18 Aralık 2009
Sayı: SİKB 2009/48

  Kızıl Bayrak'tan
   Faşist ablukayı yarmak için!…
  Kürt halkıyla eylemli
dayanışmayı yükseltelim!...
DTP’nin kapatılması ve düzen
güçlerinin timsah gözyaşları
Yeni bir sosyal demokrat
parti arayışı
Ölümlerin gerçek sorumlusu
aynı karanlık odaktır!
  İşçi ölümlerinin hesabını sormak için örgütlü mücadeleyi yükseltelim!
  İş cinayetlerinin sorumlusu barbarlık düzeninden hesap soralım!
  TEKEL işçilerinin Ankara nöbeti sürüyor!.
  Entes direniş güncesi
  Bursa’da “İşten atmalar yasaklansın!
İşsize iş!” forumu
  İşçi ve emekçi hareketinden
  Bir yargısız infaz dosyası daha: Alaattin Karadağ cinayeti
  Karadağ cinayeti dosyası açıklandı...
  Yeraltı nehirlerimizin
asi damarı Alaattin Karadağ’a!
  Erdal Eren eylem ve
etkinliklerle anıldı
  İzmir Devrimci Liseliler Birliği’ne
gözaltı terörü!
  Metal işçileri kurultay kürsüsünde
birliğini ve mücadelesini tartıştı...
  Dünyadan..
  Kopenhag’daki iklim zirvesi emperyalistlerin kirli yüzünü gizlemeye yetmiyor...
  Hillary Clinton Latin Amerika
ülkelerini tehdit etti!
  DTP’nin kapatılmasının
hatırlattıkları -M. Can Yüce
  Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TEKEL işçilerinin Ankara nöbeti sürüyor!

 TEKEL’e bağlı fabrikaların kapatılması ve işten atma saldırısına karşı 15 Aralık sabahı Ankara’da AKP Genel Merkezi önünde toplanan ve geceyi burada geçiren Tek Gıda-İş Sendikası üyesi TEKEL işçilerine 16 Aralık günü öğlen saatlerinde Ankara polisi biber gazıyla saldırdı. Polis saldırısı nedeniyle 2 işçi kalp krizi geçirdi.

Ankara Valiliği’nin “yasal olmadığı” gerekçesiyle izin vermediği eylemde, işçiler 15 Aralık günü AKP Genel Merkezi önüne gitmek istemiş fakat önleri, genel merkezin yakınındaki Yaşam Sokak’ta polis barikatı ile kesilmişti. İşçiler burada gün boyu beklerken Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve beraberindeki TEKEL işçilerinin temsilcileriyle Devlet Bakanı Hayati Yazıcı arasında bir görüşme gerçekleştirilmişti. Görüşmelerden sonuç alınamayınca işçiler geceyi Ankara’da geçireceklerini ifade etmişlerdi.

Gece 01.00 civarında soğuk hava ve yağış nedeniyle Atatürk Kapalı Spor Salonu’na geçen işçiler sendika yöneticileriyle birlikte geceyi burada geçirdiler.

İki grup olarak eylemlerini sürdüren TEKEL işçilerinin bir bölümü sabah itibariyle Abdi İpekçi Parkı’na geçerek eylemlerine burada devam edeceklerini belirtirken, bir bölümü de AKP Genel Merkezi önüne doğru tekrar yürüyüşe geçti.

AKP Genel Merkez binası yakınındaki Armada Alışveriş Merkezi önünde polis ablukasına alınan işçiler “Ölmek var dönmek yok!”, “Emekçiye değil AKP’ye barikat!”, “İş ekmek yoksa barış da yok!” sloganları ile polis barikatını protesto etti.

Abdi İpekçi Parkı’ndaki işçiler de AKP Genel Merkez binası önüne yürümekte kararlı davranınca polis biber gazıyla işçilere müdahale etti. Müdahale sırasında iki işçi kalp krizi geçirdi. Yaralanan işçiler, hastaneye kaldırıldılar. TEKEL işçilerinin AKP Genel Merkezi önündeki eylemleri gazetemiz yayına hazırlandığı sırada devam ediyordu.

TEKEL işçileri 2008 yılının Şubat ayında Türkiye’nin çeşitli illerinden gelerek Özelleştirme İdaresi önünde toplanmışlar gün boyu süren bekleyişlerinin ardından polis terörüyle karşılaşmışlardı. Geçtiğimiz haftalarda çeşitli illerde kitlesel ve militan eylemlere imza atan TEKEL işçileri birçok yerde polisin gaz bombalı, coplu saldırısına maruz kalmışlardı.

Maden işçilerinden TEKEL işçilerine destek

Diğer yandan, Genel Maden-İş Sendikası, Tek Gıda-İş’in eylemine destek vermek için Türkiye genelinde iş yavaşlatacağını duyurdu.

 

 

İtfaiye işçilerine polis saldırısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin taşeronlaştırma uygulamasına karşı çıkan itfaiye işçileri 16 Aralık günü polis saldırısıyla karşılaştı.

Polis saldırısına rağmen eylemlerine devam eden Belediye-İş Sendikası İstanbul 5 No’lu Şube üyesi itfaiye işçileri, barikatı açtırarak belediye önüne yürüdü. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı protesto eden işçiler, Vali Güler ve Emniyet Müdürü’nün istifasını istediler.

Saat 12.00’de Fatih İtfaiye Parkı’nda toplanan itfaiye emekçileri, burada pankartlarını açarak kolluğun barikatı açmasını beklediler. Uzun süren pazarlıklara rağmen, barikat açılmaması üzerine işçilerin tepkisi artmaya başladı.

Eylem boyunca emekçiler, “İtfaiyede taşeron istemiyoruz!”, “İşçiler burada başkan nerede!”, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Topbaş şaşırma sabrımızı taşırma!”, “İş, ekmek yoksa barış da yok!”, “İstanbul uyuma itfaiyeye sahip çık!”, “Yılgınlık yok direniş var!”, “İşçilere değil, çetelere barikat!”, “Sendika hakkımız grev silahımız!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganlarını attılar.

Sendika bürokratları şovenizme sarıldı

Eylemde işçiler adına konuşan Belediye-İş 5 Nolu Şube Başkanı Nihat Altaş, şovenizm zehrini kustuğu konuşmasında kolluk güçlerine seslenerek, kendilerinin Mahmur’dan gelen “terörist” olmadıklarını söyledi. Eylem boyunca işçilere, “Terörist / militan değiliz, itfaiyeciyiz!” sloganı attırıldı.

Yapılan konuşmanın ardından itfaiye işçileri, kortej oluşturup, pankartlarını açarak yürüyüşe hazırlandılar. Kol kola giren işçiler caddenin başında bulunan polis barikatı ve panzerlerinin üzerine yürüdüler.

Barikata yüklenen emekçilere, kolluk güçleri biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı.

Büyükşehir Belediyesi önüne gelindiğinde, ilk önce Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak söz aldı.

Büyükkucak, demokratik olan haklarını kullandıklarını ifade etti.

Belediye-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Erol’un da işçilere seslendiği eylem halaylarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

Demiryolu emekçisi baskı ve cezalara grevle yanıt verdi

 KESK ve Kamu-Sen’in “toplu sözleşme ve grev hakkı” talebiyle 25 Kasım’da gerçekleştirdiği bir günlük uyarı grevinin ardından demiryolu emekçilerini soruşturma ve görevden uzaklaştırma terörüyle yıldırmak isteyen TCDD yönetimine memurlar yine grevle yanıt verdi. 15 Aralık gecesi greve başlayan kamu emekçilerine polis saldırdı.

TCDD tarafından görevlerinden geçici olarak uzaklaştırılan 10’u KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi, 6’sı Türk Ulaşım-Sen üyesi olmak üzere toplam 16 demiryolu emekçisinin işe iadeleri talebiyle çeşitli illerde 15 Aralık 2009 Salı akşamı tren seferleri durdu.

Grev, İstanbul Haydarpaşa Garı’ndan saat 22.00’de kalkması gereken Anadolu Ekspresi’nin durdurulmasıyla başladı. Gara yığınak yapan polis, 00.45 sıralarında grevcilerden garın boşaltılmasını istedi. Bu dayatmanın yerine getirilmemesi üzerine grevcilere saldıran polis, BTS üyesi Ahmet Tuna, Türk Tarım Orman Sen İstanbul Şube Başkanı İ. Okay Yıldırım ve dayanışma için garda bulunan 2 üniversite öğrencisini gözaltına aldı. Saat 01.30 civarında da BTS İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Hasan Bektaş gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Grevci memurların gar önündeki bekleyişi devam etti.

Yaşanan saldırının ardından KESK Genel Başkanı Sami Evren düzenlenen basın açıklamasıyla olayı kınadı. Polisin grev kırıcılığı yaptığını söyleyen Evren, 16 BTS’li işe iade edilene kadar mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

25 Kasım grevinin ardından gelen soruşturma ve cezalara karşı anlamlı bir yanıt olan grev tüm baskı ve engellemelere rağmen devam etti.

Ankara, İstanbul, Adana, Diyarbakır, Kurtalan, İzmir ve Konya’da tren seferleri dururken birçok ilde de basın açıklamaları gerçekleştirildi.

Demiryolu emekçilerinin, arkadaşlarının görevlerine iade edilmesi talebiyle gerçekleştirdikleri grevin ardından TCDD yönetimi 30 emekçiyi daha görevden aldı.