7 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/01

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt sorununda inkarcı politikada ısrar sürüyor!
2011 Kürt sorununda
çetin bir mücadele yılı olacak!
Türk-İş’in “torba”sından ihanet çıktı!
Kılıçdaroğlu’nun
yeni yıl ikiyüzlülüğü
Petro-kimya işçileri direniyor.
MESS Grup Tis sürecinde
greve doğru
“Birleşmek ve
örgütlenmek gerek!”
“Kendi sınıfımızın
mücadelesini verelim!”
Teklif reddedildi
eylemler sürüyor..
PTT’de işçi kıyımına karşı direniş!
Patronların saldırılarına karşı tek yol direniş!
Büyük madenci
yürüyüşü 20. yılında...
Kampanya çalışması
üzerine notlar.
Öğrenci gençliğe yine polis terörü
OMÜ’de soruşturma-ceza terörü
Öğrenci forumlarında
mücadele tartışıldı..
Mutlu gözdağı verdi
Ulucanlar’dan müze
yapma kepazeliği
Bolivyalı işçi ve emekçilerin mücadele geleneği sürüyor
Katledilişlerinin 92. yılında Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i saygıyla
2010 yılında emekçi kadınlar.
Kadın emekçilerin
hakları da ‘torba yasa’da!..
4 Ocak ‘96 Ümraniye: Bir kez daha katliam ve direniş
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Teklif reddedildi eylemler sürüyor...

Metal işçilerine mücadele çağrısı

Metal İşçileri Birliği’nin aylık yayın organı Metal İşçileri Bülteni İstanbul Gaziosmanpaşa’da metal işçileriyle buluştu.

MİB çalışanları Elmabahçesi’nde kurulu Ejot Tezmak, Yaparlar Tarım Aletleri ve RSA işçilerine bültenin yeni sayısını ulaştırdılar. Dağıtımlar sırasında işçilerle TİS süreci, asgari ücret ve torba yasa üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

Yaparlar Tarım Aletleri işçileri ile yapılan sohbetlerde asgari ücrete yapılan zamlar öne çıktı. İşçiler 2 aydır düzenli maaş alamadıklarını ifade ettiler. Asgari ücrete yapılan sadaka düzeyindeki zamma da tepkili olduklarını belirttiler.

Birleşik Metal üyesi RSA işçileri ile yapılan sohbetlerde ise devam eden TİS süreci ve ücretleri geciktiğinde hayata geçirdikleri iş bırakma eylemleri öne çıktı.

Ücret ödeme planında gecikme yaşanması durumunda tekrar iş bırakacaklarını ifade eden işçiler haklarını koruma konusunda kararlı olduklarını ifade ettiler.


Art patronunun hazımsızlığı

Rami’de kurulu Art Mobilya Aksesuarları fabrikasında çalışan işçilere 30 Aralık günü Metal İşçileri Bülteni’nin yeni sayısını ulaştıran MİB çalışanlarına patron ve uşakları müdahale etti. 300’ün üzerinde işçinin çalıştığı fabrikada sigortasız çalışmaya, kölelik ücretine ve ağır çalışma koşullarına karşı mücadele çağrısı Art patronunu tedirgin etti.

Dağıtım sırasında işçilerle asgari ücret zammı ve torba yasa üzerine sohbetler gerçekleştiren MİB’liler patron ve uşaklarının tehditleriyle karşılaştılar.

MİB’lileri fabrika önünden uzaklaştıramayan ART patronu polis çağırma tehdidinde bulundu. Bu saldırı da boşa düşürülünce provakasyona sarılan patron çevrede toplanan işçileri “beni tehdit ediyorlar, devlete küfür ettiler” diyerek kışkırtmaya çalıştı. MİB üyeleri patronun tehditlerine, işçilerin tamamı fabrika önünden ayrılana kadar fabrika önünde bekleyerek yanıt verdiler.

MİB’liler “bültenin bir dahaki sayısı çıktığında tekrar buradayız” cevabını vererek fabrika önünden ayrıldılar.

Ağır sömürü şartları altında düşük ücretle çalışan Art işçilerinin bilinçlenmesi ve haklarına sahip çıkması Art patronunun en büyük korkusu. Patronun, bülten dağıtımına kudurmuşcasına saldırmasının ardında yatan neden de bu. İşçilerin dağıtıma ilgi göstermesi ise Art patronunun daha da saldırganlaşmasına neden oldu.

Art patronunu kudurganlaştıran diğer bir neden ise Birleşik Metal-İş İstanbul 2 Nolu Şube’nin geçtiğimiz ay bu fabrikaya bildiri dağıtması. Art patronu ve uşakları daha önce de sınıf devrimcilerinin dağıtımlarına müdahale ederek engellemeye çalışmıştı.

Kızıl Bayrak / Gaziosmanpaşa


 

 

 

Baskı ve sürgünler protesto edildi

Büro Emekçileri Sendikası (BES), sosyal güvenlik politikalarına ve SGK emekçilerine yönelik baskı ve sürgünlere karşı 31 Aralık günü çeşitli illerde basın açıklamaları gerçekleştirdi.

Bursa’da gerçekleştirilen eylemde SGK Bursa İl Müdürü hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. BES Genel Başkanı Osman Biçer’in de katıldığı eyleme KESK, Türk-İş, DİSK’e bağlı sendikaların yanısıra birçok demokratik kitle örgütü de destek verdi.

SGK Bursa İl Müdürlüğü önünde yürüyüşe başlayan kitle Bursa Adliyesi önüne geldi. Adliye önünde KESK Bursa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve BES Bursa Şube Başkanı Süleyman Ayyılmaz tarafından yapılan basın açıklamasının ardından BES Genel Başkanı Osman Biçer de kısa bir konuşma yaparak, emekçilerin birleşik ve direngen mücadelesinin engellenemeyeceğini ifade etti.

BES Adana Şube üyeleri ise SGK önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, yanlış uygulanan sosyal güvenlik politikalarının ve SGK’nın kendi eksiklerinin faturasının sosyal güvenlik emekçilerine kesildiği söylendi. Açıklamanın devamında İzmir, Bursa ve Hatay’da çeşitli konularda SGK İl Müdürlüğü’ne dilekçe veren sendika üye ve yöneticilerinin sürgünleriyle ilgili bilgi verildi.

Kızıl Bayrak / Bursa – Adana



Ontex’te işçi basıncı

İstanbul Yenibosna’da kurulu Ontex fabrikasında toplu sözleşme süreci başladı. Uluslararası hijyenik ürünler devi Ontex’te ağır çalışma koşulları altında düşük ücretlere çalıştırılan işçiler yeni bir mücadele sürecine hazırlanıyorlar.

Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş Sendikası İstanbul Şubesi’nin örgütlü olduğu fabrikada, sendikanın süreci geçiştirme çabalarına rağmen işçiler toplu sözleşme hazırlıklarına başladılar.

Sendika yöneticileri ve temsilcilerine, TİS taslağını oluşturmak üzere toplantı düzenlenmesi yönünde basınç uygulayan işçiler, 200’ü aşkın işçinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda ücret sorununu masaya yatırdılar.

Tartışmalar sonucunda Ontex işçileri bu TİS sürecinde;

* Ücretlere, makasın kapatılması için gerçekleştirilecek iyileştirmenin ardından %25 zam yapılmasını

* İki aya bölünen yakacak parasının tek seferde verilmesi ve ilerde kararlaştırılacak oranda arttırılmasını

* Diğer sosyal haklarda (ikramiye, ayakkabı, erzak, bayram parası, çocuk, cenaze, asker vb. yardımları) %20 artış yapılmasını,

* İkinci yıl için de enflasyon + %10 zam yapılmasını istemeye karar verdiler.

7 Ocak 2011 günü Ontex patronuna sunulacak TİS taslağının kabul görmemesi ihtimalini de tartışan Ontex işçileri bu durumda greve çıkma konusunda bir irade birliğine vardılar. Mücadele sürecinde yaşanabilecek işten atma saldırısına karşı da direnişle yanıt verilmesi gerektiğini belirten Ontex işçilerini yeni yılda zorlu bir mücadele süreci bekliyor.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece



Rotopak’ta TİS imzalandı

Türk-İş’e bağlı Basın-İş Sendikası İstanbul Şubesi’nin örgütlü olduğu Rotopak fabrikasında toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Alcan Ambalaj Şirketi’ne ait Rotopak Matbaacılık Ambalaj Sanayii ve Ticaret A.Ş.’de 30 Haziran 2010 tarihinde başlayan TİS görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine 23 Kasım 2010 tarihinde grev kararı ve 21 Aralık 2010 tarihinde grev uygulama kararı alınmıştı.

Greve çıkış tarihi olarak 3 Ocak 2011 tarihini belirleyen Basın-İş Sendikası görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanması üzerine grev uygulamasını kaldırdı.


Elmabahçesi’nde faaliyet

GOP İşçi Platformu bölgedeki faaliyetlerini sürdürüyor. “Sigortasız, iş güvencesiz, düşük ücretle çalışmaya karşı gücünü GOP İşçi Platformu’nda birleştir!” şiarlı pulları Elmabahçesi’ne yaygın olarak yapan platform üyeleri önümüzdeki günlerde de işçi ve emekçilere farklı araçlarla örgütlenme çağrısını taşıyacaklar.