02 Nisan 2010
Sayı: SİKB 2010/14

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs yolunda ayrışma ve
birleşme ekseni
TEKEL işçilerinin 1 Nisan eylemi..
Faşist baskı ve terör sökmedi, sökmeyecek!
Anayasa tartışmaları ve emeğin sömürüsünün meşrulaştırılması
TEKEL işçilerinin
1 Nisan buluşması...
BDSP’den yaygın 1 Nisan çağrısı
İşçi ve emekçi hareketinden..
EKK’dan direnişteki TÜBİTAK işçisi
Aynur Çamalan’a..
Adana BDSP’den
TEKEL gündemli toplantı
Sınıf hareketi yeni bir dönemin başında / EKİM
Yolsuzluk düzeni kapitalizme karşı mücadeleye!
Avukatlar sömürüye karşı birleşti
Kusursuz cinayet ve
çıplak gerçekler
Kızıldere şehitleri
katliamın 38. yıldönümünde anıldı
Gençliğin Kızıldere anmalarından...
“Hayatımız sınav” raporunun verilerinin gösterdikleri...
Genç-Sen’den geleceksizlik karşıtı faaliyetler...
Irak halklarının sorunları
birleşik direnişle çözülebilir!
Arap Birliği’nin Sirte Konferansı…
Almanya’da ırkçılık ve faşizm devlet eliyle örgütleniyor
Türkiye’de demokratikleşme
sorunu hakkında kısa notlar…- 6 -
M. Can Yüce
Polis terörüne son!
Hasta tutsaklar için
eylemler sürüyor.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP’den yaygın 1 Nisan çağrısı

BDSP’liler çeşitli illerde gerçekleştirdikleri faaliyetlerle 1 Nisan’a yönelik yaygın bir çalışma yürüttüler. Ankara buluşmasına çağrı yapan sınıf devrimcileri bir dizi aracı kullanarak işçi ve emekçilere seslendi. Çalışmalar kapsamında binlerce “Direnen TEKEL işçisiyle dayanışmaya! 1 Nisan’da Ankara’ya! / BDSP” afişleri ve onbinlerce “1 Nisan’da TEKEL işçisiyle tek yumruk Ankara’ya / BDSP” bildirileri kullanıldı. Sınıf devrimcileri sanayi havzalarında, fabrikalarda, işçi ve emekçi semtlerinde TEKEL direnişle dayanışma çağrısı yaptı. Afiş ve bildirilerin yanısıra yerel bültenler ve “1 Nisan’dan 1 Mayıs’a mücadeleye!” kapak yazısıyla Metal İşçileri Bülteni de çalışmalarda kullanılan araçlar oldu. Sınıf devrimcileri ozalitler ve yazılamalarla çağrılarını zenginleştirirken kimi yerellerde toplantılar da alındı.

İstanbul’da Kartal, Tuzla, Ümraniye, Esenyurt, Sefaköy, Gaziosmanpaşa’da çalışmalar gerçekleştirilirken İzmir’de de Çiğli ve Buca’da faaliyetler sürdü. Eskişehir, Adana, Manisa, Bursa, Kayseri, Ankara, Kocaeli’de de 1 Nisan çağrıları yapıldı.

Çalışmalar sıklıkla devlet terörüne maruz kaldı. Zaman zaman BDSP çalışanları gözaltına alındı ya da faaliyet provoke edilmeye çalışıldı. Kolluk güçlerinin tacizkar tutumlarına fiili olarak afişlerin sökülmesi, üstünün örtülmesi eşlik etti. Fakat sınıf devrimcileri her şeye rağmen çağrılarını işçi ve emekçilere ulaştırdılar,

Bursa BDSP, çağrı afişlerini başta Bursa Organize Sanayi, Küçük Sanayi, Demirtaş Organize Sanayi (DOSAB), Nülüfer Organize Sanayi (NOSAB) olmak üzere, Panayır, Teleferik, Namazgâh semt ve mahallelerinde yaygın olarak kullandı.

1 Nisan bildirileri ise işçilerin sabah servislere bindikleri güzergâhlara, Teleferik semtine, BOSCH, MAKO, Baykal Makina fabrikalarına ve Selamet Mahallesi’nde bulunan irili ufaklı fabrikalara-atölyelere dağıtıldı.

Ayrıca Metal İşçileri Bülteni’nin Mart ayı sayısı, metal işçilerinin yoğun olarak servislere bindiği güzergâhlarda dağıtıldı. Kızıl Bayrak gazetesinin son sayısı ise Panayır ve Kestel mahallelerinde işçi ve emekçilere ulaştırıldı.

Ümraniye BDSP, Ümraniye, Sultanbeyli hattı ve İmes, Dudullu, Madenler hattına 1 Nisan afişlerini yaptı. Dört bir yanı afişlerle donatan sınıf devrimcileri işçi ve emekçileri “Tek-el”leşmeye çağıran bildirileri fabrikalara ve mahallelere dağıttı. İmes A ve E kapılarında, Sarıgazi’de ve fabrikalara dağıtılan bildiriler işçiler tarafından ilgi ile karşılandı.

Tuzla BDSP, 30 Mart sabahı Tuzla Gemi Tersanesi önünde bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. Aynı gün Esenyalı Mahallesi’nde yapılan afiş çalışmasına ise işçi ve emekçilerin kullarından çıkan öğrencilerin ilgilisi oldukça yoğundu.

Ayrıca tersaneler bölgesinde BDSP imzalı “Genel grev genel direniş”, “TEKEL işçisi yalnız değildir”, “Her yer TEKEL her yer direniş” yazılamaları yapıldı. Yazılamalar; Tersaneler Caddesi, İçmeler Tren İstasyonu, İçmeler Köprüsü ve Aydıntepe İstasyonu’na yapıldı.

İşçi geçiş noktası olan Aydıntepe İstasyonu’na 1 Nisan afişlerinden asıldı. Ancak iş çıkışına yakın bir saatte polis-belediye işbirliği ile yazıların silindiğini görüldü. Aydıntepe İstasyonu’ndaki BDSP afişlerinin ise üzeri boyayla kapatıldı. Bu engelleme ve sansür saldırısına karşı BDSP’liler de iş çıkış saatinde BDSP bildirilerini tersane işçileriyle buluşturdular. Ardından boyanan yazıların üstüne “Devrimci faaliyet engellenemez / BDSP” yazılamalarıyla gereken yanıt verildi.

1 Nisan hazırlıkları 31 Mart günü de sürdü. Sabah işe giriş saatinde İçmeler İstasyonu’nda bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Dağıtımın polisin yoğun tacizlerine rağmen gerçekleştirildi.

Ardından faaliyet Esenyalı Mahallesi’nde ve Aydınlı’da bildiri dağıtımı ile devam etti.

Küçükçekmece BDSP, 1 Nisan bildirilerini fabrika ve emekçilerin yoğun olduğu semtlere dağıtırken İnönü, İkitelli ve Şahintepe semtlerine bildiriler ulaştırıldı. Ayrıca kimi metal ve tekstil fabrikalarına dağıtımlar gerçekleştirildi. Dağıtımlara işçi ve emekçilerin ilgisi oldukça olumluydu.

Bunların yanısıra 1 Nisan’a çağrı yapan afişler İnönü Mahallesi, Sefaköy, Halkalı bölgelerine yapıldı. Afiş yapımı sırasında işçi ve emekçilerin büyük ilgisine tanık olundu. Emekçiler BDSP afişlerinin evlerinin ve işyerlerinin önüne özellikle yapılmasını istediler.

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ın ön günlerinde 1 Mayıs gündemli toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda 1 Mayıs’tan 26 Mayıs’a dönük neler yapılabileceği, bölgedeki fabrikalarda çalışan işçilere nasıl seslenileceği, kullanılacak materyaller ve yapılacak etkinlikler ayrıntılarıyla konuşulup tartışıldı.

Gaziosmanpaşa BDSP, 25 Mart Perşembe sabahı Elmabahçesi’ndeki atölye ve fabrikalarda çalışan işçilere Karadeniz Mahallesi’ne bildiri dağıtımı yapıldı. Aynı gün içersinde Elmabahçesi’nde ve Karayolları Mahallesi’nde 1 Nisan afişleri kullanıldı.

26 Mart Cuma günü de 1 Nisan’a çağrı yapan çalışmalar devam etti. Elmabahçesi fabrikalar bölgesine ve Gazi Mahallesi’ne afiş yapıldı.

İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için 1 Nisan’da sokağa, eyleme, mücadeleye!” şiarlı GOP İşçi Bülteni fabrikalarda işçilere ulaştırıldı.

Kartal BDSP, 1 Nisan bildirilerini Kartal’da Birleşik Metal-İş, Genel-İş ve Ağaç-İş’in örgütlü olduğu işyerlerine ulaştırdı.

Ayrıca 1 Nisan’da Ankara’ya çağrı yapan afişler de Karlıktepe Mahallesi, Kartal merkeze, Aydos Mahallesi ve Sülüntepe mahallelerine yapıldı. BDSP’nin faaliyeti 26 Mart günü fabrikalara ve mahallelere dönük bildiri dağıtımları ve ozalitlerin sanayi ve işçi güzergahlarına yapılmasıyla devam etti.

Esenyurt BDSP, 1 Nisan afişlerini Örnek, Depo, Tabela, Kıraç, Balıkyolu, Fatih gibi birçok semtte kullandı.

Yanısıra Örnek, Balıkyolu, Depo mahallelerinde ve Köyiçi’nde dağıtımı yapılan bildiriler emekçiler tarafından ilgiyle karşılandı. Esenyurt’taki devrimci sınıf faaliyeti sırasında Kızıl Bayrak gazetesi de etkin biçimde kullanıldı.

1 Nisan, 1 Mayıs ve 26 Mayıs süreçlerini örmek için hazırlıklara başlayan Esenyurt BDSP, bu süreçlerin tartışıldığı ve hazırlık sürecinin planlandığı bir toplantı da düzenledi.

Kocaeli BDSP’nin 1 Nisan’a çağrı yapan bildirileri, 30 Mart günü Kandıra ve Gültepe sapaklarındaki işçi durakları ile Derince Öğretmenler ve Yenikent mahallelerinde dağıtıldı. Dağıtımların ardından Derince Esentepe Mahallesi’nde Kızıl Bayrak gazetesinin satışı da gerçekleştirildi.

1 Nisan’a çağrı yapan afişler ise İzmit Merkez, Ali Kahya, Sanayi, Ordu Evi, Yeni Doğan ve D-100 Karayolu hattı civarına yaygın bir şekilde yapıldı. Polis faaliyet karşısındaki tahammülsüzlüğünü merkezdeki afişlerin neredeyse hepsini yırtarak gösterdi. Sınıf devrimcileri yırtılan afişlerin yerine yenilerini yaparak tehditlere ve baskılara boyun eğmeyeceklerini gösterdiler.

Faaliyet kapsamında İzmit Merkez’e BDSP imzalı “Genel grev-genel direniş’’, “TEKEL işçileri ile dayanışmaya, Ankara’ya’’ yazılamaları da yapıldı.

İzmir BDSP, çağrı afişlerini İzmir’in dört bir tarafına yaptı. Alsancak ve Konak’ta Tariş direnişinin sürdüğü Tariş Bölge Temsilciliği önüne de yaygınca yapılan afişler, devletin tahammülsüzlüğü ile karşılaştı. Tariş direniş alanına da 1 Nisan çağrı afişleri asılarak, çağrı bildirileri dağıtıldı.

Afişler Çiğli, Menemen, Harmandalı, Karşıyaka, Bayraklı, Anadolu Caddesi üzeri ve Buca’nın merkezi güzergahlarında da yoğun biçimde kullanıldı.

Ankara BDSP, ev ev dolaşarak hem Kızıl Bayrak gazetesini hem de “Emeğin baharını örmek için TEKEL’le tek yumruk olmaya!” şiarlı bildirileri Mamaklı emekçilere ulaştırdı. Yanısıra “Tek-el, Tek-yumruk, sokağa, eyleme, direnişe!” şiarlı BSDP imzalı afişler ve BDSP’nin de bileşeni olduğu Ankara Direnişteki İşçi-Emekçilerle Dayanışma Platformu’nun “Direniş sürüyor, birleşelim, örgütlenelim, kazanalım!” şiarlı afişler Tuzluçayır, Tekmezar ve Şirintepe mahallelerinde yaygın olarak kullanıldı.

Adana BDSP, Yeni Sanayi ve Barkal kavşağında ve kent merkezinde bildiri dağıtımları yaparken pek çok noktada da afişleri kullandı. 1 Nisan’da Ankara çağrısının yer aldığı Sanayi İşçileri Bülteni’nin son sayısı da sanayi bölgelerinde dağıtıldı.

Adana’da 1 Nisan afişi yapan BDSP’lier faaliyet sırasında polisin saldırısına uğrayarak gözaltına alındı. Şakirpaşa’da yeni sanayi güzergahında afiş yapan BDSP’liler 30 Mart günü polis ekiplerince gözaltına alındı. BDSP’liler, karakolda tutuldukları 2 saat boyunca fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kaldılar. Polisin her dayatmasına karşı net tutum alan BDSP’liler para cezası kesilerek serbest bırakıldılar.

Manisa BDSP, Malatyalılar Mahallesi, Öğretmenevi çevresi, Alabey ve Malta mahallesinde bildiri dağıtımı gerçekleştirdi

Ayrıca Metal İşçileri Bülteni’nin Mart sayısı Cemiyet ve Türk Metal Sendikası önü işçi servis duraklarında işçilere ulaştırıldı.

Eskişehir BDSP, 28 Mart Pazar günü BDSP afişlerini Gültepe Mahallesi’nde yaygın şekilde kullandı.

Günün ilerleyen saatlerinde ise “1 Nisan’da TEKEL işçisiyle tek yumruk Ankara’ya” başlıklı BDSP bildirileri Gültepeli işçi ve emekçilerle buluştu.

Kayseri BDSP, 25 Mart sabahı erken saatlerde BDSP’nin 1 Nisan’da Ankara’da buluşmaya çağıran bildirilerini işçi servis güzergahlarında dağıttı. Bildiri dağıtımı sırasında TEKEL işçilerinin mücadelesi ve bu mücadelenin kazanımla sonuçlanmasının işçi sınıfı açısından önemi üzerine ajitasyon konuşmaları yapıldı.

 

 

 

Tersanelerde 1 Nisan çağrısı

TEKEL işçilerinin 1 Nisan Ankara eylemi hazırlıkları sürerken, Tersane İşçileri Birliği Derneği de (TİB-DER) TEKEL direnişiyle dayanışmaya çağırdı.

TİB-DER, “TEKEL–TERSANE omuz omuza - Direnen TEKEL işçileriyle dayanışmaya 1 Nisan’da Ankara’ya” başlıklı bildirilerin dağıtımını gerçekleştirerek Ankara çağrısı yaptı. İlk dağıtım Tuzla Gemi tersanesi önünde yapılırken burada TEKEL işçilerinin tıpkı tersane işçileri gibi bütün haklarının gaspedilmek istendiği vurgulandı. Bu saldırıları püskürtebilmek için de ortak zeminlerde mücadele edilmesi gerektiği ifade edildi.

Ayrıca sabah işe giriş saatlerinde Tuzla Gemi tersanesi önünde, akşam paydos saatinde Çelik Tekne tersanesinde dağıtım yapıldı.

Tersaneler bölgesinde yapılan yazılamalarla da dayanışma çağrısı yinelendi. TİB-DER imzalı yazılamalarda şu şiarlar kullanıldı: “Her yer TEKEL, her yer direniş ”, “TEKEL işçileriyle tek yumruk, 1 Nisan’da Ankara’ya”, “TEKEL–TERSANE omuz omuza ”, “TEKEL işçisi yalnız değildir”

Kızıl Bayrak / Tuzla

 

 

 

BDSP’den TARİŞ ziyareti

TARİŞ direnişinin 27. gününde sınıf devrimcileri Alsancak’taki TARİŞ Genel Müdürlüğü önündeki direniş yerine bir ziyaret daha gerçekleştirdi. BDSP’liler TARİŞ işçilerini TEKEL işçileri ve tüm direnişçi işçilerle birlikte Ankara’ya çağırdı.

Saat 14.30’da Alsancak Garı önünde toplanan BDSP’liler buradan direniş alanına sloganlar eşliğinde yürüdüler. “Zafer direnen TARİŞ işçilerinin olacak!” ozalitinin yanısıra BDSP flamalarının taşındığı yürüyüş boyunca “TEKEL-TARİŞ ölümüne direniş!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları coşkuyla atıldı.

BDSP adına kürsüden bir konuşma yapıldı. Konuşmada TARİŞ direnişinin bugün sınıf hareketi açısından ifade ettiği anlama değinildi.

İşçi sınıfının birlikte hareket etmesi ve dayanışmayı yükseltmesinin de öneminden bahsedilerek TARİŞ işçilerinin de TEKEL işçileri ve diğer sınıf bölükleriyle birlikte 1 Nisan’da Ankara’ya gitmeleri gerektiği vurgulandı. Kızıl Bayrak gazetesi işçilere ulaştırılarak, 1 Nisan çağrısını içeren BDSP bildirileri dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

DİSK’ten TARİŞ direnişine destek

TARİŞ direnişinin 30. gününde DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve bağlı sendikalar Alsancak’taki TARİŞ Genel Müdürlüğü önündeydi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici’nin de bulunduğu DİSK heyeti direnişi ziyaret etti. Birleşik Metal-İş, Sosyal-İş, Emekli-Sen ve Genel-İş’in oluşturduğu kortej Alsancak Garı önünde toplanarak sloganlarla TARİŞ Bölge Temsilciliği önüne yürüdü.

İlk olarak Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı kitleye seslendi. Süleyman Çelebi konuşmasında bugüne kadar mücadelenin parçalı bir şekilde seyrettiğini ve hakların ayrı ayrı savunulmaya çalışıldığını söyledi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

TÜMTİS’ten
“konfederasyonlar göreve” çağrısı

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, 26 Mayıs eylemiyle ilgili bağlı bulundukları Türk-İş’ten sendikalara gelen bir çağrı olmadığını belirterek, 26 Mayıs’la ilgili konfederasyonları göreve çağırdı.

Konfederasyonları, aldıkları kararlara sahip çıkmaya davet eden Öztürk, 26 Mayıs kararının alındığını ancak konfederasyonlardan sendikalara 26 Mayıs eylemine ilişkin çalışma yapılması talimatı gelmediğini ifade ederek, kendi sendikalarının eyleme hazır olduğunu ifade etti.

Öztürk, bir sürü antidemokratik uygulama olduğunu ifade ederek Meclis’te bekletilen Sendikalar Yasası’na ve TARİŞ işçilerinin mücadelesi gibi devam eden mücadele süreçlerine dikkat çekti. Yakıcı sorunların ortada olduğunu söyledi.

Sendika olarak Türk-İş’in aldığı kararları uygulamaya hazır olduklarını bildiren Öztürk, temsilci ve bölgelerdeki yönetici toplantılarını yaptıklarını belirtti. Konfederasyonlara, 26 Mayıs’a örgütlerini hazırlama çağrısı yaptı.