12 Mart 2010
Sayı: SİKB 2010/11

 Kızıl Bayrak'tan
Baharı kazanarak genel grev
genel direnişe yürüyelim!
Newroz’un isyan ateşi emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı harlanmalıdır
Amerikancı iktidar
“etkin taşeronluğa” devam edecek!
Binlerce emekçi
kızıl 8 Mart’ı kutladı
Devrimci 8 Mart etkinlikleri.
8 Mart eylem ve etkinliklerinden
Esenyurt Belediye işçileri:
“Yılgınlık yok, direniş var!...
Regal Cam’da direniş başlıyor!
TEKEL’de mücadele sürüyor..
İşçi ve emekçi hareketinden
TEKEL direnişinin
bazı dersleri
4/C’den istihdam bürolarına
esnek çalışma yaygınlaşıyor!
Gençliğin 8 Mart etkinliklerinden
Soruşturma-ceza terörü gençliğin sesini boğamayacak!..
Anadolu Üniversitesi’nde
baskılar sökmeyecek!
Elazığ depremi sermaye iktidarının gerçek yüzüdür
Fiyat düşürmek yetmez Ücretsiz ulaşım!
Avrupa’da 8 Mart
Kapitalist zincirin Yunanistan halkası iflasın eşiğinde.
Yunanistan’da emekçiler
iflasın faturasını ödemiyor!
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar… -4- M. Can Yüce
8 Mart bölünmesinin ideolojik ve
tarihsel arka planı
Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!
Seher Tümer serbest bırakılmadı!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yunanistan’da emekçiler
iflasın faturasını ödemiyor!

Yunanistan’da rejim, kapitalizmin krizinin de etkisiyle iflasın eşiğindeyken, Yunanistan’ın “sosyalist” başbakanı ise iflasın eşiğindeki ülkeyi “kemer sıkma” politikalarıyla düze çıkarmanın yollarını arıyor. “Önlem paketleri” ise Yunanistanlı işçi ve emekçiler tarafından grevler ve yaygın protestolarla karşılanıyor.

5 Mart’ta hayat durdu

Çalışanların primlerinde kesinti, ek vergi uygulamaları ve ücretlerin dondurulması gibi başlıkları içeren “ekonomik önlem paketini” protesto etmek üzere kamu ve özel sektör çalışanları 5 Mart günü çıktıkları genel grevle hayatı durma noktasına getirdiler. Paket, parlamentoda oylanırken birçok kentin ana meydanlarında kitlesel gösteriler yapıldı. Güçlü bir mücadele geleneğine sahip Yunanistanlı işçi ve emekçiler gerçekleştirdikleri militan eylemlerle, paket geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerini bir kez daha gösterdiler.

Atina’da 5 mart günü, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (GESEE) çağrısıyla işçi ve emekçiler iş bıraktı. Yunanistan Gazeteciler Sendikası’nın (ESİEA) çağrısıyla kamuya ait basın yayın kuruluşlarında çalışan basın emekçileri de grevdeydi. Özel basın yayın kuruluşları çalışanları da greve 3 saatlik iş durdurma eylemiyle destek verdi. Öğretmenler, doktorlar ve sağlık emekçileri de iş bıraktı. Hastanelerde yalnızca acil durum ve güvenlik birimleri çalıştı.

Tüm İşçilerin Militan Cephesi’nin (PAME) 24 saatlik grev çağrısına Devlet Elektrik ve Su işleri Teşkilatları çalışanlarının yanıt vermesiyle müşteri hizmetlerinde aksamalar oldu. PAME’nin çağrısına uyan işçi ve emekçiler toplam 59 kentte yürüyüşler ve mitingler gerçekleştirdiler. PAME üyeleri, ülke genelinde 60 kamu binasını işgal etti.

Atika bölgesinde toplu taşıma araçları sefere çıkmadı. Havaalanlarında çok sayıda iç ve dış sefer iptal edildi. Aynı sıralarda Atina’da Olimpic Havayolları’nın işten çıkardığı işçiler şirketin ana muhasebe binasını işgal etti.

Protesto gösterileri

Yunanistan Parlamentosu’nun da bulunduğu Sindagma Meydanı’nda protesto gösterisi yapıldı. Polisle kitle arasında çatışma çıktı. Bir grup işçi ise polis engelini aşarak parlamento bahçesine girdi. Bahçeye ekonomik önlemleri protesto eden dövizler asıldı. Birçok farklı bölgede polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşanırken, kapitalizmin simgesi mağaza ve işyerleri de hedefteydi.

Panagopulos’a protesto

GESEE Başkanı Yannis Panagopulos bir grup işçi tarafından protesto edildi. “Hükümet yanlısı olmak ve çalışanların haklarını desteklememek”le suçlanan Panagopulos, yüzünden yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Önlem paketinin açıklanmasıyla Aralık ayında PAME, sol sendikalar birliği Syriza, Olme gibi ilerici sendika ve birliklerin çağrısıyla protesto eylemleri ve grevler yapılmış fakat Yunanistan’ın en büyük iki sendikası olan ADEDY ve GESEE ilk grevlere katılmamışlardı. Ancak bu sendikalar, tabandan gelen basınçla grevleri örgütlemek zorunda kalmışlardı.



Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri...

Bangladeş’te işçi ölümlerine tepki

Bangladeş’te bir fabrikada 2 hafta önce çıkan yangında onlarca işçinin yanarak hayatını kaybetmesi sendikaları ve meslek örgütlerini harekete geçirdi. Fabrikada güvenlik önlemleri alınmadığı için yaşanan bu katliamın ardından Ulusal Giyim İşçileri Federasyonu, işçilerle ve aileleriyle dayanışmada bulunan meslek örgütleri bir araya gelerek hükümetten ve şirketlerden fabrika sahibinin derhal tutuklanmasını, yaralı işçilerin tedavi ettirilmesi ve tazminat ödenmesini, çıkan yangınla ilgili araştırma başlatılmasını ve olayın tekrarlanmaması için etkili ve acil önlemler alınmasını talepetiler.

Bulgaristan’da doktorlar grevde

Bulgaristan’da doktorlar Ocak ayı maaşlarının ödememesi üzerine 8 Mart Pazartesi günü greve çıktılar. Doktorlar, sağlık sisteminin yeniden düzenlenmesini ve bütçeden ayrılan payın arttırılmasını talep ediyorlar. Bulgaristan’da sağlık bütçesi bu yıl geçen yıla oranla %14 oranında azaltılmıştı.

Samsung Elektronik ölüm saçıyor!

Elektronik üreticisi Samsung’ta meslek hastalığına yakalanan işçilerin ölümü Güney Kore’de ilerici güçleri ve örgütleri harekete geçirdi. İşçilerin yakalandığı kanser türünün Amerika’da IBM’de çalışan “çip” işçilerinin ve dünya genelinde elektronik sektöründe çalışan tüm işçilerin yakalandığı kanserle önemli ölçüde benzerlik taşıdığı fark edildi.

Yarı-iletken Endüstrisi İnsan Hakları ve Sağlığı Destekçileri (SHARPS), Kore Metal İşçileri Sendikası ve İş Kazası Kurbanları için Asya İletişim Ağı’nın hazırladığı dilekçe Kore Devlet Başkanı’na, Çalışma Bakanı’na, Samsung Elektronik’e ve Kore Mesleki Güvenlik ve Sağlık Ajansı’na sunuldu. Dilekçede Samsung’un ölümlerin sorumluluğunu kabul etmesi, hastalığa yakalananlara tazminat ödenmesi ve bu tarz hastalıkların ve ölümlerin yeniden yaşanmaması için düzenlemelerin yapılması talep edildi. Samsung, ölümlerin sorumlusu olduğunu reddederken hükümet ise tazminat ödenmesini kabul etmedi.