durdu

Grev kapsamında Haydarpaşa Garı’nda tren seferleri durdu. Haydarpaşa Garı’ndan banliyö, ana hat ve bölgesel yolcu trenleri sefere çıkmadı.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Balıkesir Garı’nda greve katılan 5 sendika üyesinin gözaltına alındığını bildirdi. İfadeleri alınan BTS’liler serbest bırakıldı.

Türk Ulaşım-Sen ve BTS Adana Şubesi üyesi yaklaşık 100 kişi, Adana Garı TCDD Servis Depo Müdürlüğü önünde toplanıp iş bıraktı.

Havaalanı ve limanlarda bir yandan yükleme ve boşaltma faaliyetleri dururken diğer yandan buralarda yeterli personel bulunmadığı için günlük işlemler yapılamadı.


Sağlık emekçileri hastanelerde iş bıraktı

İstanbul’da SES’in örgütlü olduğu onlarca hastanede greve çıkıldı. Grev pankartının asıldığı hastanelerden Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Şişli Etfal Hastanesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çapa Tıp Fakültesi, Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde sağlık emekçileri iş bıraktı. Hastane önünde basın açıklamaları gerçekleştirdi.

Diyarbakır Devlet Hastanesi ve Van Devlet Hastanesi’nde grev nedeniyle hizmet verilmedi.

İzmir’de İzmir Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği’nin de desteği ile birçok hastanede acil servisler dışında hizmet verilmedi. Greve en yoğun katılımın olduğu hastanelerin başında ise Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bozyaka Devlet Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülteleri geldi.


Karayolları’nda iş bırakma

İstanbul Anadolu Yakası’nda Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü ve Avrupa Yakası Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü’nde Yol-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube üyesi işçiler ve Yapı-Yol Sen üyesi kamu emekçileri iş bıraktı.


Nakliyat-İş 2 saat iş bıraktı

Nakliyat-İş üyesi bin işçi Topkapı ambarlarda kamu emekçilerinin uyarı grevine destek olmak amacıyla 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.


İl il 25 Kasım grevinden yansıyanlar…

İzmir

KESK’e bağlı sendikaların üyeleri işyerlerinde iş bırakarak Konak Meydanı’na akın etti. İlerici devrimci kurumların yanısıra DİSK ve Türk-İş’in de destek verdiği mitinge onbinlerce emekçi katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde eylem programı başladı. Basın metnini KESK dönem sözcüsü Ali Kılıç okudu. KESK’li kadınlar adına 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle de bir basın metni okundu.

BDSP’liler eyleme taleplerin yazılı olduğu dövizlerle katıldılar.

Sosyalist Kamu Emekçileri “25 Kasım bir günlük uyarı grevi son değil başlangıç olmalı. Hak ve özgürlüklerimiz için süresiz iş bırakma eylemine hazırlanalım” bildirilerini dağıttılar.


Çorlu

Sabah 8.30’da işyerleri bu sefer sadece buluşma noktalarıydı. Öğretmenler, tapu çalışanları, karayolları çalışanları, büro emekçileri, belediye çalışanları, sağlık çalışanları işyerlerine GREV için geldiler. Eğitim Sen’de buluşan Eğitim Sen’li, SES’li, BES’li, Tüm-Bel Sen’li, Yapı-Yol Sen’li emekçiler Heykel Meydanı’na sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Alanda yaklaşık 350 kadar emekçi vardı ve işçi havzası olmasına rağmen Çorlu’da yıllardır yapılan en kapsamlı eylemdi.


Tekirdağ

Tekirdağ’da iş bırakan kamu emekçileri Eğitim Sen Tekirdağ Şubesi’nden Tuğlalı Park’a yürüyüşe başladılar. Halk eyleme alkışlarla destek verdi. Alanda yaklaşık 3 bin emekçi vardı.


Kırklareli

Kırklareli’nde iş bırakan kamu emekçileri Dingiloğlu Parkı’na coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi. Burada basın açıklaması gerçekleştirildi.


Antalya – Alanya

Eğitim-Sen Alanya Temsilciliği önünde buluşan KESK üyeleri Atatürk Caddesi’ni trafiğe kapatarak yürüyüşe başladı. 250 kişi başlayan yürüyüş, okullarında iş bırakan kamu emekçilerinin de katılımıyla 700 kişiye ulaştı. Diğer kamu emekçileri sendikalarının da katılımıyla bin kişiye ulaşan kitle basın açıklaması yaptı.


Mersin

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi ve Mersin Devlet Hastanesi başta olmak üzere bütün Sağlık ve Sosyal Hizmet kurumlarına “Bu işyerinde grev var” pankartları asılarak bildiriler dağıtıldı. Mersin’de emek ve demokrasi güçleri iş yerlerinden ve kurumlarından çıkarak İstasyon Meydanı’nda buluştular. Buradan AKP İl Binasına kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi.


Niğde

Grev Platformu’nun çağrısıyla yüzlerce kamu emekçisi sabahın erken saatlerinden itibaren Hükümet Meydanı’nda kurulan grev çadırına geldi.

Niğde’deki demokratik kitle örgütleri, Ulukışla Köy Meclisleri ve çevre plarformlarının katılımıyla KESK grev çadırı etrafında açıklama yapıldı.


Artvin - Hopa

Hopa’daki 25 Kasım grevi sabah saatlerinden itibaren kamu çalışanlarının işyerlerine gitmemesiyle başladı. KESK’in çağrısıyla yapılan eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı.


Mersin - Tarsus

Devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları, basın açıklamasının yapılacağı Yarenlik Alanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe çevredekiler ve esnaf da alkışlarla destek verdi. 150 kişinin katıldığı açıklamanın ardından halaylarla eylem sona erdi.


Kastamonu

Nasrullah Meydanı’nda toplanan yüzlerce emekçi toplu grev haklarını istediler. Eylem esnasında bazı memurlar yerlere gazete serip soğan-ekmek yiyerek dayatılan açlık ve sefalet koşullarını da protesto ettiler.


Konya

Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim-İş üyesi emekçiler Hükümet Konağı önünde toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdiler.


Manisa

Değişik noktalardan toplanarak Cumhuriyet Meydanı’na gelen KESK, SES, Eğitim-Sen, BES, MİB-DER, çeşitli siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri açıklama yaptı.


Sivas

Sivas’ta ise memurlar Sosyal Güvenlik Kurumu önünde toplandı. Birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun da desteklediği 100’den fazla kişinin katıldığı eylemde, memur cenazesini temsil eden tabut taşınarak, Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Hükümetin sloganlarla protesto edilirken şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.


Turgutlu

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Türk-Eğitim Sen, Eğitim Sen, Eğitim-İş, Türk Sağlık-Sen ve Türk Büro-Sen üyelerinin gerçekleştirdiği eyleme öğrenciler de destek verdi.


Yozgat

Yozgat Cumhuriyet Meydanı’nda Eğitim-Sen’in gerçekleştirdiği eyleme yaklaşık 50 emekçi katıldı.


Burdur

KESK ve Kamu-Sen üyeleri Burdur’da da iş bıraktılar. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan emekçiler basın açıklaması gerçekleştirdiler.


Tokat

Tokat’ta okullar Çarşamba ve Perşembe günü tatil edilmiş olmasına greve diğer iş kollarından katılım oldukça iyiydi. Tokat’ta KESK’e bağlı BES, Kültür Sanat Sen, BTS, SES, ESM üyeleri ve Kamu Sen’e bağlı sendikalar iş bıraktı.


Adana

Çukurova Üniversitesi’nde eylem vardı.


Eskişehir

Eskişehir Tren Garı önünde biraraya gelen KESK ve Kamu-Sen üyesi emekçiler, düzenledikleri mitingle AKP’yi ve uyguladığı politikaları protesto etti. Tren seferlerinin geçişi geceden itibaren durduruldu.

Açıklamaların ardından kitle Adalar Migros önüne kadar alkış, slogan ve ıslıklar eşliğinde yürüdü ve eylem burada sonlandırıldı.


Batman

Batman’da birçok sendika ve sivil toplum örgütü tarafından oluşturulan Batman Emek Platformu üyeleri bir günlük iş bıraktı. Sanat Sokağı’nda toplanan platform üyeleri, basın açıklaması yaptıktan sonra halay çekti.


Denizli

Denizli Vergi Dairesi önünde toplanan memurlar, taleplerini içeren pankart ve dövizler taşıdı. Hükümet aleyhinde sloganların atıldığı eylemde memurlar, davul zurna eşliğinde oynadı.


Zonguldak

Bine yakın kamu çalışanının katıldığı eylemde Gazipaşa Caddesi’nde bulunan Madenci Anıtı’na yüründü.


Dersim

Devlet Hastanesi önünde toplanan yaklaşık 3 bin kişi Yeraltı Çarşısı’na kadar yürüdü.


Bursa

Bursa’da Kent Meydanı’nda yapılan eyleme yüzlerce kamu çalışanı katıldı. Eylemde konuşan KESK Dönem Sözcüsü Süleyman Ayyılmaz, bunun iktidara yönelik bir uyarı olduğunu belirtti.


Trabzon

KESK öncülüğünde, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen greve, Atapark mevkiinden şehir merkezine doğru yürüyüş yapılarak başlandı.

Yürüyüş kortejinin Meydan Parka girmesiyle birlikte, sabah Trabzon Valiliği önünden ayrı bir yürüyüş gerçekleştiren Kamu-Sen üyeleriyle birleşildi.


Kilis

Kilis’te iş bırakan kamu emekçileri KESK binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Tüm Bel Sen, BES, SES ve Eğitim Sen üyesi kamu emekçilerine sınırlı sayıda Kamu-Sen üyesi destek verdi.


Kocaeli

Umuttepe Yerleşkesi’nde saat 10:30’da buluşan kamu emekçilerine derslerini boykot eden üniversite öğrencileri de destek verdi

A kapısı önüne gelindiğinde marşlar ve halaylarla beklendi. Burada otobüslere binilerek Merkez Bankası önünde diğer kollardan gelen kamu emekçileri ile buluşuldu.


Alaattin Karadağ unutulmadı

İnsan Hakları Parkı’na gerçekleştirilen yürüyüş sırasında Alaattin Karadağ da unutulmadı. Karadağ, “Alaattin yoldaş ölümüzdür!’’, “Esenyurt faşizme mezar olacak!”, “Katil / faşist devlet hesap verecek!”, “Parti şehitleri ölümsüzdür!” sloganlarıyla selamlandı.

İnsan Hakları Parkı’na gelindiğinde “İşgal, grev, direniş!’’, “25 Kasım’da kamu emekçilerinin yanındayız / BDSP” kuşlamaları yapıldı.

Mitinge yaklaşık 1500 emekçi katıldı.


Kayseri

Kayseri’de biraraya gelen KESK üyeleri kortej oluşturarak, Mimar Sinan Parkı’na doğru yürümeye başladı. Kamu-Sen üyeleri de aynı saatte, Mimar Sinan Parkı’na doğru yürüyüş başlattı. Mimar Sinan Parkı’nda biraraya gelen KESK ve Türk Kamu-Sen üyelerinin sayısı 600’e yaklaştı.

Eyleme, DİSK Kayseri Bölge ve Türk-İş Kayseri Bölge Temsilciliği, ESP, Emek Partisi, Emek Gençliği ve BDSP de destek verdi.


Edirne

Belediye binası önünde toplanan yüzlerce emekçi Saraçlar’a yürüdü. Yaklaşık 600 kişilik kitle Saraçlar’da basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme DİSK ve sivil toplum örgütleri de destek verdi.


Ankara

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nden çıkarak Eğitim-Sen 1 No’lu Şube ile birleşen emekçiler yolu kapatarak yürüyüşlerini sürdürdüler.

Emekçiler SSK İşhanı önünde toplanmaya başladılar. TÜMTİS, Tez-Koop-İş ve Türk Maden-Sen’in de destek verdiği eylemde TMMOB ve TTB de yer aldı.

Ankara’daki greve polis müdahale etti. Ziya Gökalp Caddesi’nde toplanan memurlara destek için gelen bir grup öğrenci ile polis arasında arbede yaşandı. Polisin biber gazı ile müdahale ettiği öğrenciler taş ve sopalarla polise saldırdı.


İstanbul

Sabah erken saatlerde iş bırakan kamu emekçileri İstanbul’da Beyazıt Meydanı’na yürüdü. Çapa Tıp Fakültesi ve Sirkeci Tren Garı olmak üzere iki koldan Beyazıt’a yürüyüş başlatan emekçiler Beyazıt’ta birleşti. Direnişteki işçilerin, DİSK ve Türk-İş’e bağlı sendikaların da destek verdiği mitingde aralarında BDSP’nin de bulunduğu çok sayıda ilerici devrimci kurum da yer aldı.

Mitingde konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren Başbakan Erdoğan’a seslendi. 25 Kasım grevine çıkma nedenlerini anlattı.

Başbakanın 25 Kasım grevine yönelik tehditlerine de yanıt veren Evren, AİHM ve Anayasa kararlarını hatırlattı.

Eylem Grup Yorum’un müzik dinletisi ile sona erdi.


Kamu-Sen’in İstanbul uyarı grevi!

Kamu-Sen’in gerçekleştirdiği eylemde şovenizm kusuldu. AKP karşıtı sloganların atıldığı eylemde, toplu sözleşmeli grevli sendika hakkı talebi ise yer yer duyulabildi.

Türkiye Kamu-Sen Aksaray Meydanında saat 12.00’de toplanmaya başladı. En önde Türkiye Kamu-Sen pankartı açılırken, ardından Türk Eğitim-Sen olmak üzere konfederasyona bağlı diğer sendikalar da döviz, pankart ve Türk bayrakları açarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünden Fatih İtfaiye Parkı’na yürüdüler.