19 Şubat 2010
Sayı: SİKB 2010/08

 Kızıl Bayrak'tan
TEKEL direnişinde kritik günler, kritik sorumluluklar
Putlar yıkılabiliyorsa,
düzeni de yıkılabilir!
Sendikal bürokrasi iki cami arasında
Grevli-toplu sözleşmeli
sendika için mücadeleye!
İlerici-devrimci kurumlar Tekgıda-İş’i mücadeleyi büyütmeye çağırdı
TEKEL işçilerinden mücadele çağrısı
TEKEL direnişiyle
dayanışma büyüyor
TEKEL’de direniş günlüğü
Entes’te direniş bitti,
mücadele sürecek!
İşçi ve emekçi hareketinden...
Tekel Direnişi ve sol hareket
TEKEL işçileri haramilerin saltanatına karşı direnmeye devam ediyor!
Sendika kanun tasarıları: Eski tas eski hamam!
“Akkardan ikinci TEKEL olacak”
Direnişçi kadın işçilerden 8 Mart çağrısı..
8 Mart hazırlıklarından...
Gençlik hareketinden...
Avrupa’da TEKEL’le
dayanışma büyüyor!
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri...
Emperyalist/siyonist güçlerin İran hesapları
Halkların celladı NATO Afganistan’da savaşı tırmandırıyor!
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar -2- M. Can Yüce.
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...


Tekno Kauçuk’ta TİS imzalandı

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Tekno Kauçuk Sanayi AŞ’de Petrol-İş Sendikası ile Tekno Kauçuk patronu arasında yeni dönem toplu iş sözleşmesi imzalandı.

175 işçiyi kapsayan 2 yıllık toplu sözleşme sonucunda sözleşmenin birinci altı ayında ücretlere seyyanen 90 TL, ikinci altı ayında enflasyon + 1 puan, ikinci yıl 1. altı ay enflasyon + 2 puan, ikinci altı ay enflasyon + 2 puan şeklinde zam yapıldı. Sosyal haklarda %13 ile % 25 arası zam yapılırken, ihbar tazminatı ve yıllık izinlerde de artış sağlandı.


Balcalı Hastanesi’nde eylemler

Adana’da Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde çalışan Dev Sağlık-İş üyeleri 16 Şubat günü saat 08.00’de hastane önünde bir saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler.

Eylem, sendikanın taşeronlaşmaya karşı yürüttüğü mücadeleyi kazanımla sonuçlandırmasına rağmen asıl işveren olan rektörlüğün kararı uygulamaya koymaması ve sağlık çalışanları temsilcileriyle görüşmemesi üzerine yapıldı. Eylem boyunca TEKEL direnişini selamlayan konuşmalar da yapıldı. Eylemlerin her gün devam edeceği söylendi. Eyleme yaklaşık 70 kişi katıldı.

SES Adana Şubesi, Adana Tabip Odası ve Dev Sağlık-İş Çukurova Bölge Şubesi tarafından 17 Şubat günü gerçekleştirilen basın açıklamasında, TEKEL işçilerinin güvencesiz çalışma dayatmasına karşı iki ayı aşkın bir süredir kararlıca direndikleri vurgulandı.

Kızıl Bayrak / Adana


Şişli’de işçiler yol kesti

Şişli Belediyesi’nin temizlik işlerini yapan Atlas Katı Arıtma Tesisleri adlı taşeron firma bünyesinde çalışan işçiler ücret ve sosyal haklarının gaspına karşı 15 Şubat günü eylem yaptılar.

Temizlik işçileri, taşeron firmanın Okmeydanı Piyalepaşa Bulvarı üzerindeki binası önüne gelerek gaspedilen mesai ücretleri ve sosyal hakları için firma yetkilileriyle görüşmek istediler. Firma yetkililerinin işçilerle görüşmeyi kabul etmemesi üzerine yolu kapatıp çöp araçlarının giriş çıkışını engelleyen işçiler kolluk güçleri tarafından engellendiler.


Durak Tekstil’de işçi kıyımı!

Bursa Durak Tekstil’de son bir hafta içinde 11 işçi işten atıldı. Büyük çoğunluğu kadın olan yaklaşık 370 kişinin çalıştığı fabrikada işçiler 2009 yılının Temmuz ayında DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası’nda örgütlendiler. İşten atma saldırısı 15 Şubat günü gerçekleştirilen eylemle protesto edildi. DİSK Tekstil üyesi işçiler ve destek veren kurumlar alkış ve sloganlarla fabrikaya doğru yürüdüler. DİSK Tekstil Genel Sekreteri Recep Türkyılmaz tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında işçilerin örgütlenme süreci aktarıldı.

Basın açıklamasının ardından fabrika önündeki bekleyişlerini sürdüren işçiler vardiya giriş çıkışı yapacak arkadaşlarını beklemeye başladı. Basın açıklaması ve fabrika önünde beklenildiği süreçte patronun uşağı muhasebe müdürü işçileri kameraya çekerek taciz etti. İşçiler de gereken yanıtı vererek muhasebe müdürünü teşhir ettiler.

Eyleme KESK, BMİS, BAMİS, BATİS, Dev Sağlık-İş ve Halkevleri de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Bursa


İşsiz ve güvencesiz öğretmenlerden eylem

Eskişehir İşsiz ve Güvencesiz Eğitimciler Platformu 13 Şubat günü basın açıklaması gerçekleştirdi. Adalar Migros önünde toplanan İGEP bileşenleri ataması yapılmayan öğretmenlerin sayısının gittikçe artmasını ve şubat ayında atama yapılmayacağının duyurulmasını ve atama puanlarının yükseltilmesini protesto ettiler.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Bursa’da özelleştirme protestosu

Bursa Özelleştirme Karşıtı Platform, Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin % 100 oranındaki devlet hissesinin blok satış yöntemi ile özelleştirilmek istenmesini 12 Şubat günü gerçekleştirdiği eylemle protesto etti.

UEDAŞ önünde yapılan eylemde, “UEDAŞ özelleştirilemez” ve “Enerji haktır, UEDAŞ halkındır / Bursa Özelleştirme Karşıtı Platformu” pankartları açıldı.

Eylemde BÖKP bileşenleri adına basın açıklaması EMO Bursa Şube Başkanı Remzi Çınar ve TES-İş Bursa Şube Başkanı Necati İçöz tarafından gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Bursa


Marmaray işçileri valilikle görüştü

Marmaray işçileri işe geri dönmek ve hakları için başlattıkları direnişlerini eylemlerle sürdürüyorlar. Marmaray işçileri 12 Şubat günü ikinci kez İstanbul Valiliği önündeydi.

Yenikapı’daki şantiyeden İstanbul Valiliği’ne yürüyen işçiler “Ücretlerimizin iyileştirilmesi, çalışma koşullarımızın düzeltilmesi için direnişteyiz!” pankartını açtılar.

İşçilerin yürüyüşü polis tarafından zaman zaman provoke edilmeye çalışıldı. Valilik önünde gerçekleştirilen basın açıklaması öncesinde Tekstil Sen Genel Başkanı Engin Gül konuşma yaparak süreci aktardı.

Basın açıklamasını gerçekleştiren Aydın Erhan geçtiğimiz hafta valilikle yapılan görüşmeyi hatırlattı. İstanbul Vali Yardımcısı Ali Yazgan’ın İstanbul İl Teftiş Kurulu üzerinden gerekli incelemeleri başlatacağını söylediği belirtildi. Açıklamanın ardından valiliğe girildi.

Heyetin Yazgan ile yaptığı görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Yazgan’ın Polat İnşaat sahiplerinden Hakan Polat’la yaptığı telefon görüşmesi aktarıldı. Polat’ın, işçilerin yevmiyeleri için 33 TL teklif ettiğini söyleyen Yazgan’ın “Bu teklifi kabul ediyorsanız işe dönün yoksa yapacak bir şey yok” dediği ifade edildi. Vali yardımcısının bu teklifi kabul edilmedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


SES: “Sağlıkta masal bitti”

Sağlık alanında uygulanmaya başlanan ‘Tam Gün’ uygulaması ve hükümetin bu uygulama hakkında yaptığı yanıltıcı propagandasına karşı SES Adana Şubesi 11 Şubat günü basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, sağlıkta ve sosyal güvenlikte masalın bittiği, şimdi yaşanmaya başlananın her geçen gün artan sağlık harcamaları ve sermaye yanlısı sağlık politikalarının yıkıcı etkisi olduğu söylendi.

SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen, sağlıkta yıkım politikalarının ‘Tam Gün’ yasası ile daha da ağırlaştırıldığını belirtti.

Kızıl Bayrak / Adana


Arçelik’te zafer işçilerin

Koç Holding’e ait Arçelik fabrikası bünyesinde faaliyet gösteren Yıldıran İnşaat Yükleme Boşaltma Şirketi’nde çalışan Nakliyat-İş Sendikası üyesi işçilerin 1 yılı aşkın süredir sergiledikleri direnişleri sonuç verdi.

Arçelik’in sendika düşmanı tutumuna ve taşeron firmayla sözleşmesini feshederek 178 işçiyi işten atmasına karşı aylar boyunca kararlı bir şekilde direnen Arçelik işçilerinin bir kısmı DİSK’li ve toplu sözleşmeli olarak Arçelik Fabrikası’nda işbaşı yapacaklar.

Arçelik işçileri, son olarak geçtiğimiz Ocak ayında Üsküdar İş Mahkemesi’nde görülen işe iade davalarını da kazanımla sonuçlandırmış ve Tuzla’daki Arçelik fabrikası önünde eylem yaparak işe iade kararının uygulanmasını istemişlerdi.