08 Ekim 2010
Sayı: SİKB 2010/39

 Kızıl Bayrak'tan
Eşitlik ve özgürlük için
devrimci sınıf kavgasına!.
Kürt halkının tek seçeneği mücadeleyi büyütmektir!
MGSB dinci partinin inisiyatifinde
yeniden şekillendiriliyor!
TÜSİAD’dan hükümete: Hizmete devam!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Ekim Ayı Toplantısı Sonuçları
Metal işçileri MESS önündeydi.
ÇEL-MER işçileri:
Verilen sözler tutulsun!
Anakonda işçileri direniyor! 
Herkese eşit, nitelikli ve parasız sağlık hizmeti!.
İşçi ve emekçi hareketinden
Tayyip’in tersane şovu için polis terörü!
“Kazanacağız başka yolu yok!”.
Yeni dönem ve
genç komünistlerin görevleri
Soruşturma-ceza terörüne karşı üniversitelerde direniş var!
YÖK gençliği teslim almak istiyor!
Ağaoğlu'nun HERKES için tek gerçeği
Kamu emekçileri hareketi üzerine
Avrupa'da büyüyen mücadele dalgası üzerine...
Dünyadan.
Ekvador’da darbe girişimi
püskürtüldü
Mücadeleci Kadınlar Konferansı
yapıldı
Kilisede fetih namazı
- Mahmut Alınak
“Bir şey çıkar mı?”
- M. Can Yüce
“Habip ve Ümit’in göz bebeklerindeki dünyayı kuracağız!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Fransa’da eylemler dalga dalga...

Fransa’da işçi ve emekçilerin sosyal yıkım saldırılarına karşı öfkesi dinmiyor. Peşpeşe gerçekleştirilen genel grevlerin yanı sıra birçok kesim de özgün talepleriyle sokaklara çıkıyorlar.

Genel grevler CGT, CFDT, CFTC, CFE-CGC, Unsa ve FSU sendikaları tarafından örgütleniyor.

Fransa’daki sendikalar tarafından 2 Ekim günü yapılan genel grev öncesinde sokakları liman işçilerinin grevi ve hemşirelerin eylemleri ısıttı.

Fransa’da 1 Ekim günü grev yapan liman işçileri ülkenin güneyindeki Marseille limanını felç ettiler. Eylem nedeniyle, ülkenin en büyük limanında gemiler mal indirip yükleyemedi.

Liman işçilerinin grevi, kentteki petrol rafinelerine de büyük darbe vurdu. Yetkililer, limana girişlerin kapandığını ve grevin diğer limanlardaki çalışmaları da olumsuz etkilediğini belirttiler.

Grevci işçilerin dayanışma çağrısına, Bordeaux, Nantes, La Rochelle önemli limanlardan da yanıt verildiği için, grev son derece etkili oldu. Liman işçileri, emeklilik yaşının 60’dan 63 çıkartılmasıyla ilgili emeklilik reformuyla birlikte, limanların yönetiminin özelleştirilmesine de karşı çıkıyor.

Sarkozy hükümeti tarafından kendileriyle ilgili uygulamaya konulan protokole karşı eylem yapan hemşireler de Paris’te tren yolunu kapattı. Tren raylarının üzerinde yapılan eylem nedeniyle Paris ile Batı Fransa arasındaki tren ulaşımı 1.5 saat aksadı. Eyleme saldıran Fransız polisi terör estirdi. Hemşireler yaka paça gözaltına alındı.

Sarkozy hükümeti tarafından uygulamaya konulan protokolle, anestezi hemşirelerine 5 yıl uzmanlık eğitimi öngörülüyor. Hemşireler, bu uzmanlık döneminin ücretlerine yansıtılmadığını ifade ederek yeni düzenlemeye itiraz ediyorlar.


Lorient’te genel grev

Fransa’nın Lorient kentinde de binlerce emekçi, 2 Ekim günü emeklilik reformuna karşı grevdeydi. Lorient Belediyesi’nin önünde toplanan 25-30 bin kişilik kitle yağmurlu havaya rağmen yürüyüş gerçekleştirdi.

CGT, CFDT, FSU, Solidaires, Unsa, CFTC, CFE-CGC, Unef sendikaları adına yapılan ortak açıklamada, krizin nedenini kapitalist sistemin oluşturduğunu ve gerçek çözümün çalışmanın uzatılmasından değil, işsizliğin azaltılmasından geçtiği belirtildi. Öğrenci kortejlerinin de göze çarptığı dev gösteri belediye binası önünde sona erdi.

Emeklilik reformuna karşı Fransa’nın Bretagne bölgesinin diğer şehirlerinde de yürüyüşler gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak – Lorient/Bretagne Bölgesi -Fransa


Paris’te yüzbinler alandaydı

Genel grev çerçevesinde Fransa genelinde 230 ayrı noktada yaklaşık 3 milyon işçi ve emekçi alanlardaydı. Ggenel grev kapsamında Paris’te deeylemler yapıldı.

Republique Meydanı’nda toplanan yaklaşık 300 bin işçi ve emekçi, iki koldan Nation Meydanı’na yürüdü. Coşkulu bir atmosferde geçen yürüyüşte öğrenci gençliğin katılımı dikkat çekiciydi.

Paris TKİP taraftarları ise Fransızca olarak yazılmış “Bütün ülkelerin işçileri birleşiniz-TKİP” pankartıyla alandaydılar.

Kızıl Bayrak / Paris



Fransa’da süresiz genel grev hazırlığı

Son 1 ayda üç genel greve sahne olan Fransa’da emeklilik reformuna karşı çıkan milyonlarca işçi ve emekçi 12 Ekim günü bir kez ‘şalter’ indirecek. Fransalı işçi ve emekçilerin gündeminde bu kez süresiz grev olacak.

Metro ve toplu taşıma idaresi RATP çalışanları sendikası (CGT) Paris metrolarında süresiz grev kararı aldı. CGT, grevin 11 Ekim Pazartesi saat 22.30’dan itibaren başlayacağını açıkladı. Grev kararını doğrulayan RATP, İşçi Gücü (FO) sendikasının da süresiz grev kararı aldığını belirtti. CGT ve Unsa sendikalarına göre, demiryolu çalışanları eylemin devam ettirilmesinden yana.




Altın için öldüler...

Sömürüde sınır tanımayan kapitalist sistem, Nijerya’da marttan bu yana 400 kadar çocuğun ölümüne neden oldu. 400 kadar çocuğun, kaçak altın madeninin sebep olduğu kurşun zehirlenmesinden öldüğü bildirildi.

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün Hollanda kolunun, 500 kadar çocuğu da kendi kliniklerinde tedavi ettiği belirtildi. Çocukların çoğunun 5 yaşın altında olduğu belirtiliyor.

Diğer yandan, Zamfara eyaletindeki kirlilik ve zehirlenme vakalarının devam ettiği, binlerce kişinin risk altında olduğu söyleniyor.

Bölgede incelemelerde bulunan BM ekibi, incelenen 5 köyden dördündeki içme suyunda yüksek seviyede kurşun buldu. Bölgede, havadaki cıva seviyesinin de hayli yüksek olduğu ifade ediliyor. Bölgede altın cevheri içeren kurşun, köydeki küçük çocuklar ve kadınlar tarafından işleniyor.


Londra’da metro grevi

İngiltere’nin başkenti Londra’da ulaşım sendikaları RMT ve TSSA’nın çağrısı üzerine metro çalışanları 1 günlük greve gitti.

3 Ekim Pazar akşamı başlayan metro grevi hayatı felç etti. 3,5 milyon kişinin kullandığı metro ulaşımının durması trafikte de ciddi aksamalara yol açtı.

Ağırlığını gişe çalışanlarının oluşturduğu 800 kişinin işten atılmasına karşı gerçekleştirilen grev kapsamında kentin çeşitli yerlerine, Londra halkını, otomobil ya da bisikletlerini kullanmaya davet eden afişler asıldı.

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ise yaptığı açıklamalarla metro grevinin etkisini kırmaya ve grevi karalamaya çalıştı. Johnson, grevin, “sosyal değil politik amaçlar taşıdığı” iddiasında bulundu.

İngiltere’de “bütçe açığını giderme” gerekçesiyle yaşanan işten atmalara karşı metro çalışanları geçtiğimiz eylül ayının başında greve gitmişti. Metro yönetimi ile yaşanan soruna bir çözüm bulunmaması halinde Kasım’da iki grev daha öngörülüyor.


NASA’da kitlesel kıyım

Amerikan Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA), 1200 çalışanını işten atıyor. İşten atmaların altında ABD Başkanı Barack Obama’nın imzası var. 3 Ekim günü 19 milyar dolarlık bütçesini onaylamasına rağmen yaşanan kitlesel kıyımı, mekik programlarında çalışan 9 bin kişinin işten atılması izleyecek. .

NASA’da işten çıkarmalara “bütçe programı ve stratejisinin değişmesi” nedeniyle gidildi.