18 Aralık 2009
Sayı: SİKB 2009/48

  Kızıl Bayrak'tan
   Faşist ablukayı yarmak için!…
  Kürt halkıyla eylemli
dayanışmayı yükseltelim!...
DTP’nin kapatılması ve düzen
güçlerinin timsah gözyaşları
Yeni bir sosyal demokrat
parti arayışı
Ölümlerin gerçek sorumlusu
aynı karanlık odaktır!
  İşçi ölümlerinin hesabını sormak için örgütlü mücadeleyi yükseltelim!
  İş cinayetlerinin sorumlusu barbarlık düzeninden hesap soralım!
  TEKEL işçilerinin Ankara nöbeti sürüyor!.
  Entes direniş güncesi
  Bursa’da “İşten atmalar yasaklansın!
İşsize iş!” forumu
  İşçi ve emekçi hareketinden
  Bir yargısız infaz dosyası daha: Alaattin Karadağ cinayeti
  Karadağ cinayeti dosyası açıklandı...
  Yeraltı nehirlerimizin
asi damarı Alaattin Karadağ’a!
  Erdal Eren eylem ve
etkinliklerle anıldı
  İzmir Devrimci Liseliler Birliği’ne
gözaltı terörü!
  Metal işçileri kurultay kürsüsünde
birliğini ve mücadelesini tartıştı...
  Dünyadan..
  Kopenhag’daki iklim zirvesi emperyalistlerin kirli yüzünü gizlemeye yetmiyor...
  Hillary Clinton Latin Amerika
ülkelerini tehdit etti!
  DTP’nin kapatılmasının
hatırlattıkları -M. Can Yüce
  Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DTP meclisten çekiliyor...

DTP’nin kapatılmasının ardından “Sine-i millet” kararını hayata geçirmek için Diyarbakır’a giden milletvekilleri kapıtılma kararının hukuki değil, siyasal olduğunu ifade ettiler.

DTK’dan sonuç bildirgesi

12 Aralık günü Diyarbakır’da olağanüstü toplanan Demokratik Toplum Kongresi 13 Aralık günü sona erdi.

700 delegenin katılımıyla iki gün süren kongrenin sonuç bildirgesi açıklandı.

DTK Sözcüsü Hatip Dicle tarafından okunan bildirgede, yeni sürecin Kürtlerin mücadeleler sonucu kazandıkları hakları ve kurumları ortadan kaldırmayı hedefleyen bir amaç taşıdığı belirtilerek tasfiye planlarına izin verilmeyeceğinin altı çizildi.

Kürtler’e karşı senaryonun özünün 80 yıllık olduğu ve linç, terör, tehdit ve şantajlarla bunların gündeme getirildiği belirtilen açıklamada, Kürtler’e karşı AKP açılımı ile ölümü gösterip sıtmaya razı etme politikasının güdüldüğü kaydedildi.

Sonuç bildirgesinin son bölümünde, Kürt halkının mücadele tarihinden aldığı deneyimler sayesinde bir kez daha kandırılamadığı belirtildi. Son haftalarda gerçekleştirilen sokak gösterilerinde polis tarafından katledilen Aydın Erdem anıldı.

DTP, kapatma davasını AİHM’e taşıyacak

Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararına dayanak olarak aldığı Batasuna ile DTP davası arasında benzerlik olmadığını belirten DTP, “Batasuna kararı”nı AİHM’e götüreceğini ifade etti.

DTP’nin tüzel kişilik olarak yapacağı başvurunun yanısıra kendilerine siyasi yasak getirilen DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un da aralarında bulunduğu 37 kişi AİHM’e bireysel başvuru yapacak.

DTP’nin iki milletvekili Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un milletvekiliklerinin düşürülmesinin ardından kalan 19 milletvekili de 17 Aralık günü istifalarını TBMM Genel Kurulu’na sunacakları açıklandı.

DTP’li vekiller Diyarbakır’da

Kararın ardından açıklama yapan ve daha öncesinde aldıkları “Sine-i millet” kararını hayata geçireceklerini açıklayan DTP’li milletvekilleri, DTK’nın Daimi Meclis Toplantısı’na katılmak için 14 Aralık günü Diyarbakır’a geldi.

DTP’liler, Diyarbakır Havaalanı’nda binlerce kişi tarafından karşılandı.

KCK: DTP fiilen ve resmen meclisten çekilmeli!

DTP’nin kapatılmasının hukukla bir ilgisi olmadığını söyleyen Koma Civaken Kurdistan (KCK) Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, “DTP’nin kapatılmasının sorumlusu AKP’dir” dedi. Karayılan DTP’nin fiilen ve resmen Meclis’ten çekilmesinin doğru bir karar olacağını belirtirken, devletin aldığı bu kararın Kürt halkı açısından hiçbir biçimde geçerli olmadığını kaydetti.

Karayılan, kararın “Kürt halkına karşı geliştirilmiş yeni bir bastırma planının bir gereği” olduğunu söyleyerek üç aşamalı bu planı şöyle dile getirdi: “Bu planın birinci adımı Önderliğe yönelik bir saldırı, ikincisi DTP’yi kapatma, üçüncüsü de gerillaya yönelik kapsamlı bir imha hareketidir.”

Kürt halkının yeni cenazeleri kaldırmaya tahammülünün olmadığını söyleyen Karayılan, “Her koşul altında saldırılar karşısında Kürt halkı da meşru müdafaa hakkına sahiptir” diyerek Kürtlerin tepkisinin haklı ve meşru olduğunu dile getirdi.

Karayılan ayrıca, Kürt gençlerine de eylemleri büyütme çağrısı yaptı.

Tuğluk: Kapatma kararı meşru değil!

Kapatma kararıyla birlikte hakkında siyaset yasağı getirilen Aysel Tuğluk, Diyarbakır’da yaptığı konuşmada, DTP’nin kapatılmasının meşru olmadığını belirterek kararı tanımadıklarını ifade etti.

Kapatma kararının mağdurunun kendisi veya Ahmet Türk olmadığını belirten Tuğluk, asıl mağdurun Kürt halkının iradesi olduğunun altını çizdi.

Ahmet Türk: Sarsılacaksınız, ezileceksiniz!

Diyarbakır’da kendilerini karşılayan binlerce kişiye hitap eden yasaklı DTP’nin Eşbaşkanı Ahmet Türk, “Partileri kapatabilirsiniz, bizi parlamentodan atabilirsiniz ama halkımızın mücadelesinin önünde sarsılacaksınız, ezileceksiniz” dedi.

 

 

 

Kadıköy’de binler “Dersim katliamdır, hesabı sorulsun!” dedi

Tunceli Dernekleri Federasyonu’nun (TUDEF) örgütlediği “Dersim 38 katliamdır! Arşivler açılsın, hesabı verilsin!” mitingi yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla 13 Aralık günü gerçekleştirildi.

Çok sayıda sol parti, demokratik kitle örgütü, sendika ve devrimci gücün katılımıyla Kadıköy’de düzenlenen “Dersim 38 katliamdır” mitinginde biraraya gelen binlerce kişi, katliama ilişkin arşivlerin açılmasını, Dersimliler’den özür dilenmesini istedi.

Alevi Çalıştayı’na Maraş katliamının sorumlularından Ökkeş Şendiller’in çağrılmasının protesto edildiği konuşmalarda, DTP’in kapatılması kınandı ve DTP ile dayanışma çağrısı yapıldı.

Tepe Nautilus önünde saat 11.00’de toplanmaya başlayan kitle Kadıköy İskele Meydanı’na doğru sloganlarla yürüyüşe geçti. En önde, Seyit Rıza’nın resminin taşındığı yürüyüşte, “Dersim ismi iade edilsin! / TUDEF” pankartının arkasında, sırasıyla, “Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınanların listesi açıklansın!”, “Dersim 38 katliamdır! Arşivler açılsın hesap verilsin! / TUDEF” pankartları açıldı.

Eyleme, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadıköy Şubesi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Alibeyköy Cemevi ve Kültür Merkezi, KESK İstanbul Şubeler Platformu, UİD-DER, DHF, Halkevleri, Halk Cephesi ve Devrimci Alevi Komitesi, DTP Kapatılamaz İnisiyatifi, DTP, ESP-G, BDSP, KÖZ, Partizan, Alınteri, Demokrasi için Birlik Hareketi, Sosyalist Parti, SODAP, TÖP, SDP, TKP, Sosyalist Umut, Öğrenci Muhalefeti, Emek Partisi, Çağrı, Aka-Der, BÖH, Devrimci Duruş ve anarşistler katıldı..

Komünistler Alaattin Karadağ’ı selamladı

Komünistler eyleme “Dersim’den Sivas’a, 19 Aralık’tan Diyarbakır’a katleden sermaye devletidir! / BDSP” pankartı ile katıldılar.

BDSP kortejinin en önünde, Esenyurt’ta polis tarafından katledilen Alaattin Karadağ yoldaşın resimleri taşındı.

Alana girişle beraber miting programı saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından TUDEF Genel Başkanı Özkan Tacer bir konuşma yaptı.

Dersim halkından özür dilenmesini isteyen Tacer, Munzur’da yapılmak istenen barajların iptal edilmesini talep etti.

Tacer, DTP’nin kapatılması ile AKP’nin Kürt sorununa yaklaşımını gösterdiğini ifade etti.

DTP Dersim Millekvekili Şerafettin Halis de bir konuşma yaparak 17 Aralık’ta yapılacak olan Alevi Çalıştayı’na Maraş katliamı sanıklarından Ökkeş Şendiller’in davet edilmesini eleştirdi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise konuşmasında işçileri kömür göçüklerinde kaybeden patronu ve bu çalışma düzenini de kınadıklarını söyledi. Alevi Çalıştayı’nın hangi noktaya geldiğini ifade eden Balkız, “Biz bu ülkede eşit olmak istiyoruz. Sünni kardeşlerimizle eşit yaşamak istiyoruz. Bu ülkenin Türkleri hangi hak ve sevgiye, hangi yaşam koşullarına sahip iseler, Kürtler de onlar kadar kıymetlidirler ve bu haklara müstahaktırlar. Bu ülkenin tarihi hepimizin tarihidir” dedi.

Dersim’in DTP’li Belediye Başkanı Edibe Şahin’in Zazaca yaptığı konuşmanın ardından, Dersimli sanatçıların söylediği türküler ve halaylarla miting son buldu.

Mitingte “Polis terörüne ve cinayetlerine son! /BDSP” imzalı bildiriler yaygın olarak dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul