28 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/21

 Kızıl Bayrak'tan
26 Mayıs ihaneti ve yeni bir çıkışın imkanları
1-3 Haziran eyleminden başlayarak
TEKEL direnişini büyütelim!
İstanbul’da kürsüye işçiler çıktı.
Ankara’da 26 Mayıs.
Adana’da 26 Mayıs.
Kürdistan’da 26 Mayıs eylemleri
TEKEL işçileri Türk-İş binalarını
işgal etti
İzmir’de 26 Mayıs tartışıldı.
UPS Kargo işçileri: Kazanana kadar direneveğiz...
UPS'de sendika düşmanlığı
Metal TİS'leri üzerine BMİS Şube Başkanı Ali Çeltek ile konuştuk..
İşçi ve emekçi hareketinden..
Sınıf hareketini felç eden ihanet barikatı aşılmalıdır!
Ölümüzün de dirimizin de bu düzende hiçbir değeri yok.
İş cinayetleri sürüyor, sendika ağaları mücadeleden kaçıyor!
BDSP: Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!
Faşist saldırılar yayılarak artıyor.
“Şerzan Kurt ölümsüzdür!
Gençlik Şerzan Kurt’un katledilmesini eylemlerle lanetledi
SOKAK Üniversitesi’nde
direnişler tartışıldı.
Ankara Devrimci Liseliler Birliği Kurultayı gerçekleştirildi
Emekçi kitlelere sunulan
sahte umut kapısı
Emperyalistler imzalanan
deklarasyonu tanımadı
Avrupa’da işçi ve emekçi eylemleri
TMMOB Genel Kurul’u başlıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürdistan’da 26 Mayıs eylemleri

Kürdistan illerinde de işçi ve emekçiler 26 Mayıs’ta alanlara çıktı. Zoguldak’taki madenci katliamının lanetlendiği eylemlerde polis kurşunuyla yaşamını yitiren Şerzan Kurt anıldı. Ayrıca operasyonların durdurulması istendi.


Diyarbakır

BES üyesi emekçiler sabahın erken saatlerinde Diyarbakır Sosyal Sigortalar Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi ise Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Emekçiler öğlen saatlerinde eylem alanında birleşti. Yapılan konuşmalarda milliyetçi çetelerin insan öldürdüğü bir ülke istenmediği ifade edildi. Binlerce emekçinin katıldığı eylem coşkulu geçti.


Bismil

Bismil’de DİSK, KESK, AYÖP, TMMOB ve Eğitim Sen Temsilciliği tarafından yapılan eylemde Bismil Belediye Başkanı, Tüm Bel-Sen üyeleri ve TEKEL işçileri de yer aldı. Bismil Eğitim Sen Lokali önünde bir araya gelen kitle, Bismil PTT binasına yürüdü.


Lice

Zonguldak’taki maden ocağında katledilen 30 işçiye adanan bir günlük iş bırakma eylemi için Eğitim Sen Lice Temsilciliği önünde yapılan açıklamaya, Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin, KESK ve DİSK’e bağlı sendikaların üye ve temsilcileri katıldı.


Urfa

Ali Şelli Parkı’nda bir araya gelen KESK üyelerinin, Atatürk Bulvarı’nda yürümek istemesi üzerine polisle sayısı bini bulan kitle arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Emekçiler Atatürk Bulvarı’ndan sloganlarla Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne yürüdü. Burada yapılan açıklamada Şerzan Kurt’un ırkçı-şoven saldırılar sonucu yaşamını yitirdiği belirtilirken, Zonguldak’taki madenci katliamı da lanetlendi.


Malatya

Malatya’da KESK bağlı sendikalar iş bırakırken, KESK Malatya Şubeler Platformu tarafından düzenlenen yürüyüşe ESP, Halk Cephesi, İHD, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, BDP, ÖDP ve EMEP katıldı. Eğitim Sen Malatya Şubesi önünde toplanan yüzlerce kişi, Emekliler Parkı’na yürüdü.

Pankartta Zonguldak’ta maden işçilerinin ölümünün kader olmadığı ifade edilirken TEKEL işçileri de “TEKEL şehidi Hamdullah Uysal’ı unutmayacağız” pankartını taşıdı. TEKEL işçileri Türk-İş’e ve sendikal bürokrasiye dönük öfkelerini diel getirdiler.


Antep

Antep’te Öğretmenevi önünde toplanan bir araya gelen KESK, DİSK, ESP, BDP, EMEP, MESOP, TKP, İHD, MBP sloganlarla Heykel’e yürüdü. Yaklaşık 500 kişinin yer aldığı yürüyüşün ardından gerçekleştirilen basın açıklamasında Zonguldak’ta grizu patlamasında yaşamını yitiren işçiler için, güvenceli çalışma koşulları için, özgürlük ve demokrasi için, eylem gerçekleştirildiği ifade edildi.


Batman

Batman’da KESK ve DİSK tarafından gerçekleştirilen eylemde, Şerzan Kurt’un fotoğrafının bulunduğu “Şerzan yoldaş ölümsüzdür” ve “Özgür eşitlikçi, demokratik bir ülkede, güvenli gelecek insanca yaşam için grevdeyiz” pankartları açıldı. Yapılan basın açıklamasının ardından Şerzan Kurt’un taziye çadırı ziyaret edildi. GAP İlköğretim Okulu’nda okuyan yaklaşık 200 öğrenci de “Şehîd namirin!” sloganlarıyla taziye çadırına geldi.


Dersim

Yaklaşık 2 bin kişilik kitle devlet hastanesi önünden yeraltı çarşısına yürüdü. Greve BDP, EMEP, ESP ve Belediye Başkanı Edibe Şahin destek verirken, miting sırasında kent üzerinde uçuş yapan kobra tipi helikopterler, kitlenin tepkisine neden oldu.


Van

Cumhuriyet Caddesi Mavi Plaza önünde bir araya gelen bini aşkın KESK, DİSK ve Yol-İş Sendikası üyesi emekçi Sanat Sokağı’na yürüdü. Yürüyüşte, Van’ın Özalp ilçesinde yaşanan patlamaya ilişkin tepkiler dile getirildi. Gerçekleştirilen basın açıklamasında, Oğuzcan Akyürek ve Şerzan Kurt’un ölümlerinin devlet güçleri tarafından işlenen birer cinayet olduğu belirtildi.


Yüksekova

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde KESK ve DİSK öncülüğünde yapılan greve yoğun katılım sağlanırken, polisle emekçiler arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Üç ayrı koldan Yüksekova eski devlet hastanesi önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüyen emekçilere, Yüksekova Belediye Başkanı ve BDP İlçe yöneticileri de destek verdi. Açıklamada grevin maden şehitlerine adandığı belirtildi, operasyonlar kınandı.

Ayrıca Ergani, Dicle, Silopi, Mardin ve Kızıltepe’de eylemler yapıldı.



İşçi ve emekçiler 26 Mayıs’ta
birçok kentte alanlardaydı

Türkiye’nin dört bir yanında sermayenin saldırılarına karşı mücadele kararlılıklarını dile getiren onbinler, aynı zamanda taleplerini de haykırdılar.

Aydın

Eğitim-Sen Aydın Şubesi önünde toplanan emekçiler, “Söz verdik sözümüzde duruyoruz. 26 Mayıs’ta grevdeyiz’’ şiarlı pankart açarak Gençlik Caddesi ve İstasyon Meydanı’ndan Sulu Park önüne yürüyüdüler.


Didim

Eğitim Sen Didim Temsilciliği önünde toplanan emekçiler, “Güvenli İş, Güvenli Gelecek için” pankartıyla Merkez Camii önüne yürüdüler.

Yürüyüş sonunda Eğitim Sen Didim Temsilcisi ortak metni okudu.


Söke

Söke’deki 26 Mayıs eylemi Köprübaşı Otopark Meydanı’nda gerçekleştirildi. Burada Eğitim-Sen Söke temsilcisi Hayri Yaptaterek yaptı. Yaptaterek, “Özgür, eşitlikçi, barışçı demokratik bir ülkede yaşamak, çocuklarımıza onurlu bir gelecek sunmak için grevdeyiz” açıklamasında bulundu.


Mersin

Mersin Tren Garı önünde bir araya gelen işçi ve emekçiler, “Madendeki 30 emekçiyi öldüren kader değil, AKP’nin özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarıdır” pankartla AKP binasına yürüdüler.

Burada KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü tarfından yapılan açıklamanın ardından davul ve zurnalar eşliğinde bir süre halaylar çekildi.


Rize

Rize Atatürk Meydanı’nda gerçekleşen eylemde, Tek-Gıda İş Rize Şubesi’nden İsmail Rakıcı konuşma gerçekleştirdi. Özelleştirme ve taşeronlaşmanın yarattığı sonuçlara değinen Rakıcı, “Güvencesiz çalışmayı, örgütsüzlüğü, sömürüyü, eşitsizliği ve kuralsızlığı reddediyoruz. Sadaka değil, sosyal devlet istiyoruz” dedi. KESK Rize Şubeler Platformu adına konuşma yapan Eğitim Sen Rize Şube Başkanı Ercan Özay ise “Adalet, eşitlik, ve sendikal haklarımız için her zaman omuz omuza olacağız.” açıklamasında bulundu.


Trabzon

KESK Trabzon Şubeler Platformu tarafından Atatürk Alanı önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Burada KESK Dönem Sözcüsü Recep Gülay’ın konfederasyonların hazırladığı ortak metni okumasının ardından eylem sona erdi.


Samsun

Samsun’da Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen 26 Mayıs eyleminde Türk-İş bürokratları yine TEKEL işçilerinin hedefi oldu. TEKEL işçileri, Türk-İş 6. Bölge Temsilcisi İsmail Topçu’nun konuşması sırasında attıkları sloganlarla tepkilerini gösterdiler. TEKEL işçileri protestolarını ardından eylem alanından ayrıldılar.

Daha sonra İsmail Topçu kürsüye çıkarak konuşma yapmak istedi, ancak bu sefer de alanda bulunan diğer işçi ve emekçiler tarafından protesto edildi.


Sivas

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen 26 Mayıs eyleminde, KESK Sivas Şubeler Platformu Sözcüsü, konfederasyonların hazırladığı ortak metni okudu.

Madenci katlimana dönük sloganların da atıldığı eylemde, açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.


Giresun

Atapark’ta gerçekleştirilen eylemde, KESK Giresun Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel Sen Giresun Şube Başkanı ortak metni okuyarak emekçilerin taleplerini dile getirdi.