28 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/21

 Kızıl Bayrak'tan
26 Mayıs ihaneti ve yeni bir çıkışın imkanları
1-3 Haziran eyleminden başlayarak
TEKEL direnişini büyütelim!
İstanbul’da kürsüye işçiler çıktı.
Ankara’da 26 Mayıs.
Adana’da 26 Mayıs.
Kürdistan’da 26 Mayıs eylemleri
TEKEL işçileri Türk-İş binalarını
işgal etti
İzmir’de 26 Mayıs tartışıldı.
UPS Kargo işçileri: Kazanana kadar direneveğiz...
UPS'de sendika düşmanlığı
Metal TİS'leri üzerine BMİS Şube Başkanı Ali Çeltek ile konuştuk..
İşçi ve emekçi hareketinden..
Sınıf hareketini felç eden ihanet barikatı aşılmalıdır!
Ölümüzün de dirimizin de bu düzende hiçbir değeri yok.
İş cinayetleri sürüyor, sendika ağaları mücadeleden kaçıyor!
BDSP: Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!
Faşist saldırılar yayılarak artıyor.
“Şerzan Kurt ölümsüzdür!
Gençlik Şerzan Kurt’un katledilmesini eylemlerle lanetledi
SOKAK Üniversitesi’nde
direnişler tartışıldı.
Ankara Devrimci Liseliler Birliği Kurultayı gerçekleştirildi
Emekçi kitlelere sunulan
sahte umut kapısı
Emperyalistler imzalanan
deklarasyonu tanımadı
Avrupa’da işçi ve emekçi eylemleri
TMMOB Genel Kurul’u başlıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Şerzan Kurt ölümsüzdür!”

Ümraniye

Sarıgazi’de biraraya gelen devrimci ve demokrat kurumlar, Şerzan Kurt’un polis kurşunuyla katledilmesini ve Kürt ulusuna yönelik azgınlaşan saldırıları lanetlediler.

22 Mayıs akşamı “Kürt öğrenci Şerzan Kurt katledildi! Katil devlet hesap verecek!” pankartı arkasında Sarıgazi Demokrasi Caddesi’nde meydana kadar yürüyüş gerçekleştirildi.

Sarıgazi Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında, Şerzan Kurt’un Muğla’da yaşanan polis destekli faşist saldırıda polis kurşunuyla hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada saldırının tekil bir olay olmadığı ve Kürt halkına yönelik ülke geneline yayılan devlet destekli saldırının bir parçası olduğu vurgulandı.

Kurt’un katledilmesine yönelik tepkilerin basıncıyla Şerzan’ın katili yakalansa da provokasyonları çıkaranlara, ellerinde sopalarla, satırlarla öğrencilere saldıranlara, olayları tertipleyen emniyet müdürüne ve bütün bu olaylara seyirci kalan valiye dokunulmadığı söylendi.

Açılım ve demokrasi yalanları eşliğinde katliamların ve inkar ve imha siyasetinin devam ettiği belirtilen açıklamada Zonguldak’ta madenlerde katledilen işçilerin sorumlularıyla öğrenci katliamlarının sorumlularının aynı katliamcı anlayış olduğu ifade edildi.

Eylem, AKA-DER, BDSP, DHF, ESP, Halk Cephesi ve SDP tarafından örgütlendi.


Adana

Adana İnönü Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklaması, Şerzan Kurt ve Zonguldak’ta katledilen işçiler anısına saygı duruşuyla başladı. Ardından Adana Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa basın açıklamasını okudu.

Şerzan Kurt’a sıkılan kurşunun halkların kardeşliğine sıkıldığını söyleyen Boğa, “Bu ortamda, sorunları demokrasi ve barış kültürü çerçevesinde halkı bütünleştirerek çözme yolunda irade koymak emperyalist oyunu bozacak, oyunun uzantılarını da çaresiz bırakacaktır” dedi.

Boğa’nın konuşmasının ardından sözü BDP Adana İl Başkanı Zeki Karataş aldı. Karataş Kürtçe yaptığı konuşmasında, faşist saldırılarda insanların katledildiğini söyleyerek siyasi iktidarın faşist katliamlara sessiz kaldığını hatta desteklediğini belirtti. Karataş, verdikleri mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

İlerici ve devrimci kurumların da destek verdiği eyleme yaklaşık 75 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Adana



 

 

Şerzan Kurt binler tarafından uğurlardı

Muğla’da ülkücü-faşistlerin saldırısının ardından polisler tarafından kurşunla yaralanan Şerzan Kurt’un, 19 Mayıs günü gerçekleşen beyin ölümünün ardından 24 Mayıs günü kalbi de durdu. Sermaye düzeninin tetikçileri tarafından alçakça katledilen Şerzan’ın cenazesi Batman’a gönderildi.

Otopsi işlemleri sırasında, aralarında ilerici ve devrimci kurum temsilcilerinin de olduğu kalabalık bir kitle bina önünde bekleyişini sürdürdü.

Burada konuşma yapan Şerzan Kurt’un annesi, oğlunun ölümünden polisi ve devleti sorumlu tutarak başka çocukları kaybetmemek için herkesin bu olayın takipçisi olmasını ve sorumluların yargılanmasını istedi. Kurt’un babası ise devletin Kürt-Türk düşmanlığı yaratarak bir oyun oynadığını ve oğlunun kurban seçildiğini söyleyerek adaletin nerede olduğunu sordu. “Şerzan’a sıkılan kurşun barışa sıkılmıştır, demokrasiye sıkılmıştır, anaların yüreğine sıkılmıştır” diyen baba, bu savaşa son verilmesi çağrısında bulundu.

Otopsinin ardından Şerzan Kurt’un cenazesi Adli Tıp Kurumu’ndan çıkarılarak zılgıtlarla ve intikam yeminleriyle memleketi Batman’a uğurlandı. Şerzan uğurlanırken sık sık “PKK halktır halk burada!”, “Şehit namirin!”, “Katil polis-devlet hesap verecek!” sloganları da atıldı.

Şerzan Kurt’un cenazesi Batman girişinde binlerce kişi tarafından karşılandı. Petrolkent Mahallesi’nde on binlerce kişi mezarlığa doğru yürürken, Şerzan Kurt’un tabutu sarı, kırmızı, yeşil puşiye sarılı bir şekilde omuzlarda taşındı. Yürüyüşte “Şerzan yoldaş ölümsüzdür” pankartı açıldı.

 

 


Operasyonlara karşı kitlesel eylemler

Kürdistan’da şiddetlenen çatışmalara, operasyonlara ve sınır ötesi hava harekâtına karşı “canlı kalkan” eylemi, etkinlik ve mitinglerle Kürt halkı tepkisini gösterdi.

Bursa BDP’den “Barış ve Demokrasi Şöleni”

BDP Bursa İl Örgütü tarafından düzenlenen “Barış ve Demokrasi Şöleni”, 22 Mayıs Cumartesi akşamı Bursa Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi.

Geceye BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, BDP MYK Üyesi Hatice Çoban, BDP Bursa İl Başkanı Hüseyin Armağan da katıldı.

Salonun çeşitli yerlerine “Çatışma değil, müzakere, operasyon değil, diyalog!”, “Ya gerçek demokrasi, ya da hiç!”, “Siyasi irademe dokunma!” ve “Tutuklu Kürt siyasetçiler serbest bırakılsın!” asılırken geceye Rojda, Cevdet Bağca ve Hozan Bengin gibi sanatçılar da ezgileriyle destek verdiler.

BDP Bursa İl Başkanı Hüseyin Armağan ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş tarafından gecede yapılan konuşmalarda, devletin Kürt illerinde gerçekleştirdiği operasyon, baskı ve tutuklamalar ile AKP hükümetinin “Kürt açılımı” politikaları, CHP’nin yeni imajı gibi konulara değinildi. Devletin Kürt halkına yönelik 80 yıllık inkâr, imha ve asimilasyon politikasının devam ettiği ifade edildi.

Yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı gecede Şerzan Kurt da anıldı.

Aralarından sendika ve derneklerin de bulunduğu birçok ilerici ve devrimci kurum geceye destek verdi.


Canlı Kalkan yürüyüşü

BDP’nin başlattığı Canlı Kalkan eylemleri kapsamında gerçekleştirilen kitlesel yürüyüş yapıldı. Yüksekova merkezden başlayan yürüyüş 23 Mayıs günü Yükkesova’da gerçekleştirildi.

Sabah saatlerinden itibaren Yüksekova ilçe merkezinde toplanmaya başlayan onbinlerce kişi yürüyüşe geçti. Kitlenin içinde BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP yöneticileri kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı milletvekili Aysel Tuğluk, Barış ve Demokratik Çözüm Grubu üyeleri ve BDP MYK üyeleri de bulunuyor.

Yürüyüşte, “Kürtlerin iradesi ölüm çukuruna sığdırılamaz”, “Ölümlerin yolunu kapatalım, barışın yolunu açalım” pankartları taşınırken Tayyip Erdoğan, Ahmedinecat ve Fettullah Gülen’in fotoğraflarının yer aldığı “Siyasal ve kültürel soykırıma hayır” pankartı da dikkat çekti. Kitle şehit gerillaların ve eylemlerde saldırıya uğrayan çocukların fotoğraflarını taşıdı.

Kolluk güçleri yürüyüş nedeniyle bölgede yoğun bir yığınak yaptı. Yürüyüş güzergahına çok sayıda çevik kuvvet ve özel harekat polisi konuşlandırılırken çok sayıda zırhlı aracın da bölgeye yerleştirildiği gözlendi.

Eyleme destek amacıyla Şemdinli ve Yüksekova’da kepenkler kapatıldı.


Batman’da miting

Operasyonlara karşı BDP Batman İl Örgütü kitlesel bir miting örgütledi. Musa Anter Halkevi önünde “Barış için Demokratik Çözüm” sloganıyla düzenlenen mitinge, BDP Grup Başkanvekilleri Ayla Akat Ata ile Bengi Yıldız, BDP il ve ilçe başkanları ve ilçe belediye başkanları da katıldı.

Mitingin açılış konuşmasını BDP Batman İl Eşbaşkanı Saadet Becerikli yaptı. Bölgede artan askeri operasyonlara dikkat çeken Becerikli, “Barış ve diyalog yolunun açılması gerekir” dedi.

Becerikli’nin ardından konuşan BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, ise operasyonların bir an önce durdurulmasını istedi.