28 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/21

 Kızıl Bayrak'tan
26 Mayıs ihaneti ve yeni bir çıkışın imkanları
1-3 Haziran eyleminden başlayarak
TEKEL direnişini büyütelim!
İstanbul’da kürsüye işçiler çıktı.
Ankara’da 26 Mayıs.
Adana’da 26 Mayıs.
Kürdistan’da 26 Mayıs eylemleri
TEKEL işçileri Türk-İş binalarını
işgal etti
İzmir’de 26 Mayıs tartışıldı.
UPS Kargo işçileri: Kazanana kadar direneveğiz...
UPS'de sendika düşmanlığı
Metal TİS'leri üzerine BMİS Şube Başkanı Ali Çeltek ile konuştuk..
İşçi ve emekçi hareketinden..
Sınıf hareketini felç eden ihanet barikatı aşılmalıdır!
Ölümüzün de dirimizin de bu düzende hiçbir değeri yok.
İş cinayetleri sürüyor, sendika ağaları mücadeleden kaçıyor!
BDSP: Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!
Faşist saldırılar yayılarak artıyor.
“Şerzan Kurt ölümsüzdür!
Gençlik Şerzan Kurt’un katledilmesini eylemlerle lanetledi
SOKAK Üniversitesi’nde
direnişler tartışıldı.
Ankara Devrimci Liseliler Birliği Kurultayı gerçekleştirildi
Emekçi kitlelere sunulan
sahte umut kapısı
Emperyalistler imzalanan
deklarasyonu tanımadı
Avrupa’da işçi ve emekçi eylemleri
TMMOB Genel Kurul’u başlıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

UPS’de sendika düşmanlığı sürüyor...

UPS Kargo’da çalışırken TÜMTİS’te örgütlenen işçilerin işten atma saldırısına karşı direnişleri İstanbul’da Kurtköy ve Mahmutbey’deki aktarma merkezlerinin yanısıra İzmir’de sürüyor. UPS patronu ise sendika düşmanlığında sınır tanımayarak sendika üyesi işçileri işten atıyor.

İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarında bulunan aktarma merkezleri önlerinde sendika hakları için eylemler gerçekleştiren TÜMTİS üyesi UPS işçileri, 20 Mayıs günü Zeytinburnu’ndaki UPS Genel Müdürlüğü önünde eylemdeydi.


İşçilerle sınıf dayanışması

TÜMTİS Genel Merkez ve şube yöneticilerinin yanısıra işyeri temsilcilerinin de katılım sağladığı eyleme Türk-İş’e bağlı bazı sendikaların yöneticileri de destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Zonguldak’taki katliamın gerçek sorumlusunun taşeronlaştırma olduğunu ifade etti.

Öztürk, UPS’de yaşananları sendika düşmanlığı olarak nitelerken, sendikaya üye olduğu için işçilere baskı yapıldığını, istifa etmeyenlerin ise işten atıldığını ifade etti.

Açıklamada, Uluslararası Taşımacılık Çalışanları Federasyonu’yla (ITF) işbirliği halinde mücadeleye devam edileceğini söyleyen Öztürk, UPS işçilerinin sendikalı olarak işbaşı yapmasını istedi.

Eyleme; BDSP, ESP, TKP, ÖDP, İşçi Gazetesi, Zeytinburnu Deri İşçileri Derneği, UİD-DER ve Çapa Taşeron İşçi Derneği de destek verdi.


Kızıl Bayrak UPS işçileriyle buluştu

Pendik Kurtköy’de TÜMTİS üyesi UPS işçilerinin direnişini ziyaret eden BDSP’liler, Kızıl Bayrak’ı direnişçi işçilerle buluşturdular. 21 Mayıs günü Petrol-İş Sendikası’nın bölgedeki fabrikalarından destek ziyaretleri gerçekleştirildi. Petrol-İş üyesi Mutlu Akü işçileri UPS işçilerine destek veren fabrikalardan biriydi.

Vardiya bitimlerinde servislerle gelen işçiler gün boyu direniş alanını doldurdu. Sloganların atıldığı, destek konuşmalarının yapıldığı ziyaretlerde direniş ve sendikalaşma sürecinin son tablosu anlatıldı.


UPS’de “iş kazası”na perdeleme

UPS Kargo’da 21 Mayıs Cuma günü bir “iş kazası” yaşandı. Mahmutbey’deki aktarma merkezinde çalışan TÜMTİS üyesi Cebrail Polat isimli işçi, 1 tonluk yükün sağ ayağının üzerine düşmesi sonucu yaralandı.

Sabah saatlerinde yaşanan “iş kazası” forkliftin bile kolay kaldıramayağı bir yükün işçilere taşıttırılması sonucu yaşandı. Bant üzerinde taşınan 1 tonluk yükün yere indirilişi sırasında yaşanan “kaza” sırasında sağ ayağı 1 tonluk yükün altında kalan UPS işçisi Cebrail Polat’ın ayağı kırıldı.

Göz göre göre yaşanan “iş kazası”nın ardından UPS yetkilileri “kaza”yı örtbas etme derdine düştü. Ambulansı çağırmayan ve Polat’ı apar topar başka bir araçla hastaneye götürmek isteyen patron temsilcileri “kaza”ya ilişkin hazırlanan raporda da yalan-yanlış ifadelere başvurdu. UPS, sözkonusu raporda Polat’ın, “ayağına demir düşmesi” sonucu yaralandığını iddia etti.


İşten atmalar sürüyor...

UPS’de sendikaya üye olan işçilerden 11’i daha 21 Mayıs günü işten atıldı. “İşi engelleme ve yavaşlatma” gerçekleştirilen işten atma saldırısına karşı UPS işçileri mücadelelerini sürdüreceklerini belirttiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul



EMO’da yaşanan
sürgün girişimine dair…

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi teknik çalışanı mühendislerin, yerlerinin değiştirilmesi ile ilgili süreç yönetimdeki anlayışları görebilmek açısından bir turnusol kağıdı olmuştur. Sürgün olarak nitelendirilebilecek bu girişim, nicel içeriği bir yana, niteliğiyle de samimiyetsiz bir tutumdur. Kendilerine çağdaş diyenler, demokrat diyenler, hatta devrimci diyenler bu tutuma sessiz kalabilmiş ve böylece onayladıklarını göstermişlerdir. Sürgüne konu edilen işçilerin, siyasi görüşlerinin yönetimdeki çoğunlukla uyuşmaması, il seçimi sonrasında girişilen “dayanışma” amaçlı birliktelikler yavaş yavaş ürünlerini vermeye başlamaktadır. Dışarıda emek dostu söylemleri ile muhalif kimliğini korumaya çalışan odanın, içeride böylesi tutumları yaşatması kendine demokrat bir duruştur.

“Yer değişikliği” sebebi olarak, işçilerin herhangi bir kusurunu belirtemeyen yazman üye Nevzat Çeltek, “çalışanların başka birimleri de tanımaları” için başlattığı işlemi oda içindeki “Emekten Yana Mühendisler”in ve duyarlı kişilerin konuya müdahalesiyle geri çekmiştir. Geri çekme için belirtilen sebep “yanlış anlamalar” olmuştur. Hâlbuki ortada yanlış anlaşılacak bir durum yoktur. Yapılmak istenenler, az çok beklenen, seçim sürecinde dillendirilen şeylerdir. “Yanlış anlama”lar biterse ya da geri çekilirse yeniden bu tür eylemlere girişilmesi hala mümkündür. Son YK toplantısında saatler süren rotasyon tartışmaları bunu göstermektedir.

Bizler, oda çalışanlarına yapılan açık mobbing uygulamasını kınıyor; kendini emekten yana saf tutan tüm anlayışların bileşeni ve destekçisi olduğumuz “Emekten Yana Mühendis”lerin olay karşısında aldığı tutumdan ders çıkarması gerektiğini düşünüyoruz. TMMOB içerisindeki küçük hesaplara ve anti-demokratik uygulamalara karşı sessiz kalmayacağımızı bu vesileyle bir kez daha yineliyoruz.

Yaşasın sınıf dayanışması!

Toplumcu Mimar Mühendis ve Şehir Plancıları