28 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/04

 Kızıl Bayrak'tan
Ağır saldırı zayıf eylemlerle göğüslenemez!
Sermayenin ‘torba’sı mecliste
emekçiler sokakta
Kıdem tazminatının
gasbı için hazırlıklar
Çürüme ve bürokratikleşmede
son nokta!
Belediye işçisi örgütlülüğüne
sahip çıkıyor
İş Bankası Kuleleri önünde direnen Nemtrans işçileri ile konuştuk
PTT işçileri baskı ve
tehditlere karşı direniyor
İzmir’de işçi kurultayı çağrısı
Öztiryakiler işçisi direnişte
Art’de patron ve uşaklarından
faşist saldırı
Torba yasa ve metal işçilerinin
grev kararlılığı
Metal işçileri kararlı
Cahit Atalay serbest bırakılsın!
Gençliğe “iğrenç” saldırı
Genç-Sen’liler uğurlandı.
Emperyalistler silahsızlanma değil egemenlik peşinde!
Almanya’da Afganistan işgaline protesto eylemleri.
Tunus’ta emekçi halkın
isyanı devam ediyor
Arnavutluk'ta sosyal öfke kabından taştı
Lübnan halkları gerici
güçlerin hedefinde
Dünyadan
Kapitalizmin Dilovası felaketi
Tecrit derinleştiriliyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sermayenin ‘torba’sı
mecliste emekçiler sokakta

DİSK “‘Torba Yasa’ya karşı genel direniş” şiarıyla 20 Ocak günü ülke genelinde eylemler gerçekleştirdi. DİSK üyelerine diğer konfederasyonlara bağlı sendikalar da destek verdi.

Eylemlerin İstanbul ayağında DİSK Genel Merkezi’nin bulunduğu Şişli’den Taksim Gezi Parkı’na bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Şişli’deki DİSK binası önünde toplanan kitle Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Yolun tek şeridini trafiğe kapatarak yürüyen kitle sloganlarla saldırı yasasını protesto etti. Yürüyüş sırasında bazı sendikaların yolun tamamını kapatmaları girişimi DİSK Başkanı Süleyman Çelebi tarafından engellendi.

Eylemde en önde DİSK’in ambleminin olduğu sembolik bir pankart, arkasından ise “‘Torba Yasa’yla haklarımız çalınıyor izin vermeyeceğiz” yazılı bir pankart açıldı.

“İşçi-memur el ele genel greve!”

Birleşik Metal ve Genel-İş’in pankart açtığı yürüyüşte Nakliyat-İş üyesi Nemtrans işçileri de yer aldılar.

Yürüyüş kolunu Gezi Parkı’nda Türk-İş pankartı arkasında Türk Metal ve Tek Gıda-İş üyesi işçiler karşıladılar. Karşılama sırasında kitleden “Yaşasın işçilerin birliği!” sloganı yükseltildi.

Ortak mücadele vurgusu

Burada ilk sözü alan Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Cemail Bakındı, “‘Torba Yasası’na karşı daha güçlü olarak hep birlikte karşı durmamız gerekiyor” diye konuştu. Bakındı ayrıca Türk-İş’in Temsilciler Kurulu’nun eylem kararları alacağını duyurdu.

Ardından konuşan Süleyman Çelebi ise, “Bu mücadelede saldırılara karşı emekten ve demokrasiden yana bütün güçlerin desteğini bekliyoruz” derken “Biz o çuvala girmeyeceğiz” ve “ortak mücadele” vurgularıyla sözlerini tamamladı.

Çelebi’nin konuşması sırasında sıklıkla “Genel grev, genel direniş!” sloganı atıldı.

Eyleme KESK ve TMMOB temsili düzeyde katılırken, BDSP, TKP, EHP ve TİB-DER de destek verdiler. Eyleme yaklaşık 600 kişi katıldı.


İzmir’de kitlesel yürüyüş

İzmir’de Basmane Meydanı’nda toplanmaya başlayan DİSK üyesi işçiler ve ilerici, devrimci kurumlar AKP İzmir İl Başkanlığı önüne doğru yürüyüşe geçtiler. En önde DİSK imzalı “Torba yasa ile haklarımız çalınıyor İZİN VERMEYECEĞİZ!” pankartı ve DİSK flamaları taşındı.

DİSK pankartının ardında yer alan Genel-İş 3 Nolu Şube pankartı arkasında Genel-İş üyeleri yürüdü. Coşkulu sloganların atıldığı kitlesel kortejde, kadroya alınarak sendikalaşan Park Bahçe işçileri ağırlığı oluşturmaktaydı.

Genel-İş’in ardından ise eylemin en kitlesel ikinci kortejini Birleşik Metal-İş Sendikası oluşturdu. “Birleşik Metal-İş İzmir Şubesi” pankartı açan metal işçileri flamaları ve coşkulu sloganları ile torba yasaya karşı öfkelerini ortaya koydular.

Emekli Sen Konak, Buca ve Karşıyaka şubeleri de yürüyüşe katılım sağladılar. Emekli Sen üyeleri, yolun kenarında bekleyerek eylemi izleyen yaşlılara dönük de ajitasyon konuşmalarıyla yürüyüşe katılım çağrısı yaptılar.

Bu üç sendika dışında diğer şubeler sınırlı bir katılımla yürüyüşte yer alırken ayrı ayrı pankartlar açmadılar. Mitinge BDSP’liler de flamalarıyla katıldılar.

Yürüyüş boyunca ses aracından kitleye seslenen Hacay Yılmaz sermaye iktidarını hedefleyen sloganlar ve ajitason konuşmaları ile kitlenin motivasyonunu ve coşkusunu arttırdı.

AKP önüne gelindiğinde kortejler polis barikatının önünde toplandı ve mitinge geçildi. Ses aracından attırılan “Yaşasın halkların kardeşliği!” ve “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarının ardından Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı’ya söz verildi. Kundakçı birlikte mücadelenin öneminden bahsettikten ve yasayı eleştirdikten sonra DİSK ve Türk-İş’in ortak eylemler yapması gerektiğini ifade etti.

Kundakçı’nın ardından DİSK Ege Bölge Temsilcisi Ali Çeltek söz aldı ve katılımcıları selamladıktan sonra DİSK adına merkezi açıklamayı okudu. Açıklamanın ardından Çeltek, Buca direnişinin bitişini olumlayan bir konuşma yaptı ve yeni CHP başkanının sorunu çözdüğünü iddia etti.

Mitingin sonuna doğru bir grup öğrencinin kürsünün arkasındaki polis barikatına yumurta atması kısa süreli bir gerginliğe neden oldu. Miting atılan sloganlarla son buldu.


Adana’da eylemler

Adana’da 5 Ocak Meydanı’nda biraraya gelen kitle Çakmak Caddesi boyunca yürüyerek İnönü Parkı’na ulaştı.

Yaklaşık 200 işçi ve emekçinin katıldığı eyleme Genel-İş üyeleri yoğun katılım sağladı. BDSP ve SİDER çalışanlarının da katıldığı eyleme çeşitli kurumlar da destek verdi. Eylemde Adana İşçi Bülteni’nin dağıtımı yapıldı.

KESK, DİSK ve TTB tarafından “torba yasa”ya karşı 25 Ocak günü bir eylem gerçekleştirildi.

AKP İl binasına iki koldan yürüyüş gerçekleştiren emek ve meslek örgütleri sloganlarla torba yasayı protesto etti.

Büyükşehir Belediyesi önünde Eğitim Sen, DİSK ve TTB, Numune Hastanesi önünde ise Numune işçileri, Dev Sağlık-İş ve SES biraraya geldi. AKP il binası önüne gelindikten sonra burada yapılan açıklamada torba yasanın getireceği hak gaspları anlatıldı ve yasaya kaşı mücadelenin devam edeceği vurgulandı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde ayrıca Adana İşçi Bülteni’nin dağıtımı yapıldı.


Ankara’da eylem

KESK Ankara Şubeler Platformu ve Türk-İş Ankara Şubeler Platformu torba yasaya karşı eylemdeydi.

Tüm Bel Sen, Petrol-İş, TÜMTİS ve Tez-Koop-İş’e üye işçiler Türk-İş binası önünden Sakarya Caddesi’ne yürüyüş gerçekleştirdi.

Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen’in okuduğu basın açıklamasında AKP hükümetinin göreve geldiği günden bugüne özelleştirme saldırılarını hızlandırdığı söylendi. Özgen emek karşıtı politikalara karşı birleşme çağrısında bulundu. Emek Platformu’nun biraraya gelerek ortak bir mücadele programı oluşturmasına her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

2011 yılının Kamu Toplu İş Sözleşme sürecinin başladığı bir yıl olduğunu söyleyen Özgen, Türk-İş bünyesinde oluşturulacak Koordinasyon Kurulu’nun bir an önce toplanarak üyelerin taleplerinin belirlenmesi ve mücadele programının işçilere sunulmasını talep etti.

Türk-İş yönetiminin sessiz kalmasını eleştiren Özgen, böylesi bir süreçte sessiz kalan işçi sınıfının yine yenilgiye uğrayacağını vurguladı. Özgen’in konuşması, “İşçiyi satanı biz de satarız” sloganıyla karşılandı. Türk-İş’in bu tutumuna rağmen Petrol-İş’in üzerine düşen görevi yerine getireceğini sözlerine ekleyen Özgen, işçi sınıfına yönelik saldırılara karşı ortak mücadele edilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çizdi.


Kayseri’de torba yasa eylemi

Kayseri Emek ve Demokrasi Platformu gerçekleştirdiği eylemle torba yasayı protesto etti. Kayseri Eğitim Sen binası önünde toplanan kitle meydana doğru yürüyüşe geçti.

Basın açıklamasını okuyan KESK Kayseri Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Orhan Karakaya, AKP hükümetinin yalnızca sermaye sınıfının istediği yasaları bir an önce tek taraflı olarak çıkarmak istediğini belirtti.

AKP’nin yeni yasaklara ve baskılara imza attığını belirten Karakaya, torba yasa tasarısının bunun tezahürü olduğunu belirtti. Bununla emekçilere yönelik yeni bir saldırı planı daha ortaya koyulduğunu vurgulayarak, attığı her adımda halkı daha da yoksullaştıran AKP’nin emekçi düşmanı olduğunun bu tasarı ile bir kez daha ortaya çıktığını belirtti. Eyleme, BDSP, DHF, EĞİT-DER ve EMEP destek verdi.


Bursa’da eylem

Bursa’da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin örgütlediği yürüyüş Fomara Meydanı’nda başladı.

Yürüyüş kortejinin AKP İl binası önüne ulaşmasının ardından DİSK Güney Marmara Bölge Temsilcisi ve Bileşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci basın açıklamasını okudu.

Emeğin haklarına yönelik yeni bir saldırı ile karşı karşıya bulunulduğunu belirten Ekinci, “Torba yasa” adı verilen bu saldırının içeriğinin karışık olduğunu belirtti.

Yasanın “öğrenciye af, emekliye zam, borçluya indirim” gibi süslü laflarla allanıp pullanmaya çalışıldığını vurgulayarak yasa ile yapılması öngörülen değişikliklerin gerçekte ne ifade ettiklerini belirtti.

Ekinci, mücadelenin devam edeceğini, istediklerinin yapılmaması halinde emekçilerin ellerinin hükümetin yakasından düşmeyeceğini söyleyerek basın açıklamasını bitirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul - İzmir – Adana – Bursa- Ankara – Kayseri




Gebze’de kitlesel eylem

Birleşik Metal-İş ile Petrol-İş sendikaları tarafından 20 Ocak akşamı Gebze’de gerçekleştirilen kitlesel eylem için fabrikalardan çıkan yüzlerce işçi şehir merkezinde buluştu.

Fabrikalardan alanlara

Canlı ve coşkulu bir atmosferde gerçekleşen eyleme yaklaşık 2000 işçi katıldı. Saat 16.30’da çeşitli yönlerden gelen fabrika servislerinden inen Birleşik Metal-İş Gebze Şube üyesi metal işçileri ile Petrol-İş üyesi petro-kimya işçileri kortejler oluşturarak “Torba Yasa’ya hayır! İşverenlerin kölesi olmayacağız! DİSK/ Birleşik Metal-İş- Petrol-İş” pankartı arkasında Gebze Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

Yürüyüşe Birleşik Metal’in örgütlü olduğu Kroman Çelik, Yücel Boru, Areva, Bosal Mimaysan, Çayırova Boru, Dostel Makine, Sarkuyan fabrikalarından; Petrol-İş’in örgütlü olduğu Combro Özay, Megaplas, Tekno Kauçuk, Alpla, Süperlas, Bayer, DYO, Enplas fabrikalarının yanısıra direnişteki BERICAP işçileri de kitlesel katılım sağladılar.

Lastik-İş üyesi Türk Henkel işçilerinin de katıldığı eylemde Eğitim Sen Gebze Şubesi, direnişteki Konveyör işçileri, İleri Elektro-kimya işçileri, Çelik-İş üyesi Fen-İş Alüminyum işçileri, Mutaş işçileri, BDSP, UİD-DER, EMEP, ÖDP ve ESP de yer aldı.

Metal işçileri attıkları sloganlarla MESS dayatmalarına karşı tepkilerini dile getirdiler. Areva işçilerinin kitlesel katılım sağladığı Birleşik Metal kortejinde Bosal Mimaysan işçileri canlılıklarıyla dikkat çekti.

Petrol-İş kortejinin en önünde BERICAP işçileri yer aldılar.

Kazanılmış haklar geri alınıyor

Yürüyüş kolunun Cumhuriyet Meydanı’na girmesinin ardından Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer konuya ilişkin ortak basın açıklamasını okudu. Birleşik Metal’in grup TİS sürecine yönelik anlaşma teklifini reddetme gerekçelerinin de sıralandığı açıklamada, teklifin reddedilme gerekçesinin sadece ücret kalemi olmadığı, meclis gündemindeki ‘torba yasa’ ile kazanılmış hakların geri alınmasına yönelik düzenlemeler olduğunu söyledi.

“Bugün gelinen noktada ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha tescillendi” denilen açıklamada, henüz yasal düzenlemeler ortaya çıkmadan işverenlerin pervasızca saldırılarına yenilerini eklediği hatırlatılarak ‘torba yasa’yla hedeflenen yeni saldırılar sıralandı. Açıklamada metaldeki TİS sürecine ilişkin bilgilendirmede bulunuldu. Resmi arabulucu aşamasının sona erdiği söylendi.

Açıklama birlik ve beraberlik vurgularıyla sona erdi.

“Metal işçileri ile kimse oynamasın”

Basın açıklamasının ardından kitleye seslenen Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş anayasanın işçilerin değil işverenlerin anayasası olduğunu ifade ederek hükümetin yasaları ayakları altında çiğnediğini, binlerce metal işçisinin yok sayıldığını, görmezden gelindiğini belirtti.

Eyleme katılan işçilere Metal İşçileri Bülteni ve Gebze İşçi Bülteni’nin son sayısı ulaştırıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze




Taksim’de emekçiler yürüdü

İstanbul’da sendika ve meslek örgütleri, devrimci ve ilerici güçlerin katılımıyla 26 Ocak akşamı Taksim’de meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi.

İstanbul’da Türk-İş’e bağlı sendikalar saat 18.00’de Taksim Tünel Meydanı’nda toplanmaya başladılar. Destekçi kurumlarla beraber Galatasaray Lisesi’ne doğru yürüyüşe geçtiler.

Türk-İş’e bağlı sendikalardan işçilerin flama ve şapkalarıyla yer aldığı yaklaşık bin kişilik kitle içerisinde, Türk Metal ve Belediye-İş kitlesel katılımıyla öne çıktı. Petrol-İş, Harb-İş gibi birçok sendika ise eyleme katılım göstermedi. Eylemlere ilişkin mevcut dağınıklık ve parçalılık Türk-İş içinde de kendini gösterdi. KESK üyeleri de Türk-İş kortejinin arkasında flamalarla yer aldı.

Aralarında BDSP, ESP, Mücadele Birliği, TÜM-İGD, Devrimci Hareket, EMEP ve DHF’nin bulunduğu devrimci ve ilerici güçler ise Türk-İş’e bağlı sendikaların hemen arkasında yer aldılar. Ankara’da 5 öğrencinin tutuklanmasını protesto etmek için eylem gerçekleştiren öğrenciler “Başkaldırıyoruz - Tutuklamalar, baskılar, gözaltılar bizi yıldıramaz! / Devrimci, Demokrat, Yurtsever Öğrenciler” pankartı ile Tünel’e gelerek kotejdeki yerlerini aldılar. Mehmetçik Lisesi Öğrencileri de pankartları ve coşkulu sloganları ile yürüyüşe katıldılar.

BDSP’liler döviz ve flamalarla yürüyüş kortejinde yerlerini alırken, dövizlerdeki talepler eksenindeki sloganları öne çıkardılar.

İşten atılan PTT taşeron işçileri ise “Haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz! İşimizi geri istiyoruz!” şiarlı pankartlarıyla yürüyüşe katılım sağladılar.

Devrimci güçler tarafından öne çıkarılan “Genel grev-genel direniş!”, “Sendikalar göreve genel greve!” gibi sloganlar da işçilerin büyük bir kısmı tarafından atıldı.

Eylemler birleşti

DİSK İstanbul Merkez Temsilciliği, İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu (TMMOB İstanbul İKK, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Barosu) tarafından çağrısı yapılan ve birçok siyasal kurumun da imzacı olduğu Taksim’deki diğer eylem için katılımcılar Galatasaray Lisesi önünde 18.30’dan itibaren toplanmaya başladılar.

Bileşenlerin sayısı, imzacılar düşünüldüğünde oldukça sınırlıydı. DİSK ve bağlı sendikalardan neredeyse hiçbir katılım olmazken, İMOK bileşenleri de temsili bir katılım gösterdiler.

“Torba yasa işsizlik, güvencesizlik, kuralsız çalıştırma demektir - Sessiz Kalmayacağız – Güvenli Gelecek Birleşik Mücadeleyle Mümkündür!” pankartı arkasında, aralarında Halk Cephesi, Kaldıraç, DSB, + İvme, EHP, SDP, ÖDP, Halkevleri’nin bulunduğu ilerici ve devrimci güçler döviz ve flamalarıyla yer aldılar. Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu bileşenlerinin bir kısmının da yer aldığı Galatasaray Lisesi önünde, açılan ortak pankartın arkasında İstanbul Eczacılar Odası da pankart açtı.

Tünel’den yürümeye başlayan Türk-İş ve destekçi kurumların buraya ulaşmasının ardından eylemler birleştirilerek meşalelerle Taksim Tramvay Durağı’na yüründü.

Konuşmaların başlamasından hemen önce eylem alanında büyük bir dağınıklık yaşandı ve kitlenin yarıya yakını alandan ayrıldı. Konuşmaların başlamasıyla birlikte işçilerin çıkışları da devam etti. İkinci konuşmayla birlikte alanda çok büyük ölçüde siyasal kurumlar kalmış oldu.

Eylemde konuşan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Türk-İş ve diğer emek örgütlerinin bütün itirazlarına rağmen AKP hükümetinin torba yasada ısrarcı olduğunu belirtti.

Büyükkucak’ın konuşması sırasında BDSP’lilerin yönlendirmesiyle “Sendikalar göreve genel greve!”, “Genel grev-genel direniş!”, “Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır!” ve “Torba yasayı sokakta parçalayacağız!” sloganları atıldı.

İkinci konuşmayı ise “Güvenli Gelecek İçin Birleşik Mücadeleye” şiarıyla biraraya gelen bileşenler adına DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Önder Atay yaptı. Atay da torba yasayla emekçilerin karşı karşıya kaldığı kapsamlı saldırılara dair bilgilendirmede bulunarak “Biz karşı çıkarsak, torba yasa meclisten geçemez!” dedi. Atay, daha önce okunacağı söylenmesine rağmen imzacı bileşenleri sıralamadı.

Kızıl Bayrak / İstanbul