05 Mart 2010
Sayı: SİKB 2010/10

 Kızıl Bayrak'tan
Genel grev-genel direniş yolunda ilerlemeliyiz!
Dinci gericilik demokratikleşmenin önündeki engeldir!
İsrail Heron’ların 6’sını
Ankara’ya teslim etti
Sosyalizm ve
kadın sorun - Nilgün Eren
İstanbul ve İzmir’de 8 Mart’ın 100. yılında emekçi kadınlar buluştu
8 Mart çalışmalarından
TEKEL işçileriyle
dayanışma faaliyetleri...
Sendika ağaları çadırları kaldırdı!.
İşçi ve emekçi hareketinden...
TKİP III. Kongresi
Kapanış Konuşması...
TEKEL Direnişi gösterdi ve öğretti - Vokan Yaraşır
TEKEL direnişi ve sendikalar
Karadağ cinayetinin iddianamesi hazırlandı...
İmzalar baskı ve
terör rejimine karşı...
Gençlik özgür üniversite düşmanı Doğramacı’yı unutmayacak!
Üniversitelerde soruşturma terörü
Sömürgeci politikalar
İngiltere-Arjantin ilişkilerini geriyor...
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar /3 -M. Can Yüce
Evrim Erdoğdu’ya özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sendika ağaları çadırları kaldırdı!

TEKEL işçilerinin Ankara’nın göbeğinde başlattıkları onurlu direnişin 78. günü olan 2 Mart günü Türk-İş Genel Merkezi önündeki direniş çadırları sendika ağaları tarafından kaldırıldı. Danıştay’ın 4/C’ye geçiş süresini uzatma kararının ardından memleketlerine dönen TEKEL işçileri eylemlerine devam edecekler. İşçiler, 1 Nisan günü tekrar Ankara’da buluşarak geceyi burada geçirecekler. TEKEL işçilerinin, direniş çadırlarını kaldırmadan önceki bir haftalık süreç ise oldukça hareketliydi.


73. gün: “Hamdullah Uysal ölümsüzdür!”

TEKEL işçisi Hamdullah Uysal’ın sabah erken saatlerde alkollü bir şoförün kullandığı lüks bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdiği haberini alan TEKEL işçileri, cenazeyi almak üzere gittikleri Adli Tıp’ta polis terörüne maruz kaldılar. Uysal’ın cenazesini arkadaşlarına vermeyerek, duyduğu korkuyu bir kez daha açığa vuran sermaye devleti TEKEL işçilerine biber gazı ve coplarla saldırdı. Polis saldırısı sırasında TEKEL işçileri arasında yaralananlar olurken Uysal’ın cenazesi de işçilere verilmeyerek Adli Tıp’tan kaçırıldı. Polis saldırısının ardından otobüslerle Türk-İş önüne doğru yola çıkan TEKEL işçileri otobüslerden inerek Mithatpaşa Caddesi’ne yöneldiler. Polisin engelleme girişimlerine rağmen barikatı açtıran işçiler yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi gerçekleştirdiler. Polisle anlaşan sendika yöneticileri yolu açtırdılar. TEKEL işçileri sloganlarla Türk-İş Genel Merkezi önüne yürüdüler.


74. gün: AKP binası işgali

TEKEL işçileri, Hamdullah Uysal’ın cenazesinde yaşanan polis terörünü protesto etmek için AKP Ankara İl binasını işgal ettiler. “Katil AKP hesap verecek” ve “Her yer TEKEL her yer direniş!” sloganlarıyla binaya giren işçiler, binanın balkonuna arkadaşları Hamdullah Uysal’ın fotoğrafını astılar. TEKEL işçileri özel güvenliklerin biber gazlı ve coplu saldırısının ardından binaya gelen polislerin saldırısına da maruz kaldılar. Gözaltına alınan 19 işçi geceyi Çankaya Emniyet Müdürlüğü’nde geçirdi. İşçiler, karakolda baskılarla karşılaştılar.


75. gün: TEKEL işçileri serbest bırakıldı

Gece boyunca Çankaya Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan 19 işçiden 15’i daha sonra savcılıkta alınan ifadelerinin ardından saat 19.00’da serbest bırakıldı. Geriye kalan 4 işçi de “darp, işgal, nitelikli mala zarar, kamu görevlisine iftira” suçlamalarıyla tutuklama talebiyle çıkarıldıkları mahkeme sonrasında serbest bırakıldı. 24 saati aşkın süre gözaltında tutulan işçiler serbest bırakılmalarının ardından adliye önünde bekleyen direnişçi işçilerle birlikte Türk-İş Genel Merkezi önüne yürüdüler.


76. gün: Direniş çadırları kaldırılmamalı

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel’in de katıldığı toplantılar gerçekleştirildi. TEKEL işçileri arasında sürece ilişkin farklı eğilimler göze çarptı. Sendikanın, yasal süre üzerinden yaptığı propaganda ve “çadırları kendimiz kurduk kendimiz kaldırırız” açıklamalarının işçiler üzerinde etkili olduğu görülürken öncü işçiler ise çadırları sonuna kadar savunmak gerektiğini, direniş alanını terk etmemek gerektiğini ifade ettiler.

Sendikanın, mücadelenin “farklı araçlarla sürdürülmesi” yönündeki açıklamalarını eleştiren işçiler gelinen noktada alınacak etkili kararlarla hareket edilebileceğini ancak bu yol ve yöntemlerin hayata geçirilmediğini söylediler.


77. gün: Danıştay 4/C’ye geçiş süresini uzattı

Danıştay 12. Dairesi, TEKEL işçilerinin 4/C’ye geçiş için verilen “30 günlük süreye” yaptığı itirazı kabul ederek işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Karar, direnişlerinin 77. gününde olan TEKEL işçilerinin büyük çoğunluğu tarafından sevinçle karşılandı. İşçiler Sakarya Caddesi’ne yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte Hamdullah Uysal için sloganlar atıldı. Oldukça coşkulu geçen yürüyüşün ardından KESK Genel Başkanı Sami Evren Türk-İş önünde bir konuşma yaptı. Konuşmasında bu “kazanım”ın daha başlangıç olduğunu söyleyen Evren bundan sonra kent kent mücadelenin süreceğini ifade etti.


78. gün: Direniş çadırları kaldırıldı

Türk-İş Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel direniş çadırlarının kaldırılacağını açıkladı. Yaklaşık 100 TEKEL işçisi “Çadırlar kalacak, direniş sürecek!”, “Kavga bitmedi daha yeni başlıyor!”, “Hamdullah ölmedi, kavgamızda yaşıyor!” sloganları atarak sendikanın aldığı kararları protesto etti. Türkel’in konuşması, bir grup işçi tarafından alkışlanırken öncü işçiler çadırların sökülmesi kararına karşı sloganlarla karşılık verdi. Türkel bu yüzden konuşmasına ara vermek zorunda kaldı. İşçileri de tehdit eden Türkel tek söz sahibinin Tek Gıda-İş olduğunu, kurallara uyulmadığı koşullarda yolların ayrılacağı tehdidini savurdu.

“Kendini bilmez 3-5 militanın aklıyla hareket etmeyeceğiz” diyen Türkel, “işçi olmayanlar Türk-İş’in önünden çıksın” diyerek gerici ve yasakçı tutumlarına bir yenisini daha ekledi. TEKEL işçileri çadırların kaldırılmasının ardından, Sakarya Caddesi’nin sokaklarını dolaşarak esnafa karanfil dağıttı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

TEKEL’le sınıf dayanışmasına
para cezası

TEKEL’deki 78 günlük direniş süreci boyunca direnişin etkisinden korkan sermaye cephesi sınıf dayanışmasından da rahatsız oldu.

Muğla’nın Milas ve Yatağan ilçelerindeki Yeniköy Elektrik Üretim ve Dağıtım A.Ş.’de (YEAŞ) çalışan toplam 550 T. Maden-İş Sendikası üyesi işçiye, 4 Şubat’ta Türk-İş, KESK, Hak-İş, DİSK ve Kamu-Sen tarafından TEKEL işçilerine destek amacıyla gerçekleştirilen iş bırakma eylemine katıldıkları gerekçesiyle savcılık tarafından 1000’er TL para cezası verildi. Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, cezalara itiraz edeceklerini söyledi.

Üretimden gelen güçlerini kullanarak TEKEL işçileriyle sınıf dayanışmasını yükselten 550 YEAŞ işçisi hakkında Milas ve Yatağan Cumhuriyet savcılıkları, “kanun dışı grev ve lokavt” suçundan 1000’er TL para cezası kesti. Ceza ödeme tebligatlarını almak üzere 25 işçi, 3 Mart günü öğle saatlerinde Milas Adliyesi’ne geldi. 10 gün içinde para cezasını Maliye’ye ödemeyen işçiler hakkında kamu davası açılacağı bildirildi.

İşçilere eşlik eden Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, 4 Şubat’ta TEKEL işçilerine destek amacıyla işçilerin kendilerini izinli sayarak görevlerinin başına gitmediklerini belirtti.