18 Aralık 2009
Sayı: SİKB 2009/48

  Kızıl Bayrak'tan
   Faşist ablukayı yarmak için!…
  Kürt halkıyla eylemli
dayanışmayı yükseltelim!...
DTP’nin kapatılması ve düzen
güçlerinin timsah gözyaşları
Yeni bir sosyal demokrat
parti arayışı
Ölümlerin gerçek sorumlusu
aynı karanlık odaktır!
  İşçi ölümlerinin hesabını sormak için örgütlü mücadeleyi yükseltelim!
  İş cinayetlerinin sorumlusu barbarlık düzeninden hesap soralım!
  TEKEL işçilerinin Ankara nöbeti sürüyor!.
  Entes direniş güncesi
  Bursa’da “İşten atmalar yasaklansın!
İşsize iş!” forumu
  İşçi ve emekçi hareketinden
  Bir yargısız infaz dosyası daha: Alaattin Karadağ cinayeti
  Karadağ cinayeti dosyası açıklandı...
  Yeraltı nehirlerimizin
asi damarı Alaattin Karadağ’a!
  Erdal Eren eylem ve
etkinliklerle anıldı
  İzmir Devrimci Liseliler Birliği’ne
gözaltı terörü!
  Metal işçileri kurultay kürsüsünde
birliğini ve mücadelesini tartıştı...
  Dünyadan..
  Kopenhag’daki iklim zirvesi emperyalistlerin kirli yüzünü gizlemeye yetmiyor...
  Hillary Clinton Latin Amerika
ülkelerini tehdit etti!
  DTP’nin kapatılmasının
hatırlattıkları -M. Can Yüce
  Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Entes direniş güncesi…

211. gün…

353 gündür direnen Sinter Metal işçilerinin yanına gittik. Yarın yapılacak eylem üzerine konuştuk. Eyleme destek vereceklerini söylediler. Öğleden sonra Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’ne gittik. Şube müdürü ile görüşüp direnişe destek talebinde bulunduk. Şube müdürü de “taleplerinizi bir dilekçe halinde bize verin, yönetim kurulunda konuşalım” dedi. (…)

Bugün Entes nöbetçisi ile beraber saatimizin çoğunluğu yollarda geçti. İstanbul trafiği her zaman olduğu gibi işçi ve emekçiler için eziyete dönüştü. (…)


212. gün…

Bugün organize sanayi bölgesinde (OSB) İMES A Kapısı’ndan başlayıp Entes’in önüne kadar süren Entes ile dayanışma eylemi vardı. Eylem Bursa’da patlamada ölen 19 işçinin anısına saygı duruşuyla başladı. Sinter Metal ve Karahan Tekstil işçisi söz alarak düşüncelerini dile getirdiler. Ayrıca işçiler şiir okuyarak eyleme renk kattılar. Eylemde “Krizin bedeli patronlara”, “Yaşasın sınıf dayanışması” , “İşten atmalar yasaklansın” sloganları sıkça atıldı.

Buradan eyleme katılan, Entes ile dayanışmayı yükselten herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Eylemden sonra OSB müdürlüğü önünde kısa bir protesto yapılarak 353 gündür direnen Sinter Metal işçileri ziyaret edildi. (…)


214. gün…

Bursa’da “İşten Atmalar Yasaklansın Platformu”nun kriz ve işten atmalarla ilgili düzenlediği foruma katıldım. Foruma başlarken Erdal Eren’in ölüm yıldönümü ve aynı zamanda yakın süreçte yaşanan patlamadan kaynaklı ölen 19 maden işçisi için saygı duruşunda bulunuldu. Panelde ilk olarak Tez-Koop-İş Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır sözü aldı ve işçi kimliğinin iyice irdelenmediğini, anlaşılmadığını yaşadığı örnekler üzerinden anlattı. (…)

Entes sürecini, direnişin sıkıntılarını, sınıf dayanışmasının yetersiz olduğunu ve fiili meşru mücadelenin önemine değindim. Daha sonra grevdeki Asemat işçileri söz aldı.

Direnişin yanlız bırakıldığını, sahiplenilmediğini, foruma katılan işçilerin grevi ziyaret etmesi gerektiğini söylediler. 31 Aralık’ta yani 1. yılını doldurdukları gün açlık grevine gireceklerini dile getirdiler. Soru cevap kısmında ise Volkan Yaraşır kendine “Devrimciyim” diyen insanların fabrikalarda yani sınıfın içinde var olması gerektiğini aksi takdirde mücadelesinin bir anlam ifade etmediğini söyledi. Kitlesel katılım sağlanan forumda “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atıldı. Ayrıca Entes direnişine yaptığı maddi destekten dolayı Bursa BDSP’ye teşekkürlerimi iletiyorum.


216. gün

Yanımdaki nöbetçiyle birlikte Ataşehir Belediyesi önünde eylemdeydik. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, 47 işçiyi hiçbir gerekçe göstermeden emekliliğe zorlayarak iş akitlerini feshetmiş. Bundan kaynaklı Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No’lu Şube’nin gerçekleştirdiği eyleme katıldık. (…)

Eylemden sonra direniş yerine aldığımız sobayı da yanımıza alarak yine kışın soğuğundan korunmak için yaptığımız barakayı bıraktığımız yere gittik. (…)


217. gün…

DİSK Genel-İş Sendikası’nın çağrısıyla Sarıgazi Belediyesi önünde yapılan eyleme katıldım. Eylemin amacı Sarıgazi Belediyesi’nin toplu iş sözleşmesine uymamasıdır. Eylem oldukça kitlesel geçti. Birçok kurum döviz ve pankartlarıyla destek verdi.

25 Kasım uyarı grevinden 10 gün sonra çıkarılan demiryolu işçileri için Haydarpaşa Garı’nda yapılan eyleme trafikten kaynaklı geciktim. Fakat Ulaşım-Sen Sendikası 2 No’lu şube Başkanı İsmail Çiftçi ile konuştum. İşten atılan işçilerin işlerinin başına geri dönene kadar süresiz greve çıktıklarını belirtti. Ayrıca dün gece polisle yaşadıkları çatışmayı da aktaran başkan eğer bugün bir haber gelmezse yarın diğer yerellerde de bu grevin yayılacağını belirtti. Ayrıca gece boyunca bekledik ve bundan sonra da beklemeye devam edeceğiz, kararlıyız dedi.

Entes direnişçisi
Gülistan Kobatan

 

 

Entes’te mücadele kararlılığı

Krizin faturasına karşı 14 Mayıs 2009 tarihinde başlattığı direnişini sürdüren Entes Elektronik işçisi Gülistan Kobatan, direnişinin 212. gününde yine fabrika önünde eylemdeydi.

OSİM-DER’in çağrısıyla gerçekleştirilen yürüyüş ve fabrika önündeki basın açıklamasında mücadele kararlılığı ifade edildi. Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan İMES Sanayi Sitesi A Kapısı önünde saat 11.15’te başlayan yürüyüşe direnişteki Sinter Metal işçileri de katıldı.

ÖDP ve EMEP’in temsili olarak destek verdiği eylemde BDSP ve Metal İşçileri ise dövizleriyle yer aldı.

Yürüyüş boyunca, “Direne direne kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Milyonlar aç milyonlar işsiz işte kapitalist sisteminiz!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Krizin bedeli patronlara!”, “İşten atmalar yasaklansın!”, “İşten atmalara, güvencesiz çalıştırılmaya, taşeronlaştırmaya hayır!”, “Entes işçisi yalnız değildir!”, “Sinter işçisi yalnız değildir!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Köle değil işçiyiz örgütlüysek güçlüyüz!” sloganlarının atıldığı eylem, direniş alanında OSİM-DER adına yapılan konuşmayla başladı.

Maden işçileri anıldı

Konuşmada, Entes işçisinin krizin faturasını ödemeyi reddettiği ve bu yüzden direnişe çıktığı söylendi. Ardından “madenci” şiiri okundu ve Bursa’da ölen 19 maden işçisi anıldı.

Sinter işçisinin önerisi üzerine ölen maden işçileri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Sermayenin saldırılarına karşı “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!” sloganı hep birlikte atıldı.

Direniş alanında konuşan Entes işçisi Gülistan Kobatan, direnişi seçmesinin sınıfa karşı sınıf tavrının ifadesi olduğunun altını çizdi. İşçilerin işten atmalara ve baskılara karşı sessiz kalmaması gerektiğini söyleyen Kobatan’ın ardından Sinter işçisi söz aldı.

Sinter işçisi: Mücadele sürecek!

“Öncelikle tek başına bir kadın işçi olmasına rağmen direnişe çıkarak büyük bir özveri ve cesaret gösteren Gülistan Kobatan’a bu mücadelesinden dolayı teşekkür ediyorum. Mayıs ayından beri burada Gülistan’ın ve hemen yanı başında bir yıldır direnişte olan Sinter işçilerinin mücadelesini sonuna kadar haklı buluyorum. Bizler baskılarla karşılaşsak da, bir yerlerde ölsek de bu mücadelemizi sürdüreceğiz.” diyen Sinter işçisinin ardından iki işçi Nazım Hikmet’in “Zafere dair” ve “Yalana ve ellerinize dair” şiirlerini okudu.

 Entes önündeki etkinlik programının sonrasında Sinter işçilerinin direniş alanına yüründü.

Kızıl Bayrak / Ümraniye