19 Şubat 2010
Sayı: SİKB 2010/08

 Kızıl Bayrak'tan
TEKEL direnişinde kritik günler, kritik sorumluluklar
Putlar yıkılabiliyorsa,
düzeni de yıkılabilir!
Sendikal bürokrasi iki cami arasında
Grevli-toplu sözleşmeli
sendika için mücadeleye!
İlerici-devrimci kurumlar Tekgıda-İş’i mücadeleyi büyütmeye çağırdı
TEKEL işçilerinden mücadele çağrısı
TEKEL direnişiyle
dayanışma büyüyor
TEKEL’de direniş günlüğü
Entes’te direniş bitti,
mücadele sürecek!
İşçi ve emekçi hareketinden...
Tekel Direnişi ve sol hareket
TEKEL işçileri haramilerin saltanatına karşı direnmeye devam ediyor!
Sendika kanun tasarıları: Eski tas eski hamam!
“Akkardan ikinci TEKEL olacak”
Direnişçi kadın işçilerden 8 Mart çağrısı..
8 Mart hazırlıklarından...
Gençlik hareketinden...
Avrupa’da TEKEL’le
dayanışma büyüyor!
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri...
Emperyalist/siyonist güçlerin İran hesapları
Halkların celladı NATO Afganistan’da savaşı tırmandırıyor!
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar -2- M. Can Yüce.
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direnişteki Akkardan Metal işçileri adına direniş komitesi basın sözcüsü Kemal Kılıç ile konuştuk...

“Akkardan ikinci TEKEL olacak”

- Direnişe başlama sürecinizi anlatabilir misiniz?

- Kemal Kılıç: Fabrikamızda yaklaşık 400 kişi çalışıyordu. Bu sayının dışında ayrıca sözleşmeli çalışan işçi arkadaşlarımız vardı. Kriz ile birlikte ilk olarak sözleşmeli çalışan 70 işçi arkadaşın işlerine son verilmişti. Bu süreçte patron aynı zamanda kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için başvuruda bulunmuştu. Bildiğiniz gibi bu ödenekten 6 aylık sürelerle 2 defaya mahsus faydalanabiliyor. İşveren de yaklaşık bir sene bu ödenekten faydalandı. İkinci 6 ayın dolmasına 1 ay kala 28 Ocak’ta 96 arkadaşımız idari izne çıkarıldı. 29 Ocak’ta da işten çıkartıldıklarına dair tebligatlar elimize ulaştı. Ardından sendikamızla görüşerek direnişe çıkma kararı aldık. Böylece direniş başlamış oldu. Direnişin 2. gününde de işverenin talebi ile bir görüşme gerçekleşti. Görüşmede tazminatlarımızın verileceği ifade edildi ancak bizler kabul etmedik. Bizim şu anda öncelikli talebimiz işe geri dönmek.

- Bildiğiniz gibi son dönemde binlerce işçi sizler gibi kriz bahanesi ile işten çıkartıldı. İşten çıkartılmaların temel gerekçesi olarak da üretimdeki düşüş gösterildi. Sizin fabrikanızda durum nasıldı?

- Kemal Kılıç: Üretimde belirli bir miktarda düşüş olduğunu söyleyebilirim. Ancak öncesinde işten çıkartılan sözleşmeli 70 kişiyi de dahil edersek 178 kişinin işten çıkartılmasını gerektirecek kadar abartılı bir düşüş olduğuna inanmıyoruz. Kaldı ki işverenin sahibi olduğu bir dizi fabrika var. Bunların arasında yanılmıyorsam Banvit, Filiz Bakır, Bossa (Adana) fabrikaları var. Burada kardan zarar etmeme mantığı var. Üretimdeki düşüş ne olursa olsun faturanın bize kesilmesini kabul etmiyoruz. Bu yüzden de tazminat değil işe iade istiyoruz.

- Üretimde düşüş sözünün çok inandırıcı gelmediğini ya da başka bir deyişle tek nedenin bu olmadığını düşündüğünüzü söylediniz. Bunu biraz açar mısınız?

- Kemal Kılıç: Sonuçta fabrikamızda Birleşik Metal’de örgütlü işçiler çalışıyor. Yani örgütlü bir işyeri. Yaklaşık 400 çalışandan 287’si sendikaya üye. Çıkartılan 108 kişiden 12’si idari personel, geri kalan 96 kişi sendikada örgütlü işçiler. Bir süre önce Türk Metal’den gelme (Otosan) bir müdür işe başladı. Bu kişi her fırsatta buradaki örgütlülükten duyduğu rahatsızlığı dile getiriyordu. Bu yüzden işten çıkartılmamızda örgütlülüğümüzü tasfiyeye dönük bir kriz fırsatçılığı olduğunu düşünüyoruz.

- Biraz önce de dediğimiz gibi birçok yerde kriz gerekçesi ile işçiler işten çıkartıldı. İşçi ve emekçilere dönük saldırılar hız kazandı. Bununla birlikte de birçok işyerinde de direnişler başladı. Bunların başında da TEKEL direnişi geliyor. TEKEL işçileri zor şartlara rağmen kararlı bir mücadele yürütüyorlar ve bu kararlılıkları ile ciddi bir kamuoyu desteğini de örgütlemeyi başardılar. TEKEL direnişine ilişkin ve/veya TEKEL direnişinin deneyimleri ışığında kendi direnişinize ilişkin neler söylemek istersiniz...

- Kemal Kılıç: Öncelikle sizlerin aracılığı ile TEKEL işçilerinin onurlu direnişini selamlamak isterim. Dediğiniz gibi çok zor koşullara rağmen kararlılıkları ile daha şimdiden birçok şey kazandılar diye görüyorum. Bu kazanım tüm işçi ve emekçilerin kazanımıdır. Onların kararlılığı ve başarıları bizlere esin ve umut kaynağı oldu. Bu yüzdendir ki direnişimize başlarken “burayı ikinci TEKEL yapacağız” dedik. Bunu öyle laf olsun diye de söylemedik. Buradaki bütün arkadaşlar bu inancı ve kararlılığı taşıyor. Birçoğumuzun ailesi de burada. İşimizi geri alana kadar geri adım atmayacağız. TEKEL işçileri ile aramızda mesafeler var ama yüreklerimizin beraber olduğuna inanıyorum. Dediğimiz gibi gerekiyorsa burayı ikinci TEKEL yaparız. Bu açıdan da diğer işçi ve emekçi kardeşlerimizin desteklerini fazlasıyla önemsiyor ve bekliyoruz. Örgütlü-örgütsüz tüm işçi ve emekçi kardeşlerimizin desteği ile direnişimizi zaferle sonuçlandırabileceğimize yürekten inanıyoruz.

- Hepimize kolay gelsin. Teşekkür ederiz...

Kızıl Bayrak / Gebze




Akkardan’da direniş başladı

Gebze’de kurulu bulunan ve otomotiv yan sanayi alanında üretim yapan Akkardan fabrikasında kriz bahane gösterilerek sendikal örgütlenmenin tasfiyesine girişildi. Fabrikada çalışan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 108 işçi işten atıldı.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu Akkardan fabrikasında çalışan işçiler, işten atma saldırısına karşı 12 Şubat günü fabrika önünde aileleriyle birlikte direnişe başladı.

28 Ocak’ta ekonomik kriz bahanesi ile 96 işçi ve 12 idari personeli işten çıkartan Akkardan patronu geçtiğimiz yıl Şubat ayından bu yana ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ uygulamasının devam ettiği fabrikada ödenekten yararlanma süresinin dolmasının ardından toplu işçi kıyımına girişti.

Bir komitenin işverenle yaptığı görüşmeden sonra açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Akkardan’da yeni bir TEKEL yaratılmak istenilmiyorsa işçilerin taleplerinin dikkate alınması gerektiğini aksi takdirde büyük bir direnişle karşılaşılacağını” söyledi.


Feniş işçilerinden Akkardan’a ziyaret

Akkardan işçilerini 16 Şubat günü Çelik-İş Sendikası üyesi Feniş işçileri ziyaret etti. Akkardan fabrikasına yakın bir mesafede bulunan Fen-İş fabrikasından vardiya çıkışında destek ziyaretinde bulunan işçiler sloganlarla Akkardan önüne geldiler.

Burada ik olarak BMİS Gebze Şube Örgütlenme Sekreteri Nihat Akyol söz alarak Feniş işçilerini selamladı. Ardından söz alan Feniş işyeri baş temsilcisi Fırat Güneş direnişteki Akkardan işçileri ile dayanışma içerisinde hareket edeceklerini söyledi.

Bu ziyaretin ardından Nakliyat-İş’ten işçiler de direniş alanına gelerek kısa süreli bir destek ziyaretinde bulundular. Dayanışma duygularını dile getirdiler. Diğer yandan, fabrika önünde direnişlerini sürdüren Akkardan işçilerine içeride çalışan arkadaşları da destek veriyor. Vardiya çıkışlarında fabrika önünde hep beraber sloganlar atılıyor.

Kızıl Bayrak / Gebze