19 Şubat 2010
Sayı: SİKB 2010/08

 Kızıl Bayrak'tan
TEKEL direnişinde kritik günler, kritik sorumluluklar
Putlar yıkılabiliyorsa,
düzeni de yıkılabilir!
Sendikal bürokrasi iki cami arasında
Grevli-toplu sözleşmeli
sendika için mücadeleye!
İlerici-devrimci kurumlar Tekgıda-İş’i mücadeleyi büyütmeye çağırdı
TEKEL işçilerinden mücadele çağrısı
TEKEL direnişiyle
dayanışma büyüyor
TEKEL’de direniş günlüğü
Entes’te direniş bitti,
mücadele sürecek!
İşçi ve emekçi hareketinden...
Tekel Direnişi ve sol hareket
TEKEL işçileri haramilerin saltanatına karşı direnmeye devam ediyor!
Sendika kanun tasarıları: Eski tas eski hamam!
“Akkardan ikinci TEKEL olacak”
Direnişçi kadın işçilerden 8 Mart çağrısı..
8 Mart hazırlıklarından...
Gençlik hareketinden...
Avrupa’da TEKEL’le
dayanışma büyüyor!
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri...
Emperyalist/siyonist güçlerin İran hesapları
Halkların celladı NATO Afganistan’da savaşı tırmandırıyor!
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar -2- M. Can Yüce.
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

15 Şubat’tan yansıyanlar...

Devlet zorba yüzünü,
Kürt halkı mücadele kararlılığını sergiledi!

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın emperyalist bir komployla Türkiye’ye teslim edilişinin yıldönümünde sömürgeci sermaye devleti Kürt halkı üzerinde terör estirdi. “Emperyalist komplo”, Türkiye, Kürdistan ve Avrupa’nın birçok kentinde kitlesel gösterilerle protesto edildi. Gösterilerde Kürt halkı üzerindeki inkâr ve imha politikalarının son bulması istendi, Öcalan üzerindeki baskılara dikkat çekildi.

15 Şubat vesilesiyle artan saldırılar Newroz öncesinde saldırıların yoğunlaştırılarak Kürt hareketinin çok yönlü olarak sindirilmek istendiğini gösteriyor. Saldırılara karşı alınan militan tutum ise, Kürt halkının tüm bu baskılara karşı direniş kararlılığını ortaya koyuyor.

Protesto gösterileri bir kez daha devlet terörüyle karşılandı. Birçok il ve ilçede  düzenlenen eşzamanlı “KCK operasyonları”nda 200’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Onlarca kişi tutuklandı.

15 Şubat günü gerçekleştirilen protestolarda da devlet terörü sürdü. Sabah saatlerinden itibaren Kürdistan’ın hemen bütün illerinde esnaf, eczane ve fırınlar dışında büyük oranda kepekler açılmadı. Öğrenciler de okullara gitmeyerek protestolara katıldılar.

İstanbul, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Tunceli, Mardin, Mersin, Hakkari, Adana, Erzincan, Adıyaman, Muş, Kars, Hatay, Ergani, Silvan, Lice, Bismil, Çınar, Viranşehir, Karakoçan, Karlıova, Cizre, Gevaş, Saray, Çukurca, Varto, Doğubayazıt’ta protesto gösterileri düzenlendi. Birçok kentte gösterilere gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale edildi, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İstanbul’un birçok semtinde gösteriler gerçekleştirildi. Gösterilerin en yoğunlaştığı yer Başakşehir ilçesine bağlı Bayramtepe semti oldu. “Kahrolsun faşizm!”, “Kahrolsun AKP ve Gülen tarikatı!” ve “Gençler dağa çıkacak!” sloganlarıyla yürüyüş yapan Kürt gençlerine polis panzer, tazyikli su ve biber gazı ile saldırdı. Eylemcilerin polise taş, havai fişek ve molotof kokteylleri ile karşılık vermesiyle çatışmalar yaşandı.

Diyarbakır’da esnafın büyük bir bölümü kepenk açmadı. Siyahlar giyinerek komployu protesto eden halk bir günlük oruç tuttu. Öğrenciler dershanelere ve okullara gitmediler.

Diyarbakır’da Bağlar İlçesi 5 Nisan Özgür Yurttaş Meclisi önünde toplanan binlerce kişinin Koşuyolu Parkı’na yürümesine polis izin vermedi. Kitleye panzerler, gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı. Saldırıya taşlarla karşılık verilmesinin ardından yaşanan çatışmalar ara sokaklarda da devam etti.

Urfa’da Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü yürüyüşle protesto edildi. Abide Parkı önünde bir araya gelen binlerce kişi, Karakoyun İş Merkezi’ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşten sonra 33 kişi gözaltına alındı. 

Şırnak’ta da esnafın büyük bir kesimi kepenk açmadı. Halkın siyah giydiği ve bir gün oruç tuttuğu Şırnak’ta öğle saatlerinde binlerce kişi, BDP Şırnak il binası önünde toplanarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Eylemde “15 Şubat Komplosu’nu kınıyoruz. Botan Halk İnsiyatifi” pankartı açıldı.

Batman’da da kepenkler açılmadı. Eczane, fırın ve resmi kurumlar dışında her yerin kapalı olduğu kent, sessizliğe büründü. Halkın siyah giyindiği kentte, çok sayıda evin balkonuna da siyah bezler asıldı. Batman Bahar Kültür ve Sanat Merkezi önünde toplanan binlerce kişi, BDP il binasına yürümek isteyince kolluk güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı. Polis panzerler, göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve cop kullanarak kitleye saldırdı. Gençler saldırıya, ara sokaklarda barikat kurarak taşlarla karşılık verdi. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

BDP’li Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 200 kişi, BDP Dersim İl Örgütü önünden Dersim Belediyesi önüne yürüdü. Eylemde “15 Şubat Komplosu’nu kınıyoruz” pankartı taşındı.

Mardin’de yüzlerce kişi, BDP Mardin il binası önünde AKP Mardin il binasına doğru yürüyüşe geçti. Burada yapılan açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Mardin’in Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Mazıdağı ve Dargeçit ilçelerinde de kepenkler açılmadı. Lise ve ortaöğretim okullarında öğrenciler dersleri boykot etti.

Hakkâri’de yürüyüş yapmak isteyen kitleye polis saldırdı. Gaz bombası, biber gazı ve tazyikli suyla yapılan saldırıya kitle taşlarla karşılık verdi. Barikatların kurulduğu yollarda kitleye saldıran iki panzer devrildi.

Hakkâri merkezin yanısıra Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca ilçelerinde de esnaflar kepenk açmadı. Araç sahipleri kontak kapattığı için araç trafiği de tamamen durdu. Öğrencilerin okula gitmediği kent merkez ve ilçelerde halk, 15 Şubat’ı protesto etmek amacıyla evlerinin balkonlarına siyah bezler astı.

Gece kentin değişik noktalarında eylemlerin yapıldığı Van’da da esnafın büyük bölümü kepenk açmadı. Polisler kapalı işyerlerini kameraya alarak kimlik kontrolü yaptılar. BDP 15 Şubat’ı kınamak amacıyla parti binasına dev siyah bez astı.

Van’ın Başkale ilçesinde esnafın tamamı kepenk açmazken, öğrenciler okula gitmedi. Erciş ilçesinde de esnafın büyük bölümü kepenk açmadı.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde halk iki gündür devam eden açlık grevinin sona ereceği basın açıklamasına katılmak üzere BDP ilçe binası önünde toplandı. Kentte kepenklerin açılmaması ve araçların kontak kapatmasından dolayı hayat durma noktasına geldi. Diyadin ve Patnos ilçelerinde de esnafın büyük bölümü kepenk açmadı.

Adana’da yüzlerce kişi 15 Şubat’ı protesto etti. Protesto yürüyüşlerine polisin müdahalesi üzerine bazı mahallelerde çatışmalar yaşandı. Birçok gösterici ve polis taşlardan dolayı yaralandı.

Günlerdir emperyalist komployu protesto eden Mersin’deki Kürtler, 15 Şubat günü de kepenk kapatarak ve okula gitmeyerek eylemlerini sürdürdüler.

Kısacası, her yıl olduğu gibi bu 15 Şubat’ta da günler öncesinden başlayan ev baskınları, sokak kontrolleri, gözaltı furyası ve yoğun asker-polis yığınağına rağmen Kürt halkı yine ayaktaydı. “Ulusal oruç” tuttu, açlık grevi düzenledi, kepenk kapattı, işyerlerini ve okulları boykot etti, oturma eylemleri ve yürüyüşler gerçekleştirdi, evlere ve BDP binalarına siyah bezler astı... Böylece devletin günler öncesinden baskı ve terör kampanyasıyla oluşturduğu kuşatma Kürt halkı tarafından boşa çıkarıldı.

15 Şubat protestoları vesilesiyle Kürt emekçileri ve gençliği bir kez daha, sermaye devletinin saldırganlığına boyun eğmeyeceklerini ortaya koydu. Bu yılki 15 Şubat protesto eylemleri de önceki yıllar gibi militanlığından bir şey kaybetmedi. 15 Şubat eylemlerine damgasını vuran politik ve moral atmosfer, Kürt halkının mücadele enerjisini ve kararlılığını bastırmanın kolay olmadığını, sermaye devletinin imha politikalarının sonuçsuzluğunu bir kez daha gösterdi.

15 Şubat eylemleri yaklaşan 2010 Newroz’unun nasıl geçeceğine ilişkin de veriler sunmaktadır. Newroz, Kürt halkının mücadele enerjisinin açığa çıkması için önemli bir imkân olacaktır. Kuşkusuz düzen cephesi de bu bilinçle şimdiden, isyan ateşlerinin yakılacağı güçlü bir Newroz’a engel olmak için hazırlıklarına başlayacaktır. Devletin bu hazırlıklarının boşa çıkarılması ve Newroz’un kazanılması için 2010 Newrozu’nun “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” bilinciyle karşılanması büyük bir önem taşımaktadır.