01 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/01

 Kızıl Bayrak'tan
2010 düzenin çok yönlü sorunlarla boğuşacağı bir yıl olacak
2009’da işçi sınıfı hareketi
2009’da kamu emekçileri hareketi,
25 Kasım’la birlikte kıpırdanmaya başladı
Direnişteki TEKEL işçileri ile konuştuk
TEKEL direnişinden
Devrimci sınıf faaliyetlerinden
TÜRK-İŞ araştırması
açlığın arttığını gösterdi
İtfaiye işçisi
hakları için nöbette
Sosyalist Kamu Emekçileri’nden
açık çağrı
2009’da düzenin tablosundan yansıyanlar
Son çeyrek asrın
en kritik yılı: 2010
Polis terörüne çözümsüz çözüm önerisi: “Bağımsız” kolluk şikayet mekanizması
“Karadağ cinayeti ve
tüm siyasi cinayetler aydınlatılsın!”
İzmir’de kampanya faaliyetleri
Genç-Sen 3. Genel Kurulu’nun ardından
Gençliğin polis terörü ve cinayetlerine karşı eylemlerinden
Adana Ekim Gençliği ve Devrimci Liseliler Birliği’nden
mücadele çağrısı
YTÜ’de soruşturma ve
ceza karşıtı mücadele
İsrail’in vahşi Gazze saldırısı birinci yılında
BDSP’li tutsaklardan
Devrimci tutsaklardan
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Maraş Katliamı protesto edildi

 

PSAKD, Maraş Katliamı’nı lanetledi...

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri, Taksim Tramvay Durağı’nda 24 Aralık günü gerçekleştirdiği basın açıklaması ile Maraş Katliamı’nı lanetledi.

“Maraş ne ilk ne de son katliamdır / Pir Sultan Abdal Kültür Derneği” pankartının açıldığı eylemde, Maraş Katliamı’nın bütün boyutları ile önceden organize edilmiş ve içinde devletin de yer aldığı bir proje olduğu belirtilerek, katliamın 12 Eylül faşizmine zemin hazırlama projesi olduğu söylendi. Açıklamada dönemin “mülkü amirleri”nin katliamı başından sonuna kadar izledikleri ve mahkemelerin, onların hiçbir sorumluluğunun olmadığı kanısına vardığı ifade edildi.

Sanıkların tümünün ya bulanamadığını ya da düzmece mahkemelerle beraat ettirildiğini ifade eden Bölükgiray, Aleviler ve Alevi örgütlerinin temsilcilerinden biri olarak, “Alevi açılımı” için önce katliam arşivlerinin açılmasını, katliamlarda devletin sorumluluğunun ne olduğunun açığa çıkmasını istedi.

Eyleme EMEP, Halkevleri, 78’liler Girişimi, Entes direnişçisi Gülistan Kobatan ve Sinter Metal işçileri de destek verdi.


Adana

Adana’da, Alevi örgütleri tarafından gerçekleştirilen eylemle Maraş Katliamı protesto edildi. Eylemde katliamı gerçekleştirenlerin açığa çıkarılması istendi. 26 Aralık günü İnönü Parkı’nda yapılan basın açıklamasında Maraş Katliamı’na dair aktarımlar yapıldı. Ardından katliamların hala sürmekte olduğu vurgulandı. Açıklamada, arşivlerin, tanıkların, kitap, belge ve o dönemdeki mahkeme tutanaklarının ışığında katliamda suçu, hatası ve ihmali bulunan birey ve kurumların evrensel hukuk verileri çerçevesinde yargılanması ve gerekli cezaların verilmesi istendi.

Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.


Eskişehir

24 Aralık Perşembe günü Gültepe Mahallesi’nde bulunan Tuncelililer Derneği önünde biraraya gelen BDSP, DPG, EHP, ESP-G, SDP, Mücadele Birliği ve ÖGD bileşenleri dernek önünden Cemevi’ne gerçekleştirdikleri yürüyüşle Maraş Katliamı’nı lanetlediler.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde , Alevilerin, Kürtlerin, devrimcilerin katledilmeye devam edildiği, Ökkeş Şendiller gibi sicili kabarık bir faşistin Alevi Çalıştayı’na çağrılarak Alevi halkının onuruyla alay edildiği vurgulandı.

25 Aralık Cuma günü ise 19 Aralık Katliamı’na ilişkin ortak panel yapıldı.

Panele konuşmacı olarak TKİP ölüm orucu gazisi Muharrem Kurşun, DHF temsilcisi ve ESP’den bir ölüm orucu gazisi katıldı. Devrim şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başlayan panelde konuşmacıların sözlerinin ardından sinevizyon gösterimi ve müzik dinletisine geçildi. Konuşmalarda 19 Aralık katliamının arka planıyla birlikte son dönemde artan polis ve devlet terörüne vurgu yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul – Adana – Eskişehir

 

 

Vicdani redciye işkence!

“Enver Aydemir’le Dayanışma İnisiyatifi”, 24 Aralık günü gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Maltepe Askeri Cezaevi’ne konulan ve burada işkence gören vicdani redci Aydemir için 27 Aralık günü eylem gerçekleştirdi.

Galatasaray Postanesi önünde bir araya gelen vicdani redciler, “Vicdani redci Enver Aydemir Askeri Cezaevi’nde, işkencede / Enver Aydemir İnisiyatifi” pankartı açtılar.

Kitle adına basın açıklamasını vicdani redci Halil Savda yaptı.

Savda yaptığı açıklamada, Aydemir’in islami inancı nedeniyle askerlik yapmak istemediği için 31.07.2007 tarihinde tutulanarak Eskişehir Askeri Cezaevi’ne gönderildiğini, 04.10.2007 günü ise iki gün içerisinde birliğine teslim olması için tahliye edildiğini ifade etti. Tahliye sonrası Aydemir’in vicdani redci olacağını deklare ettiğini söyleyen Savda, 24 Aralık günü Kabataş’ta GBT ile karşılaşan Aydemir’in “yakalama emri” nedeniyle gözaltına alındığını ve aynı gün Maltepe AskeriCezaevi’ne gönderildiğini belirtti.

Aydemir’in tek tip elbise dayatmasını kabul etmediği için işkenceye maruz kaldığını ve iç çamaşırıyla soğukta bekletildiğini söyleyen Savda, Aydemir’in elbiseleri verilinceye kadar açlık grevine girdiğini ifade etti. 26 Aralık günü de açlık grevini sonlandırmak için Aydemir’e zorla serum bağlandığını vurguladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

Behzat Baykal 25 yıl sonra anıldı...

30 Aralık 1984 tarihinde, Genç Kurtuluşçular Birliği’ne yönelik operasyonda polis tarafından katledilen Beyzat Baykal ölümünün üzerinden geçen 25 yılın ardından 27 Aralık Pazar günü İstanbul Yenibosna’daki Çobançeşme Mezarlığı’nda anıldı.

Sosyal İletişim ve Dayanışma Derneği (SODİD) tarafından düzenlenen mezar anması saat 12.00’de başladı. Beyzat Baykal’ın yeniden yaptırılan mezarı başında yapılan konuşmalarda Baykal’la birlikte mücadele yürüten dostları ve arkadaşları anılarını paylaştı.

Kızıl Bayrak / İstanbul



Davutpaşa iddianamesi
hala tebliğ edilmedi

Davutpaşa patlamasında hayatını kaybedenlerin yakınları, adalet istemeye devam ediyor.

26 Aralık günü Taksim Tramvay Durağı’nda gerçekleştirilen eylemde, “Davutpaşa’yı unutmadık unutturmayacağız” şiarlı ve Davutpaşa’da yaşamını yitirenlerin isimlerinin bulunduğu pankartlar açıldı.

Patlamada yaşamını yitirenlerin resimlerinin de taşındığı basın açıklamasını patlamada ölen Leyzi Şimşek’in kuzeni Salih Temel gerçekleştirdi. Temel yaptığı açıklamada, iş güvenliğinin önemsenmemesinin sonuçlarını, işçi ve emekçilerin hayatlarıyla  ödemeye devam ettiğini söyledi.

Temel, nihayet Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanarak, 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne teslim edilmiş olan iddianamenin hakimlik tarafından kabul edildiğini ancak henüz kendilerine ve avukatlarına hala tebliğ edilmiş bir iddianame ve verilmiş bir duruşma tarihinin olmadığını ifade etti. Bilirkişi raporunda belirtilen isimlerin ve İçişleri Bakanlığı’nın yargılanması için çaba göstermeye devam edeceklerini belirterek, “Her gün kamu yetkisini kullanan kurumların ihmali nedeniyle, hayatını kaybeden ve yaralanan kardeşlerimizle derdimizi de kederimizi de ortak görüyoruz” dedi. Sorumluların ihmallerinden dolayı yargılanmalarının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul