12 Mart 2010
Sayı: SİKB 2010/11

 Kızıl Bayrak'tan
Baharı kazanarak genel grev
genel direnişe yürüyelim!
Newroz’un isyan ateşi emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı harlanmalıdır
Amerikancı iktidar
“etkin taşeronluğa” devam edecek!
Binlerce emekçi
kızıl 8 Mart’ı kutladı
Devrimci 8 Mart etkinlikleri.
8 Mart eylem ve etkinliklerinden
Esenyurt Belediye işçileri:
“Yılgınlık yok, direniş var!...
TEKEL’de mücadele sürüyor..
İşçi ve emekçi hareketinden
TEKEL direnişinin
bazı dersleri
4/C’den istihdam bürolarına
esnek çalışma yaygınlaşıyor!
Gençliğin 8 Mart etkinliklerinden
Soruşturma-ceza terörü
gençliğin sesini boğamayacak!..
Anadolu Üniversitesi’nde
baskılar sökmeyecek!
Elazığ depremi sermaye iktidarının gerçek yüzüdür
Fiyat düşürmek yetmez:
Ücretsiz ulaşım!
Avrupa’da 8 Mart
Kapitalist zincirin Yunanistan halkası iflasın eşiğinde.
Yunanistan’da emekçiler
iflasın faturasını ödemiyor!
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar… -4- M. Can Yüce
8 Mart bölünmesinin ideolojik ve
tarihsel arka planı
Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!
Seher Tümer serbest bırakılmadı!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Esenyurt Belediye işçileri:
“Yılgınlık yok, direniş var!”

Belediye yönetiminin büyük bir pervasızlıkla sürdürdüğü işten atma saldırısına karşın Esenyurt Belediyesi işçilerinin direnişleri 206 gündür kararlılıkla sürüyor.

İstanbul’da AKP’li Esenyurt Belediyesi’nin sendika düşmanlığına ve işten atma saldırısına karşı 7 ayı aşkın süredir direnen Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube üyesi belediye işçileri 10 Mart günü gerçekleştirdikleri yürüyüşle mücadele kararlılıklarını bir kez daha gösterdiler.

Bugüne kadar farklı tarihlerde 40 işçinin işine son verilirken, işe iade davası sonucunda işlerine geri dönen işçiler dahi tekrardan işten çıkarılabildi. Bununla beraber belediye işçileri gerçekleştirdikleri yürüyüşten önce bir işten atma haberi daha aldılar. Esenyurt belediyesi, 17. maddeyi mazeret göstererek sendikalı 3 işçinin daha işine son verdi.

Belediye işçilerinden coşkulu yürüyüş

Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda kitlenin toplanmasının ardından sloganlarla Esenyurt Belediyesi’ne yüründü ve burada Belediye-iş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm bir konuşma yaptı. Konuşmasında 10 Mart günü yaşanan işten çıkarmaların daha sonraki günlerde de devam edeceğini belirtti.

Ardından basın açıklamasını okuyan Hasan Gülüm şunları söyledi: “Bizlerin hukuksuzluklara karşı 206 gündür burada yürüttüğümüz mücadele, sendikal haklarımıza yönelik saldırılara ve işten atılmalara karşıdır. Esenyurt yönetiminin bu tutumu sürdükçe bizler de bu mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Belediye yönetiminin sendikamızdan işçileri istifa ettirmeye çalışması, işten atması ve işçilere yönelik baskıları, bizi yürüttüğümüz bu mücadelemizden vazgeçiremeyecektir. Bizler Kocaeli’de, Erzurum’da, Bayrampaşa’da, Ümraniye’de vb. tüm yerlerde aynı biçimde mücadele ettik.”

Eyleme destek veren BDSP’liler “Sendikasız, güvencesiz çalışmaya hayır!”, “Esenyurt’ta direniş kazanacak!”, “Atılan işçiler geri alınsın!’ dövizlerini taşıdı.

Direniş alanında bir süre beklendikten sonra eylem bitirildi.

Yürüyüşe yaklaşık 70 kişi katıldı.


 

Marmaray işçisi yalnız değildir!

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, Türk-İş 1. Bölge ve KESK Şubeler Platformu, Marmaray direnişine destek olmak için 10 Mart akşamı eylem gerçekleştirdi.

Taksim Tramvay Durağı’nda biraraya gelen sendikalar, meslek örgütleri ve devrimci kurumlar sloganlarla Galatasaray Lisesi önüne yürüdüler.

Marmaray işçilerinin “İşimiz ve haklarımız için direniyoruz!” pankartı arkasında gerçekleştirilen yürüyüşte, KESK Şubeler Platformu da kendi pankartıyla yürüdü. Eyleme Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ve Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel de katılırken, Tek Gıda-İş, TGS, Belediye-İş ve Tez Koop-İş sendikalarından da yönetici ve üyeler eyleme destek verdiler.

Oldukça coşkulu geçen eyleme çevredeki insanların da ilgisi yoğun oldu. Birçok kişi alkışlarla destek verirken, birçoğunun da sloganlara eşlik ettiği gözlendi.

Galatasaray Lisesi’ne gelindiğinde Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel bir konuşma yaptı. Türkel, hak gasplarına karşı birleşik mücadelenin önemine değinirken, Marmaray işçilerinin sonuna kadar yanlarında olacaklarını ifade etti.

Tekstil-Sen adına yapılan konuşmada ise direniş süreci özetlendi. Ardından kurumlar adına basın açıklamasını KESK İstanbul Şubeler Platformu dönem sözcüsü Nebat Bukrek gerçekleştirdi.

Bükrek, 54 gündür kararlı bir şekilde direnen Marmaray işçilerini selamlayarak başladı. AKP iktidarının krizin faturasını işçi ve emekçilerin sırtına yıkabilmek için başta işten çıkarmalar olmak üzere, sendikasızlaştırma, sıfır zam gibi saldırılarını sürdürdüğünü belirterek Marmaray işçilerine yapılan saldırıların tüm işçi ve emekçilere yönelik topyekün saldırıların bir halkası olduğunu söyledi.

Parçalı, dağınık ve dayanışmadan yoksun olan sınıf hareketinin, TEKEL direnişiyle birlikte güç ve moral kazandığını söyleyen Bukrek, dört konfederasyonun ilan ettiği 26 Mayıs genel eylemine şimdiden iyi bir hazırlık yapılması gerektiğini belirterek “Güçlü, birleşik ve kitlesel bir 1 Mayıs da bu mücadelede ilk hedefimiz olmalıdır” dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

 

Esenyurt Belediyesi’nde işten atılan Bülent Barış Gözütok ile konuştuk...

“Sonuna kadar mücadele
etmekte kararlıyız!”

Türlü oyunlarla direnişi kırabileceğini ve işçileri sendikadan istifa ettirebileceğini düşünen Esenyurt Belediyesi direniş duvarına çarptı. Belediye yönetimi, işe alınan işçiler ve direnişteki işçilerle görüşerek sendikadan istifa edip direnişi bitirirlerse işe geri alma teklifinde bulundu. İşçilerin kararlı tutumları karşısında sonuç alamayacağını anlayan Esenyurt Belediyesi, ek olarak 50 işçinin Genel-İş’ten istifa ederek Belediye-İş’e üye olmaları üzerine art arda işçi atmaya başladı. Son işten atma saldırısıyla beraber direnişteki işçi sayısı 40’a yükseldi.

- Sendikalı işçilerden biri olarak Esenyurt Belediyesi’nde yaşadığınız süreçten bahseder misiniz?

Bülent Barış Gözütok: Beylikdüzü Belediyesi’nde çalışmaktaydım. Belediyelerin birleşmesinden 2-3 ay sonra Esenyurt Belediyesi’ne geldik. 2-3 hafta kaymakamlıkta görevlendirildik. Bir süre sonra Belediye Başkan Yardımcısı Emin Batmazoğlu sendikalı işçileri çağırdı ve bizimle tek tek görüştü. Sendikadan istifa etmemiz için tehditler savurdu. İstifa etmeyeceğimizi belirtince bizi yıldırmak için temizlik işlerine verdiler. Hem de usulsüz bir şekilde, kadrolu işçi olmamıza rağmen taşerona bağlı çalıştık. Bu da kâr etmeyince 17. maddeyi bahane göstererek işten çıkarıldık. Ben, işe iade davasını kazanarak işlerine dönen yedi arkadaşın iş başı yapmasının ardından ilk işten atılan gruptayım. Bugün itibariyle çıkarılan işçi sayısı 40 oldu.

- Önümüzdeki süreçte nasıl bir mücadele hattı örmeyi düşünüyorsunuz?

- B. Gözütok: Ben işten çıkarılır çıkarılmaz, kapı önünde aylardır direnişte olan arkadaşlarımın yanına katıldım. Herkesin birlik olması ve inançlı olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak böyle kazanabiliriz. Sonuna kadar mücadele etmekte kararlıyım. Atılan diğer arkadaşların tamamının hızla direnişe katılması gerekiyor.

Kızıl Bayrak / Esenyurt