05 Kasım 2010
Sayı: SİKB 2010/43

 Kızıl Bayrak'tan
Sınıfın birleşik mücadele ihtiyacı ve
bazı girişimler üzerine
Kürt sorununa düzen içi çözüm arayışları sürüyor
Ankara’daki işbirlikçiler emperyalist/siyonist güçlere ‘kalkan’ olma yolunda
Sermayeye kaynak emekçiye
sefalet bütçesi!.
“Alaattin’i katledenlerden
hesap soracağız!”
Polis katlediyor
yargı aklıyor!.
İzmir Sendikalar Birliği Çalıştayı gerçekleşti
İzmir Sendikalar Birliği ve hareketin ihtiyaçları
Katılımcılarla sınıf hareketi ve İzmir Sendikalar Birliği
üzerine konuştuk
Akdeniz Çivi işçileri sendika hakkı için direnişte!.
Mutaş’ta fabrika işgali sona erdi!
Satışa geçit vermemek için mücadele barikatlarına!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Kasım Ayı
Toplantısı Sonuçları
BETESAN işçisi
direnişin simgesi..
BETESAN direnişinin sesi Taksim’de yankılandı
İşçi ve emekçi hareketinden..
Zam soygunu toplu taşımayla devam ediyor
6 Kasım eylem ve
etkinliklerinden.
YTÜ’de yaşananlar üzerine..
BP’nin suç ortağı Halliburton.
Türban, kadınlar üzerinde baskı ve köleliğin simgesidir…
“Zorunlu din dersleri
Hapishaneler düzenin aynasıdır
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

6 Kasım eylem ve etkinliklerinden...

ÇÜ’de YÖK protestosu

3 Kasım günü Adana Çukurova Üniversitesi’nde Ekim Gençliği, SGD, DÖB, YDG ve Gençlik Cephesi’nin örgütlediği eylemle YÖK protesto edildi.

Son Durak Kafe önünde bir araya gelen öğrenciler “YÖK’ü dağıtacağız, düzenini yıkacağız! / Çukurova Üniversitesi Öğrencileri” pankartı ile R1 alanına yürüdü. R1 alanında amfi kantin önünde YÖK’ün teşhiri yapılarak, öğrencilere eyleme katılma çağrısında bulunuldu. Yemekhane önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında YÖK’ün 29 yıl önce düşünmeyen, araştırmayan, sorgulamayan bir toplum yaratmak için gerçekleştirilen darbenin ürünü olduğu belirtildi. YÖK’ün üniversiteleri devrimci, ilerici öğrenci ve öğretim görevlilerinden temizlemek için kurulduğu söylendi.


Dicle Üniversitesi’nde polis terörü

3 Kasım günü Dicle Üniversitesi’nde 6 Kasım YÖK protestosu kapsamında bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde fakülteler arasında örülen duvar da protesto edildi. Diş Hekimliği Fakültesi ile Fen Edebiyat Fakültesi arasında örülen ‘utanç duvarına’ karşı tepkilerini dile getiren öğrenciler Ziya Gökalp Edebiyat Fakültesi önünde toplandı. Öğrenciler buradan Tıp Fakültesi’ne yürüdü.

“Şerzan yoldaş ölümsüzdür”, “Qedexekirina zimanê Kurdî ne hede weye!”, “YÖK kalkacak polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Öğrenci dayanışması cuntacı zihniyetin ürünü YÖK’ü de utanç duvarını da yakacak” pankartlarının açıldığı yürüyüşte Aydın Erdem ve Mahsum Karaoğlan’ın fotoğrafları taşındı.

Öğrencilerin Tıp Fakültesi önünde gerçekleştirmek istediği basın açıklamasına polis barikat kurarak izin vermedi. Öğrencilerin kararlı tutumunu hazmedeyen polis, tazyikli su ve gaz bombası ile öğrencilere saldırdı. Çıkan çatışmada 6 öğrenci çeşitli yerlerinden yaralanırken, 40’a yakın öğrenci ise gözaltına alındı.


Beytepe’de eylem

2 Kasım günü Beytepe Kampüsü’nde gerçekleştirilen eylemle 6 Kasım çağrısı yapıldı.

Genç-Sen ve TÜM-İGD tarafından örgütlenen eylem, Edebiyat Fakültesi’nden kütüphane önüne yapılan yürüyüşle başladı. Ajitasyon konuşmalarında ve sloganlarda sık sık Beytepe yereline özgü baskı ve sorunlara değinildi. Ardından yemekhane önüne gelinerek bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Eyleme Ekim Gençliği, YDG, ÖEP, SDH ve HÜÖD destek verdi.


İstanbul’da 6 Kasım forumu 

Ankara’da gerçekleştirilecek “Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için YÖK’E hayır!” mitingini örgütleyen bileşenlerden Ekim Gençliği, Genç-Sen, Kaldıraç ve YDG’nin düzenlediği forum 31 Ekim Pazar günü İHD İstanbul Şubesi’nde gerçekleşti.

Forum, Bologna Süreci’nin üniversiteler ve eğitim süreci üzerindeki etkilerine dair bir giriş konuşması ile başladı. Eğitimin ticarileşmesi, niteliksizleşmesi, üniversite-sermaye işbirliğinin güçlenmesi, mesleklerin sermaye eksenli dönüşümü, güvencesiz çalışma ve işsizlik ordusunun büyümesi demek olan Bologna Süreci’nin 70’lerle başlayan neo-liberal dönüşümler ekseninde nasıl yansımalarla karşımıza çıktığı ele alındı. Konu anlatımı üniversitelerde karşılaşılan örneklerle birlikte güçlendirildi. 2020 yılına ertelenen Bologna Süreci’nde tartışılan birçok saldırının aslında üniversitelerde çoktan uygulanmaya başlandığına değinilerek bu saldırılara karşı birleşik bir mücadelenin oluşturulamamış olmasının eksikliği vurgulandı.

Bologna Süreci’ne dair tartışmanın ardından özerk-demokratik ve özgür üniversite yaklaşımları üzerinden bir tartışma gerçekleşti.

Gençlik hareketinin ihtiyaçlarının tartışılacağı başlık sınırlı bir şekilde ele alındı. Mücadelenin eksikliklerine vurgu yapılarak forum son buldu.


Taksim’de 6 Kasım çağrısı

Ankara mitingini örgütleyen güçler (Demokratik Yurtsever Gençlik, Ekim Gençliği, Genç-Sen, Kaldıraç, ÖEP, Proleter Devrimci Gençlik, Tüm-İGD ve Yeni Demokrat Gençlik) 28 Ekim günü Taksim Tramvay Durağı’ndan Galatasaray Lisesi’ne yüründü.

Basın açıklamasında YÖK düzeninin öğrenci gençliğe dayattığı geleceksizliğin altı çizildi. Öğrencilerin eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim talep ettiği söylendi. Ardından YTÜ’de yaşanan olayları aktarması için bir öğrenciye söz verildi.

YTÜ öğrencisi, oluşan kamuoyu baskısıyla birlikte YTÜ idaresinin ihtiyati tedbir uygulamasını kaldırmak zorunda kaldığını, ancak soruşturmaların ve kapı önünde direnişini sürdüren öğrencinin cezasının devam ettiğini hatırlattı. YTÜ öğrencilerinin soruşturmalar ve cezalar geri çekilene kadar mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.


Eskişehir’de 6 Kasım çağrısı

Anadolu Üniversitesi’nde ise 27 Ekim günü 6 Kasım’a çağrı amacıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.

“Geleceğimiz ve Özgürlüğümüz İçin YÖK’e Hayır Demek İçin 6 Kasım’da Ankara’ya” ozalitinin açıldığı eylemde eğitimin ticarileştirildiği, üniversitelerin her alanının sermayeye açıldığı ve buna karşı çıkan öğrencilerin ise ÖGB, polis, soruşturma ve ceza terörüyle yıldırılmaya çalışıldığı belirtildi. Rektörlük önünde okunan basın açıklamasında ise YÖK’ün ne anlama geldiği anlatılırken buna karşı mücadele eden öğrencilerin hangi baskılarla karşı karşıya kaldığı belirtildi ve öğrenciler gelecekleri ve özgürlükleri için 6 Kasım’da yapılacak büyük öğrenci mitingine davet edildi.

Yaklaşık 30 kişinin katıldığı eylemi Ekim Gençliği, Genç-Sen ve SGD örgütledi.


Ankara’da 6 Kasım eylemi

Genç-Sen 3 Kasım günü Ankara’da eylem gerçekleştirdi. Yüksel Caddesi’nde toplanan kitle burada “Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için YÖK’e hayır” pankartı açarak Sakarya Caddesi’ne yürüdü. Heykel önünde yapılan basın açıklamasında Hacettepe Üniversitesi’nde yaşanan polis saldırılarına ve stant açma yasağına, DTCF ve YTÜ’de yaşanan soruşturma ve ceza terörüne de değinildi. Eylem “YÖK’ü dağıtmak ve bizleri sermayedarların avuçlarına atıp demokratik haklarımızı elimizden alan sisteme engel olmak için tüm öğrenci arkadaşlarımızı haftalık eylemlerimize ve ardından 6 Kasım’da Ankara’ da yapılacak olan öğrenci mitingine çağırıyoruz” denilerek bitirildi.

Genç-Sen, DYG, SDH, TÜM-İGD ve YDG’nin örgütleyicisi olduğu eyleme ÖEP de destek verdi.

 



6 Kasım çalışmalarından...

DLB’den 6 Kasım çalışması

Ankara Devrimci Liseliler Birliği, 30 Ekim günü Yüksel Caddesi’nde 6 Kasım mitingine çağrı yapan bildirileri ve Liselilerin Sesi’ni etkili bir şekilde kullandı.

Sincan DLB, 29 Ekim Cuma günü gerçekleştirdiği bir toplantıyla YÖK’ü ve YÖK düzenini tartıştı. Toplantı YÖK’ün tarihçesi, kuruluşunun amacı, uygulamaları ve YÖK düzeninin liselerdeki uygulamalarına değinilen kısa bir açılış konuşmasıyla başladı. Aynı zamanda konuşmada eğitimin ticarileşmesi, paralı eğitim uygulamaları ve eğitimin bir bütün olarak sermayenin ihtiyaçlarına göre şekillendirildiğine değinildi.

Yapılan açılış konuşmasının ardından lise ve üniversitelerde karşılaşılan sorunlar, dershaneler ve sınav sistemi üzerinden tartışmalar gerçekleştirildi.


Afiş çalışması

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde, ODTÜ, DTCF’de kampüsün birçok noktasında yaygın bir şekilde Ekim Gençliği afişleri kullanıldı ve masa açıldı. Kocaeli Üniversitesi Ekim Gençliği ise İzmit Merkez’e, Halkevi’ne, öğrencilerin yoğun olarak oturduğu Akçakoca Konutları’na, Umuttepe Yerleşkesi çevresine, üniversite yolu ve Anıtpark Yerleşkesi civarına yoğun bir şekilde afiş yaptı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencilerinin yoğun olarak kullandığı tramvay yolu güzergahına Ekim Gençliği afişleri yapıldı. Anadolu Üniversitesi’nde 2 Eylül ve Yunus Emre Kampüsleri’nde yürütülen 6 Kasım faaliyeti sırasında Ekim Gençliği imzalı afişler kullanıldı. Ayrıca 6 Kasım’da Ankara’ya çağıran bildiriler dağıtılarak öğrencilerle YÖK üzerine konuşuldu.


KOÜ’de KAMPÜS satışı

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi’nde Genç-Sen’li öğrenciler yemekhane önünde, Genç-Sen yayın organı olan Kampüs’ün satışını gerçekleştirdi. Kampüs’ün bu sayısında ağırlıklı olarak 6 Kasım ve paralı eğitim saldırıları üzerinden hazırlanmış yazılar yer alıyordu.