18 Aralık 2009
Sayı: SİKB 2009/48

  Kızıl Bayrak'tan
   Faşist ablukayı yarmak için!…
  Kürt halkıyla eylemli
dayanışmayı yükseltelim!...
DTP’nin kapatılması ve düzen
güçlerinin timsah gözyaşları
Yeni bir sosyal demokrat
parti arayışı
Ölümlerin gerçek sorumlusu
aynı karanlık odaktır!
  İşçi ölümlerinin hesabını sormak için örgütlü mücadeleyi yükseltelim!
  İş cinayetlerinin sorumlusu barbarlık düzeninden hesap soralım!
  TEKEL işçilerinin Ankara nöbeti sürüyor!.
  Entes direniş güncesi
  Bursa’da “İşten atmalar yasaklansın!
İşsize iş!” forumu
  İşçi ve emekçi hareketinden
  Bir yargısız infaz dosyası daha: Alaattin Karadağ cinayeti
  Karadağ cinayeti dosyası açıklandı...
  Yeraltı nehirlerimizin
asi damarı Alaattin Karadağ’a!
  Erdal Eren eylem ve
etkinliklerle anıldı
  İzmir Devrimci Liseliler Birliği’ne
gözaltı terörü!
  Metal işçileri kurultay kürsüsünde
birliğini ve mücadelesini tartıştı...
  Dünyadan..
  Kopenhag’daki iklim zirvesi emperyalistlerin kirli yüzünü gizlemeye yetmiyor...
  Hillary Clinton Latin Amerika
ülkelerini tehdit etti!
  DTP’nin kapatılmasının
hatırlattıkları -M. Can Yüce
  Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Daimler-Singenfingen’de
sendikal ihanet!

Uluslararası otomobil tekelleri emperyalist kriz nedeniyle otomobil endüstrisinde yeniden düzenlemeye gitmek istiyorlar. Ve bunu da işçiler üzerinden gerçekleştiriyorlar. Bunun sadece Almanya’da 2013 yılına kadar 240 bin işyerine malolacağı tahmin ediliyor. Opel’de ve en son Daimler - Sindelfingen işletmelerinde yaşananlar bir örnek.

Daimler tekeli Sindelfingen’deki işletmelerinde üretilen ve en fazla satılan Mercedes modeli olan Mercedes C sınıfının üretimini 2014’ten sonra durdurarak, yüzde 60’ını Bremen’e, yüzde 20’sini ABD’deki Tuscaloosave’ye, yüzde 10’unu Güney Afrika ve Çin’e kaydırmayı planlıyor. C sınıfının başka bir yere kaydırılması Daimler Sindelfingen’de 4 bin işyerinin (artı yedek parça üreten firmalarda da 2 bin işyerinin) kaybı anlamına geliyor.

Daimler Sindelfingen işçileri 1996 ve 2004 yıllarında Daimler tekelinin C sınıfını başka bir yere kaydırma tehdidi üzerine ücretlerinden feragat etmişlerdi. İşçiler bu kez işyerlerini ücretlerden feragat ederek korumak yerine mücadeleyi seçtiler.

Sindelfingen Daimler işçileri iş bırakma eylemleri, yürüyüşler ve gösterilerle Daimlerin bu planlarına karşı direndiler. İşçilerin kararlı ve sürekli bir basınca dönüşen eylemleri Daimler menajerlerine ve tekele korku salmış olacak ki daha önce sendika ile görüşmeye yanaşmamalarına rağmen 10 Aralık Perşembe günü masaya oturmak zorunda kaldılar. Bu görüşmenin ardından uzlaşma sağlandı.

Uzlaşmaya göre 2019 yılına kadar işyeri koşulları nedeniyle işten çıkarmalar olmayacak.

Ama Daimler 2014 yılından itibaren Mercedes C sınıfını Sindelfingen’de değil Bremen ve ABD’deki Tuscaloosa kentinde üretecek.

Daimler işçilerinin eylem günlüğü

1 Aralık’ta İG Metal Sendikası’nın çağrısı ile 12 bin Daimler işçisinin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. Diğer metal işletmelerinde çalışan işçilerin de destek verdiği yürüyüşe toplam 15 bin kişi katıldı.  

2 Aralık’ta Daimler tekelinin C sınıfının üretimini Singelfingen’den kaldırılacaklarını resmen açıklamasından hemen sonra sabah mesaisinde bulunan 4 bin işçi iş bıraktı. C sınıfı bölümünde çalışan işçilerle birlikte, S ve E-sınıfı bölümlerinde çalışan işçiler de üretimi durdurdu.

Sabah vardiyasından sonra akşam ve gece vardiyasında çalışan işçiler de iş bırakma eylemine gitti.

4 Aralık günü sabah ve normal vardiyada çalışan 15 bin işçi Daimler’in ana kapısı önünde toplanarak şehir merkezine yürüyüşe geçti. Saatlerce süren yürüyüş ve gösteriler nedeniyle bantlar durdu.

Akşam vardiyasında da binlerce Daimler işçisi 1 numaralı kapının önünde toplanarak yürüyüşe geçtiler, bantlar yine çalışmadı.

7 Aralık günü sabah, akşam ve gece vardiyalarında işyeri toplantıları gerçekleşti. Toplantılara 10 bin kişi katıldı. Sabah vardiyasında işçiler vardiya sonuna kadar çalışmadılar. Akşam vardiyasında ise işçiler toplantının ardından yeniden bantların başına döndüler.

Daimler Şefi Zetsche bu toplantılarda işçilerin ıslıkları arasında konuşabildi. Zetsche işyerlerinin yok edilmeyeceğini, aksine 2 bin yeni işyeri yaratılacağı ve S ve E sınıfının gelecekte de Singelfingen’de üretileceğini söyledi.

Bundan sonra neler olacak?

Daimler Mercedes C sınıfını taşıma kararında ısrarlı. 2014 yılından sonra Mercedes C sınıfı Sindelfingen’de değil, Bremen ve Amerika’da ürütelecek. Daimler tekeli bununla rekabet yapabilme güçlerinin artacağını vurguluyor. Tekel bu niyetlerini değişen kur ile açıklıyor. Doların daha düşük olması nedeniyle Kuzey Amerika pazarlarına yapılan ihracatın pahalıya mal olduğunu iddia ediyorlar.

Ama sorunun özü başka. Amerika’da Alabama’daki işletmede sendikaların söz söyleme hakkı yok, ücretler daha düşük ve çalışma koşulları daha kötü. Sindelfingen’de C sınıfında 4500 işçi çalışırken Alabama’da bin kişi çalışacak. İşçilerin saat ücreti Tuscaloosa’da 30 Euro iken Sindelfingen’de 50 Euro.

Sindelfingen’de işyerlerinin 2020 yılına kadar korunması işyeri koşullarından dolayı işçi atılmayacağı garantisi işsiz kalma kaygısındaki işçileri bir parça rahatlattı. Ama gerçekte işyerleri yok edilecek. Örneğin emekliye veya erken emekliye ayrılan işçilerin yerlerine yenileri alınmayacak. Mercedes E ve S sınıfının da daha karlı alanlara kaydırılmayacağının bir garantisi de yok. Yeni işyerlerinin açılması yıllardır işçilerin talepleri arasındaydı ve tartışılıyordu. Bunun C-sınıfının başka yere taşınmasıyla özünde bir ilişkisi yok.

Sözü edilen 2 bin işyerinin 850’sinin “Insourcing” aracılığı ile, yani dışarıya verilen bazı üretilen malların yine geri alınarak firmada yapılması ile kazanılması planlanıyor. Bu da  yedek parça üreten işyerlerinin yok edilmesi anlamına geliyor. Yine spor araba SL sınıfı üretimine 1000 işçinin yerleştirilmesi planlanıyor. Ayrıca, Task-Force sistemi ile 250 kişi de tüm işletmede üretimi destekleyecek.

Anlaşmada ayrıca meslek eğitimi yapanlar meslek eğitimi bittiğinde 2012 yılına kadar süresiz işe alınacak.

İlk etapta bu anlaşma işyerlerinin yok edilmeyeceği için bir kazanım gibi görünse de özünde kaybeden yine işçi sınıfı olacak. Daimler Sindelfingen’in taşınmasıyla parça üreten yan sanayi kollarında 2 bin işçi işini kaybedecek.

Tüm bunlar üzerinden bakıldığında Daimler Sindelfingen’deki sendika ve işveren arasındaki uzlaşma sınıf çıkarlarını koruyan bir anlaşma olmaktan çok uzak.

 

 

 

Grevler yayılıyor... 

Fujitsu’da grev kapıda

18 Aralık’ta ve önümüzdeki ocak ayı içinde İngiltere’nin değişik kentlerinde bulunan Fujitsu’da grev planlanıyor. Fujitsu yılın başında ücretleri dondurmuştu. Şimde de bin işçiyi işten çıkarmayı planlıyor, ayrıca işyeri emekliliğinde de değişikliklere gitmek istiyor.


İrlanda’da kamu sektörü greve hazırlanıyor

İrlanda’da 2010 yılı yaygın grevlere sahne olacak. Maliye Bakanı Brian Lenihan’ın bütçede öngördüğü 1,3 milyar Euro’luk tasarruf planına karşı kamu sektöründe grev hazırlıkları başladı.


Güney Kore’de sendika başkanı tutuklandı

Güney Kore’de 13 Aralık Pazar günü Demiryolları Sendikası Başkanı Kim Ki-Tae gözaltına alındı. 15 bin üyesi bulunan Demiryolu Sendikası 26 Kasım-3 Aralık 2009 tarihleri arasında tensikatlara ve ücretlerin düşürülmesine karşı grev örgütlemişti. Bu grev Güney Kore tarihinin en uzun demiryolları greviydi. Demiryolları tekeli Korail grev öncüsü ve yöneticisi 12 kişi hakkında dava açtı ve tazminat talep ediyor.


Finlandiya’da banka çalışanları grevde

Finlandiya’da banka çalışanları geçtiğimiz pazartesi günü greve gitti. Çarşamba gününe kadar sürecek olan grevde banka çalışanları daha fazla ücret talep ediyorlar. Bankaların iki yıl için teklif ettikleri yüzde 0,69 ücret artışını banka çalışanları kabul etmiyorlar. 


Almanya demiryolları AG 14 bin işçiyi çıkaracak

Alman demiryolları önümüzdeki 5 yıl içinde 14 bin işyerini yok edecek. Sadece yük taşımacılığında 4 bin işçinin işini kaybedeceği hesaplanıyor. Demiryolları tekeli işten çıkarmalara gerekçe olarak krizi gösteriyor. Demiryolları son birkaç yılda 10 bin işyerini kapatmıştı.


Şili’de madencilerden eylem

Şili’de 4 bin maden işçisi 19 saat boyunca Chuquicamata Bakır işletmelerinin girişlerini tutarak barikatlar kurdular. Maden işçileri devlet işletmesi olan Codelco maden işletmelerinin ücret artışı görüşmelerine yanaşmaması üzerine eyleme gittiler. Madenciler yüzde 7,5 ücret artışı, daha iyi sosyal haklar ve iş koşulları talep ediyorlar. Barikat işverenin işçilerle görüşmek için masaya oturması üzerine kaldırıldı.


İtalya’da kamu emekçileri grevi

İtalya’da 11 Aralık günü devlet memurları ve öğretmenler 8 saatliğine greve gitti. CGİL Sendikası’nın çağrı yaptığı grev ile kamu emekçileri hükümetin önümüzdeki yıldan itibaren çalışma koşullarını ve ücretlerini daha kötüleştirecek olan uygulamalara karşı direniyorlar. Sendika greve katılımın 3 milyon dolayında olduğunu açıkladı. Roma’da ve İtalya’nın tüm büyük kentlerinde de kamu emekçileri sokaklara çıkarak hükümeti sokaklarda protesto ettiler. Roma’daki yürüyüşe 100 bin kişi katıldı.