28 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/04

 Kızıl Bayrak'tan
Ağır saldırı zayıf eylemlerle göğüslenemez!
Sermayenin ‘torba’sı mecliste
emekçiler sokakta
Kıdem tazminatının
gasbı için hazırlıklar
Çürüme ve bürokratikleşmede
son nokta!
Belediye işçisi örgütlülüğüne
sahip çıkıyor
İş Bankası Kuleleri önünde direnen Nemtrans işçileri ile konuştuk
PTT işçileri baskı ve
tehditlere karşı direniyor
İzmir’de işçi kurultayı çağrısı
Öztiryakiler işçisi direnişte
Art’de patron ve uşaklarından
faşist saldırı
Torba yasa ve metal işçilerinin
grev kararlılığı
Metal işçileri kararlı
Cahit Atalay serbest bırakılsın!
Gençliğe “iğrenç” saldırı
Genç-Sen’liler uğurlandı.
Emperyalistler silahsızlanma değil egemenlik peşinde!
Almanya’da Afganistan işgaline protesto eylemleri
Tunus’ta emekçi halkın
isyanı devam ediyor
Arnavutluk'ta sosyal öfke kabından taştı
Lübnan halkları gerici
güçlerin hedefinde
Dünyadan
Kapitalizmin Dilovası felaketi
Tecrit derinleştiriliyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de işçi kurultayı çağrısı

İzmir’de geçtiğimiz haftalarda karar altına alınan İzmir İşçi Kurultayı, 20 Ocak günü Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube’de gerçekleştirilen basın toplantısı ile ilan edildi. Kurultay Hazırlık Komiteleri adına yapılan basın toplantısında kurultayın amaç ve hedefleri açıklandı. İşçi ve emekçilere mücadele çağrısı yapıldı.

9 Ocak Pazar günü İzmir’in farklı bölgelerinde çalışan çeşitli sektörlerden işçiler biraraya gelerek sınıf hareketinin mevcut durumunu tartışmış ve kurultay çalışması başlatma kararı almıştı. Toplantının ardından oluşturulan genel kurultay yürütmesi ve sektörlere dayalı kurultay hazırlık komiteleri  toplantılar gerçekleştirerek kurultay fikrini somut bir planlamaya konu etti.

Kurultay deklarasyonu açıklandı

Gerçekleştirilen toplantılarda çok sayıda karar alınarak kurultay yürüyüşünün ne şekilde başlayacağı ve süreceği kararlaştırıldı. Alınan kararlar doğrultusunda kurultay faaliyetinin amaçlarının açıklanacağı bir basın toplantısı gerçekleştirilmesi de kararlaştırıldı.

Kurultay Hazırlık Komiteleri tarafından düzenlenen basın toplantısında salona “Gücümüz birliğimizde! / İzmir İşçi Kurultayı’na yürüyoruz!” şiarlı ozalit asıldı. Giriş konuşmasının ardından Tekstil İşçileri Kurultay Hazırlık Komitesi’nden bir kişi kurultay deklarasyonunu okudu.

Deklarasyonda sınıf hareketinin genel tablosu ve sınıfın örgütlenme arayışından bahsedildikten sonra kurultayın esas olarak örgütlenme hedefi ile gerçekleştirildiği anlatıldı. Kurultay şu sözlerle tanımlandı: “İzmir İşçi Kurultayı her şeyden önce işçi sınıfının sermayenin saldırılarına karşı direniş göstermesi ve örgütlülüğe adım atmasının bir aracıdır. Kurultay, tabii ki sınıf hareketinin temel sorunlarını, esas olarak da örgütlenme sorununu tartışacak, örgütlenmenin önündeki engelleri, hareketin dağınık tablosunun aşılmasının yol ve olanaklarını masaya yatıracaktır. Bunun ötesinde ön süreci ile birlikte ayları bulan kapsamlı bir çalışma yürütülecektir.

Kurultay esas olarak sınıfın örgütlenme ihtiyacının sonucu olarak doğmuştur ve örgütlülük düzeyini yükseltmeyi amaçlar. Bu haliyle çok yönlü bir “örgütlenme seferberliği” çağrısıdır. “Gücümüz birliğimizde!” şiarı da bu örgütlenme çağrısının ifadesidir.”

Kurultayın örgütleniş biçiminin ise hazırlık komiteleri aracılığı ile tabana doğru yayılan bir çalışmayı hedeflediği, işçi ve emekçilerin komitelerde özgürce yer alarak sürecin öznesi haline gelebileceği vurgulandı.

Kurultayın temel hedefinin ise “örgütlenme” olduğu belirtilerek taban örgütlülükleri ve işyeri komiteleri aracılığı ile örgütlülüğe adım atılması, sendikalaşmanın önünün açılması hedefi vurgulandı.

Kurultay çalışmasının bildiri, afiş, bülten, duvar gazetesi gibi çok sayıda materyalin yanısıra eğitim seminerleri, sendikal tanıtım toplantıları gibi çok yönlü biçimler altında süreceği de ifade edildi.

Açıklama şu sözlerle son buldu:

“Bizler farklı sektörlerden öncü işçiler olarak bu süre zarfında bir adım öne çıkmaya ve sınıf hareketini ileriye taşımak için azami çabayı göstermeye kararlıyız. Fabrikalarımızda, havzalarımızda, mahallelerimizde işçi sınıfının taleplerini haykıracak, örgütlenme çağrımızı tüm işçi kardeşlerimize ulaştıracağız. İşçi sınıfının sermayenin saldırılarına yönelik tepkisini örgütlenme hedefi ile birleştirecek ve kurultayı adım adım öreceğiz. Tüm öncü işçi ve emekçileri, sınıf mücadelesini yükseltme kaygısı duyan sendikaları, işçi sınıfının haklı mücadelesini destekleyen kurumları kurultay çalışmasını sahiplenmeye çağırıyoruz.”

Kurultay parçalılığa yanıt olacak

Metal İşçileri Kurultay Hazırlık Komitesi adına yapılan konuşmada ise önce İzmir genelinde son yıllarda yaşanan sendikalaşma deneyimleri aktarıldı. Ardından ise bu örgütlenme eğilimine yanıt verecek ve dağınık süren çabaları birleştirecek bir örgütlülüğün bulunmadığı vurgulandı.

İşçilerin yan fabrikalarında ne olduğundan dahi habersiz biçimde örgütlendiğini anlatan metal işçisi, kurultayın bu parçalılığa da yanıt olmak istediğini anlattı. Metal sektörünün özgün sorunlarına da değinilerek kurultay çalışmasının hangi bakış ve araçlar ile sürdürülmesinin hedeflendiğini aktardı.

Basın toplantısı kurultay çalışmalarını sahiplenme ve destek olma çağrısı ile son buldu.

Kızıl Bayrak / İzmir



Tuzla’da bildiri dağıtımı

Tersanelerde yaşanan ağır çalışma ve sömürü koşullarına karşı TİB-DER’li işçiler faaliyetlerini yoğunlaştırıyor. TİB-DER’liler sabah işe giriş saatlerinde bildiri dağıtımı gerçekleştirerek işçileri cehennem ve kölece yaşam koşullarına karşı dernek saflarında örgütlenmeye çağırıyor.

“Haklarımız ve geleceğimiz için derneğimizde örgütlenelim!” başlıklı bildiriyi ilk olarak Tuzla Gemi tersanesi önünde dağıtan TİB-DER’liler, daha sonraki dağıtımı İçmeler Birinci Köprü ve Aydıntepe İstasyonu’nda gerçekleştirdiler

BDSP tarafından başlatılan “Haklarımız ve geleceğimiz için örgütlü mücadeleye!” çalışması çerçevesinde Tuzla ve Pendik bölgesinde etkin bir faaliyet örgütleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Pendik Esenyalı, Ahmet Yesevi ve Orhangazi mahallelerinde afişleme çalışması yapan BDSP’liler, 24 Ocak günü de Tuzla tersanelerinde afişleme çalışmalarına devam ettiler.

“Haklarımız ve geleceğimiz için örgütlü mücadeleye! İşyeri komitelerine, sendikalara!-BDSP” yazılı afişler E-5 karayolu üzerinde bulunan İçmeler Köprüsü’ne asıldı.

Kızıl Bayrak / Tuzla