28 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/21

 Kızıl Bayrak'tan
26 Mayıs ihaneti ve yeni bir çıkışın imkanları
1-3 Haziran eyleminden başlayarak
TEKEL direnişini büyütelim!
İstanbul’da kürsüye işçiler çıktı.
Ankara’da 26 Mayıs.
Adana’da 26 Mayıs.
Kürdistan’da 26 Mayıs eylemleri
TEKEL işçileri Türk-İş binalarını
işgal etti
İzmir’de 26 Mayıs tartışıldı.
UPS Kargo işçileri: Kazanana kadar direneveğiz...
UPS'de sendika düşmanlığı
Metal TİS'leri üzerine BMİS Şube Başkanı Ali Çeltek ile konuştuk..
İşçi ve emekçi hareketinden..
Sınıf hareketini felç eden ihanet barikatı aşılmalıdır!
Ölümüzün de dirimizin de bu düzende hiçbir değeri yok.
İş cinayetleri sürüyor, sendika ağaları mücadeleden kaçıyor!
BDSP: Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!
Faşist saldırılar yayılarak artıyor.
“Şerzan Kurt ölümsüzdür!
Gençlik Şerzan Kurt’un katledilmesini eylemlerle lanetledi
SOKAK Üniversitesi’nde
direnişler tartışıldı.
Ankara Devrimci Liseliler Birliği Kurultayı gerçekleştirildi
Emekçi kitlelere sunulan
sahte umut kapısı
Emperyalistler imzalanan
deklarasyonu tanımadı
Avrupa’da işçi ve emekçi eylemleri
TMMOB Genel Kurul’u başlıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mücadele Postası

Sendika ve meslek örgütlerinden tutuklu BDP’lilere ziyaret

14 Nisan 2009 tarihinden bugüne KCK operasyonları kapsamında tutuklanan Kürt siyasetçiler bir yılı aşkın bir süredir hukuksuz bir biçimde cezaevlerinde tutuluyor. Bu çerçevede KESK, DİSK ve TTB’nin genel başkanları tarafından Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan BDP’li belediye başkanlarını 24 Mayıs günü ziyaret düzenlendi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, Türk Tabipler Birliği Başkanı Gençay Gürsoy ve DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası Başkanı Erol Ekici tarafından gerçekleştirilen ziyaretlerde Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven ile Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan BDP’li belediye başkanlarıyla görüşüldü.

Ziyaretlerin ardından açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, belediye başkanlarının bir yıldan fazla süredir tutuklu bulunmalarına rağmen halen iddianamelerinin hazırlanmadığını ifade etti.

Sendika genel başkanları cezaevi ziyaretinin ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavi olan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ı ziyaret etti.



Madenci kıyımı sürüyor!

Malatya’nın Hekimhan İlçesi’nde bir maden ocağında meydan gelen göçükte Ramazan Özoktay isimli bir işçi yaşamını yitirdi.

Tarihler ve yerler değişiyor; ama sonuçta her zaman ölüm hep bize, işçi ve emekçilere düşüyor...

Tarihler ve yerler değişiyor; ama sonuçta bütün katliamların özelleştirilmiş ya da taşerona verilmiş işletmelerde yaşandığı gerçeği değişmiyor. Tarihler ve yerler değişiyor; ama sonuçta sermaye iktidarı yetkililerinin ahlaksızca ve utanmazca açıklamaları değişmiyor.

Türkiye’de madenlerde yaşanan “kazalar” çoğunlukla taşeron işçi çalıştıran özel maden ocaklarında meydana gelirken, taşeron şirketler maliyeti ucuz hale getirmek için iş güvenliği önlemlerini hiçe sayıyor, işçilere kölelik koşullarını dayatıyor.

Son 7-8 aylık maden bilançosunun ortaya çıkardığı gerçek, sadece sosyal haklarını korumak için değil, bizzat hayatta kalabilmek için de işçi sınıfının kendi gücünden, örgütlülüğünden başka bir şeye güvenemeyeceğini gösteriyor. Emekçilerin hayatını hiçe saymakta yarışan patronlar ve onların hizmetkarı olan sermaye devleti, bir yandan katledip diğer yandan alay ederken bu gerçeği de bize öğretmiş oluyorlar. Boş umutlara kapılmadan, “kader” yalanlarına aldanmadan mücadele etmek ve örgütlenmek, hem maden işçilerinin, hem de bütün işçi ve emekçilerin tek kurtuluş yoludur. “Kurtuluş yok tek başına / Ya hep beraber, ya hiçbirimiz” sloganını bir kez daha hayat doğruluyor.


 

Zonguldak’ta sorumlular değil, protestocu tutuklandı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, Türkiye Taş Kömürü (TTK) Karadon maden ocağında yaşanan grizu patlamasıyla ile ilgili ziyareti sırasında protesto eden Alp Kaan Polatkan, görevli kamu görevlisine hakaret ve görevli memura mukavemetten tutuklandı.

Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında yaşanan grizu patlamasıyla ile ilgili Gelik beldesindeki kuyu alanına gelen Başbakan Erdoğan’ı 19 Mayıs günü protesto eden Polatkan, başbakanın korumaları tarafından yaka paça gözaltına alınmıştı. Başbakan Erdoğan, 30 işçinin göçük altında kaldığı iş cinayetine “kader”, kendisini protesto eden işçi yakınlarına da “edepsiz” demişti!

Bilindiği üzere, madenlerde iş cinayetleri, 2004’te ocakların özelleştirilmesinden sonra tırmanışa geçti. 2008’de 43 işçi, 2009’da 92 işçi yaşamını yitirdi. 2010’da da durum değişmedi. İlk beş ayda 15 ilde ölü sayısı Zonguldak’ta meydana gelen son facia ile birlikte 67’ye çıktı. Yedi yılda ölen maden işçilerinin sayısı 208. Ama Balıkesir’de 13 kişiye mezar olan maden faciadan sonra tutuklanan maden mühendisi Halil Karakılıç dışında hiç tutuklu yok.

Her şey apaçık ortada iken iş cinayetlerinin sorumluları hala yargılanmıyor, cezalandırılmıyor.

Bu ülkede “iş kazası” adı verilen cinayetler, katliamlar karşısında, sermaye devletine “patronların elini soğutmayın!” yaklaşımı damgasını vuruyor. Bırakın patronlar yatırım yapsın, iş güvenliği veya başka nedenlerle “işadamlarına” engeller çıkarmak, cezalar vermek, onları ürkütür, sonra yatırım yapmazlar yaklaşımı, yasamasından yargısına yürütmesine kadar sermaye devletinin bütün kademelerinde kendini gösteriyor.

Bu ülkenin yargısının ne yaptığı ortadadır. Devletin kendi resmi kayıtlarıyla sorumluları belgelenmiş olmasına rağmen cezalandırma yoktur. Göstermelik yargılamalar ise tepkilerimizi yatıştırmak içindir. Ama ‘kaderine’ isyan edenler, bu örnekteki gibi patronlara bulaşmayan yargıdan nasibini yeterince almaktadır.


Van’da bir çocuk öldü

Van’ın Özalp İlçesi’nde Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası’na ait atış poligonu yanında bir el bombasının patlaması ile yakında top oynayan çocuklardan 13 yaşındaki Olcay Akyükrek hayatını kaybetti. 3’ü ağır 5 çocuk yaralandı. Patlama, kışlanın tel örgülerinin bir metre yakınında meydana gelirken, olay yerine 3 saat sonra gelen askerler hiç bir şey yapmadan geri döndü.

Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, olay yerinde ifade veren bir görgü tanığının, bir askerin top oynayan çocukların arasına el bombası attığını belirttiğini ifade ederek şunları söyledi: “Olayın bir görgü tanığı var. Şu an savcılıkta ifade veriyor. O görgü tanığına göre bir asker top oynayan çocuklar arasına el bombası atıp kaçıyor. Bu tanık olay yerinde ifade verdi. Şimdide savcılıkta ifade veriyor”