02 Nisan 2010
Sayı: SİKB 2010/14

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs yolunda ayrışma ve
birleşme ekseni
TEKEL işçilerinin 1 Nisan eylemi..
Faşist baskı ve terör sökmedi, sökmeyecek!
Anayasa tartışmaları ve emeğin sömürüsünün meşrulaştırılması
TEKEL işçilerinin
1 Nisan buluşması...
BDSP’den yaygın 1 Nisan çağrısı
İşçi ve emekçi hareketinden..
EKK’dan direnişteki TÜBİTAK işçisi
Aynur Çamalan’a..
Adana BDSP’den
TEKEL gündemli toplantı
Sınıf hareketi yeni bir dönemin başında / EKİM
Yolsuzluk düzeni kapitalizme karşı mücadeleye!
Avukatlar sömürüye karşı birleşti
Kusursuz cinayet ve
çıplak gerçekler
Kızıldere şehitleri
katliamın 38. yıldönümünde anıldı
Gençliğin Kızıldere anmalarından...
“Hayatımız sınav” raporunun verilerinin gösterdikleri...
Genç-Sen’den geleceksizlik karşıtı faaliyetler...
Irak halklarının sorunları
birleşik direnişle çözülebilir!
Arap Birliği’nin Sirte Konferansı…
Almanya’da ırkçılık ve faşizm devlet eliyle örgütleniyor
Türkiye’de demokratikleşme
sorunu hakkında kısa notlar…- 6 -
M. Can Yüce
Polis terörüne son!
Hasta tutsaklar için
eylemler sürüyor.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Hayatımız sınav” raporunun gösterdikleri...

“Eleme sınavları sizin olsun,
gelecek bizim!”

2009-2010 eğitim öğretim yılından itibaren yeniden iki aşamalı üniversiteye giriş sınavına geçiliyor. Yeni sistemde ilk aşamanın adına Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), ikinci aşamaya ise Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) deniliyor. Böylece artık ÖSS tarihe karışıyor. Elbette sadece ismi tarihe karışıyor. Tıpkı bundan önceki eleme sınavlarının ismi gibi... Baki kalan ise sistemin eleme mantığı oluyor. Liseli gençliğin en temel sorunlarından biri olan eleme sınavları bütün sorunları içerisinde barındırarak, ismi ve süresi değişerek devam ediyor. Sınava az bir süre kala katsayı tartışması henüz netleşmişken ve sermaye, dershaneleri özel okullara çevirme planları yaparken İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) “Hayatımız Sınav” raporunu açıklayarak eleme sınavlarının paralı eğitim mantığı çerçevesinde var olduğu gerçeğini gözler önüne serdi.

“Hayatımız Sınav” raporunun gösterdikleri

“Hayatımız Sınav” raporuna göre 2010’da ÖSYM, MEB ve İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı sınavlara 9.9 milyon adayın girmesi beklenirken, kurumların yaptığı özel mesleki sınavlar dışındaki 5 büyük sınavda (YGS-LYS, KPSS, SBS, ehliyet, özel güvenlik sınavı) dönen para en az 4 milyar TL’yi bulacak. Rapora göre, sadece Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yapacağı sınavlara 5 milyon adayın girmesi bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı sınavlara ise 4.7 milyon adayın gireceği tahmin ediliyor. İçişleri Bakanlığı’nın yapacağı özel güvenlik sınavına ise bu yıl 200 bin kişinin gireceği öngörülüyor. Böylece 2010 yılında, Türkiye’de yaşayan her 7 kişiden en az birinin sınava gireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Sınavlara giren aday sayısı arttıkça Türkiye’de sınav rantı da büyüyor. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan şunları söyledi: “Eğitim sisteminin bunca sorunu varken, YGS ve SBS yarışında bu kadar çok kaynağın sarf edilmesi gerçekten üzücüdür. İlköğretimde 6’ıncı sınıftan itibaren öğrencilerin merkezi sınavla tanışıp, milyonlarca kişinin katıldığı yarışlara girmesi, hem aileleri hem de öğrencileri olumsuz etkilemektedir. Türkiye’de başarıyı elde etmek bu kadar zor olmamalı.”

“Hayatımız sınav” raporunun verileri bile eğitim sisteminin çürümüşlüğünün kanıtıdır. Gençliğe “gelecek” diye sunulan üniversitelere giden yolun özel eğitim kurumlarından geçtiği bir düzlemde “para” tüm kapıları açıyor. Umut tacirliğine devam eden sistem tek başına dershaneler yoluyla yapmıyor bunu. Raporun verilerine göre bu sınavlarla Türkiye’de dönen paranın 4 milyar TL olduğu hesaplanıyor. Türkiye ÖSS’ye hazırlanmak için dershaneye 1.5 milyar TL, kayıt dışı dershaneye 45 milyon TL, özel derse 300 milyon TL, kitaplara 200 milyon TL, KPSS için 100 milyon TL, SBS için 1.2 milyar TL, sürücü kursu ve harçlar 640 milyon TL, özel güvenlik için 110 milyon TL olmak üzere toplam 4 milyar 95 milyon TL kaynak ayırıyor.

“Hayatımız sınav” raporunun göster(e)medikleri

“Paran kadar oku” mantığı artık eğitim sistemini özetler hale gelmiştir. Bunun yanısıra özel eğitim kurumları ve sınav sistemi bir pazar durumuna gelmiş bulunmaktadır. Şu anda göstermelik olarak dershanelerin payları da sunuluyor. Ama unutulmaması gereken bir nokta olarak devletin planları arasında dershaneleri özel okullara çevirme gerçeği bulunuyor. Ki, birkaç sene önce “Özel Okulları Teşvik” yasası üzerinden aynısını yapmıştı. Kursların bir sektör halini alması, bu alanda kazanılan meblağların miktarı ise bizlerin yaşamını sınava endeksli hale getiriyor. Yani bize “gelecek” olarak sunulan olanakların hepsi belli sınavların verilebilmesi ile sağlanabiliyor. Raporun gösterdiği yan eleme sınavlarının hizmet ettiği rant kapısıdır. İşsizlik raporunun açıklanması ile birlikte her geçen gün biraz daha geleceksizlik kıskacı ile yaşamları karartılan gençliktir. Bizler ise gelecek bizim diyerek raporun gösteremediklerini istiyoruz. Eleme sınavlarının da bir parçası olduğu paralı eğitimin yansımalarına karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz liseli gençliği. Geleceksizlik kıskacı yüzünden birçok lise öğrencisi intihar ediyor, asosyalleşiyor, yalnızlaşıyor. Bizler bu kıskacı parçalamalıyız. Geçen haftalar içinde Fikret öğretmenin intiharına, TEKEL’e destek olan öğrencilerin okuldan atıldığına tanık olduk. Sınav sisteminden bile bu kadar rant sağladığı durumda üst geçit yapılmadığı için üç arkadaşımızın ölümüne tanık olduk.

Eleme sınavları sadece eleyen yanları ile değil sistemin tüm çürümüşlüğünü bağrında taşıdığı için mücadelemiz sisteme karşıdır. Liseli gençlik olarak bizler, “gelecek” diye sunulan bataklıkta çürümeyeceğiz! Geleceğimiz ellerimizdedir, mücadelemizdedir, birliğimizdedir! Geleceğimiz işçi sınıfının yanındadır!

Devrimci Liseliler Birliği


 

DLB’lilerden kurultay hazırlıkları...


Kartal

Devrimci Liseliler Birliği’nin (DLB) 17 Nisan 2010 tarihinde gerçekleştireceği kurultaya yönelik çalışmalar Kartal yerelinde devam ediyor.

DLB’liler 25 Mart günü “Özel dershaneler yönetmeliğindeki dönüşüm ve parasız eğitim” konulu imza kampanyasını Kartal Bankalar Caddesi’nde stant açarak sürdürdü. DLB afişleri ve Liselilerin Sesi dergisiyle süslenen standa ilgi oldukça yoğun oldu. Hem liselilerden hem de işçi ve emekçilerden onlarca imza toplandı.


Esenyurt

Esenyurt DLB de lise kurultayı öncesinde çalışmalarını yoğunlaştırdı.­

26 ve 27 Mart günleri, “Özel dershaneler yönetmeliğindeki dönüşüm ve parasız eğitim” başlıklı imza kampanyası kapsamında Avcılar’da stant açılarak imza toplandı. Ajitasyon konuşmalarıyla mücadele çağrısının yapıldığı faaliyet çerçevesinde Liselilerin Sesi satışı da yapıldı.

Bölgedeki çeşitli liselerde de imza toplanmaya devam edildi. Kurultaya katılım çağrısının yapıldığı faaliyet liselilerin ilgisine konu oldu.