01 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/01

 Kızıl Bayrak'tan
2010 düzenin çok yönlü sorunlarla boğuşacağı bir yıl olacak
2009’da işçi sınıfı hareketi
2009’da kamu emekçileri hareketi,
25 Kasım’la birlikte kıpırdanmaya başladı
Direnişteki TEKEL işçileri ile konuştuk
TEKEL direnişinden
Devrimci sınıf faaliyetlerinden
TÜRK-İŞ araştırması
açlığın arttığını gösterdi
İtfaiye işçisi
hakları için nöbette
Sosyalist Kamu Emekçileri’nden
açık çağrı
2009’da düzenin tablosundan yansıyanlar
Son çeyrek asrın
en kritik yılı: 2010
Polis terörüne çözümsüz çözüm önerisi: “Bağımsız” kolluk şikayet mekanizması
“Karadağ cinayeti ve
tüm siyasi cinayetler aydınlatılsın!”
İzmir’de kampanya faaliyetleri
Genç-Sen 3. Genel Kurulu’nun ardından
Gençliğin polis terörü ve cinayetlerine karşı eylemlerinden
Adana Ekim Gençliği ve Devrimci Liseliler Birliği’nden
mücadele çağrısı
YTÜ’de soruşturma ve
ceza karşıtı mücadele
İsrail’in vahşi Gazze saldırısı birinci yılında
BDSP’li tutsaklardan
Devrimci tutsaklardan
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

TEKEL işçileriyle
eylemli sınıf dayanışması...

Ankara’da Türk-İş Genel Merkezi önündeki direnişlerine devam eden Tek Gıda-İş Sendikası üyesi TEKEL işçileriyle 25 Aralık günü Türkiye’nin dört bir yanında dayanışma eylemleri gerçekleştirildi.

Türk-İş’in “sürekli eylem” kararı çerçevesinde başta Türk-İş’e bağlı sendikaların üyeleri olmak üzere DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların üyeleri de işlerine bir saat geç başlayarak TEKEL işçileriyle dayanışmasını gösterdi. Aynı günün akşamında birçok ilde AKP binalarına kitlesel yürüyüşler gerçekleştirildi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, konfederasyon yöneticileri ve Türk-İş’e bağlı sendikaların genel başkanları ile Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Üzülmez, Karadon, Kozlu, Amasra ve Armutçuk maden ocaklarında GMİS üyesi işçiler işe 1 saat geç girdi.

Zonguldak Belediyesi işçileri de belediye binası önünde alkışlara TEKEL işçilerinin eylemine destek verip, mesailerine 1 saat geç başladılar.

DSİ Samsun 7. Bölge Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasına, Türk-İş, KESK ve DİSK’e bağlı sendikaların üyeleri ve bazı siyasi parti temsilcileri katıldı.

Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde kitlesel yürüyüş yapan deri işçilerine Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi seslendi.

Yol-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube üyesi karayolları işçilerinin Küçükyalı’da gerçekleştirdiği işe 1 saat geç başlama eylemine KESK’e bağlı Yapı-Yol Sen İstanbul  Şube üyeleri de destek verdi.

Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 5 No’lu Şube üyeleri İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) toplandı. Tez-Koop-İş üyeleri SES üyesi sağlık emekçileri ve öğrencilerin de desteğiyle yürüyüş gerçekleştirdiler.

Bakırköy Belediyesi’nde çalışan Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube üyeleri, TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla sabah saatlerinde Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda toplandı.

Şişli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne gelerek Genel-İş Sendikası üyesi işçilere destek veren DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi genel grev çağrısı yaptı.

Genel-İş Sendikası üyesi Kartal Belediyesi işçileri TEKEL işçileri için 1 saat geç işbaşı yaptı. Kartal Esentepe’deki belediye garajında toplanan işçilere DİSK Yönetim Kurulu üyesi Celalettin Aykanat da destek verdi. Burada işçilere seslenen Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir, sınıf dayanışmasının önemine vurgu yaptı.

Çankaya Belediyesi önünde toplanan Tüm Bel-Sen üyeleri, TEKEL işçilerine destek eylemi yaptılar.

Çankaya Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi’nde çalışan Genel-İş üyesi işçiler de TEKEL işçileri için toplandı.


Binler, TEKEL işçileriyle dayanışma için yürüdü!

Türk-İş, DİSK ve KESK üyeleri aynı günün akşam saatlerinde ise AKP binalarına yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemlere ilerici devrimci kurumlar da pankart ve dövizleriyle katıldı.

Kartal’dan Ankara’ya bir ses...

Kartal’da Ahmet Şimşek Koleji önünde toplanan binlerce kişi AKP ilçe binasına yürüdü. Genel-İş 1 ve 2 No’lu şubeler, Türk Metal, Petrol-İş, Deri-İş, Tarım-İş, Demiryol-İş, Basın-İş, Tek Gıda-İş, Yol-İş, TÜMTİS, Harb-İş, Dev Sağlık-İş, BMİS va KESK kendi kortejleri ve pankartlarıyla eylemde yerlerini aldılar. UİD-DER, ESP Girişimi, Yurtsever Cepheli işçiler ve EMEP de eyleme destek verdi.

Yol boyu yapılan konuşmalara çevredeki kitlenin de desteği yoğundu. Alkışlarıyla destek olanların yanısıra yürüyüşe katılanlar da oldu.

Sloganların hiç durmadığı yürüyüşün önü Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi önünde kesildi. Sendika başkanlarının yaptığı pazarlıktan sonuç çıkmayınca AKP ilçe binası önünde yapılacak olan eylem kültür merkezinin balkonu kürsü olarak kullanılarak başlatıldı.

Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı Erdem Arcan, Türk-İş’in hazırladığı basın metnini okudu.

Genel-İş Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir ise sınıf dayanışmasının önemini vurguladı ve direnen işçilerin her zaman yanında olacaklarını ifade etti.

Yaklaşık 4 bin işçinin katıldığı eylem sloganlarla bitirildi.

Şişli: “Sokağa, eyleme, genel greve!”

Cevahir Alışveriş Merkezi önünde biraraya gelen Türk-İş’e bağlı sendikaların İstanbul şubeleri kendi pankart ve dövizleriyle alanda toplandılar. Eyleme KESK İstanbul Şubeler Platformu ve siyasi partiler de destek verdi.

Eylemde, “TEKEL, itfaiye, demiryolu emekçilerine yapılan insanlık dışı saldırıyı kınıyoruz / Türk-İş” ana pankartı ve “Yaşasın onurlu TEKEL mücadelemiz” ve “Yandaşlara ihale işçilere gaz” dövizleri taşındı. Esenyurt Belediyesi işçileri, Sabiha Gökçen Havaalanı’nda çalışan İSG işçileri, itfaiye işçileri de kendi pankartlarıyla eyleme katıldılar.

AKP Şişli İlçe Başkanlığı’na doğru yürüyüşe geçen bini aşkın işçi sloganlar attı. Eylemde “Dört cuma yetmez, genel greve!” sloganı atılarak sendikal bürokrasi göreve çağrıldı.

Bursa: “TEKEL işçisi yalnız değildir!”

Fomara Meydanı’nda toplanan Türk-Metal, TÜMTİS, Yol-İş, Petrol-İş, Haber-İş üyesi işçiler “Türk-İş Bursa Sendikaları” pankartı açarak sloganlarla Bursa AKP İl binasına yürüdüler. DİSK, KESK, BATİS, BDSP, Halkevleri, ÖDP, TKP ve EMEP de eyleme destek verdi.

Tokat’ta sendikacılara rağmen...

Eylem Cumhuriyet Meydanı’nda Türk-İş il temsilcisinin basın metnini okumasıyla başladı. Basın metni okunurken işçiler de yaktıkları mumlarla tepkilerini dile getirdiler.

Açıklamanın ardından kitle AKP il binasına doğru yolu trafiğe kapatarakyürüyüşe geçti. Ancak sendikacıların ve polisin yoğun çabaları ile yol yeniden açıldı. Binanın önünde emekçiler AKP’ye olan öfkelerini dile getirdi.

Pankart ve döviz bile taşınmayan, Tek Gıda İş ve Türk-İş İl Temsilciliği’nin hiçbir çalışma yapmadığı eyleme yaklaşık 500 kişi katıldı.

İzmir’de dayanışma eylemi

Saat 18.00’de TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla biraraya gelen ÖDP, TKP, Halkevleri ve EMEP üyeleri İzmir AKP il Başkanlığı’na yürüdüler.

“TEKEL işçisi yalnız değildir / ÖDP, EMEP, TKP, Halkevleri” ozalitinin ardında toplanan 150 kişilik kitlenin önü AKP binasının önünde panzerler ve çevik kuvvet tarafından kesildi.

Kitle barikatın önünde basın açıklamasını gerçekleştirdi. Açıklamayı ÖDP il Yönetim kurulu üyesi Mesut Güngör yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Bursa – Tokat - İzmir

 

 

TEKEL direnişiyle dayanışma ziyaretleri

TEKEL işçilerinin Ankara’ya gelişlerinin ilk gününde AKP Genel Merkezi önünden Abdi İpekçi Parkı’nda polisin saldırısına kadar her an işçilerin arasında bulunan sınıf devrimcileri gerek diğer devrimci-demokrat siyasetlerle gerekse de kendi yürüttükleri çalışmanın bir parçası olarak Türk-İş Genel Merkezi önünde devam eden direnişe sayısız ziyarette bulundular.

Bunlardan ilki 18 Aralık günü gerçekleştirilen 19 Aralık eyleminin ardından Alınteri, BDSP, DHF, EHP, ESP-G, Halk Cephesi, Kaldıraç, Partizan, 78’liler Girişimi, TÜM-İGD tarafından düzenlenen ortak ziyaretti.

Aynı akşam Eksen Yayıncılık Ankara bürosunun önünde buluşan sınıf devrimcileri açtıkları “TEKEL işçi yalnız değildir!” pankartı ile Türk-İş’in önüne bir yürüyüş gerçekleştirdiler. TEKEL işçileri tarafından coşkuyla karşılanan ziyaretin ardından birçok TEKEL işçisi ile sohbet edildi.

19 Aralık akşamı mezarlık anmasının ardından Sıhhiye’de otobüslerden inen devrimci-demokrat siyasetler gerçekleştirdikleri bir yürüyüşle TEKEL’e bir ziyaret daha gerçekleştirdiler. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde sınıf dayanışmasının ve devrimci dayanışmanın güzel bir örneği sergilendi.

27 Aralık günü “TEKEL işçisi yalnız değildir!” pankartı ve coşkulu sloganları ile direniş alanına giren BDSP’liler işçiler tarafından yine coşkuyla karşılandı. Yapılan kısa bir konuşma ile direniş selamlanırken, düzen partilerinin teşhiri yapıldı, işçilerin birlik olmasının direnişi zafere götürecek tek yol olduğu söylendi. Konuşmanın ardından hazırlanan pankart Türk-İş’in duvarına asılırken, hazırlanan Direnişin Sesi broşürleri dağıtıldı. Birçok işçi ile süreç üzerine konuşulurken onlarca Kızıl Bayrak dağıtıldı. İşçiler arasında hemen okumaya başlayanlar olurken, akşam kaldıkları yerde okumak için cebine koyanlar da oldu.

29 Aralık günü TEKEL işçileriyle röportajlar yapılırken, yine onlarca Kızıl Bayrak dağıtıldı. İşçilerle direniş süreci üzerine konuşuldu.

30 Aralık günü “TEKEL direnişi kritik bir eşikte! TEKEL işçisi, ihanete geçit vermemek için inisiyatifi eline almalıdır!” bildirileri dağıtılarak başkanlar kurulundan çıkan kararlar ve direnişin kazanımla sonuçlanması için yapılması gerekenler üzerine konuşuldu. Birçok işçinin sendikaya ve pasif bekleyişe karşı öfkesi gözlerinden ve sözlerinden okunuyordu.

Türk-İş binasının duvarına asılan BDSP ozalitlerinin ve dağıtılan bildirilerin yanısıra, TEKEL işçileri ile yapılan röportajın ozalit çıktısını ve Emekçi Kadın Komisyonu’ndan bir kadın işçinin Emine Erdoğan imzalı yazdığı mektubun ozalit çıktısı kullanıldı. Materyaller TEKEL işçileri tarafından ilgiyle karşılandı.

Tüm bu pratiklerin dışında sınıf devrimcileri direnişi ziyaret eden KESK’le birlikte ziyarette bulundular. Ayrıca üniversitelerden örgütlenen destek ziyaretlerinin örgütleyicilerinden biri oldular.

Her gün direniş alanına yapılan ziyaretlerle TEKEL işçileri ile bağlar kuruldu ve direnişin büyütülmesi için birçok alanda çalışmalar gerçekleşti.

Ankara’dan sınıf devrimcileri TEKEL işçilerinin kararlı direnişini işçi ve emekçilerin gündemine daha güçlü taşımak ve direnişin etki alanını daha da genişletmek amacı ile yerel bir bülten hazırladılar.

Direniş boyunca haftalık olarak çıkarılması planlanan direniş bülteni başta Sincan ve OSTİM olmak üzere Ankara’nın sanayi bölgelerine düzenli olarak ulaştırılacak. Diğer sınıf bölükleri bu anlamlı sınıf direnişi ile dayanışma içerisine çağrılacak.

TEKEL işçilerinin sesini ve çağrısını güçlendirmeye yönelik başlatılan bülten çalışmasının ilk sayısında TEKEL direnişinin güncesi yer alıyor. Bültenin sonraki sayılarında haber, röportaj ve işçi yazıları yer alacak.

Kızıl Bayrak / Ankara


TEKEL direnişiyle dayanışma eylemlerinden..


Kobatan’dan TEKEL’e destek

Entes direnişçisi Gülistan Kobatan ve üyesi olduğu OSB-İMES İşçileri Derneği, TEKEL işçileriyle dayanışmak için 26 Aralık günü eylem gerçekleştirdi.

Taksim Tramvay Durağı’nda biraraya gelen dernek üyeleri, “Entes’te TEKEL’de direnen işçiler yol gösteriyor / OSB-İMES İşçileri Derneği” pankartını açtılar.

Basın açıklamasını okuyan Entes direnişçisi Gülistan Kobatan, sermayenin saldırısına karşı TEKEL işçilerinin gereken cevabı verdiğini belirtti.


Adana’da dayanışma eylemi

Adana’da Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla 24 Aralık günü biraraya gelen sendika, oda ve devrimci, demokrat, ilerici kurumlar Beşocak Meydanı’nda toplanarak İnönü Parkı’na yürüyüşe geçtiler. TEKEL, itfaiye, Nakliyat-İş ve demiryolu işçilerine yapılan saldırıları ve yaşanan iş cinayetlerinin protesto edildiği eylemde Çakmak Caddesi trafiğe kapatıldı.

TEKEL işçisinin ardından platform adına hazırlanan basın metnini KESK dönem sözcüsü ve BTS Adana Şube Başkanı Mehmet Gök okudu. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylem sloganlarla sona erdi.


Çiğli’de TEKEL’le dayanışma eylemi

İzmir Çiğli’deki AKP binası önünde 25 Aralık günü TEKEL işçileri eylem yaptılar.

BDSP, Genel-İş Sendikası Çiğli İşyeri Temsilciliği, PSAKD Çiğli Şubesi, Tektil-Sen, ÖDP, ÇEKEV, EMEP, Halkevleri’nin de destek verdiği eylemde “Tersaneden madene, demiryolundan TEKEL’e, genel grev genel direniş” pankartı açıldı.

Eylemde söz alan TEKEL işçisi konuşmasında, 4/C’yi kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledi.

Ankara’dan gelen 2 TEKEL işçisinin de konuşma yaptığı eylemde mücadele kararlılığı dile getirildi.

Basın açıklamasında binlerce TEKEL işçisinin Ankara’da onurlu bir direniş sergilediği ve polis saldırısına maruz kaldığı ifade edildi.


TEKEL direnişi İzmir’de selamlandı!

29 Aralık akşamı Karşıyaka vapur iskelesi önünde biraraya gelen TEKEL işçilerinin ağırlığını kadın işçiler oluşturdu. Kitle, vapur iskelesinde “Kurtuluş yok tek başına, ya hepberaber ya hiçbirimiz! - Tek Gıda-İş Sendikası” pankartı arkasında toplandı. Eylem, işçilerin yolu kapatarak iskelenin karşısındaki İş Bankası önüne yürüyüşü ile sürdü.

İş Bankası önünde ilk olarak Tek Gıda-İş Ege Bölge Başkanı Latif Gökçay kısa bir konuşma yaptı.

Coşkulu ve öfkeli bir atmosferde geçen eylem süresince sloganlar susmadı.

Konuşmaların ardından yaktıkları mumları eylem alanına bırakan TEKEL işçileri sloganlar eşliğinde araçlara bindi. Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.


Görme engellilerden destek

Kartal Cevizli’deki TEKEL fabrikası önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik görme engelli grup, Ankara’da eylem yapan TEKEL işçilerine destek vermek için basın açıklaması yaptı. Türkiye Körler Derneği İstanbul Şubesi ve Altınokta Körler Federasyonu üyesi grup ellerinde pankartlarla hem kendi sorunlarını dile getirdi hem de TEKEL işçilerine destek verdi.


Çocuklardan direnişe destek

Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) Çocuk Kumpanyası, direnişin 14. gününde TEKEL işçilerine destek ziyareti gerçekleştirdi. Aileleri ve kumpanyanın eğitimcileriyle birlikte işçileri ziyaret eden çocukların ellerinde karanfiller ve kendi hazırladıkları dövizler vardı. Kumpanya adına konuşma yapan bir çocuk, TEKEL işçilerinin yanında olduklarını söyledi. Çocuklar, TEKEL işçileri tarafından ilgiyle karşılandı.


TEKEL işçilerine TMMOB’dan destek geldi.

25 Aralık tarihinde yazılı açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TMMOB’un emekçilerin hak, hukuk ve ekmek mücadelesinde yanlarında olduğunu belirtti.

TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla alınan eylem kararlarını TMMOB olarak desteklediklerini belirten Soğancı, emek örgütleriyle omuz omuza mücadelenin içerisinde yer alacaklarını duyurdu.

TMMOB’un açıklamasında “genel grev, genel direniş” çağrısında bulunuldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul – İzmir - Adana