12 Mart 2010
Sayı: SİKB 2010/11

 Kızıl Bayrak'tan
Baharı kazanarak genel grev
genel direnişe yürüyelim!
Newroz’un isyan ateşi emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı harlanmalıdır
Amerikancı iktidar
“etkin taşeronluğa” devam edecek!
Binlerce emekçi
kızıl 8 Mart’ı kutladı
Devrimci 8 Mart etkinlikleri.
8 Mart eylem ve etkinliklerinden
Esenyurt Belediye işçileri:
“Yılgınlık yok, direniş var!...
Regal Cam’da direniş başlıyor!
TEKEL’de mücadele sürüyor..
İşçi ve emekçi hareketinden
TEKEL direnişinin
bazı dersleri
4/C’den istihdam bürolarına
esnek çalışma yaygınlaşıyor!
Gençliğin 8 Mart etkinliklerinden
Soruşturma-ceza terörü
gençliğin sesini boğamayacak!..
Anadolu Üniversitesi’nde
baskılar sökmeyecek!
Elazığ depremi sermaye iktidarının gerçek yüzüdür
Fiyat düşürmek yetmez:
Ücretsiz ulaşım!
Avrupa’da 8 Mart
Kapitalist zincirin Yunanistan halkası iflasın eşiğinde.
Yunanistan’da emekçiler
iflasın faturasını ödemiyor!
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar… -4- M. Can Yüce
8 Mart bölünmesinin ideolojik ve
tarihsel arka planı
Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!
Seher Tümer serbest bırakılmadı!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Sinter’de açlık grevi sona erdi

Sinter Metal fabrikasında patronun sendika düşmanlığına karşı mücadelelerini sürdüren Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Sinter işçilerinin Üsküdar’daki 3. İş Mahkemesi önünde başlattıkları 4 günlük açlık grevi 5 Mart günü sona erdi.

Açlık grevinin 3. günü olan 4 Mart günü OSB-İMES İşçileri Derneği (OSİM-DER) dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

OSİM-DER üyeleri “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Direnen işçiler yol gösteriyor!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları ile direniş alanına geldi.

Ziyaret sırasında OSİM-DER adına yapılan konuşmada, Sinter işçileriyle direnişlerinin başından itibaren dayanışma içinde oldukları belirtildi. Sinter direnişinin işçi sınıfına çok şey öğrettiği ifade edilerek, direnişin sınıf mücadelesi açısından önemine değinildi. Düzenin yasalarına karşı başlatmış oldukları açlık grevinin de işçi sınıfına yol gösterdiği belirtildi. Bu anlamda da açlık grevinin önemi vurgulanarak Sinter işçilerinin haklı mücadelesi selamlandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Akkardan’da direniş sürüyor

Gebze Çayırova’da kurulu bulunan ve otomotiv yan sanayi alanında üretim yapan Akkardan fabrikasında direniş sürüyor. Sendikal örgütlenmenin tasfiye edilmek istendiği Akkardan’da, kriz bahanesiyle Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 108 işçi işten atılmıştı.

İşçilerin işten atma saldırısına karşı 12 Şubat günü fabrika önünde başlattıkları direniş sürüyor.

Direnişteki işçiler fabrika önündeki bekleyişlerini sürdürürken, çalışmaya devam eden işçiler de işten atma saldırısına karşı tepkilerini öğlen saatlerinde gerçekleştirdikleri eylemlerle gösteriyorlar.

3 Mart günü de direniş alanına ziyaretler gerçekleştirildi. BMİS’te örgütlü Sarkuysan’dan işçileri yanısıra BMİS’te örgütlü fabrikaların işçi temsilcileri yaptıkları ziyaretlerde sınıf dayanışmasının önemine vurgu yaptılar.

Kızıl Bayrak / Gebze


ATV-Sabah grevi kaldığı yerden...

ATV-Sabah grubunun da içinde bulunduğu Turkuvaz Medya Grubu’na mensup işçilerin mahkeme kararıyla 154. gününde durdurulan grevi, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın verdiği hukuki mücadeleyle yeniden başladı. 4 Mart günü gerçekleştirilen eylemle Beşiktaş Balmumcu’daki ATV-Sabah binasına “Bu iş yerinde grev var” pankartı tekrar asıldı.

Eyleme, TÜMTİS, Belediye-İş, Deri-İş, Hava-İş, Petrol-İş sendikaları da destek verdi. Eylemde Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin de bir konuşma gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Marmaray’da kazanıma doğru

İşlerine geri dönmek ve insanca çalışma koşulları için direnişlerini sürdüren Marmaray işçileri 4 Mart günü Yenikapı’da bulunan Marmaray şantiyesini işgal etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın şantiyeye denetleme yapmak için gelmesi üzerine gerçekleşen işgal eyleminde, işçiler muhatap alınmak istediler. İşçilerin kararlı duruşları ve 4 Mart günü Yenikapı’daki şantiyede gerçekleştirdikleri işgal eyleminin ardından taşeron firma Polat İnşaat patronları geri adım attı.

İşçiler, işe iade ve ücret alacakları konusundaki şartlarını 5 Mart günü Polat İnşaat patronuna sundu. Gerçekleşen görüşmede işçilerle talepleri konusunda Polat İnşaat’la protokol imzalanması kararına varıldı.


Tez-Koop-İş’te “İşyeri Sendika Komiteleri ve
Yürütümü” semineri

Tez-Koop-İş Sendikası Ankara 2 No’lu Şube 2 Mart günü Tez-Koop-İş Genel Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır’ın katılımıyla “İşyeri Sendika Komiteleri ve Yürütümü” konulu eğitim semineri gerçekleştirdi.

6 derslik seminere şubeye bağlı işyerlerinden delege, temsilci ve üyeler katıldı. Oldukça canlı geçen seminerde kapitalist kriz süreci ve taban örgütlenmelerinin yanısıra tarihsel gelişmeler ışığında güncel örgütlenme modelleri tartışıldı.

Volkan Yaraşır konuşmasını genel hatlarıyla; kapitalist kriz süreci ve etkileri, IMF-DB politikaları çerçevesinde hayata geçirilmek istenen esneklik ve güvencesizleştirme saldırıları, Rus işçi hareketi deneyimleri ve Alman Devrimi’nin dersleri, ve örgütlenme modelleri ve nasıl hayata geçirilecekleri üzerinden kurguladı. Taban örgütlenmelerinin nasıl kurulacağının anlatıldığı sunumlarda sendikalara, bürokratik ve korporatist anlayışların hakim olduğu tespiti yapıldı. Bunun aşılması için ise taban örgütlenmelerinin hayati önemine dikkat çekildi.


Bandırma Belediyesi ücret değil öğüt verdi

Bandırma Belediyesi, yaklaşık iki buçuk aydır, taşeron firmaya bağlı temizlik işçilerine ücretlerini ödemiyor. Belediye yönetimi ödenmeyen ücretlerle ilgili işçilerle bir toplantı düzenledi. Ortem adlı taşeron firmaya bağlı işçiler toplantıda ödenmeyen ücretlerini istediler ancak CHP’li Belediye Başkanı Sedat Pekel, işçilere sabırlı olmaları konusunda öğüt verdi.

Toplantıda işçiler ücretlerinin verilmemesinden yakınırlarken, Belediye Başkanı Pekel de AKP’nin kendilerine para vermemesinden yakındı. Toplantıda konuşmasına izin verilen bir işçi belediyenin iki aydır parasını vermemesi üzerine su faturasını yatıramadığını, aynı belediyenin bu sefer suyunu kestiğini söyledi.


Çemen Tekstil’de kazanıma doğru

Gaziantep Çemen Tekstil’de 12 Ocak günü başlayan grev süreci kazanıma doğru ilerliyor. Çemen Tekstil işçilerinin haklı grevinin bölgede yarattığı etkiyle patronlar da bir görüşme gerçekleştirdi. Çemen Tekstil grevinin organize sanayi bölgesinde 12 yıllık sessizliği bozması ve grevin bölgedeki işçilere kölelik koşullarına karşı mücadele seçeneğinin olduğunu göstermesi patronları korkuttu.

Naksan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu fabrikaya gelerek Çemen Tekstil patronuKamil Çetinkaya ile görüştü. Bu görüşmenin ardından Çemen Tekstil patronu, DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Muzaffer Subaşı’na 25 Mart gününe protokol imzalanması üzerinden teklif sundu. Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Şube Başkanı İbrahim Karaca ile işveren arasında 25 Mart gününe kadar taleplere cevap verileceği konusunda protokol imzalandı.

 

TARİŞ’te direniş sürüyor!

İzmir Çiğli’de kurulu bulunan TARİŞ İplik ve Dokuma Fabrikası’nda 1 Mart günü itibariyle ‘tedbiren tasfiye’ kararı alınmasının ardından sosyal hakları ve tazminatları dahi ödenmeden işten çıkarılan işçilerin başlattığı oturma eylemi ve direniş sürüyor.

İşçilerin karşılaştıkları saldırıya direnişle yanıt vermelerinin ardından TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Yönetimi Kurulu, makinaları satana kadar işçilerin tazminatlarından her ay 600 TL işçilerin hesaplarına yatırma teklifinde bulunmuştu. İşçiler ise patronların kendilerini oyalamaya dönük bu teklifini reddetti.

TARİŞ Genel Müdürlüğü önündeki eylemlerini halay çekerek ve Tariş yönetimini düdük çalarak protesto ettiler.

Tariş işçilerinin direnişi ile ilgili 10 Mart günü Türk-İş Ege Bölge Temsilciliği’nde basın toplantısı düzenlendi.

Türk-İş’e bağlı sendikaların şube başkanlarının yanısıra direnişteki Tariş işçilerinin de katıldığı toplantıda mücadele çağrısından ve kararlılığından daha çok “Tariş kötü yönetildi” eleştirisi ön plana çıktı.

Toplantıda konuşan Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, sendikaları hiçe sayarak çözüme ulaşmanın mümkün olmadığını söyleyerek “Açık ve net söylüyorum, bizi saymayanı biz de saymayız’’ dedi.