8 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/14

 Kızıl Bayrak'tan
Seçim oyununu bozmak için devrimci sınıf seferberliğini büyütelim!
Savaş aygıtı NATO ve tetikçilerine karşı mücadeleye!
Şifreleme skandalının üstü örtülemiyor
Konak Belediyesi direnişçileri:
Zafer bizim olacak!
“Kaşarlanmış hain” uslanmıyor
Metalde grev uygulamaları
askıya alındı
3 Nisan mitingi üzerine
Türk-İş’te değişen bir şey yok!
TÜMTİS Genel Başkanı
Kenan Öztürk’le direnişler ve
sendikal bürokrasi üzerine
Direnişler birleşiyor
mücadele büyüyo
Haklarımız ve geleceğimiz için
BDSP: 1 Mayıs’ta alanlara! 
İşçiler kurultaylara yürüyor
Yüzlerce işçi kurultaylarda
tek yürek oldu!
İşçi kurultayları geleceğe kurulan köprüdür - K. Al
Casper işçileri
direnişle kenetlendi
BTS’den oturma eylemi
Sağlık emekçileri grevle kazandı!
Arap halkları saldırı, savaş ve gericilik kıskacından çıkış yolu arıyor!
Fildişi Sahili’ne
emperyalist müdahale
“Polis-idare-faşist işbirliğine son!” 
Öğrenci Kurultayı’na doğru
Edirne’de ulaşım eylemlerinde yaşanan ayrışma üzerine
Asimilasyon ve inkara devam!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metalde grev uygulamaları
askıya alındı

Metal işkolunda 2010-2012 grup TİS sürecinde grev uygulama kararının alındığı fabrikalarda ‘ek protokoller’ konusunda birer birer anlaşma sağlanıyor. Grev uygulama kararı aldığı 21 fabrikadan 11’inin greve çıkış tarihlerini MESS’e noter kanalıyla tebliğ eden DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası şimdiye kadar Bekaert, Standard Depo, Bosal Mimaysan, Doruk, Çimsataş, ABB ve Areva fabrikalarında anlaşmaya vardı. Kroman’da grev uygulaması ileriki bir tarihe ertelendi. Anlaşma sağlanan fabrikalardaki grev uygulama tarihleri sendikanın takviminden çıkarıldı.

Diğer yandan, Birleşik Metal-İş İstanbul 2 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Paksan Makina’daki grev uygulama tarihi de MESS’e noter kanalıyla tebliğ edildi. Sendika, Paksan Makina’da 11 Nisan 2011 tarihinde grev uygulamasının başlatılacağını duyurdu.

Eskişehir’de kurulu Süsler Doruk fabrikasında ise 22 Mart’ta başlayan grev sona erdi. İtalyan sermayeli Candy Grubu’na ait işyerinde başlayan grevin sona erdiği duyuruldu. 2 Nisan sabah saatlerinde işçilerin de katılımıyla yapılan toplantıda Doruk patronuyla yürütülen görüşmeler ve gelinen son nokta işçilere aktarıldı. Toplantının ardından, grevin sonlandırılmasına karar verildi.

Üzerinde anlaşma sağlanan protokol hayata geçirildiği koşullarda işçilerin ücretlerine Türk Metal çetesinin MESS’le imzaladığı sözleşmenin oldukça üzerinde ekonomik ve sosyal kazanımlar sağlanacak. Sendika yöneticilerinin verdiği bilgilere göre; Türk Metal’in MESS’le imzaladığı sözleşmedeki ücret zammının ortalama iki katı oranında bir zamma anlaşıldı.

Ayrıca sosyal haklarda da iyileştirme sağlandı. Tüm işçiler için 3. grupta olan sosyal hak statüsü MESS’in 1. grubuna yükseltildi.

Metal işçileriyle dayanışma

Doruk grevi sürerken Eskişehir yerelindeki sendikalar, meslek odaları ile ilerici ve devrimci kurumların oluşturduğu Eskişehir Grev Dayanışma Platformu 2 Nisan günü gerçekleştirdiği eylemle grevin sesini şehir merkezine taşıdı.

Yaklaşık 500 kişi Adalar Migros önünden Hamamyolu Caddesi Saatli Park´a yürüyüş düzenledi. Eylemde grevci işçiler Birleşik Metal flamaları taşıdı. Ayrıca yürüyüş sırasında temsili grev çadırı da taşındı.

Yürüyüş sırasında kısa bir oturma eylemi ve metal işçisine desteğe çağıran bildirilerin dağıtımı gerçekleştirildi. Saatli Park’a gelindiğinde basın açıklamasına geçildi.

Platform adına konuşan Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, MESS´in metal işçilerine uyguladığı dayatmanın kabul edilemez olduğunu söyleyerek “Güvencesiz, esnek çalışmaya, taşeronlaştırmaya karşı direnenler olarak halkımızın da Birleşik Metal işçilerine destek vermesini istiyoruz” dedi.

Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş’ın da konuşma yaptığı eylemde üstünde “bu şehirde grev var!” yazan sembolik çadır kuruldu.

ÇİMSATAŞ’ta (Çukurova İnşaat Makinaları Sanayi Tic. AŞ.) 4 Nisan sabahı başlaması gereken grev uygulaması, patronla sendika arasında sağlanan anlaşma nedeniyle iptal edildi.

Mersin’de kurulu fabrikada greve çıkılacağının duyurulması nedeniyle servisler iptal edildi. Birleşik Metal-İş Anadolu Şube ise ÇİMSATAŞ’taki üyelerini kendi tuttuğu servislerle fabrikaya getirerek patronla yürütülen görüşmelerde varılan noktayı değerlendirdi.

İşçilerin büyük çoğunluğunun onayının alınmasının ardından fabrikadaki grev uygulaması iptal edildi.

Anlaşma sağlanan diğer fabrikalarda olduğu gibi ÇİMSATAŞ’ta da Türk Metal çetesi ile MESS arasında imzalanan satış sözleşmesinin üzerinde sosyal ve ekonomik kazanımlar elde edildiği belirtiliyor.

 

 

 

Metalde sözleşme süreci

Örgütlü olduğu MESS üyesi iki fabrikada greve hazırlanan Birleşik Metal-İş İstanbul 2 No’lu Şube, 2010-2012 grup TİS kapsamında olmayan fabrikalarda da yeni dönem TİS görüşmelerini sürdürüyor.

Balıkçıoğlu patronuyla bir süredir yürüttüğü toplu sözleşme görüşmelerinde geçtiğimiz günlerde anlaşmaya varan sendika, uzun yıllardır örgütlü olduğu Pancar Motor’da da toplu iş sözleşmesi görüşmelerini sonuçlandırdı. Balıkçıoğlu’nda imzalanan sözleşme ile ücretlere 1 Eylül 2010 tarihi itibariyle yıllık yüzde 11 oranında zam yapıldı. Ücretlere sözleşmenin 2. yılında ise enflasyon artı 2 puan zam yapılacak. Sosyal ödemelerde ise (bayram, izin ve yakacak) yıllık yüzde 21 oranında artış elde edildi.

Pancar Motor’da ise ilk 6 ay için ücretlere yüzde 8 oranında, kalan 6 aylık dilimlerde ise enflasyon oranında zam yapılacak.

Şube’ye bağlı Gimsan, Konvekta ve Ejot Tezmak’ta da toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. İflas erteleme sürecinde bulunan Gimsan fabrikasında ise Çalışma Bölge Müdürlüğü’nden arabulucu atanması bekleniyor.

Ejot Tezmak ve Konvekta’da ise yeni dönem toplu sözleşme görüşmelerinin ilk oturumları geçtiğimiz günlerde gerçekleşti.

Paksan ve RSA’da anlaşma sağlanamadı

Grup TİS kapsamında grev uygulama kararlarının noter kanalıyla MESS’e tebliğ edildiği Paksan Makina A.Ş ve RSA Tesisat Malzemeleri San ve Ticaret A.Ş. fabrikalarında ise ek protokoller konusunda henüz herhangi bir anlaşma sağlanamadı. Sendika, her iki fabrikada da 11 Nisan 2011’de grev uygulamasını başlatacağını duyurdu.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece

 

 

 

Bianchi’de direniş

Manisa’da kurulu Accell Bisiklet Sanayi A.Ş. (Bianchi) fabrikasında Türk Metal’e üye oldukları için işten çıkarılan 19 işçi kapı önünde direnişe geçti. İşçilerden 6’sı ilk gün, 13’ü ise onlara destek verdikleri için ertesi gün atıldılar. Bianchi önünde çadır kuran işçiler hakları verilinceye kadar direneceklerini belirtiyorlar.

Direnen işçilere destek vermek amacıyla Türk Metal’e ve Türk-İş’in diğer sendikalarına üye yüzlerce işçi fabrika önünde eylem yaptı.

Eylem sonunda açıklama yapan Türk Metal Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Özben şunları söyledi: “Accell Bisiklet San. A.Ş. de çalışan işçiler hukuki yollardan haklarını arayacaklardır. Accell Bisiklet San. A.Ş. işyeri yetkilileri sendikaya özellikle sendikamıza karşı şüpheci yaklaşımı, işyeri ile sendika arasında sosyal diyalog yollarını tıkamaktadır. Buradan işveren ve vekillerine sesleniyorum;  Türk Metal olarak sendikal anlayışımız gereği sizleri diyaloga davet ediyoruz. Gelin masa başında çözüm arayalım. Tıpkı ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşlarının yöneticileri ile yaptığımız gibi. Biz Türk metal olarak örgütlü olduğumuz işyerlerinin zor günlerinde yanlarında durarak karşılıklı çözüm üreterek, elimizi taşın altına gözümüz kapalı koyarız bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Fakat gerektiğinde de üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan da hiç çekinmeyeceğimizi bilmenizi isteriz. Diyalog yollarını kapatırsanız eylemlerimiz artarak devam edecektir.”

2006 yılından beri bu fabrikada örgütlenmek istediklerini söyleyen Özben, daha önceki yıllarda da 84 işçinin sendikalaştıkları için işten çıkarıldığını söyledi.

Basın açıklaması sırasında işçiler, “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz!”, “Bianchi işçisi yalnız yeğildir!”, “İşveren şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Bianchi’ye sendika girecek, başka yolu yok!” sloganları attılar. Direniş fabrika önünde devam ediyor.

Kızıl Bayrak / Manisa