05 Mart 2010
Sayı: SİKB 2010/10

 Kızıl Bayrak'tan
Genel grev-genel direniş yolunda ilerlemeliyiz!
Dinci gericilik demokratikleşmenin önündeki engeldir!
İsrail Heron’ların 6’sını
Ankara’ya teslim etti
Sosyalizm ve
kadın sorun - Nilgün Eren
İstanbul ve İzmir’de 8 Mart’ın 100. yılında emekçi kadınlar buluştu
8 Mart çalışmalarından
TEKEL işçileriyle
dayanışma faaliyetleri...
Sendika ağaları çadırları kaldırdı!.
İşçi ve emekçi hareketinden...
TKİP III. Kongresi
Kapanış Konuşması...
TEKEL Direnişi gösterdi ve öğretti - Vokan Yaraşır
TEKEL direnişi ve sendikalar
Karadağ cinayetinin iddianamesi hazırlandı...
İmzalar baskı ve
terör rejimine karşı...
Gençlik özgür üniversite düşmanı Doğramacı’yı unutmayacak!
Üniversitelerde soruşturma terörü
Sömürgeci politikalar
İngiltere-Arjantin ilişkilerini geriyor...
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar /3 -M. Can Yüce
Evrim Erdoğdu’ya özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Üniversitelerde soruşturma terörü


Olimpiyat ateşi cezaları yakacak!

Yıldız Teknik Ünivesitesi’nde YTÜ Öğrencileri’nin soruşturma ve ceza terörüne karşı yürüttükleri faaliyet devam ediyor. Cezası biten bir öğrencinin olimpiyat ateşini okula sokması ile 2 Mart günü “YEK Olimpiyatları” başladı.

Soruşturma terörü ve eğitim hakkının gaspına karşı gerçekleştirilen çalışmaların bir parçası olan “YEK Olimpiyatları” adını Yıldız Elektronik Kart (YEK)’tan alıyor. Çalışma süresince spor karşılaşmaları gerçekleştirilecek ve cezası biten her öğrenci “Hoşgeldin” pankartıyla okulun kapısında karşılanacak.

2 Mart günü YTÜ Öğrencileri, cezası biten bir arkadaşlarını üniversitenin kapısında “Hoşgeldin” pankartıyla karşıladılar. Cezaları devam eden, üniversitelerine alınmayan öğrencilerin de katılımı ile giriş kapısında gerçekleştirilen eylem, çevrede bulunan öğrencilerin de ilgisiyle karşılandı.

Ekim Gençliği / YTÜ


Kocaeli Üniversitesi’nde soruşturma karşıtı eylem

Kocaeli Üniversitesi’nde yılın ilk döneminden itibaren açılan soruşturmalar ve antidemokratik uygulamalar Umuttepe Kampüsü’nde 25 Şubat günü protesto edildi.

Ekim Gençliği, Gençlik Derneği, DGH, SGDF, DEV-GENÇ, EHP Gençliği ve İKP’den oluşan KOÜ Soruşturma Karşıtı Platform bileşenleri yemekhane çevresinde ajitasyonlar eşliğinde toplandılar. Rektörlük önüne yürüyen öğrencilerin önü İktisat Fakültesi önünde ÖGB barikatıyla kesildi. Barikatı yaran öğrenciler rektörlüğün önüne kadar sloganlar ve ajitasyon konuşmalarıyla yürüdüler. Rektörlüğün önünde ÖGB’lerin yerini jandarma aldı. Öğrenciler burada yaptıkları açıklamada, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ü, TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu protesto eden, polis kurşunuyla katledilen Aydın Erdem’i anan ve TEKEL işçilerine sahip çıkan öğrencilerin soruşturmalarla susturulmak istendiği söylediler.

Kocaeli Üniversitesi Öğretim üyesi Yücel Demirer de eyleme destek verdi.

KOÜ Ekim Gençliği


Eskişehir’de afiş okumak yasak!

Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü yeni ve ilginç bir uygulamaya imza attı. Rektörlük, tüm okulu “okul içerisinde afiş, bildiri, eylem alanı olarak Migros karşısı belirlenmiştir. Bu yer dışında bildiri dağıtmak, afiş asmak ve okumak yasaktır.” yazılı afişlerle donattı. Kazanılmış haklarını savunmak için bir araya gelen Ekim Gençliği, DPG, DGH, ODAK, YDG-M, Gençlik Derneği ve SGD ise 2 Mart günü kampüsün her yerini ortak afiş ve bildirilerle faaliyet alanına çevirdiler.

Saat 12.30’da yemekhane önünden “Baskılar, yasaklar sökmeyecek, devrimci yurtsever faaliyet engellenemez!” pankartı açılarak toplu bir şekilde rektörlüğün önüne geçildi. Burada çekilen halayların ardından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada yıllardır devrimci faaliyetin rektörlüğün izninden bağımsız olarak sürdürüldüğü ifade edilerek bu uygulamayla öğrencilerin muhalefetten yalıtılmaya çalışıldığı söylendi. TEKEL direnişinin öğrenci gençliğe tek alternatifin mücadele etmek olduğunu gösterdiği belirtilerek, TEKEL direnişinden korkanların öğrencilerin mücadelesinden de korktuğu ifade edidi.

Basın açıklamasının ardından rektörlük görüşme talep etti. Görüşme esnasında rektörlük binası önünde halaylarla, sloganlarla bekleyiş sürdü. Görüşmede, yasakları kaldırmayacağını, yarından itibaren daha sert müdahalede bulunacağını, öğrencilerin ayağını denk alması gerektiğini söyleyen rektöre gerekli cevap verildi. Okulun her alanının öğrencilerin olduğu, bedel ödeyerek kazanılan mevzilerin bedel ödeyerek ve ödeterek korunacağı belirtildi.

Anadolu Üniversitesi Ekim Gençliği


Eskişehir’de soruşturmalara tepki

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde son dönemde gerçekleştirilen soruşturma terörü cezalarla sonuçlandı. İkisi Ekim Gençliği okuru üç öğrenci ceza aldı. Öğrencilerden biri YÖK’ten men edilirken, diğer iki öğrenci de bir yıl süreyle okuldan uzaklaştırıldı.

Soruşturma terörüne ve cezalara karşı Genç-Sen bir eylem örgütledi. 26 Şubat Cuma akşamı saat 17.00’de İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan Genç-Sen üyeleri Adalar Migros önüne kadar kısa bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca gerçekleştirilen ajitasyon konuşmalarıyla soruşturmalar ve cezalar teşhir edildi.

Adalar Migros önünde okunan basın açıklamasında üniversite rektörlüğünün kendi yürüttüğü paralı eğitim, baskı ve tehdit uygulamalarını ideolojik bulmazken, parasız eğitim, özerk-demokratik üniversite ve bilimsel eğitim taleplerini çeşitli YÖK maddelerine dayanarak ideolojik bulduğu ifade edilirken rektörlüğün bu sayede hangi sınıfın ve ideolojinin hizmetinde olduğunu açıkça ortaya koyduğu belirtildi. DHF, Mücadele Birliği, Odak, Alınteri, EMEP, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri’nin de destek verdiği eyleme yaklaşık 120 kişi katıldı.

Ekim Gençliği / Eskişehir

 

 

 

DLB’nin kurultay çalışmalarından....

Devrimci Liseliler Birliği, “Paralı eğitiminiz, staj ve atölye sömürünüz, eleme sınavlarınız sizin olsun gelecek bizimdir!” şiarıyla yapılacak lise kurultayına hazırlık çalışmalarına devam ediyor.

Esenyurt DLB, birçok aracı birarada kullandığı çalışamalarında okul çevrelerinde yoğunlaştırılan afişler ve yazılamalarla talepleri liseli gençliğe ulaştırıyor. Okullara ve meslek liselerine özel bülten çıkarma çalışmaları da süreklilik kazanıyor. Okullara özel çıkarılan bültenlerin ardından gerçekleştirilen okul toplantıları ile de bölgesel toplantılara hazırlık yapılıyor.

26 Şubat günü gerçekleştirilen bölgesel kurultay toplantısı ise çeşitli okullardan liselilerin katımlı ile gerçekleşti. Kurultay çalışmasının okullardaki yansıması, çalışmanın ne konumda olduğu ve nasıl yaygınlaştırılabileceği toplantının ana gündemlerini oluşturdu. Tartışmalar çalışmaların planlanmasıyla sonlandırıldı. Hep beraber söylenen devrimci türkü ve marşlarla toplantı sonlandırıldı.

27 Şubat günü ise film gösterimi yapıldı. “Bahoz” filmi hep beraber izlendi ve ardından BDSP’nin düzenlediği TEKEL işçileri ile dayanışma etkinliğine gidildi.

Kartal DLB de çalışmalarına devam ediyor. Merkezi olarak çıkarılan “Paralı eğitiminiz, staj ve atölye sömürünüz, eleme sınavlarınız sizin olsun, gelecek bizim! / DLB” şiarlı afişler ile kurultaya çağrı yapan ozalitler Kartal Lisesi, Kartal Meslek Lisesi’ne yoğun bir şekilde yapıldı.

Ardından Yakacık Lisesi’ne de faaliyet götüren 3 DLB’li saat 16.00 civarında polis engellemesine ve terörüne maruz kaldı. DLB’liler önce hastaneye götürüldü, daha sonra iki kişi Kartal Çocuk Büro Amirliği’nde diğer DLB’li de Yakacık Karakolu’nda gözaltına alındı. Gözaltına alınan devrimci liseliler gece geç saatlere kadar keyfi bir biçimde alıkonuldu.

Devrimci Liseliler Birliği / Esenyurt – Kartal

 

 

 

Halil Akkanat Lisesi’nde polis baskısı

Esenyurt polisi, bir süredir Halil Akkanat Lisesi’nde öğrenciler üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. Bir süredir devam eden tacizlere 2 Mart Salı günü bir yenisi daha eklendi.

Okuldan çıkan bir öğrencinin yanına yaklaşan ekip otosunun içinden bir polis emreder bir biçimde öğrenciyi yanına çağırdı. Polisin bu keyfi tutumu karşısında öğrencinin tavır alması üzerine polis araçtan inerek küfürler ve hakaretler eşliğinde liseliyi tartaklamak istedi.

Polisin bu davranışını liselinin ajitasyon konuşmalarıyla teşhir etmesi üzerine polis, tehdit ve küfürlerle öğrenciyi darp etti. Arabadan inen diğer polislerle beraber GBT yapmak istediler. Kimliğini vermeyen liseliyi darp ederek arabaya bindirmeye çalıştılar. Arabaya binmeyen ve direnen liselinin yanına okuldan çıkan kalabalık bir grup öğrenci gelerek polislerin üstüne yürüdü. “Buradan kimseyi alamazsınız” diyen öğrencilere de darp girişiminde bulunan polisler, karşılığını anında aldı. Çaresiz kalan polisler “sizinle görüşeceğiz” diye tehditler savurarak gittiler.

Halil Akkanat Lisesi’ndeki DLB’liler polis terörüne karşı tavırlarını her defasında somut olarak gösterdi. Polis baskısına karşı, tek tipleştirmeye, F tipi lise yaratmaya karşı verdiği özgürlük mücadelesinin devam edeceğini her defasında ilan etti.

Halil Akkanat Lisesi’nden öğrenciler