08 Ekim 2010
Sayı: SİKB 2010/39

 Kızıl Bayrak'tan
Eşitlik ve özgürlük için
devrimci sınıf kavgasına!.
Kürt halkının tek seçeneği mücadeleyi büyütmektir!
MGSB dinci partinin inisiyatifinde
yeniden şekillendiriliyor!
TÜSİAD’dan hükümete: Hizmete devam!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Ekim Ayı Toplantısı Sonuçları
Metal işçileri MESS önündeydi.
ÇEL-MER işçileri:
Verilen sözler tutulsun!
Anakonda işçileri direniyor! 
Herkese eşit, nitelikli ve parasız sağlık hizmeti!.
İşçi ve emekçi hareketinden
Tayyip’in tersane şovu için polis terörü!
“Kazanacağız başka yolu yok!”.
Yeni dönem ve
genç komünistlerin görevleri
Soruşturma-ceza terörüne karşı üniversitelerde direniş var!
YÖK gençliği teslim almak istiyor!
Ağaoğlu'nun HERKES için tek gerçeği
Kamu emekçileri hareketi üzerine
Avrupa'da büyüyen mücadele dalgası üzerine...
Dünyadan.
Ekvador’da darbe girişimi
püskürtüldü
Mücadeleci Kadınlar Konferansı
yapıldı
Kilisede fetih namazı
- Mahmut Alınak
“Bir şey çıkar mı?”
- M. Can Yüce
“Habip ve Ümit’in göz bebeklerindeki dünyayı kuracağız!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçileri MESS önündeydi...

Metal İşçileri Birliği (MİB), Birleşik Metal İşçileri Sendikası ile MESS arasındaki ilk tur görüşmesinin yapıldığı 5 Ekim günü, MESS’in İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan merkez bürosu önüne yürüdü.

Saat 11.00’de Mecidiyeköy metrobüs duraklarında buluşan MİB üyeleri, “Sendikaların hazırladıkları taslaklar metal işçilerini temsil etmiyor! / Metal İşçileri Birliği” pankartını açarak MESS Genel Merkez binası önüne yürüdüler.

MESS önünde yapılan açıklamada, metal işçilerinin üyesi olduğu sendikaların TİS sürecine ilişkin hazırladıkları taslakları Eylül ayı başında MESS’e ilettikleri ve bu çerçevede MESS ile sendikalar arasındaki TİS görüşmelerinin başladığı hatırlatıldı.

MESS’in köleliği derinleştirme hazırlıkları yaptığına dikkat çekilen açıklamada, krizin faturasını metal işçilerinin sırtına yükleyerek karlarını arttırmaya devam eden patronların, metal işçilerinin üzerindeki sömürüyü daha dizginsiz ve kuralsız bir hale getirmeye çalıştıklarına vurgu yapıldı.

“Taslaklar metal işçilerini temsil etmiyor!”

Açıklamada, metal patronları kapsamlı saldırı hazırlığı içerisindeyken, metal işçilerini temsilen toplu sözleşme masasına oturan sendika yöneticilerinin metal işçilerinin hak ve çıkarlarını korumaktan uzak bir tablo içerisinde oldukları ifade edildi.

Türk Metal yöneticilerinin, %5+25 kuruş gibi komik bir zam teklifi ile toplu sözleşme masasına oturduğuna dikkat çekilen açıklamada, Türk Metal’in, hazırladığı TİS taslağı ile MESS’e uşaklık yapmayı sürdürdüğü vurgulandı.

Açıklamada, toplu sözleşme sürecinde yer alan diğer sendikaların da metal işçilerinin en temel hak ve çıkarlarını savunmaktan aciz bir durumda bulundukları belirtilerek metal işçilerinin talepleri şöyle sıralandı:

- Ücret ve hak kayıpları karşılansın, insanca yaşamaya yeten bir ücret düzeyi sağlansın!

- Eski ve yeni işçiler arasındaki ücret farklılıkları kapatılsın! Eşit işe eşit ücret!

- “İşten atmalar yasaklansın! Tüm çalışanlara iş güvencesi!”

- Tüm biçimleriyle esnek çalışma uygulamalarına son verilsin!

- Taşeronlaştırma uygulamasına son verilsin! Taşeron işçiler kadroya alınsın!

- İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın!

“İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için mücadeleye!”

Sendika yöneticilerine, hazırladıkları taslakları geri çekme ve sıralanan talepler ekseninde yeni taslaklar hazırlama çağrısı yapılan açıklamada, bu taleplerin hayat bulmadığı her sözleşmenin metal işçilerinin insanca ve onurlu bir gelecek için yürüttüğü mücadeleye ihanet anlamına geleceği söylendi. Metal işçilerinin, metal patronlarından olduğu gibi işbirlikçi sendikacılardan da hesap soracağı vurgulandı.

Açıklamanın ardından bina önünde kısa süreli oturma eylemi gerçekleştirilerek eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul



 

Birleşik Metal MESS’le masaya oturdu

2010-2012 grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 5 Ekim günü MESS ile Birleşik Metal-İş Sendikası madde görüşmelerine başladı. Toplantı, MESS’in Şişli’deki merkez bürosunda yapıldı. Bir sonraki toplantının 19 Ekim 2010 tarihinde yapılması kararlaştırıldı.

Temsilciler müzakere heyetinde

Birleşik Metal İşçileri Sendikası; genel sekreter, şube başkanları, MESS üyesi 14 fabrikanın işyeri temsilcileri ve TİS uzmanlarından oluşan müzakere heyetiyle görüşmelerde yer aldı. Birleşik Metal-İş’in verdiği bilgiye göre; grup toplu iş sözleşmelerine katılan müzakere heyetinde ilk kez yer alan işyeri temsilcileri, grup toplu iş sözleşmesi kapsamındaki BMİS üyelerinin yüzde 75′ini temsil ettiler.

5 Ekim günü gerçekleşen ilk tur görüşmesinin ardından bilgilendirmede bulunan Birleşik Metal-İş Sendikası, toplantıya katılan işyeri temsilcilerinin listesini duyurdu.

Birleşik Metal-İş, toplu sözleşme teklifinin “İNSAN ONURUNA YAKIŞIR ÇALIŞMA VE YAŞAM KOŞULLARI” olduğunu duyururken bu ana sloganın 3 somut talepte kendisini ifade ettiğini belirtti.

1) Çalışma süreleri kısaltılarak istihdam artışı!

2) Kuralsızlaştırma ve güvencesizlik demek olan esneklik hükümlerine HAYIR!

3) Kazanılmış haklarımızdan elinizi ve gözünüzü çekin! biçiminde ifade edilen 3 somut talebin yanısıra MESS’e, “Bahane üretmeyin, krizde ödediğimiz bedelin karşılığını verin!” denildi.

“Türk Metal teklifini geri çekmelidir!” diyen Birleşik Metal-İş, bu talebin metal işçilerinin ortak talebi olduğunu dile getirdi.

Yapılan toplantıda sendikanın teklifinde yer alan “Kapsam, Sözleşmeden Yararlanma, Sendika temsilcileri, Sendika temsilci ve görevlilerinin teminatı, Sendikal izinler, Sendika aidatı, Disiplin Kurulu, Çalışma Süreleri, Ara dinlenmesi, Vardiya Çalışmaları” maddeleri ertelendi.

 

 



ÇEL-MER işçilerinin katılımıyla
TİS paneli

Metaldeki TİS sürecini ve izlenmesi gereken mücadele hattını tartışmak üzere Metal İşçileri Birliği Ümraniye Yürütmesi tarafından 3 Ekim günü bir panel düzenlendi. Panele 4 günlük işgal deneyimi yaşayan ÇEL-MER işçileri de katıldı.

“ÇEL-MER İşgalinden Öğreniyoruz, TİS’e hazırlanıyoruz” başlıklı panelde ilk sözü alan MİB temsilcisi, TİS döneminin işçi sınıfının mücadelesindeki yerine değindi. Öncü metal işçilerinin bu süreçte öncelikli olarak TİS’i metal işçilerinin gündemine sokması gerektiğini söyleyen MİB temsilcisi, daha sonra sendikaların tablosundan bahsetti. Metal İşçileri Birliği’nin Türk Metal’in hazırlamış olduğu ihanet sözleşmesini kökten reddettiğini söyledi. Uzlaşmacı bir çizgi izleyen BMİS’in hazırladığı taslakta daha ilerici maddeler bulunsa da bürokratik anlayışa karşı etkin bir muhalefet örülmesi gerektiğini ifade etti. TİS taslaklarının metal işçilerinin denetimi dışında, onların katılımı olmadan hazırlandığını belirten MİB temsilcisi taban iradesinin hakim kılınması ve işçiler adına yapılacak olan görüşmelerde şeffaf olunması gerektiğini dile getirdi.

ÇEL-MER işçileri ise işgal-direniş deneyimlerini paylaştılar. ÇEL-MER işçileri panel süresince ilgiyle dinlendi. Öncelikle yaşadıkları değişimden bahseden işçiler patronların işçileri birer solucan olarak gördüklerini, fakat asıl gücün işçilerde olduğunu söylediler. “İşçi=Güç”, “Ne olursa olsun komite” ve “Sendikalı olarak fakat sendikal bürokrasiyi aşarak” vurgularını tekrarlayan ÇEL-MER işçileri, özellikle taban örgütlenmelerinin ve iyi bir ön hazırlığın önemine dikkat çiktiler. Örgütlenme süreçlerinde işçi sınıfının geçmiş deneyimlerini tartışıp değerlendirerek ne yapmaları/yapmamaları gerektiğini öğrendiklerini ve buna göre bir eylem hazırlığı içerisine girdiklerini söylediler. İşçiler, ısrarcı olmanın, gizliliğin, merkezi yerlerde ses getirecek eylemler yapmanın, basın ve hukuk ayağının oluşturulmasının, işçinin dilinden konuşacak bir ajitatörün bulunmasının, aile desteğini almanın, disiplinli olmanın ve ekmeğine ve onuruna sonuna kadar sahip çıkmanın kendilerini kazanıma götürdüğünü söylediler.

ÇEL-MER işçilerinin ardından İSKİ direnişçisi sözü aldı. “Biz bu süreçte örgütlü mücadeleden başka bir yolumuz olmadığını öğrendik” diyerek konuşmasına başlayan İSKİ direnişçisi, ÇEL-MER ve UPS deneyimlerinin birer yörünge haline geldiğini ifade etti.

Yaklaşık 3.5 saat süren panel başından sonuna kadar canlı bir atmosferde geçti.

Kızıl Bayrak / Ümraniye