7 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/01

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt sorununda inkarcı politikada ısrar sürüyor!
2011 Kürt sorununda
çetin bir mücadele yılı olacak!
Türk-İş’in “torba”sından ihanet çıktı!
Kılıçdaroğlu’nun
yeni yıl ikiyüzlülüğü
Petro-kimya işçileri direniyor.
MESS Grup Tis sürecinde
greve doğru
“Birleşmek ve
örgütlenmek gerek!”
“Kendi sınıfımızın
mücadelesini verelim!”
Teklif reddedildi
eylemler sürüyor..
PTT’de işçi kıyımına karşı direniş!
Patronların saldırılarına karşı tek yol direniş!
Büyük madenci
yürüyüşü 20. yılında...
Kampanya çalışması
üzerine notlar.
Öğrenci gençliğe yine polis terörü
OMÜ’de soruşturma-ceza terörü
Öğrenci forumlarında
mücadele tartışıldı..
Mutlu gözdağı verdi
Ulucanlar’dan müze
yapma kepazeliği
Bolivyalı işçi ve emekçilerin mücadele geleneği sürüyor
Katledilişlerinin 92. yılında Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i saygıyla
2010 yılında emekçi kadınlar.
Kadın emekçilerin
hakları da ‘torba yasa’da!..
4 Ocak ‘96 Ümraniye: Bir kez daha katliam ve direniş
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

OMÜ’de soruşturma-ceza terörü

Soruşturmalara ortak yanıt

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde yaşanan soruşturma terörü 30 Aralık günü OMÜ Kurupelit Kampüsü’nde KESK Samsun Şubeler Platformu tarafından gerçekleştirilen eylemle protesto edildi.

Tramvay son durağında toplanarak rektörlüğe yürüyen KESK’liler rektörlük binası önünde özel güvenlik engeliyle karşılaştılar. ÖGB’ler ile yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından SES Samsun Şube Başkanı Süleyman Bal basın açıklamasını okudu.

Soruşturmaların üniversite öğrencilerine, akademisyenlere ve çalışanlara karşı bir silah gibi kullanıldığı belirtildi. Öğrencilere yönelik baskının soruşturmalarla kalmayıp öğrencilerin ailelerine telefonlar edildiği ve iftiralarda bulunularak öğrenciler üzerinde baskı kurulmaya çalışıldığı ifade edildi.

Uydurma gerekçelerle açılan soruşturmaların derhal geri alınması ve çalışanlara uygulanan tayin, görevden alma ve sürgün gibi uygulamalara son verilmesinin talep edildi. Tekrar tramvay durağına doğru yürüyüşe geçildi. Burada öğrenciler tarafından türküler ve marşlar söylenerek halaylar çekildi.


Ceza terörüne ‘durdurma’

OMÜ’de 3 öğrenci, geçtiğimiz sene açtıkları 8 Mart sergisi nedeniyle bir yarı yıl okuldan uzaklaştırma cezası aldılar. Okul kantininde açılan 45 dakikalık sergi nedeniyle verilen cezanın iptali için idari mahkemeye başvuran öğrenciler, açtıkları davayı kazandı.

Çevre Mühendisliği bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Neslihan Cihan, Matematik Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Şeyda Şahin ve Ziraat Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi İlayda Çengel, 8 Mart nedeniyle fakülte kafeteryasında, çeşitli dergilerde yayınlanan kadın fotoğraflarından oluşan bir sergi açtı. Üniversite yönetimi 3 öğrenci hakkında ‘izinsiz resim sergisi açtıkları’ gerekçesiyle soruşturma başlattı. Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 9/f-j maddelerine dayandırılarak açılan soruşturmalar haziran ayında karara bağlandı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan başkanlığında toplanan Üniversite Disiplin Kurulu, 3 öğrenciye ‘Yüksek öğretim kurumlarından bir yarı yıl uzaklaştırma’ cezası verdi.

Öğrenciler ise verdikleri fiili mücadelenin yanısıra hukuki süreci de devreye soktular. Samsun 1’inci İdare Mahkemesi’ne başvuru yapan öğrencilerin talepleri haklı bulundu. Mahkeme, öğrencilerin ‘maddi ve manevi yönden olumsuz olarak etkileneceği ve telafisi imkansız zararın doğacağı açık olduğundan’ yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Kızıl Bayrak / Samsun


 

 

 

Üniversitelerde soruşturma terörü

Yumurtalı protestoya YURT-KUR’dan soruşturma

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde AKP’li Burhan Kuzu’yu yumurta atarak protesto eden öğrencilerden Coğrafya Bölümü 1. sınıf öğrencisi Tayfun Yıldırım’a YURT-KUR tarafından soruşturma açıldı.

Yurt idare yönetmeliğinin “Milli birlik ve bütünlük duygularını zedeleyici veya bozucu maksatla bayrak ve sembol asmak, kullanmak, marşlar söylemek, açlık grevinde bulunmak, oturma eylemi yapmak, pankart taşımak veya asmak, ideolojik veya politik amaçlı gösteri, toplantı-tören düzenlemek, demeç vermek” maddesine dayandırılarak açılan soruşturma sonucunda Yıldırım yurttan atılabilecek.


İÜ’de soruşturma terörü!

İstanbul Üniversitesi’nde ikisi Ekim Gençliği okuru olmak üzere 45 öğrenci İÜ Rektörlüğü’nün soruşturma terörüne maruz kaldı. Soruşturmalara gerekçe olarak “27-28 Ekim ve 1 Kasım 2010 tarihlerinde kimlik göstermeden, çanta kontrolü yaptırmadan zorla okula giriş yapmak” gösterildi.

Son dönemde basında da fazlasıyla yer alan ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nün savcılığa başvurarak aldırdığı mahkeme kararıyla polis, üniversitenin Fatih sınırları içinde yer alan her binasında hatta çevresinde istediği zaman öğrencilerin çantasından poşetine, araçlarına ve özel kâğıtlarına kadar arama yapabilecek. 1 Aralık 2010-1 Kasım 2011 tarihleri arasında geçerli olan bu kararın öncesinde de üniversitenin özel güvenlik birimlerince de keyfi bir şekilde arama yapılmaktaydı.

1 Kasım 2010 günü öğrenciler özel güvenlik birimlerinin çanta kontrolü yapmalarının hukuksuz olduğunu ve arama yetkilerinin olmadığını söyleyerek çantalarını aratmadan okula girmek istediler. Özel güvenlik ve polis saldırısıyla karşılaşan öğrencilerden 2’si darp edilerek gözaltına alınmıştı. Öğrencilerin okula girişlerine izin verilmemişti. Yaşanan olayın ardından öğrenciler toplu bir şekilde okul araç kapısından içeri girerek güvenlik ve polis saldırısını protesto etmişlerdi.

Ekim Gençliği / İstanbul Üniversitesi


 


Anadolu Üniversitesi’nde eylemler...

Fatura öğrencilere kesildi

Anadolu Üniversitesi’nde 4 Kasım 2010 günü İki Eylül Kampüsü Hazırlık binasına afiş asan öğrencilere özel güvenlikler ve çevik kuvvet birlikte saldırmış, saldırı sonucu 34 öğrenci gözaltına alınmıştı. Saldırının ardından 45 öğrenci hakkında açılan soruşturmalarda kişi başına 395 liralık para cezalar kesildi. Rektörlük ayrıca öğrencilerin ailelerine bir mektup yazarak para cezalarını bildirdi.

4 Kasım günü yaşanan olayların faturasının öğrencilere kesilmesi ise rektörlüğün ve düzenin pisliğini bir kez daha ortaya koydu. Çevik kuvvetin afişe müdahale etmesiyle ilerici, devrimci öğrenciler kantini işgal ederek masalarla barikat kurmuştu. Kantin camlarını ve masaları kırarak kantinin içine giren çevik kuvvet 34 öğrenciyi gözaltına almıştı. Rektörlük polisin kırıp döktüğü hasarın faturasını (17 bin lira) bile öğrencilere keserek öğrenci düşmanı olduğunu bir kez daha gösterdi.


2. öğrenci-rektörlük toplantısı

Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü ile yapılan ikinci toplantı 4 Ocak günü gerçekleştirildi. Öğrenci temsilcilerinin rektörlükle görüşmesi sürerken rektörlük önünde öğrenciler halaylarla, marşlarla, sloganlarla bekleyişe geçti.

Toplantıda hafta boyunca çalışması süren ve “Anadolu Üniversitesi’nde İfade Özgürlüğü İstiyoruz”, “Anadolu Üniversitesi’nde Nitelikli Eğitim İstiyoruz”, “Parasız Eğitim İstiyoruz” başlıklarından oluşan talep dosyası rektörlüğe sunuldu.

İfade özgürlüğü konusunda dosyada yer alan en önemli konu YÖK eylemi öncesinde İki Eylül Kampüsü’nde yaşanan ÖGB ve polis saldırısı oldu. Öğrenci temsilcileri rektörlüğün talebi ile gerçekleştirilen ilk toplantının hemen arkasından 45 öğrenciye soruşturma ve para cezalarının geldiğini belirtip, bunların derhal geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim niteliği üzerine ise öne çıkan ana gündem hazırlık sınıfı öğrencilerinin sorunları oldu. Bu sorunlar Genç-Sen’in haftalık toplantılarında ve anket çalışmalarının değerlendirilmesi ile toparlanıp rektörlüğe iletildi. Bu konuyla ilgili rektörlük, daha geniş verilerle birlikte çözüm önerileri geliştirilebileceğini bildirdi.

Son olarak parasız eğitim talebi üzerine YÖK’ün üniversitelerin inisiyatifine bıraktığı yüzde 20 harç zammı ele alındı. Rektörlükten harçlara yaptığı yüzde 20 zammı geri çekmesi istendi. Rektörlük bu konuyu 2011-2012 öğretim yılında değerlendireceğini söyledi.

Üçüncü toplantı için 22 Şubat 2011 tarihi belirlendi. 

Toplantı sonrasında temsilcilerin rektörlük önüne gelerek bilgilendirme yapmasının ardından bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Ekim Gençliği / Anadolu Üniversitesi