19 Şubat 2010
Sayı: SİKB 2010/08

 Kızıl Bayrak'tan
TEKEL direnişinde kritik günler, kritik sorumluluklar
Putlar yıkılabiliyorsa,
düzeni de yıkılabilir!
Sendikal bürokrasi iki cami arasında
Grevli-toplu sözleşmeli
sendika için mücadeleye!
İlerici-devrimci kurumlar Tekgıda-İş’i mücadeleyi büyütmeye çağırdı
TEKEL işçilerinden mücadele çağrısı
TEKEL direnişiyle
dayanışma büyüyor
TEKEL’de direniş günlüğü
Entes’te direniş bitti,
mücadele sürecek!
İşçi ve emekçi hareketinden...
Tekel Direnişi ve sol hareket
TEKEL işçileri haramilerin saltanatına karşı direnmeye devam ediyor!
Sendika kanun tasarıları: Eski tas eski hamam!
“Akkardan ikinci TEKEL olacak”
Direnişçi kadın işçilerden 8 Mart çağrısı..
8 Mart hazırlıklarından...
Gençlik hareketinden...
Avrupa’da TEKEL’le
dayanışma büyüyor!
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri...
Emperyalist/siyonist güçlerin İran hesapları
Halkların celladı NATO Afganistan’da savaşı tırmandırıyor!
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar -2- M. Can Yüce.
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Entes’te direniş bitti,
mücadele sürecek!

Entes Elektronik’te kriz bahanesiyle işten atılan ve 14 Mayıs 2009 tarihinde direnişe başlayan Gülistan Kobatan 9 aydır sürdürdüğü direnişini 17 Şubat günü Taksim Tramvay Durağı ve fabrika önünde gerçekleştirdiği eylemlerle noktaladı.


Taksim’de basın açıklaması

OSM-İMES İşçileri Derneği ve Metal İşçileri Birliği’nin destek verdiği eylemde basın açıklamasını Gülistan Kobatan okudu.

Kobatan, 14 Mayıs 2009’da fabrika önünde başlattığı direnişini 17 Şubat 2009 itibariyle sonlandırdığını ilan etti. Entes Elektronik’in patronu Ahmet Uzunkaya’ya açmış olduğu işe iade davasının lehine sonuçlandığını söyleyen Kobatan, bu sonucun direnişin hukuksal anlamda başarıya ulaştığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Sınıf bilinçli bir işçi olarak, yasaların kendisine lütfettiği üç kuruşluk bir kazanımdan daha fazlasını isteyen Kobatan, “Ben, Türkiye işçi sınıfının sermaye düzenine karşı vereceği topyekün bir mücadeleyle, bu sömürü yasalarının geri çekilmesini ve bu kokuşmuş sömürü düzeninin yıkılmasını istiyorum” dedi.

Kobatan, basın açıklamasını TEKEL işçilerini selamlayan şu sözlerle sonlandırdı:

“İki ayı aşkın bir süredir her türlü zorluğa ve zorbalığa yiğitçe göğüs geren, sendikal bürokrasinin türlü ayak oyunlarını bozan TEKEL işçisi sınıf kardeşlerimi buradan bir kez daha tüm coşkumla selamlıyorum. Direnişiniz, direnişimizdir! Şimdi benim görevim yaktığınız TEKEL ateşini bütün sınıf kardeşlerime taşımak, mücadele bayrağına daha büyük bir hırsla sarılmaktır. Kölelik zincirlerimizden başka kaybedecek hiçbir şeyimiz yok, ama kazanacağımız sınıfsız, sömürüsüz bir dünya var!”

Eylem boyunca, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Entes, TEKEL işçisi yalnız değildir!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Yaşasın Entes direnişimiz!” sloganları atıldı.


Entes işçilerine çağrı

Açıklamanın ardından Gülistan Kobatan ve OSİM-DER Entes işçilerine seslendi. Akşam iş çıkışında kitlesel bir şekilde işçilere seslenen dernek üyeleri Entes direnişinin kazanımlarını duyuran ve örgütlü işçinin yenilmez olduğu vurgusunu içeren bildirileri dağıttı. Entes işçileri, örgütlenmeye, mücadeleyi büyütmeye çağrıldı.

Dağıtım sırasında fabrika özel güvenlik görevlisinin dağıtımı engelleme girişimi ajitasyon konuşmalarıyla boşa düşürüldü.

Kızıl Bayrak / Ümraniye



TEKEL direnişiyle
dayanışma faaliyetleri...


Ümraniye’de dayanışma çağrısı

TEKEL işçilerinin haklı mücadelesine saldırıların yoğunlaştığı bir süreçte Ümraniye İMES’te sınıf dayanışmasının örülmesi için çalışmalar sürüyor.

Bu çerçevede, bölgedeki öncü işçilerin oluşturduğu İMES İşçileri Birliği 12 Şubat sabahı İMES A kapısında stand açarak bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. Sabahki dağıtımla birlikte ayrıca “TEKEL işçileriyle 1 TL’ni paylaş” kampanyasının başlatıldığı duyuruldu.

TEKEL işçileriyle dayanışmayı yükseltme çağrısının ulaştırıldığı dağıtım sırasında TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla işçi ve emekçilere “TEKEL işçileriyle 1 TL’ni paylaş” çağrısı yapıldı.

Metal İşçileri Birliği Ümraniye Komitesi, TEKEL direnişiniyle sınıf dayanışmasını örmek amacıyla Metal İşçileri Birliği İstanbul Komitesi tarafından başlatılan “TEKEL işçileri ile 1 Lira’nı Paylaş!” kampanyasının çalışmalarına başladı.

“TEKEL işçileri ile 1 Lira’nı Paylaş! Yalanlara kanma, TEKEL direnişine destek, mücadeleye ortak ol!” yazılı Metal İşçileri Birliği ozalitleri İMES Sanayi Sitesi ve Dudullu bölgesinde ana yol güzergahlarına yapılarak kampanyanın duyurusuna başlandı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

Bursa’da bildiri dağıtımı

BDSP’nin de bileşenleri arasında yer aldığı Bursa TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu 12 Şubat günü Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde, cuma namazı çıkışında işçi ve emekçilere bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. Metal sektörünün temel fabrikalarından olan Bosch ve Renault’ta çalışan işçiler olmak üzere, bildiriler yüzlerce işçiye ulaştırıldı. Organize sanayi sitesindeki dağıtımın ardından Bursa Fomara Meydanı’na geçilerek burada da bildiri dağıtımı gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Bursa


Gebze’de bülten dağıtımı

Gebze İşçi Bülteni sınıf devrimcileri tarafından yaygın bir biçimde kullanılıyor. Bölgede çeşitli fabrikalara dağıtımlar gerçekleştiriliyor. Ayrıca direnişteki işçilere de bülten ulaştırılıyor.

Patronun işten atma saldırısına karşı direnişe geçen Akkardan işçilerine bülten dağıtımı yapıldı. Dağıtım esnasında direnişler üzerine sohbetler gerçekleştirdi. Yanısıra Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü Sarkuysan fabrikasına ve Petrol-İş’te örgütlenen Bericap’a da dağıtım yapıldı. Bericap işçileriyle yeni imzalanan TİS üzerine sohbet edildi.

Kızıl Bayrak / Gebze


Kartal’da işçi toplantısı

Kartal’da 14 Şubat günü TEKEL direnişinin ve mücadele önündeki engellerin tartışıldığı işçi toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı, TEKEL direnişi ve taşıdığı önem üzerine yapılan açılış konuşmasıyla başladı. Sınıfın '80 sonrası mücadele deneyimlerine de değinilen konuşmada sendikal bürokrasiye rağmen süren TEKEL direnişinin şimdiden bir kazanım olduğu ve tarihin sayfalarında yer alacağı belirtildi.

Açılış konuşması sonrası tartışma bölümüne geçildi. İşçi ve emekçiler bu bölümde TEKEL direnişinin önemine ve sınıf dayanışmasına vurgu yaptılar. Bugün yaşanan saldırılara karşı direnişin tek yol olduğunu ifade eden bir Emekli Sen üyesi, kendi sendikalarının kapatılmasına karşı yaptıkları fiili eylemelerden bahsetti. Emekli bir TEKEL işçisi ise fabrikalar ve direnişlerde komitenin önemine vurgu yaptı. Fabrikaların geleceğini belirleyenin komitenin varlığı olduğunu ifade etti. Emekli işçilerin ardından söz alan genç bir işçi direnişe destek olmak için yapılması gerekenler üzerine konuştu. Sosyalist bir kamu emekçisi ise TEKEL direnişinin kazanımlarına ve direniş sürecinde işçilerin bilinçlerinde yaşanan gelişmeye vurgu yaptı.

Farklı alanlardan işçilerin yan yana geldiği toplantı oldukça canlı bir atmosferde geçti.

Kızıl Bayrak / Kartal


Çiğli'de kahve toplantısı

İzmir BDSP, çalışma yürüttüğü alanlarda TEKEL işçilerinin direnişine destek çağrılarını sürdürüyor. Bu çalışmalardan biri de Çiğli'de Güzeltepe Mahallesi'nde gerçekleştirilen kahve toplantısı oldu.

12 Şubat günü gerçekleşen toplantının açılış konuşması BDSP temsilcisi tarafından yapıldı. Konuşmada TEKEL'deki direniş süreci kısaca anlatılarak bu direnişe neden destek gerektiği ve direnişin zor şartlara rağmen devam ettiği vurgulandı. Daha sonra söz alan BDSP Çiğli Temsilcisi ise bu direnişe destek amacıyla 7 kurumun bir araya gelerek oluşturduğu “TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu'nun çalışmalarından bahsetti. Güzeltepeli emekçileri platformun çalışmalarına destek vermeye çağırdı.

Tartışmalarda işçi ve emekçilerin sermayenin yalan haberlerinden, direnişi karalama çabalarından kısmen etkilendikleri gözlendi.

Toplantının son bölümünde, TEKEL direnişinin kilit noktada olan bir direniş olduğu vurgulanarak, direnişin kayıpla sonuçlanmasının yeni saldırılar için sermayeye cesaret vereceğinin altı çizildi.

Kızıl Bayrak / İzmir