03 Eylül 2010
Sayı: SİKB 2010/35

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfı ayak bağlarından kurtulmaksızın sınıf mücadelesinde
yol alamaz!
Orduda resmi çizgi devam ederken
rejim krizi derinleşiyor!
Kürt halkının özgürlük ve eşitlik
istemleri boğulamaz!
BDSP’nin referandum seminerleri
devam etti..
Metal İşçileri Birliği MYK Eylül ayı toplantısı sonuçları
BETESAN’da direniş
dayanışmayla büyüyor!.
UPS direnişiyle uluslararası
dayanışma büyüyor
Direnişçi UPS işçileri
eğitim seminerinde buluştu
Toplu görüşme oyunu sona erdi..
İşçi ve emekçi hareketinden.
12 Eylül’ün hesabını
işçi ve emekçiler soracak!
Eyvah; Lenin de
boykota karşıymış!
Devleti aklamanın yeni hamlesi: Ergenekon’dan sonra Cemaat!.
Güney Afrika kapitalizminin konsolidasyonu ve işçi hareketi
Güney Afrika Cumhuriyeti’nde
kitlesel militan grev!
UPS’de sendika düşmanlığı tüm dünyada protesto edildi..
“Yok olup gitsinler!”
Rize’de su boşa değil felakete aktı
Tacizciye terfi,
tacize uğrayana ceza!..
Dünya Barış Günü, TC ve Kürdistan
M. Can Yüce
“Hasta tutsaklar
serbest bırakılmasın”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden..

Çapa’da işçi kıyımı

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde taşeron bir firma bünyesinde çalışan yemekhane işçileri işten atma saldırısıyla karşılaştı. Daha önce 7 işçinin işten atılmasının ardından yemek ihalesini alan Damgacıoğlu firması bu kez de işten atılan arkadaşlarına destek veren 6 işçiyi daha işten çıkarttı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi yönetimi ise, taşeron firmanın icraatlarını görmezden geldi. İşten atılmalar üzerine, sendikalara başvuran taşeron yemekhane işçileri, SES Aksaray Şubesi, Tez-Koop-İş 5 No’lu Şube, Eğitim Sen 6 Nolu Üniversiteler Şubesi ile birlikte yaptıkları basın açıklaması ile birlikte oturma eylemine başladılar.


Fatih Belediyesi’nde grev kararı

Genel-İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası 1 No’lu Şube ile Fatih Belediyesi arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine belediye işçileri 31 Ağustos günü belediyeye grev kararını astı. Belediye önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Hikmet Aygün yaptı.

Aygün, Mart ayında başlayan toplu görüşmelerde 14 madde üzerinde anlaşma sağlanamadığını hatırlattı. Açıklamanın ardından Fatih Belediyesi’ne grev kararı asıldı. Eylemde “Sözleşme hakkımız söke söke alırız!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!” sloganları atıldı.


Mas-Daf’ta işçi kıyımı sürüyor...

Düzce Organize Sanayi’de kurulu Mas-Daf Makina’da Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin direnişi sürerken işçi kıyımı da devam ediyor.

30 Temmuz 2010 tarihi itibariyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki tespit başvurusunda bulunan Birleşik Metal-İş Sendikası, ilk etapta 5 işçinin ardından da 11 işçinin işten atılmasıyla karşılaştı. İşten atma ve sendika düşmanlığına fabrika önünde başlattıkları direnişle yanıt veren Mas-Daf işçilerinin yanına son olarak işten atılan 6 işçi daha eklendi.


Patron Türk Metal’i çağırdı

Düzce’de kurulu Nema Makine’nin patronu, geçtiğimiz yıl kasım ayında fabrika önünde başlayan direnişe tahammülsüzlüğünü son olarak Türk Metal çetesini devreye sokarak gösterdi. Nema Makine’de yaşanan saldırılara karşı açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası, işten atılan sendika üyesi Mustafa Yılmaz’ın, fabrikanın önündeki direniş yerine gitmek için yola çıktığı sırada Türk Metal’in adamları tarafından saldırıya uğradığını duyurdu. BMİS üyesi Yılmaz, Düzce Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak ameliyata alındı.

Türk Metal’in adamlarının direnişçi işçileri taciz etmeye başladığını ifade eden sendika, 31 Ağustos sabahı fabrika önüne gitmek için yola çıkan Mustafa Yılmaz’ın, otobüs durağında Türk Metal’in adamları tarafından saldırıya uğradığını, Yılmaz’ın başına kaldırım taşı ile vurularak ağır yaralandığını bildirdi.


Rimaks Tekstil işçileri gözaltında

Bartın’da bulunan Rimaks Tekstil Fabrikası’nda çalışan ve sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten atılan işçiler, şehre gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile görüşmek için şehir merkezine yürüdü. Polis, tekstil işçilerinin kent merkezine girmesine izin vermeyerek işçilere müdahale etti. Yaklaşık 35 işçi, polis saldırısı sonucu gözaltına alındı. Kent merkezine kadar yaklaşık 8 kilometre yağmur altında yürüyen Rimaks Tekstil işçileri, kent merkezinin girişinde polisin engellemesiyle karşılaştı. Polisin engellemesine karşı birbirlerine kenetlenerek direnen tekstil işçilerine polis saldırdı. Müdahale sırasında işçiler ile polis arasında arbede yaşandı.

BES Bartın Şube Başkanı Tayfun Kalender de polisin müdahalesine tepki gösterdi. Kalender ile polis arasında bir süre gerginlik yaşandı.


İBB’de TİS kazanımları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Belediye-İş arasında 2010’un Şubat ayından bu yana devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

İmzalanan toplu sözleşmeye göre; işçi ücretlerine yüzde 12 zam yapılırken, Belediye-İş’in TİS görüşmeleri sürecindeki temel taleplerinden biri olan “üniversite mezunlarının toplu sözleşme hükümlerinden yararlanması” ve “belediyenin asli işlerini yapan taşeron işçilerinin de bu hükümlerden yararlanabilmesi” hükümleri toplu sözleşme kapsamına dahil edildi.


MEB önünde KPSS eylemleri

Öğretmen atamalarının 2010 KPSS’de yaşanan kopya iddiaları nedeniyle ertelenirken öğretmenler ve öğretmen adayları MEB önünde eylemdeydi.

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu, Eğitim Sen, Eğitim Emekçileri Derneği, İşsiz ve Güvencesiz Eğitimciler Platformu, Öğrenci Gençlik Sendikası, Öğrenci Velileri Derneği ve Özel Eğitimciler Derneği eylemlerde yer aldı.


Taksim’de KPSS protestosu

28 Ağustos akşamı Taksim Tramvay Durağı’nda bir araya gelen EED, İGEP ve Genç-Sen üyeleri, gerçekleştirdikleri yürüyüşle KPSS’nin iptal edilmesini istediler.

Galatasaray Meydanı’nda basına açıklama yapan Nurdan Ulutaş, birçok üniversite mezununun kölelik koşullarında çalıştırıldığını söyledi. Öğretmen intiharlarına da değinen Ulutaş, son KPSS’nin ardından da binlerce üniversite mezununun daha işsiz kalacağını belirtti.